Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Un nou produs turistic pe piața sibiană. Plimbare cu trăsura ca acum 120 de ani | Foto și video

Un nou produs turistic pe piața sibiană. Plimbare cu trăsura ca acum 120 de ani | Foto și video

Un cetățean german stabilit de aproape cinci ani în satul Richiș a restaurat o caleașcă veche de aproximativ 120 de ani. El va organiza începând din vara aceasta plimbări pentru turiști până la Biertan, pe parcursul cărora călătorii vor purta haine de epocă și vor fi implicați în evenimente cu iz de altădată.

Christian Rummel aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Bavarez de origine, el a văzut Europa, a trăit în America de Sud, apoi a venit în România acum zece ani ca și calfă călătoare. A bătut satele Transilvaniei la pas, cu un rucsac în spate și o sticlă de apă în mână. A dormit pe la localnici, a împărțit o mămăligă cu ciobani pe la stâne și s-a îndrăgostit de zona Sibiului. Motiv pentru care și-a cumpărat o veche casă săsească într-un sat uitat de lume, la vremea aceea – Richiș. S-a specializat în dulgherie, învățând chiar de la ultimul rotar sas din cătun, și acum are comenzi prin tot județul. În paralel, în timpul liber, a restaurat mai multe calești și trăsuri de epocă, una dintre ele de la 1884 – cum avea să descopere în timpul lucrărilor, adusă din Germania.

Astăzi satul Richiș rămâne la fel de izolat ca acum zece ani, însă frumusețea lui a ajuns celebră în toată lumea. În el locuiesc zeci de cetățeni străini, de 14 naționalități diferite, cererea pentru o casă bună triplând prețurile în zonă. Cătunul atrage și mulți turiști, motiv pentru care Christian vrea să lanseze vara aceasta un nou produs turistic: plimbarea cu caleașca de epocă. ”Proiectul este unul amplu. Rezervările se vor face din timp și vom pregăti oferta special pentru fiecare turist în parte. Plimbările vor avea loc o dată pe lună. Urmează să luăm legătura cu mai multe agenții de turism din țară și din străinătate și sunt absolut convins că vor fi foarte multe cereri”, spune Christian.

Pentru restaurarea caleștii Christian a muncit cu meticulozitate nemțească, inspirându-se inclusiv după cărți ale vremii. ”Am lucrat un an și jumătate la restaurarea ei. Toată pielea, tapiseria, fierăria, decorațiunile, totul a fost refăcut. Am lucrat nopți întregi în șură”, povestește el. L-am întrebat câte ore pe zi a muncit? Răspunsul a fost simplu: Cât vreau! Pur și simplu! În Richiș viața are cu totul alt ritm decât în Sibiu. În cei zece ani de când trăiește în județul Sibiu Christian a fost ghid pentru o mulțime de turiști, cei mai mulți ajunși întâmplător în zonă. Curtea lui a găzduit brunch-uri, sesiuni foto, filmări și petreceri câmpenești. A colindat toate dealurile din această parte a județului și cunoaște în detaliu obiectivele turistice. Prin urmare, știe foarte bine ce vrea lumea. ”Traseul începe de la Richiș, înspre Biertan. Am stabilit deja că la Biertan vom ajunge după programul obișnuit de vizitare al cetății pentru că nu vrem să ne înghesuim cu ceilalți turiști care vin cu autocarele, ci să avem propriul nostru tur. Vom merge numai pe drumuri neasfaltate, prin pădure sau peste dealuri și oferim tuturor turiștilor haine de epocă. Acum definitivăm evenimentele care vor avea loc pe drum. Vrem să fie scenete în care ne întâlnim cu o femeie bătrână care ne va citi în palmă sau vom fi atacați de bandiți și vom negocia cu ei, lucruri de genul acesta. Probabil că vom fi însoțiți de un fotograf călare care va face poze cu un aparat foarte vechi. Ideea mea este ca experiența să fie cât mai autentică posibil, nu vreau să văd o sticlă de plastic sau un telefon mobil”, explică germanul.

Un circuit va avea două nopți și trei zile, ajungând până în Ațel. Serile vor fi animate de grupuri care cântă muzică de veche. Mesele vor fi autentice, cu mâncare proaspătă după rețete tradiționale. Christian nu vrea să dezvăluie programul în detaliu tocmai pentru a păstra surpriza. ”Oamenii nu trebuie să știe ce urmează exact să li se întâmple, vrem să fie o surpriză la fiecare colț”. Pentru a promova Transilvania Express Christian a realizat și un clip video:

Dacă sunteți curioși, găsiți mai multe detalii pe www.transilvanianexpress.com.

Foto: Silvana Armat

Christian Rummel richis trasura (7) Christian Rummel richis trasura (5) Christian Rummel richis trasura (4) Christian Rummel richis trasura (3) Christian Rummel richis trasura (2) Christian Rummel richis trasura (1) Christian Rummel richis trasura (10) Christian Rummel richis trasura (9) Christian Rummel richis trasura (8)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Bahama Mamas

Acum 7 ani

''Pur și simplu! În Richiș viața are cu totul alt ritm decât în Sibiu.'' - Un veritabil geniu ! LOL Cam prea inchis la par pt. un bavarez, anyway...Astfel de trasuri trebuie in Piata Mare, nu la Richis unde oricum e plin de carute, multe cu coviltir. O sa realizeze, destul de repede, cum sta treaba cu turistii sezonieri. Transylvanian Express spre Faliment cat de curand :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus