Marţi,
05.07.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Sibiul va găzdui la vară cea mai mare întâlnire a sașilor din istorie, cu zeci de mii de participanți

Sibiul va găzdui la vară cea mai mare întâlnire a sașilor din istorie, cu zeci de mii de participanți

Între 29 iulie și 13 august Sibiul va fi gazda celei mai mari întâlniri a sașilor organizată vreodată în țara noastră. La eveniment au confirmat participarea peste 20.000 de sași din Europa, la care se adaugă numeroși membri ai familiei și prieteni. Tot centrul Sibiului, din Piața Huet până în Piața Mare și strada Cetății va fi plin de evenimente, standuri și demonstrații culturale.

Evenimentul este unul de mare amploare, organizarea lui începând încă de acum doi ani. La Sibiu de bunul mers al lucrurilor se ocupă Forumul Democrat al Germanilor din România, în vreme ce în Germania și Austria în organizare sunt implicate mai multe asociații ale sașilor.

”Unul dintre scopurile principale ale întâlnirii este de a readuce sașii pe meleagurile de unde au plecat și de a arăta sașilor tineri cum arată zona de unde au emigrat părinții sau bunicii lor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care evenimentul are loc în luna august, în Germania fiind perioada clasică de vacanță în majoritatea sectoarelor sociale”, explică pentru Turnul Sfatului Winfried Ziegler, directorul executiv în cadrul FDGR Sibiu și organizator al întâlnirii.

ziua sasilorÎn jur de 40 de formații de dansuri săsești au confirmat prezența la Sibiu, fiecare compusă din 10 până la peste 50 de membri. Numai din Germania și Austria sunt așteptați la Sibiu aproximativ 20.000 de participanți.

Evenimentele vor fi organizate în Piața Mică, Piața Mare, Piața Huet, Piața Schiller și Strada Cetății. Ele vor include parade ale dansurilor și obiceiurilor tradiționale, concerte de fanfară sau muzică populară, demonstrații culinare, materiale informative, pliante și schimburi de experiență. Nu va lipsi nici berea. În spațiile amintite vor fi amenajate și multe standuri în care sașii din diferite zone se vor prezenta.

”Cu siguranță va fi cea mai mare întâlnire organizată până acum . Din informațiile pe care le avem în acest moment, aproape toate spațiile de cazare din zona centrală a Sibiului au fost deja rezervate. Pentru ei este ceva cu totul special, de doi ani se tot vorbește despre întâlnirea de la Sibiu în comunitățile săsești. Am avut patru întâlniri până acum pentru a pune totul la punct, unele durând chiar și câteva zile”, mai spune Winfried Ziegler.
În Germania și Austria sașii sunt împărțiți în asociații ce au la bază zona de unde au emigrat din România. Astfel, ei vor veni organizat și vreme de mai bine de o săptămână ei vor vizita satele și comunele Transilvaniei de unde au plecat.

ziua sasilorPreședintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș sunt doar câteva dintre personalitățile care în anii trecuți au luat parte la întâlnirile similare organizate în Europa. Prin urmare, deși încă nu există confirmări oficiale, este de așteptat la Sibiu să fie prezente o serie de oficialități de marcă, atât din România cât și din Germania.

Întâlnirea va transforma centrul Sibiului într-un spațiu cultural efervescent, care cu siguranță va atrage și foarte mulți sibieni și turiști.

”Noi ne-am bucura să avem alături cât mai mulți turiști și sibieni, este o bună ocazie de a ne prezenta orașul precum și de a vedea o parte a istoriei Sibiului”, concluzionează Winfried Ziegler.

Programul oficial al întâlnirii, concentrat doar pe ce se va întâmpla în centrul Sibiului: Întâlnirea Sașilor 2017 - Ediția 27 Motto: Acasă în lume, cu inima în Transilvania

Vineri 4 august

09:00 Deschiderea standurilor cu programe și insigne, standurilor asociațiilor săsești, a celor de lucru manual, ale ziarelor, editurilor etc. în Piața Mare 10:00 Deschiderea oficială a Întâlnirii de către Martin Bottesch (președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania) și Hans Gärtner (președintele Federației Sașilor din Germania organizați după localitățile de origine din Transilvania) 10.00 – 18.00 Lansări de carte, vernisaje de expoziții și concerte 10.10 - 18.00 Întâlnirea grupurilor de dans popular săsesc din Transilvania, Germania, Austria, SUA și Canada cu program pe scena din Piața Mare 19.00 Concert Schlager-Taxi în Piața Mare 21.00 Party în Sala din Turnișor cu DJ Nathalie și Kevin și în Academia Evanghelică Transilvania cu Trio Saxones

ziua sasilor (2)

Sâmbătă 5 august

10.30 – 12.00 Parada porturilor populare pe traseul Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare – Piața Schiller – Str. Cetății – str. Bălcescu – Piața Mare 12.00 Salutarea participanților de către Martin Bottesch (președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania), doamna primar Astrid Fodor, domnul episcop Reinhart Guib și Hans Gärtner (președintele Federației Sașilor din Germania organizați după localitățile de origine din Transilvania) 12.30 Program artistic cu dansuri populare săsești și fanfare pe scena din Piața Mare 13.00 Concerte de fanfară în Piața Huet, Piața Mică și str. Harteneck 14.30 Prezentarea Fundației Biserici Fortificate în biserica Sf. Johannis 15.30 Decernarea Premiului Ernst Habermann al Fundației Sașilor Tranislvăneni 16.00 Adunare festivă în sala Thalia: cuvinte de salut, prelegere festivă 19.00-20.30 Concert de cântece populare săsești în Piața Mare 21.00 Concert Andreas Hammerschmidt und Schlagerbengel în Piața Mare 21.00 Party în Sala Redal cu DJ Avaro

Duminică 6 august

10.00 Slujbă festivă în biserica evanghelică din Piața Huet 11.00 Concerte de fanfară în Piața Huet și Piața Mare 16.00 Întâlnire în grădina barocă din Palatul Brukenthal din Avrig 18.30 Program artistic la palatal Brukenthal Avrig constând din piesa de teatru „La fântână” în săsește, acompaniată de un cor de 200 de persoane din Germania și România.

Între 29 iulie și 13 august au loc manifestări culturale și întâlniri în multe localități din Transilvania între sași emigrați și locuitorii actuali ai localităților.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

32 comentarii

Nino

Acum 5 ani

Sunt nerabdator sa-i vad cum vin "acasa" cu mic cu mare. Mai ales cu mic, care nu stie sa vorbeasca romaneste. Si este firesc. S-au nascut acolo si nu mai au nicio tangenta cu originea parintilor. Oricum, in perioada respectiva am deja abonate la cazare mai multe persoane. Vreo 7 sau 8. Ii astept cu placere. Va fi o experienta sa-i vad pe cei mici cum reactioneaza la intalnirea cu istoria, pardon cu Europa de est...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Astrid

Acum 5 ani

Cam tembela remarca ta...dupa cum ai scris sunt convins ca esti un sas cu retard...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bahama Mamas

Acum 5 ani

PS Transilvania, daca preferi Siebenburgen, este parte din Europa Centrala ;) Cat despre intrunire, vin in vacanta cateva zile, si pleaca....Maaare lucru ! Ciorile tot ilegal vor locui in casele stramosilor, deci nici-o schimbare. Iar tinerii de care se discuta, in nici un ca nu sunt sasi, majoritatea. Ci amestecaturi intre turci, germani, austrieci, musulmani, unguri si altii.... N-au vreo treaba cu sasii originari, veniti din vestul Europei, adica actualele Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Germania (din ultima au venit mult mai tarziu, dupa secol 13).
Raspunde

Nicu

Acum 5 ani

Sasii adevarati sunt o amintire placuta pentru cei care i au cunoscut.Au fost oameni foarte corecti si gospodari de renume in Sibiu si in Ardeal chiar si in timpuri grele,ma refer la cele cinci Dictaturi prin care a trecut Romania in ultimii 80 de ani.Cinste lor,ii asteptam cu drag.
Raspunde

un sas

Acum 5 ani

O sa fie o intilnire a sasilori cu cei ce le-au trimis bunicii in lagarele de munca din Rusia.Cu cei ce le-au vindut parintii pe marci Germaniei. Cu cei ce locuesc in casele strabunilor fara a fi pus acola o caramida .Cu cei ce nu curata santurile si nu matura in fata casei si pe ulita . Cu cei ce au distrus viile si livezile punandu-le pe foc.Cu cei ce nu-s in stare sa intretina ce au cladit stramosii saslor....O s-a fie o intalnire interesanta....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea Scurtu

Acum 5 ani

Sunt un roman care se comsidera sas. De sasi ca tine nu avem nevoie Griss Got
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

azr

Acum 5 ani

V - au trimis în Rusia sovieticii cu care Germania a semnat un pact ( cedându - le Badarabia şi Bucovina care nu le aparţinea ) ,cu care s - au războit aducându - i apoi la Viena ,Praga şi Berlin ,pecare dacăKeiserul Wilhelm II nu - susţinea financiar pe I.V.Lenin URSS nu ar fi fost niciodată ce afost şi este ! . Mai vrei ?
Raspunde

Mircea Scurtu

Acum 5 ani

Tata, un Preot roman ortodox a salvat doi sasi de la Siberia cu riscul vietii lui si a familiei lui. Ma simt ofensat de ce spune acest asa numit "un sas"!!!! Servus, Mircea de la Cisnadie - Heltau - Hielt.
Raspunde

Stefan

Acum 5 ani

pt. " un sas" : Hotararea de a parasi tara ( pe marci sau nu ) a fost a sasilor. A fsot alegerea lor, si in Germania au primit ajutor de la statul german!!!! Nu numai sasii si-au pierdut livezi si vii si case. In perioada trecuta au suferit si taranii romani, care aveau pamant si erau ceva mai "instariti".
Raspunde

alt sas

Acum 5 ani

Pentru "un sas": Nu cred ca este acum momentul si aici locul pentru a spala rufe m...... Am trait 850 de ani ca minoritate etnica in Transilvania. Au fost momente frumoase si mai putin frumoase. Romanii si sasii s-au respectat si au trait pasnic impreuna. Asta conteaza si este o baza pentru a contininua in acelasi mod relatiile dintr noi. Vremurile s-au schimbat. In Germania aud-indiferent de localitate-la fiecare pas vorbindu-se romaneste. Cred ca zicala germana (Leben und leben lassen-traieste si lasa si pe altii sa traiasca) este directia pe care ar fgi bie sa o luam, pentru ca suntem oameni si fara toleranta nu ajungem departe. Fie ca intilnirea din Sibiu sa fie plina de bucurii.
Raspunde

Mircea Scurtu

Acum 5 ani

Cu acest "alt sas" as dori sa ma intalnesc la sarbatorirea marelui sas Erich Bergel in 3 - 6 noiembrie 2017 cu ocazia concursului / festvalului de muzica clasica.
Raspunde

Ioana

Acum 4 ani

S-au respectat, dar "sasu" are dreptatea lui.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea Scurtu

Acum 5 ani

Sunt Mircea Scurtu de la Cisnadie - Heltau. In timpurile grebe de dupa razboi sasii ne-au luat in brate si ne-au ajutat sa supravoetuim. De aceea ma consider un sas Onoram in a treia editie anul acesta un sas de la Cisnadie - Erich Bergel cu un concurs international de interpretare de muzica clasica intre 3-6 noiembrie. Invitat cati mai multi sasi sa ni se alaturi. Healf Got.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, da' in program "avem" si concursuri de daramat propria casa? Sau batar sa "ne" impuscam in gura? Ca de pupat in koor, o fac romanii....
Raspunde

Corina

Acum 5 ani

Si eu mi-as dori ca Ciolos sa fie premier, dar nu e :) Poate corectati mai sus sa nu creati bucurii deșarte oamenilor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sas

Acum 5 ani

p-tr M.Scurtu...Ai dreptate de asa SASI nu aveti nevoie care va spun cum a fost adevarat.Voi aveti nevoie de sasi care v-a sponzorizeaza incompetenta si furtul cu organizati de spectacole si festivale dar sa nu platiti TVA la stat . GOT se scrie cu doi de T.SERVUS....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea Scurtu USA

Acum 5 ani

Imi cer scuze pentru interventia mea. M-am lasat purtat de entuziasm pentru revederea sasilor mei.
Raspunde

Elena

Acum 5 ani

Impreuna cu copiii sasilor am crescut si am numai amintiri frumoase. Ne bucuram ori de cate ori avem posibilitatea sa ne intalnim aici sau in Germania. Normal au fost si timpuri grele atat pentru romani cat si pentru sasi. Dar am trecut impreuna peste toate greutatile. De ce oare nu ne putem efectiv bucura de acest eveniment, romani sau sasi?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lili

Acum 5 ani

Sasii astia trebuie sa plece in tara lor!!! Noi suntem romani si asta e tara noastra! Trebuie sa fim lasa-ti sa aplicam programul de guvernare!
Raspunde

Ghita

Acum 5 ani

Fugi cu PSD ul tau !!!!
Raspunde

un sas

Acum 5 ani

p -tr M.Scurtu..M-am intresat si am obtinut o invitatie la concertul D-lui E.BERGEL.Am locul in randul unu scaunu cinci...O sa ma recunosti...Sunt carunt ...Nu port ochelari...Si nu am rucksak...
Raspunde

Mircea Scurtu USA

Acum 5 ani

Sper sa ne intalnim sub austpicii ceva mai bune. Invita si alti sasi pentru a ne sarbatori impreuna mostenirea noastra de muzica clasica.
Raspunde

agentie de publicitate

Acum 5 ani

Acesta nu e site de intalniri si regasiri peste ani...
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Pe coarnele Papei, de la un asemenea eveniment nu putem lipsi! Voi fi si eu prezent
Raspunde

gigi contra

Acum 5 ani

Pe fulgerele lui Zeus, nici eu nu voi lipsi de la un asa eveniment!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ștefan

Acum 5 ani

Bine, bine dragilor surori și frați, dar ce faceți cu așa zișii ”Bozgori”, lor le îngăduiți să se apropie de această întîlnire a Sașilor? Noi, unii Transilvăneni credem că ar fi interessant să fie această întîlnire a tuturor Transilvănenilor, dar organizat de Sași, că ei se pricep mai bine. Aude? Dle Mircea.
Raspunde

Rosemarie Hartmann

Acum 4 ani

Un lucru foarte important pentru o viata pasnica se uita si se vrea "uitat".Numai atunci cind faptele rele savirsite vor fi recunoscute de faptasi,atunci se poate lucra al o iertare si impacare.Nu trebuie sa rascolim pina in anii 44-45,ajung si anii 80-90.De ce nu are curajul nici un roman care a fost la conducerea comusnista a tarii si a chinuit voit atitea familii sasesti,sa se autentifice,sa spuna un clar:" Ierta-tine,am gresit!".Nu,dimpotriva se cauta tot timpul sa fie vina a rusilor, a altora...dar cuine au fost faptasii? asat ne doare ! Oameni sintem toti ,dar putin bun simt si dragoste de adevar, de dreptate si de omenie ne trebuie tuturora, la sasiii alungati,la sasii ramasi ,la romani si la taote nationalitatile conlocuitoare. O sasoica care nu se intoarce in Romania de azi!
Raspunde

Frantz din Dobarca

Acum 4 ani

...ce-a fost a fost - restul BLA BLA ! poate o afacere pt forum ?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus