Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

„Pictorii” din Dumbrava Sibiului. Ar da Republica Moldova pentru orașul de pe Cibin

„Pictorii” din Dumbrava Sibiului. Ar da Republica Moldova pentru orașul de pe Cibin

Au venit pentru prima dată la Sibiu și nu ar mai pleca de aici. Sunt din Republica Moldova și au stat de dimineața până seara în Muzeul în aer liber Astra. „M-aș închide într-o căsuță de aceasta și aș sta aici toată viața” este dorința unuia dintre cei nouă elevi veniți să studieze artele plastice în aer liber. Vorbesc cu drag de România și ar vrea, ca într-o zi să devină artiști în „țara lui Brâncuși”.

De o săptămână, Muzeul din Pădurea Dumbrava are niște vizitatori mai altfel. Nu se plimbă printre căsuțele vechi de sute de ani și nici nu fac poze pe care să le posteze apoi pe Facebook. Nu vorbesc prea mult între ei și nici nu sunt îmbrăcați de „oraș”. În schimb, iau suflul a tot ceea ce-i înconjoară prin intermediul pensulei. Prin culorile pe care le așază pe pânza albă își transpun și stările sufletești, nu doar elementele tehnice ce constituie pictura. De departe, ar părea niște artiști la început de drum, care sunt aici din proprie inițiativă. Dar sunt la studiu, un altfel de studiu.

„Aș dori să locuiesc la Sibiu”

Împreună cu profesoara lor, nouă tineri de la Liceul de Arte Plastice din Chișinău, din clasele a X-a și a XI-a, au venit să aprofundeze tehnicile de pictură și să învețe lucruri noi despre modul în care se combină culorile. Sunt de o săptămână în muzeu și nu s-ar mai da duși. Vin pentru prima dată la Sibiu și o parte dintre ei, au călcat pentru prima dată în România.

Pe Dumitru l-am întâlnit lângă colțul unei case. Era îmbrăcat gros, cu haine de fâș și mâinile îi erau murdare de acuarele. Și pe față avea o tușă fină de culoare, ce-i aducea un iz de artist. Este în clasa a X-a și pentru prima dată în România. A rămas fascinat de muzeu și vorbește cu emoție de tot ce a văzut până acum. I-ar plăcea, pe viitor, să se mute în Sibiu. „E ca o poveste locul acesta. Este ceva care nu poți găsi în altă parte, e un colț de rai. Nu m-am așteptat la așa frumusețe. Și Moldova e frumoasă, dar e mai frumoasă România, iar oamenii sunt mai civilizați. Aș dori să locuiesc la Sibiu”, spune adolescentul. Deși știe că în Moldova nu poate supraviețui ca artist, „dacă depun mult suflet și muncesc mult, se va vedea”, crede el.

alexandra Clapatiuc basarabeni pictori (4)

Lângă trunchiul unui copac, cu pânza în mână, stătea Mihai. Este în clasa a X-a și îi pare rău că nu poate sta mai mult la Sibiu. Dacă ar putea, s-ar închide într-una dintre căsuțele din muzeu și nu ar mai pleca de acolo. „E prima dată când vin la Sibiu și este superb. Sunt anumite căsuțe care în soare parcă sclipesc și nu îmi pot lua ochii de la ele. Morile sunt iarăși superbe, nu am mai văzut așa construcție. E una când privești de pe internet o fotografie, și alta când le ai față în față în față, le privești cu sufletul. Când pictez parcă cad într-o atmosferă de trecut, dar oamenii, oamenii lipsesc, ei nu mai sunt. Eu pot să pictez casele, dar o parte parcă lipsește. Aș vrea să rămân aici. M-aș închide într-o căsuță de aceasta și aș sta acolo toată viață”, spune tânărul ce ar vrea să devină pictor în România.

„E un colț de rai”

În apropiere de ei, o tânără ce părea și ea elevă, s-a dovedit a fi de fapt profesoara. Predă de mai bine de trei ani și vine în fiecare an la Sibiu. Pentru prima dată a venit la muzeu de pe vremea când era elevă și, acum, la rândul ei, vrea să ducă tradiția mai departe.

alexandra Clapatiuc basarabeni pictori (1)

De dimineața până seara le dă indicații elevilor și le atrage atenția asupra detaliilor, deoarece, spune ea, acestea fac diferența. Despre muzeu, vorbește ca despre o minune a lumii și crede că fiecare dintre noi este dator să transmită mai departe cultura românească.

„E un loc unicat, ceva senzațional și pentru noi, ca pictori, este o mare găselniță pentru că avem mult de lucru. Putem găsi căsuțe din zona Maramureșului, din Vâlcea, morile de vânt și filosofia culturii românești, care aici se deschide ca nicăieri. Poți să înțelegi de unde a apărut cultura românească, rădăcinile lui Brâncuși și Cioran. Acestea sunt datoriile noastre, suntem datori să le transmitem elevilor. România e o țară fenomenală. E un colț de rai. Este tot aici. Nu cred că așa ceva mai există în altă parte. Alții încearcă să găsească frumosul în Italia, Austria, dar eu aș sta într-o căsuță de aceasta. Aici e păstrat sentimentul firesc și nu a fost stricat de civilizație”, spune Alexandra Clapatiuc, profesoara din Chișinău.
În fiecare dimineață, elevii împreună cu profesoara se trezesc înainte de răsărit și vin la muzeu. „În prima zi s-au trezit mai devreme și pe întuneric au înconjurat morile pentru că nu mai aveau răbdare să se lumineze și să înceapă să picteze. Erau uimiți de ceea ce au văzut”, mai spune Alexandra. Fiecare trebuie să picteze într-o anumită gamă cromatică, „răsăritul fiind diferit de apus”. Atât profesoara, cât și elevii promit că se vor mai întoarce la Sibiu și vor aduce și alți prieteni cu ei pentru a le arăta ce frumuseți au văzut ei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, astea-s "neamurili" lu' tanti Oli?...
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

frumosi oameni - fratii nostri de peste prut. Pacat de granita desenata acolo fortat de rusi si de lipsa noastra de patrotism, vointa si altruism ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

SB 10 NUT

Acum 6 ani

Nu avem destui olteni, mai vrei si basarabeni?.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Martin Ionescu

Acum 6 ani

De oltenii veniti la Sb care nu mai pleaca de ce nu vorbim?
Raspunde

Daniela

Acum 6 ani

Felicitari Madalinei Micu pentru acest reportaj! Multa inspiratie in continuare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus