Sâmbătă,
04.07.2020
Parțial Noros
Acum
21°C

Proiectele maratonului. (15) Cuiburi mai sigure pentru berze

09 Mai 2017 14:17

Proiectele maratonului. (15) Cuiburi mai sigure pentru berze

În 2003, unul dintre cuiburile de berze din Cristian în care erau patru pui a ars în urma unui scurt-circuit. Dacă berzele adulte s-au salvat, puișorii nu au mai avut nicio șansă pentru că nu puteau să zboare. Acela a fost momentul în care Asociația „Prietenii Berzelor” și-a dat seama cât sunt de importante construirea suporturilor pentru cuiburile acestor păsări. Pentru a putea achiziționa cel puțin șase suporturi, membrii asociației s-au înscris la maraton cu proiectul  „Prietena noastră, barza albă”.

Primele suporturi au fost construite în Cristian înainte de înființarea asociației, adică în 2004. Acestea reprezintă singura soluție care ar pune cuiburile berzelor în siguranță. Iar strângerea fondurilor prin participarea la maraton nu ar face nimic altceva decât să salveze câteva zeci de păsări.

barza

Asociația a identificat deja câteva pericole pentru berzele și cuiburile acestora, dorind să achiziționeze cel puțin șase suporturi în localitățile din jurul Sibiului. „În plus ne-am dori să reușim să-i facem pe oameni să înțeleagă câtă nevoie de ajutor au berzele. Barza albă este una dintre puținele păsări de talie mare care a încercat să se apropie de om. Și-au construit cuiburi pe hornurile caselor, pe suri sau căpițe de fân. Însă treptat oamenii au început să le alunge distrugându-le cuiburile și astfel berzele au fost obligate să se <<reorienteze>>. Și au ales stâlpii de electricitate drept noi locuri pentru cuib. De multe ori scurt-circuitele au dus la incendii în care cuiburile au fost distruse și puii care nu putea zbura au murit. În ultimii ani în adăpostul improvizat în Cristian au ajuns zeci de berze din toată țara care au avut nevoie de ajutor. Berzele ce au supraviețuit electrocutării nu au fost foarte multe și au rămas din păcate cu probleme grave: aripi imobilizate, oarbe sau probleme de echilibru”, spune Mirela Grițu, președintele Asociației „Prietenii Berzelor”.

barza (3)

Din cei 3100 de lei pe care și i-au propus să-i strângă, au reușit deja să adune 2783 de lei. Din acești bani vor achiziționa suporturi „pentru cuiburile de barză în localități din județul Sibiu unde contactul direct cu firele rețelei electrice reprezintă un mare pericol pentru berze și cuiburile lor”, arată Mirela.

„Prietenii Berzelor” este o asociație mică cu sediul în Cristian. În urmă cu aproape 10 ani a pornit la drum dorind să ajute berzele. Primele berze îngrijite au fost din Cristian și localitățile învecinate, iar odată cu trecerea timpului au început să aducă berze din toată țara. Cu ajutorul oamenilor care le-au găsit rănite și au vrut să le ajute au reușit să pune bazele unei „rețele” de prieteni ai berzelor care se bazează doar pe dorința de a ajuta aceste păsări. Berzele reabilitate sunt inelate și eliberate în natură, iar până acum la centrul de reabilitare din Cristian au fost îngrijite peste 350 de berze. Mai mult decât atât, la centru nu sunt îngrijite numai berze, ci și alte vietăți, de la lebede și bufnițe, până la cai și arici.

DSC01757

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 20. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 27 mai, iar susținerile vor putea fi înregistrate până pe 1 iulie, în timp ce alergătorii se mai pot înscrie doar astăzi. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Expertarom, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8 și alții angajează acum.

Comentarii

4 comentarii

right driver

Acum 3 ani

Buna ziua Vreau sa sesizez faptul ca acel cuib de barza de la Cristian, care in urma cu niste ani a ars ca urmare a unui scurtcircuit, se reconstruieste in acest an. Locatia lui se afla exact peste drum de Primarie, pe stalpul din fata portii Bisericii Baptiste. Intreb acum: Oare nu este periculos sa fie reconstruit cuibul in acelasi loc? Poate inca exista riscul de a se produce un alt incendiu. Rog pe cei de la "Prietenii berzelor" sa faca cercetari in acest sens! In rest - felicitari pentru activitate. Avem nevoie de astfel de oameni. O zi excelenta.
Raspunde

Silviu

Acum 3 ani

OAMENI cu suflet ales.
Raspunde

idgaf

Acum 3 ani

Foarte faina initiativa! Bravo!
Raspunde

emma-noelle

Acum 3 ani

Buna! Nenea, s-apai pe cioare le discriminam?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus