Cele 53 de corpuri de iluminat din categoria LED-urilor amplasate de Primăria Sibiu pe strada Nicolae Iorga nu au convins conducerea administrației locale că un astfel de sistem eco eficient ar merita amplasat în întreg orașul.
130.000 de lei a cheltuit Primăria Sibiu la începutul anului 2016 pentru ca jumătate din strada Nicolae Iorga să fie iluminată cu un sistem alcătuit din lămpi cu LED-uri (53 la număr). Cealaltă jumătate a străzii a rămas iluminată cu lămpi cu vapori de sodiu, pentru a fi făcută o comparație a modului în care sistemul denumit „eco eficient” funcționează. „Concret, pe o perioadă de șase luni de la data punerii în funcțiune a noului tip de iluminat se vor analiza datele cu privire la consumul și costurile de funcționare al sistemului eco în comparație cu un sistem clasic de iluminat public. Această analiză va folosi municipalității în luarea unei decizii cu privire la oportunitatea unor viitoare investiții în acest domeniu“, anunțau reprezentanții administrației locale la momentul demarării proiectului.
Primăria mai are nevoie de timp
La mai bine de doi ani de la implementarea noului sistem, reprezentanții administrației locale condusă de Astrid Fodor nu se declară convinși de faptul că sistemul pe LED-uri este unul potrivit. Singurul beneficiu cert pe care spun că l-au constatat cei din Primăria Sibiu a fost reducerea consumului. Fără să precizeze care este exact această reducere de consum. „Din valorile obținute prin monitorizare, beneficiul principal observat în decursul celor șase luni de funcționare a acestui tip de iluminat este reprezentat de reducerea costurilor prin reducerea consumului, însă, pentru implementarea unui astfel de proiect la scară largă sunt necesare observații mai amănunțite și mai extinse cu privire la modul de comportare a sistemului de iluminat LED în timp, a duratei de viață, a fiabilității, a costurilor asociate ș.a.m.d.“, se arată într-un răspuns al Primăriei Sibiu pe tema rezultatelor obținute din proiectul mai sus amintit, răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.
Tehnologia LED (light emitting diode – dioda care emite lumină) a fost inventată în 1962 de către inginerul american Nick Holonyak. De atunci, aceste sisteme de iluminat au căpătat întrebuințări în diferite sisteme, de la televizoare la faruri de mașini sau corpuri de iluminat public.Când e bun, când nu e bun
Cu toate că nu se declară convinși de fiabilitatea acestui sistem, Primăria Sibiu a lansat în cursul acestui an două proceduri de achiziție pentru modernizarea iluminatului public în parcul Sub Arini și, respectiv, în parcul Petőfi Sándor. Cel pentru parcul Sub Arini este un proiect evaluat la aproximativ trei milioane de lei. În același timp, însă, anumite proiecte punctuale de modernizare a sistemului de iluminat public prevăd tot amplasarea unor sisteme de iluminat care să folosească „clasicele“ lămpi cu vapori de sodiu. Spre exemplu, Primăria a alocat în primăvara aceasta 1,8 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului de pe șase străzi și alte câteva alei din cartierul Ștrand, zone unde vor fi montate aceleași lămpi cu vapori de sodiu. Același tip de lămpi sunt în curs de a fi montate și pe strada Bâlea, unde lucrările sunt în curs de derulare. Și tot lămpi cu vapori de sodiu cere Primăria a fi montate și pe Aleea Frații Buzești, când aceasta va intra în lucrări de modernizare.
Explicația Primăriei pentru aceste decizii când pro, când contra sistemului de iluminat cu LED-uri țin de birocrație. „În prezent Primăria Sibiu derulează proiecte de modernizare a sistemului de iluminat public ce utilizează și lămpi cu vapori de sodiu întrucât la momentul proiectării și programării investițiilor acest tip de iluminat reprezenta o soluție testată și acceptată pe scară largă pentru iluminatul public“, se arată în răspunsul transmis ziarului Turnul Sfatului. Care răspuns mai arată că Primăria mai așteaptă să testeze și alte sisteme. „În funcție de eficiența diverselor sisteme de iluminat, Primăria Sibiu intenționează să implementeze soluții eficiente pentru iluminatul public pe care să le adopte în viitor pentru sistemul din întreg orașul“, mai arată reprezentanții Primăriei.
Potrivit execuției bugetare pe 2016, Primăria municipiului Sibiu a plătit pentru iluminatul public aproximativ șase milioane de lei.Cei care au implementat sistemul: „Merită. Consumul a scăzut cu 75%“
Din 2012, Copșa Mică a devenit primul oraș din Transilvania al cărui sistem de iluminat public se bazează doar pe lămpile cu LED-uri. Între timp, și alte comune din județul Sibiu și-au iluminat străzile cu acest sistem. Axente Sever, Rășinari sau Racovița sunt doar trei exemple în acest sens. La Copșa Mică, schimbarea sistemului fost făcută după venirea crizei din 2009. „Pe noi sărăcia ne-a împins spre acest sistem. Până la venirea crizei, iluminatul public în Copșa Mică era plătit de către cei de la Sometra. Care apoi ne-au spus că nu mai pot plăti. Și atunci ne-am întrebat ce putem face“, amintește primarul Tudor Mihalache. În aceste condiții, Primăria a decis să concesioneze sistemul de iluminat public printr-o procedură de achiziție publică. În urma acestei achiziții, tot sistemul de iluminat a fost optimizat și schimbat cu cel pe bază de LED-uri. Costurile acestor modernizări au fost acoperite în cinci ani din economiile realizate la plata facturilor la curentul electric. „După cei cinci ani am început alte investiții din aceste economii, investiții precum iluminatul arhitectural și extinderi de rețele. La noi, economia la facturile pentru curent a fost de peste 75%, dar asta în condițiile în care sistemul public mai vechi nu era optimizat. Căci economia a fost realizată și prin această optimizare, care a însemnat și eliminarea exceselor de iluminat. Foarte rar se strică o astfel de lampă. Sunt produse de Elba, de la Timișoara, de la început nu am vrut să folosim chinezării“, mai arată Tudor Mihalache.
La Rășinari, sistemul de iluminat public a fost schimbat cu unul pe LED-uri în urmă cu aproape patru ani. „Sunt foarte mulțumit. Noi aveam și becuri vechi, cu consum mare, legături vechi. Dar de când avem iluminatul pe LED-uri a scăzut consumul, asta în condițiile în care noi am extins rețeaua de iluminat. Ca fiabilitate, iarăși pot spune că sunt rezistente, iar vizibilitatea pe timp de noapte este mult mai bună“, arată Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari. Și aici, costurile de înlocuire a sistemului sunt acoperite din economiile realizate la facturile pentru plata energiei electrice pe o perioadă de cinci ani. În plus, mai arată primarul, au scăzut și costurile de întreținere. „Ne-au mai scăzut și costurile de mentenanță, deoarece pe vechiul sistem tot o dată la două săptămâni trebuia să chemăm firma care se ocupa de acest lucru pentru a înlocui vechile lămpi care se tot ardeau“, adaugă Bucur Bogdan.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Astrid Fodor , Parcul Sub Arini , Primăria Sibiu , Bucur Bogdan , La Copșa Mică , Copșa Mică , Turnul Sfatului , Axente Sever , Primăriei Sibiu , Aleea Fraţii Buzeşti , Tudor Mihalache , Nicolae Iorga , Petöfi Sándor , Pentru Sibiu , Fântânița Haiducului , iluminat public pe leduri , Scoala Rasinari , LED-uri , Explicația Primăriei , Nick Holonyak
Vizualizari: 4784
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Iulian
Acum 1 oră
Kokos
Acum 1 oră
Kokos
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Marte-Hermanianu