Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
15°C

După o analiză concretă, Primăria Sibiu nu e convinsă de eficiența iluminatului public ”eco eficient”

După o analiză concretă, Primăria Sibiu nu e convinsă de eficiența iluminatului public ”eco eficient”

Cele 53 de corpuri de iluminat din categoria LED-urilor amplasate de Primăria Sibiu pe strada Nicolae Iorga nu au convins conducerea administrației locale că un astfel de sistem eco eficient ar merita amplasat în întreg orașul.

130.000 de lei a cheltuit Primăria Sibiu la începutul anului 2016 pentru ca jumătate din strada Nicolae Iorga să fie iluminată cu un sistem alcătuit din lămpi cu LED-uri (53 la număr). Cealaltă jumătate a străzii a rămas iluminată cu lămpi cu vapori de sodiu, pentru a fi făcută o comparație a modului în care sistemul denumit „eco eficient” funcționează. „Concret, pe o perioadă de șase luni de la data punerii în funcțiune a noului tip de iluminat se vor analiza datele cu privire la consumul și costurile de funcționare al sistemului eco în comparație cu un sistem clasic de iluminat public. Această analiză va folosi municipalității în luarea unei decizii cu privire la oportunitatea unor viitoare investiții în acest domeniu“, anunțau reprezentanții administrației locale la momentul demarării proiectului.

Primăria mai are nevoie de timp

La mai bine de doi ani de la implementarea noului sistem, reprezentanții administrației locale condusă de Astrid Fodor nu se declară convinși de faptul că sistemul pe LED-uri este unul potrivit. Singurul beneficiu cert pe care spun că l-au constatat cei din Primăria Sibiu a fost reducerea consumului. Fără să precizeze care este exact această reducere de consum. „Din valorile obținute prin monitorizare, beneficiul principal observat în decursul celor șase luni de funcționare a acestui tip de iluminat este reprezentat de reducerea costurilor prin reducerea consumului, însă, pentru implementarea unui astfel de proiect la scară largă sunt necesare observații mai amănunțite și mai extinse cu privire la modul de comportare a sistemului de iluminat LED în timp, a duratei de viață, a fiabilității, a costurilor asociate ș.a.m.d.“, se arată într-un răspuns al Primăriei Sibiu pe tema rezultatelor obținute din proiectul mai sus amintit, răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

Tehnologia LED (light emitting diode – dioda care emite lumină) a fost inventată în 1962 de către inginerul american Nick Holonyak. De atunci, aceste sisteme de iluminat au căpătat întrebuințări în diferite sisteme, de la televizoare la faruri de mașini sau corpuri de iluminat public.
Când e bun, când nu e bun

Cu toate că nu se declară convinși de fiabilitatea acestui sistem, Primăria Sibiu a lansat în cursul acestui an două proceduri de achiziție pentru modernizarea iluminatului public în parcul Sub Arini și, respectiv, în parcul Petőfi Sándor. Cel pentru parcul Sub Arini este un proiect evaluat la aproximativ trei milioane de lei. În același timp, însă, anumite proiecte punctuale de modernizare a sistemului de iluminat public prevăd tot amplasarea unor sisteme de iluminat care să folosească „clasicele“ lămpi cu vapori de sodiu. Spre exemplu, Primăria a alocat în primăvara aceasta 1,8 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului de pe șase străzi și alte câteva alei din cartierul Ștrand, zone unde vor fi montate aceleași lămpi cu vapori de sodiu. Același tip de lămpi sunt în curs de a fi montate și pe strada Bâlea, unde lucrările sunt în curs de derulare. Și tot lămpi cu vapori de sodiu cere Primăria a fi montate și pe Aleea Frații Buzești, când aceasta va intra în lucrări de modernizare.

Explicația Primăriei pentru aceste decizii când pro, când contra sistemului de iluminat cu LED-uri țin de birocrație. „În prezent Primăria Sibiu derulează proiecte de modernizare a sistemului de iluminat public ce utilizează și lămpi cu vapori de sodiu întrucât la momentul proiectării și programării investițiilor acest tip de iluminat reprezenta o soluție testată și acceptată pe scară largă pentru iluminatul public“, se arată în răspunsul transmis ziarului Turnul Sfatului. Care răspuns mai arată că Primăria mai așteaptă să testeze și alte sisteme. „În funcție de eficiența diverselor sisteme de iluminat, Primăria Sibiu intenționează să implementeze soluții eficiente pentru iluminatul public pe care să le adopte în viitor pentru sistemul din întreg orașul“, mai arată reprezentanții Primăriei.

Potrivit execuției bugetare pe 2016, Primăria municipiului Sibiu a plătit pentru iluminatul public aproximativ șase milioane de lei.
Cei care au implementat sistemul: „Merită. Consumul a scăzut cu 75%“

Din 2012, Copșa Mică a devenit primul oraș din Transilvania al cărui sistem de iluminat public se bazează doar pe lămpile cu LED-uri. Între timp, și alte comune din județul Sibiu și-au iluminat străzile cu acest sistem. Axente Sever, Rășinari sau Racovița sunt doar trei exemple în acest sens. La Copșa Mică, schimbarea sistemului fost făcută după venirea crizei din 2009. „Pe noi sărăcia ne-a împins spre acest sistem. Până la venirea crizei, iluminatul public în Copșa Mică era plătit de către cei de la Sometra. Care apoi ne-au spus că nu mai pot plăti. Și atunci ne-am întrebat ce putem face“, amintește primarul Tudor Mihalache. În aceste condiții, Primăria a decis să concesioneze sistemul de iluminat public printr-o procedură de achiziție publică. În urma acestei achiziții, tot sistemul de iluminat a fost optimizat și schimbat cu cel pe bază de LED-uri. Costurile acestor modernizări au fost acoperite în cinci ani din economiile realizate la plata facturilor la curentul electric. „După cei cinci ani am început alte investiții din aceste economii, investiții precum iluminatul arhitectural și extinderi de rețele. La noi, economia la facturile pentru curent a fost de peste 75%, dar asta în condițiile în care sistemul public mai vechi nu era optimizat. Căci economia a fost realizată și prin această optimizare, care a însemnat și eliminarea exceselor de iluminat. Foarte rar se strică o astfel de lampă. Sunt produse de Elba, de la Timișoara, de la început nu am vrut să folosim chinezării“, mai arată Tudor Mihalache.

La Rășinari, sistemul de iluminat public a fost schimbat cu unul pe LED-uri în urmă cu aproape patru ani. „Sunt foarte mulțumit. Noi aveam și becuri vechi, cu consum mare, legături vechi. Dar de când avem iluminatul pe LED-uri a scăzut consumul, asta în condițiile în care noi am extins rețeaua de iluminat. Ca fiabilitate, iarăși pot spune că sunt rezistente, iar vizibilitatea pe timp de noapte este mult mai bună“, arată Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari. Și aici, costurile de înlocuire a sistemului sunt acoperite din economiile realizate la facturile pentru plata energiei electrice pe o perioadă de cinci ani. În plus, mai arată primarul, au scăzut și costurile de întreținere. „Ne-au mai scăzut și costurile de mentenanță, deoarece pe vechiul sistem tot o dată la două săptămâni trebuia să chemăm firma care se ocupa de acest lucru pentru a înlocui vechile lămpi care se tot ardeau“, adaugă Bucur Bogdan.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fds

Acum 5 ani

Astrid vrea sa pastreze becuri cu lumina calda la curvele de pe Calea Surii Mari?
Raspunde

Bleahhh

Acum 5 ani

Tu ai o problema cu curvele!! Te deranjeaza concurenta??
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Pai d-na primar: Ce beneficiu mai mare mai vrei decat ala ca platesti factura mai putin? Sau avem din nou bani prea multi si ne permitem....
Raspunde

fds

Acum 5 ani

Sibian ? n-ai inteles nimic, se pierde contractele de mentenanta. Adica ce mai papa firmele de curent agreate de primarie?
Raspunde

fds

Acum 5 ani

BLEAHH, cand administrezi si conduci un oras , un judet, sunt lucrari , situatii care au nevoie de proiecte, aprobari , finantare si timp pentru a le rezolva. Sunt unele lucruri care se pot rezolva intr-o intilnire sau cu citeva telefoane. Sa tolerezi de ani de zile situatia asta, sa fii femeie si sa nu realizezi ca niste femei sunt traficate, sa stii ca o activitate e ilegala si merge inainte. Sa ai la dispozitie politie, politie locala si jandarmerie. Sa tolerezi un focar de infectie fizica si morala. Femeie primar, femeie presedinte consiliu judetean, femeie presedinte partid politic ar trebui sa curete trotuarul si sa ajute femeile acelea daca mai pot fi ajutate
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

emma-noelle

Acum 5 ani

Buna! Nenea, n-ai vrea tu sa plimbi putin ursu'?...
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

mizerie ca in orasul asta de cand e astrid fodor primar nu am pomenit. Am trait in SIbiu toata viata, m-am mutat de cativa ani in Selimbar. Intamplarea face ca iluminatul pe strada unde locuiesc a fost schimbat cu lampi pe LED pe toata strada!! Pai ce lumina clara, curata, uniforma pot sa produca lampile astea pe LED, nici nu se compara cu mizeria aia galbuie data de facliile alea pe sodiu!! lumina aia portocalie este o bataie de joc la adresa locuitorilor!! Am trecut cu masina prin zeci de sate prapadite de-a lungul DN-urilor, si pana si in COPSA MICA!!! exista iluminat cu LED!! Baba asta chioara nu e in stare sa treaca o data seara pe strada Nicolae Iorga, sa vada cu ochii ei ce bine arata strada iluminata cu LED-uri, si sa se duca dupa aia pe una din strazile alea prapadite cu lumina aia portocalie!!! Consum cu 90% mai mic fata de lampile obisnuite pe sodiu, tehnologie mult mai rezistenta in timp, mentenanta necesara mult mai redusa - nu se ard becurile pe LED asa usor, si chiar daca se ard, au garantie si le schimba producatorul!!! Pai toate satele asfaltate cu balegar au becuri pe LED, dar la noi nuuuuuuuuu!!! ca nu e convinsa babaciunea aia!!! Data viitoare ma jur ca imi tai jos coa*ele si votez si cu pesedeu numai sa nu mai iasa senila aia de babaciune!! Asfalt pe strazile principale: zero!! strazi de pamant prin cartiere!! reparat trotuarele dupa "cablajul metropolitan": facut ca de handicapati!!! program "cultural": ciudat, infect si clientelar!!!! birocratie: peste orice limita, investitii zero!!! EXCEDENT BUGETAR!!! acum nici macar un rahat de lumina decenta nu putem sa avem, ca nu e convinsa babaciunea asta?? propun sa incepem procedurile necesare pentru demiterea babaciunii!!!
Raspunde

Cl. Anul Politic

Acum 5 ani

Coșuri de gunoi mai deloc, nu ai unde arunca o hârtie prin cartiere. Trafic tot mai aglomerat. Hoții fac legea prin autobuze mai mult ca niciodată, dar nu sunt bani pentru Tursib, că trebuie dați milioane de euro pt. festivalul lui Nilă. Și altele.
Raspunde

...

Acum 5 ani

pai tu vezi asta pentru ca circuli noaptea. babele se culca la lasarea serii. ca gainile.
Raspunde

Wss

Acum 5 ani

Exact ce ai tu pe suflet , avem si noi si suntem multi
Raspunde

fds

Acum 5 ani

cite nemultumire pe voi, doar nu vreti sa srice excedentul bugetar pe leduri, tre sa stranga 100 mil euro pt teatrul lui chiriac.
Raspunde

Ion Damian

Acum 5 ani

Observati in ce forma sunt pensionarii in ultima vreme. Va plangeati ca merg cu autobuzul acum spala geamurile la Ramada atarnati si schimba becuri cu spatele la 10 metrii inaltime.
Raspunde

Cristi

Acum 5 ani

"Primăria mai așteaptă să testeze și alte sisteme". Oare sa fie vorba despre lampa cu petrol?
Raspunde

...

Acum 5 ani

spagarii din primarie care manevreaza contractele de mentenanta nu se lasa. nu conteaza binele cetateanului. tot asa se intampla si cu drumurile. nu trebuie sa aruncam vina doar pe cei de la gaz ca sapa strazile proaspat asfaltate. planificarile lucrarilor de la gaz se stiu cu mult timp inainte de catre cei de la primarie. dar reparatiile drumurilor sunt supraevaluate si de aia a fost scandal mare si proces intre cei de la gaz si primarie care dorea sa faca reparatiile doar cu dpc. ca acolo se invarteau bani multi si erau multe interese obscure.
Raspunde

Gigi

Acum 5 ani

Subscriu la ce a scris "un sibian". Incompetenta mai mare ca la Primaria Sibiu se pare ca nu tie dat sa vezi nici la tara.... Sa te fereasca D-zeu sa mai ajungi pe la urbanism ....Stai 3 luni ptr un certificat de urbanism si apoi, in functie de cum o prinzi pe baba Urdea, modifici de 3-4 ori proiectul... ca asa vrea ea. Efectiv isi bat joc de noi.....
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

bunica fodor cu junelul pop nu stiu cum sa faca sa strice sibiul de leduri nu s-a auzit ca junelul pop nu se pune contra bunicii fodor da pe strada unde sta junelul pop sint lampi cu led sau felinare istorice din sec XIV? VA BATETI JOC DE BANII CONTRIBUABILILOR SIBIENI
Raspunde

io de la tara

Acum 5 ani

asta inseamna sa te gandesti doar la ziua de maine...tipic romanesc... cand nu ai viziune si nu poti gandi ce beneficii are pe termen lung un proiect(aka iluminat public cu led-uri) doar carpesti de azi pe maine(evident cu costuri totale mult mai mari) in loc sa realizezi ceva viabil,.
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Primaria are un consilier care este inginer (si inca unul bun) la Electrica. Oare d-nul Dragan nu are nici un cuvant de spus in a demonstra ceea ce s-a demonstrat de mult in toata lumea asta?
Raspunde

...

Acum 5 ani

pana la urma urmei calitatea iluminatului cu led, mai ales pe timp de ceata nu lasa loc de discutii. se pare ca cei de la primarie au timp sa compare mere cu pere, adica sa zica si ei ca fac ceva. ala care a propus sa se analizeze daca merita inplementat iluminatul cu leduri, acum la atatia ani de la aparitia tehnologiei merita dat afara. fara discutii. dar se pare ca inca prostia (unuia sau unora) se plateste...de catre noi. acum stau si ma gandesc la cate tampenii mai fac cei din primarie, tampenii care sunt bagate sub pres ca sa nu afle nimeni.
Raspunde

...

Acum 5 ani

in sibiu, baba-sefa inca nu-i convinsa daca-i bine. si acum mai avem si administrator public, o d-na tanara. oare ea n-are niciun cuvant de spus? bine ca vrea sa puna in marpod iluminat cu leduri. ramanem in urma satelor....fain, n-am ce zice. astia din primaria sibiu trebuie inlocuiti. afara cu mentalitatile jegoase din primaria sibiu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus