Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

Eveniment regal internațional la Universitate. Principesa Iordaniei, distinsă cu titlul Doctor Honoris Causa în prezența Casei Regale a României | Foto și video

Eveniment regal internațional la Universitate. Principesa Iordaniei, distinsă cu titlul Doctor Honoris Causa în prezența Casei Regale a României | Foto și video

În deschiderea celui de-al optulea Congres româno-iordanian de medicină și farmacie, care are loc zilele acestea la Sibiu, principesa Muna Al Hussein, mama suveranului hașemit al Iordaniei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Evenimentul a avut loc în prezența Principesei Margareta a României, precum și a numeroase oficialități locale, naționale, precum și din alte țări.

Decernarea titlului de DHC al ULBS a avut loc chiar înaintea deschiderii Congresului româno-iordanian, eveniment anual care este organizat, alternativ, în România și Iordania. La Sala Thalia, locul de desfășurare a ceremoniei, Principesa Muna Al Hussein a fost așteptată de conducerea Universității sibiene, fiind urmată la scurt timp de Alteța Sa Regală Principesa Margareta, însoțită de Principele Radu.

„Astăzi sunt binecuvântată“

Adrian Boicean, prodecan al Facultății de Medicină din Sibiu este cel care a dat citire cuvântului Laudatio, în care a fost evidențiată activitatea prințesei Iordaniei în special în dezvoltarea sistemului medical, dar și al celui educațional. „S-a orientat spre creșterea sistemului de sănătate, în special prin intermediul învățământului medical. Aceste preocupări au avut ca punct de referință anul 1962, când Alteța Sa Regală a avut rolul decisiv în înființarea Colegiului de asistente medicale «Prințesa Muna». Datorită implicării sale, sunt dezvoltate 15 programe de învățământ în domeniul asistenței medicale, șapte masterate și o școală doctorală cu un impact semnificativ în modernitatea sistemului iordanian de sănătate“, a arătat prodecanul Facultății de Medicină. Totodată, el a mai arătat că ASR Principesa Muna a inițiat o serie de proiecte și premii pentru emanciparea femeilor și încurajarea acestora să se implice în cercetarea medicală.

În România, Prințesa Muna a mai primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Iași și, respectiv, Târgu Mureș, în 2013 și, respectiv 2015. „Am convingerea că în responsabilitatea noastră de universitari stă recunoașterea muncii excepționale a oamenilor excepționali. În același timp, este de datoria noastră să aducem excelența în comunitatea academică. Prin acordarea titlului de DHC Alteței Sale Regale Muna Al Hussein, omagiem nu numai remarcabilele sale realizări, dar totodată propunem o comuniune între comunitatea academică a ULBS și comunitatea academică iordaniană. Vivat, crescat, floreat“, a rostit Adrian Boicean.

ULBS Principesa Muna si bondrea

„Am lucrat cu și pentru poporul meuׅ“, a rostit în cuvântul de mulțumire ASR Principesa Muna, de origine britanică și convertită ulterior la islam, în semn de respect pentru țara de adopție. Principesa Muna a făcut referire și la relațiile dintre România și Iordania. „Parteneriatul româno-iordanian este de durată și recunoscut mai ales în dezvoltarea sistemelor de educație. Studenții care aleg să învețe în România medicina apropie societățile noastre. Cu această distincție oferită mie astăzi sunt binecuvântată. Vă mulțumesc“, a mai spus Principesa Muna.

Bondrea: „comunitatea noastră academică a devenit mai bogată”

Rectorul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, Ioan Bondrea, a vorbit despre rolul pe care instituție pe care o conduce îl are în societate, punând accent pe internaționalizare. „Universitatea, una din cele mai reprezentative și durabile instituții ale vieții publice, cu un rol profund în spațiul cultural, intelectual și academic, onorează performanțele și prestigiul personalităților care au contribuit semnificativ la dezvoltarea instituțională, la asigurarea continuității unei comunități distincte în context academic, național și internațional. ULBS a reușit să își consolideze statutul academic printr-o cooperare internațională constantă și complexă“, a spus Bondrea, în deschiderea cuvântului său. Totodată, el a subliniat și relevanța decernării titlului de Doctor honoris causa. „Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale, Prințesa Muna Al Hussein confirmă relevanța și semnificația culturii pentru ULBS, ca dimensiune esențială a strategiei ei de dezvoltare, alături de învățare și cercetare. Avem un moment academic deosebit și pentru asta dorim să vă mulțumim și aveți mulțumirile noastre depline pentru că ați acceptat acest titlu de onoare al Universității noastre. Sunt convins că acum comunitatea noastră academică a devenit mai bogată și proiectele dumneavoastră în slujba oamenilor vor include pe traseu și Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu“, a mai spus rectorul.

ULBS Principesa Muna si bondrea

Raed Arafat: „dați vizibilitatea Congresului“

Imediat după festivitatea decernării titlului de DHC, cei prezenți au marcat și deschiderea celui de-al optulea Congres româno-iordanian de medicină și farmacie. Pentru acest eveniment au luat cuvântul și alte personalități din zona medicală din Iodania și România. „Iată că avem această ocazie de a ne întâlni la Sibiu, care este nu numai un oraș cultural, ci și multicultural. De altfel, aici noi vorbim acum româna, engleza și araba“, a spus dr. Abdelkarim Aloweidi Al Abbadi, vicepreședinte al Congresului și, totodată, vicepreședinte al Asociației doctorilor iordanieni care au studiat în România. El a remarcat și importanța prezenței ASR Principesa Muna. „Este o prezență deosebită, iar pentru colegii noștri din România arată că relațiile noastre sunt foarte strânse și sunt susținute de la cel mai înalt nivel. Aceste relații trebuie dezvoltate și în plan social, economic și politic“, a mai vorbit, într-o română cursivă, Al Abbadi. În fața audienței a vorbit și secretarul de stat Raed Arafat, care, la fel, a punctat importanța prezenței reprezentanților familiilor regale ale celor două țări, în contextul în care Congresul româno-iordanian se desfășoară sub patronajul ASR Principesa Muna. „Alteță, prin patronarea acestui Congres i-ați dat greutate și vizibilitate“, a spus Raed Arafat.

La Congresul româno-iordanian participă aproximativ 140 de specialiști. Aceștia vor asista la și prezenta peste 40 de prezentări de lucrări pe diferite teme din lumea medicală, teme care acoperă o plajă largă de subiecte. Spre exemplu, medicul Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, va vorbi despre realitatea virtuală aplicată în medicină. Tot de la Târgu Mureș, prorectorul aceleiași Universități, dr. Angela Borda, va susține o prezentare cu tema „Noutăți cu impact major în tratamentul pacienților cu tumori tiroidiene introduse în clasificarea OMS 2017 și TNM 2016“. Mai mulți medici sibieni, coordonați de Radu Chicea, fostul manager general al Spitalului județean Sibiu, vor avea o lucrare pe tema tratării laparoscopice a chisturilor ovariene asociate sarcinii, iar asistentul universitar dr. Oana Mărginean va vorbi despre abordarea multidisciplinară a chestiunii obezității la copii. Prezentările și discuțiile din cadrul Congresului se vor încheia sâmbătă, toate fiind programate să se desfășoare în sălile Facultății de Medicină din Sibiu.

FOTO Silvana Armat

Principesa Margareta Principesa Margareta ULBS Principesa Margareta si principele radu ULBS Principesa Margareta și Principesa Muna ULBS Principesa Margareta, Principesa Muna, bondrea, principele radu ULBS Principesa Margareta, Principesa Muna, bondrea, principele radu ULBS principesa margareta bondrea ULBS Principesa Muna ULBS decan medicina CERNUSCA-MITARIU ULBS Principesa Muna si bondrea ULBS bondrea si arafat Principesa Margareta si principele radu arafat principesa margareta ULBS arafat si Principesa Muna ULBS Arafat ULBS Arafat ULBS Principesa Muna ULBS Principesa Muna si bondrea ULBS Principesa Muna si bondrea bondrea ULBS Principesa Muna si bondrea Principesa Margareta si principele radu fodor ULBS ULBS Principesa Muna ULBS Principesa Muna ULBS arafat, fodor, lucia radu ULBS pricipesa Principesa Muna Principesa Margareta si principele radu si Bondrea ULBS Principesa Margareta si principele radu Principesa Margareta si principele radu DSC_5762 Principesa Margareta si principele radu

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

politrucul

Acum 5 ani

Da' Majestatea Sa Regala de pe Soseaua Alba Iulia, sub ce pretext, a boicotat aceasta elevata adunare?
Raspunde

joseph

Acum 5 ani

Prostituare academică.
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

Trăiască Regele! https://pentruprieteni.com/off-topic/imnului-regal-roman-animatie-realizata-de-echipa-pentruprieteni-com
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus