Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-6°C

Cum ne protejăm de caniculă: un pahar de apă la fiecare 20 de minute

Cum ne protejăm de caniculă: un pahar de apă la fiecare 20 de minute

Zilele următoare vom „arde” la propriu. Se anunță zile caniculare, cu temperaturi ce pot depăși 40 de grade. În acest context, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică ai județului Sibiu doresc să facă anumite recomandări pentru prevenirea incidentelor. Evitarea expunerii la soare și consumul ridicat de lichide sunt numai două dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a face față căldurii.

Mai jos, vă redăm recomandările Direcției de Sănătate Publică Sibiu:

-Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; -Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; -Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius; -Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine); -Purtați pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; -Pe parcursul zilei faceți duşuri calduțe, fără a vă şterge de apă; -Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute; -Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; -Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice; -Consumați fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveți, roşii), deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă; -O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; -Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc); -Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită; -Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoştințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesandu-vă de starea lor de sănătate; -Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuințe: • Inchideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele şi/sau draperiile; • Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință; • Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință; • Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale; • Închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Comentarii

2 comentarii

Ioana

Acum 4 ani

Apa se bea doar cand este senzatia de sete. Pe canicula este mai important sa ne racorim, adica sa folosim un evantai sau sa ne stropim fata cu apa, in loc sa bem atata apa. Organismul uman rezista mai bine la deshidratare decat la supraincalzire ! Iar hainele este mai bine sa fie de culoare inchisa, deoarece culorile inchise reflecta mai bine razele ultraviolete decat cele albe (vezi beduinii din desert !)
Raspunde

...

Acum 4 ani

eu nu stau in desert ca beduinii asa ca nu ma iau dupa ioana beduina https://www.exquis.ro/recomadarile-medicilor-pentru-ne-proteja-de-canicula/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus