Construirea unui aqua-parc și a noi terenuri de sport sunt principalele priorități ale administrației locale, a declarat primarul Astrid Fodor, care a anunțat că pentru aqua-parc a fost identificată o posibilă nouă zonă.
„Acum se face o inventariere și ridicări topo a tuturor terenurilor publice, pentru a fi siguri de situația lor juridică. Prin urmare, proiectul aqua-parcului îl vom putea muta în alt loc, iar execuția lui va fi finanțată din resursele noastre, din excedentul bugetar pe care Sibiul îl are“, a anunțat Astrid Fodor, în cadrul conferinței Hotspot Sibiu, organizată de Fundația „Friedrich Naumann pentru Libertate“ și revista blingvă (româno-germană) DeBizz. Declarația primarului Astrid Fodor vine după ce locul de implementare a proiectului discutat încă din 2008 a vizat, până acum, două zone diferite ale orașului. În primă fază, locul stabilit a fost cel al fostului depozit de muniție din Pădurea Dumbrava (în apropiere de trecerea peste șinele de tramvai de la Rășinari), teren cu o suprafața considerabilă aflat în proprietatea municipiului Sibiu.
Cum varianta parcului de distracții în mijlocul unei rezervații naturale a ridicat mai multe voci împotrivă, în noiembrie anul trecut Astrid Fodor a anunțat că o nouă variantă de amplasare a aqua-parcului este terenul de pe Calea Poplăcii, folosit în prezent drept poligon și aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale. „Suntem în discuții cu Ministerul pentru un schimb de terenuri, astfel încât să ne fie transmis nouă terenul de pe Calea Poplăcii. Avem promisiuni că schimbul de terenuri va fi aprobat (e nevoie de hotărâre de Guvern, Sibiul oferind la schimb terenuri de aceeași suprafață în Dealul Dăii – n.r.), dar calea este destul de lungă, după câte se vede“, a mai declarat Astrid Fodor la conferința Hotspot Sibiu.
Care este noul teren identificat nu a fost anunțat public, dar Astrid Fodor a arătat că acesta nu mai permite și construirea unui skate-parc alături, așa cum se intenționa în varianta Calea Poplăcii. „Dar Primăria a câștigat un proces prin care a obținut un teren aflat într-o zonă în care acel skate-parc nu va deranja pe nimeni. Iar în acea zonă vom construi și alte terenuri sportive“, a mai anunțat primarul Sibiului.
În fine, Astrid Fodor a arătat că planurile pentru noi zone agrement și recreere ale Sibiului vizează, în afara malurilor râului Cibin, și Lacul lui Binder. „Avem un concept pentru amenajarea Lacului lui Binder, dar încă nu știm dacă se poate realiza complet, de aceea nu ieșim deocamdată cu acest proiect pe piață“, a mai anunțat Fodor în cadrul conferinței Hotspot Sibiu.
La finalul conferinței, organizatorii de la Fundația „Friedrich Naumann pentru Libertate“ și DeBizz i-au acordat primarului un premiu pentru „excelență în implementarea proiectelor de dezvoltare a orașului Sibiu“, premiu pe care primarul l-a dedicat „întregii comunități“. Cel de-al doilea premiu al conferinței a fost decernat omului de afaceri sibian Klaus Reisenauer, pentru „excelență în dezvoltarea imobiliară“.
Proiect de aqua-parc din 2008. De multe milioane de euro
„Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului” este un proiect lansat de administrația sibiană în vara lui 2008. Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro.
Reactualizarea studiului de fezabilitate pentru ștrandul municipal a fost prinsă și în bugetul pe 2015, doar că nu a mai fost făcută. Primarul interimar Astrid Fodor explica – în acel 2015 – faptul că acest lucru s-a datorat intenției de a atrage și fonduri europene nerambursabile în acest proiect. ”Noi doream să fi început mai repede, dar așteptam să vedem dacă putem accesa, măcar pentru o parte din lucrări, fonduri europene”. Cel mult cinci milioane de euro – spunea Astrid Fodor – pot fi atrași nerambursabil pentru acest proiect, iar banii ar putea fi folosiți doar ”pentru partea din aer liber”. Asta ar însemna, potrivit administrației locale, minim trei bazine de înot.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Astrid Fodor , Pădurea Dumbrava , Pădurea Dumbrava Sibiului , Fundației Friedrich Naumann , Dealul Dăii , Schunn Service , Dream Personal Logistik Gmb , Calea Poplăcii , Klaus Reisenauer , Hotspot Sibiu , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , Dar Primăria , terenuri , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services , aqua parc
Vizualizari: 7912
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Noi noi
Acum 8 ore
Noi noi
Acum 8 ore
Unul
Acum 9 ore
Unul
Acum 9 ore
Omul invizibil