Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Primăria studiază a treia variantă pentru construirea unui aqua-parc

Primăria studiază a treia variantă pentru construirea unui aqua-parc

Construirea unui aqua-parc și a noi terenuri de sport sunt principalele priorități ale administrației locale, a declarat primarul Astrid Fodor, care a anunțat că pentru aqua-parc a fost identificată o posibilă nouă zonă.

„Acum se face o inventariere și ridicări topo a tuturor terenurilor publice, pentru a fi siguri de situația lor juridică. Prin urmare, proiectul aqua-parcului îl vom putea muta în alt loc, iar execuția lui va fi finanțată din resursele noastre, din excedentul bugetar pe care Sibiul îl are“, a anunțat Astrid Fodor, în cadrul conferinței Hotspot Sibiu, organizată de Fundația „Friedrich Naumann pentru Libertate“ și revista blingvă (româno-germană) DeBizz. Declarația primarului Astrid Fodor vine după ce locul de implementare a proiectului discutat încă din 2008 a vizat, până acum, două zone diferite ale orașului. În primă fază, locul stabilit a fost cel al fostului depozit de muniție din Pădurea Dumbrava (în apropiere de trecerea peste șinele de tramvai de la Rășinari), teren cu o suprafața considerabilă aflat în proprietatea municipiului Sibiu.

Cum varianta parcului de distracții în mijlocul unei rezervații naturale a ridicat mai multe voci împotrivă, în noiembrie anul trecut Astrid Fodor a anunțat că o nouă variantă de amplasare a aqua-parcului este terenul de pe Calea Poplăcii, folosit în prezent drept poligon și aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale. „Suntem în discuții cu Ministerul pentru un schimb de terenuri, astfel încât să ne fie transmis nouă terenul de pe Calea Poplăcii. Avem promisiuni că schimbul de terenuri va fi aprobat (e nevoie de hotărâre de Guvern, Sibiul oferind la schimb terenuri de aceeași suprafață în Dealul Dăii – n.r.), dar calea este destul de lungă, după câte se vede“, a mai declarat Astrid Fodor la conferința Hotspot Sibiu.

Care este noul teren identificat nu a fost anunțat public, dar Astrid Fodor a arătat că acesta nu mai permite și construirea unui skate-parc alături, așa cum se intenționa în varianta Calea Poplăcii. „Dar Primăria a câștigat un proces prin care a obținut un teren aflat într-o zonă în care acel skate-parc nu va deranja pe nimeni. Iar în acea zonă vom construi și alte terenuri sportive“, a mai anunțat primarul Sibiului.

În fine, Astrid Fodor a arătat că planurile pentru noi zone agrement și recreere ale Sibiului vizează, în afara malurilor râului Cibin, și Lacul lui Binder. „Avem un concept pentru amenajarea Lacului lui Binder, dar încă nu știm dacă se poate realiza complet, de aceea nu ieșim deocamdată cu acest proiect pe piață“, a mai anunțat Fodor în cadrul conferinței Hotspot Sibiu.

La finalul conferinței, organizatorii de la Fundația „Friedrich Naumann pentru Libertate“ și DeBizz i-au acordat primarului un premiu pentru „excelență în implementarea proiectelor de dezvoltare a orașului Sibiu“, premiu pe care primarul l-a dedicat „întregii comunități“. Cel de-al doilea premiu al conferinței a fost decernat omului de afaceri sibian Klaus Reisenauer, pentru „excelență în dezvoltarea imobiliară“.

Proiect de aqua-parc din 2008. De multe milioane de euro

„Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului” este un proiect lansat de administrația sibiană în vara lui 2008. Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro.

Reactualizarea studiului de fezabilitate pentru ștrandul municipal a fost prinsă și în bugetul pe 2015, doar că nu a mai fost făcută. Primarul interimar Astrid Fodor explica – în acel 2015 – faptul că acest lucru s-a datorat intenției de a atrage și fonduri europene nerambursabile în acest proiect. ”Noi doream să fi început mai repede, dar așteptam să vedem dacă putem accesa, măcar pentru o parte din lucrări, fonduri europene”. Cel mult cinci milioane de euro – spunea Astrid Fodor – pot fi atrași nerambursabil pentru acest proiect, iar banii ar putea fi folosiți doar ”pentru partea din aer liber”. Asta ar însemna, potrivit administrației locale, minim trei bazine de înot.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

casa inteligenta

Acum 4 ani

mai multe pe www.casa-desteapta.ro
Raspunde

ra

Acum 4 ani

Nu ati auzit de fonduri europene. Ce naiba, sunteti tot mai incompetenți. Mai lasati odata joaca asta si faceti lucruri bune. Mizerie mare in primărie a ajuns sa fie
Raspunde

€€€€€€

Acum 4 ani

Mai...cred ca politicienii germani au cam invatat bine cum sa abureasca, de la politicienii romani :) Si-au dat si ei seama ca a fi corect si a investi in comunitate e o prostie, daca iti poti umple buzunarele cu milioane € pe luna.
Raspunde

GEORGE

Acum 4 ani

Baba asta cred ca a inebunit de tot.Se duce sa primeasca premii pentru ce? Ca de cind conduce primaria nu a facut nimic.Si mai si dedica premiul functionarilor din primarie care majoritatea sunt pupincuristi domniei sale.Ca in doi ani de cand baba senila Fodor conduce primaria toti functionarii care au facut ceva pe vremea lui Iohannis au plecat din primarie.
Raspunde

Iarasi aqua park ???

Acum 4 ani

Din 2008 primaria Sibiu are un fix cu aquaparkul asta. Terminati odata cu aberatia asta. Faceti un sondaj intre sibieni si intrebati si agentii economici: aqua park sau centura sud ??
Raspunde

bogo

Acum 4 ani

Faceti bai INFRASTRUCTURA! Asta trebuie sa fie prioritatea nr. 1! apoi divertismentul. Bai, dupa atatia ani de la revolutie inca nu s-a inteles lucrul asta?
Raspunde

bogo

Acum 4 ani

Din 2008 pina astazi...si suntem tot la stadiul de povesti...incredibil!!! Care sunt specialistii din primarie desemnati sa "analizeze" si sa "hotarasca"? Cand vom scapa de incompetenti, oare? Pai primaria nu e in stare sa tina orasul curat daramite sa se apuce de mega-proiecte. Luati macar autobuze noi, pana una alta, ca astazi m-am simtit pentru un moment in Copsa Mica in zilele sale de glorie, pe soseaua Alba Iulia cum se urca spre Saguna. Era un autobuz acordeon care scotea la fum de parca mergea pe carbuni...
Raspunde

€€€€€€

Acum 4 ani

Cand vine cate un oficial in vizita stiu sa revopseasca pasajele, spele pe jos, sa dea peste mazgalituri, in rest doar o data pe an... decat nimic e si asta ceva. Sincer, tot vorbin de atatea, aquaparc, spital, teatru nou....din 2006-2008, suntem in 2017, si avansul este regandirea, mutarea si discutiile. Primaria Sb prin proiectele nesfarsite pe hartie, depaseste ca termen de realizare chiar si catedralele medievale (unele au fost incepute secol 13, terminate dupa 1900). Deci prin 2800 o sa avem spital, teatru, aquaparc, bulevarde largi, tramvai.
Raspunde

Mhircia

Acum 4 ani

Primăria nu trebuie sa facă ștranduri, ci infrastructura, logistica și licitații pentru firme specializate care sa facă asta. Și baba asta e ca firea. Vor sa facă ele firme... Comuniste
Raspunde

Ela

Acum 4 ani

Pana se hotărăsc cei de la primărie, adică primarul plus consilierii (FDGR) se va construi în Cisnădie un asemenea loc. Asa ne trebuie ! Dacă verificam listele celor de la FDGR vedeam vârstă și ocupația fiecăruia. Nu tot ce este de origine germana este și calitate.....Ar trebui sa termine de asfaltat toate străzile din municipiu, sa realizeze infrastructura pentru cartierele noi de locuințe, sa modernizeze școlile ...
Raspunde

Goraslau

Acum 4 ani

Sa ne faca locuri pentru gratare, sa nu mai dam bani pe autobuz la curmatura!!! Asta s-a faca primaria, si noi votam!
Raspunde

Vecina

Acum 4 ani

Tot la distracție va e capul dar la ceva serios si de viitor pt cetățeni Sibiului ce planuri aveti?
Raspunde

Vecina

Acum 4 ani

Întrebați si voi oamenii de ce plec din țara in afara de partea financiară si o sa aveti răspunsul perfect pt proiectele voastre
Raspunde

politrucul

Acum 4 ani

Or mere si ei săracii la bai tu vecina, ca-i sezonu'...
Raspunde

Vecina

Acum 4 ani

Întrebați de fapt de ce romanii doresc sa ramina in străinătate egal CIT de greu le este
Raspunde

iulia

Acum 4 ani

N-apa' sa stii vecina, ca la toti ni-i greu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus