Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

60 de voluntari au îngrijit puieții de la Arpașu. A fost „mai bine ca la Airfield”

60 de voluntari au îngrijit puieții de la Arpașu. A fost „mai bine ca la Airfield”

Nici arșița de peste zi și nici ploaia de către seară nu i-a speriat pe cei 60 de voluntari „înarmați” cu sape și cizme de cauciuc. Sâmbătă, 1 iulie, au îngrijit cei 10.000 de puieți plantați anul trecut la Arpașu, la inițiativa Asociației Cu Verdele-n Sus. Unii voluntari chiar au renunțat la Airfield pentru a ajuta pădurea să însuflețească.

Voluntarii au dat marea pe munte și au participat la cel de-al V-lea episod al proiectului #sacrestemopadure, îngrijind puieții plantați de puțin timp. Au mobilizat solul în jurul puieţilor (în vetre) cu sapa, au spart bulgării de pământ, au înlăturat pietrele şi rădăcinile și au smuls buruienile din jur.

puieti plantare cu verdele in sus (2) Foto: Radu Tompa

„Mai bine ca la Airfield”

Radu Buștiuc este unul dintre voluntarii care a ales să zică „da” acțiunii de îngrijire a puieților în defavoarea Airfield-ului. A refuzat chiar și invitația unor prieteni de a merge la o petrecere. „Dacă stai şi te uiţi pe termen lung, cabane se mai fac, Airfield-ul vine şi la anul, dar pădurea are nevoie de noi acum. Aşa că, am luat iniţiativa celor de la Cu Verdele-n Sus şi m-am dus cu ei la Arpasu. Nu ne-am strâns mulţi dar, cum a spus Andrei, au fost doar cei care şi-au dorit cu adevărat să pună umărul la o cauză mai mare decât ei”, spune Radu. Mai mult decât atât, el crede că vremea fost numai bună pentru această activitate, motiv pentru care a rămas și cu cortul, peste noapte.

„Zici că au comandat ziua de sâmbătă pentru noi. Dimineaţa pleasem cu gândul de a mă înoarce la amiază dar, pentru prima oară în doi ani de când am fost la plantarea inițială, ne-au învitat oamenii să rămânem şi cu cortul peste noapte. Am spus da şi bine am făcut. Au venit băieţii de la Suburbia 11, direct de la Airfield şi au rămas şi peste noapte. A fost nebunie, râsete, glume, poveşti şi câte o bere la foc de tabără. Bucuria mai mare a fost faptul că dimineaţa, o bună parte din noi, am mers la Victoria la Ştrand. Acolo, altă distracţie, soare şi voie bună! A fost ca un weekend cu pietenii, mai bine ca la Airfield”, concluzionează Radu.

Foto: Cristi Fodor Foto: Cristi Fodor

„Super concert live, în câmp”

Dincolo de îngrjirea puieţilor, care a reprezentat cel mai important obiectiv al acţiunii, organizatorii și-au dorit să aducă participanţii mai aproape de natură, pădure și munți. Tocmai de aceea, peste noapte, aproximativ 30 dintre voluntari, alături de membrii asociației au rămas cu cortul la poalele munților, unde au împărtășit povești la foc și s-au bucurat de aerul proaspăt. A doua zi au făcut o mică drumeție până la ştrandul din Victoria, unde s-au răcorit.

Foto: Radu Tompa Foto: Radu Tompa

„I-am avut aproape şi pe cei de la Suburbia11, care au susţinut un super concert live, în câmp, pentru a sărbători reuşita acţiunii. Deși obosiți după datul cu sapa și îngrijirea pădurii, voluntarii s-au bucurat de concert, unii au dansat sau pur si simplu savurat concertul sub stejar. Ne-au fost alături eco-ambasadorii Doi la pedale, care au biciclit 60 de km până la Arpaşu pentru a atrage atenţia asupra integrării persoanelor cu dizabilităţi în societatea românească şi asupra importanţei protejării naturii. Le mulţumim şi le ținem pumnii în marea expediţie înspre Electric Castle 2017, în care vor pedala peste 450 de km pentru aceeași cauză nobilă”, spune Ioana Pasc, membru al asociației Cu Verdele-n Sus.

puieti plantare cu verdele in sus (4) Foto: Radu Tompa

Acțiunea de sâmbătă, 1 iulie, a fost episodul V al proiectului „Să creștem o pădure!”, prin care se dorește transformarea unui teren de două hectare de păşune neutilizabilă din comuna Arpaşu de Jos într-o tânără pădure de foioase. Pentru că și-au luat angajamentul să o îngrijească timp de cinci ani, până la maturitate, când pot să o înscrierea în fondul forestier, acțiunile de acest gen vor continua. Astfel pe 2 septembrie se va merge din nou la Arpașu.

puieti plantare cu verdele in sus (5) Foto: Radu Tompa

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

icecube

Acum 5 ani

ati sters comentariile despre airfield. asta e cenzura si am incheiat-o cu voi, ma mut pe stiridesibiu. va pup roz, profesionistilor.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

@icecub: Ma faci sa rad "infierbantatule"...Pe mine M-au îngropat ultima data, pentru patru luni, dar asta nu înseamnă ca trebuie sa te dai bătut si sa te conformezi dorintei unor spălători de creiere!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus