Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Turcan, după anunțarea rezultatelor la Bacalaureat: ”Se confirmă că avem și copii de excepție”

Turcan, după anunțarea rezultatelor la Bacalaureat: ”Se confirmă că avem și copii de excepție”

Dincolo de rezultatele bune înregistrate la examenul de Bacalaureat, președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, atrage atenția asupra situației tinerilor de după ultimul test din ciclul liceal de învățământ. ”este regretabil că acest examen a devenit, în ultimii ani, un instrument prin care se trimit tinerii în șomaj”, spune Raluca Turcan.”S-au afișat rezultatele. Se confirmă că avem și copii de excepție. Felicitări elevilor, părinților și profesorilor care au muncit în timpul liceului! Consider că Bacalaureatul trebuie să fie un test care să-i ajute pe tineri să afle ce cunoștințe și competențe au și ce traseu profesional trebuie să îmbrățișeze. Din păcate, anul acesta se mai adaugă peste 70.000 de tineri la cei peste 800.000 de absolvenți de liceu fără diplomă de Bacalaureat care nu au promovat examenul sau au abandonat studiile în timpul liceului (la începutul liceului, în 2013, erau 163.098 de elevi – astăzi au promovat examenul doar 91.754 din 135.513 de înscriși). Este regretabil că acest examen a devenit, în ultimii ani, un instrument prin care se trimit tinerii în șomaj – fără calificări, fără competențe practice, fără certificate și fără șanse de a se integra pe piața muncii sau a formării profesionale. Acest fenomen se repetă de un deceniu, iar sistemul rămâne neclintit. Problemele încep încă din școala gimnazială, acolo unde elevii și părinții ar trebui să fie consiliați și îndrumați spre un traseu educațional concret după terminarea gimnaziului: fie să se poată integra pe piața muncii cu o serie de competențe acumulate în școală, fie să meargă spre o filieră profesională (la o școală profesională sau un liceu tehnologic), fie să urmeze o filieră teoretică”, susține Turcan.

Liderul liberal propune câteva soluții și solicită sprijinul tuturor autorităților pentru implementarea lor în cel mult un an de zile: ”Introducerea Bacalaureatului diferențiat: cel TEHNOLOGIC, care să le asigure absolvenților, pe de-o parte, traseul spre universități tehnice și, pe de altă parte, un loc pe piața economică și Bacalaureatul TEORETIC care ar trebui să le permită tinerilor să acceadă în orice formă de învățământ superior; Alocarea de fonduri către Ministerul Educației pentru investiții în infrastructura școlară și în pregătirea profesorilor; Punerea în aplicare a programului ”A doua șansă” și atragerea de fonduri europene pentru programe de formare a absolvenților de gimnaziu sau liceu care nu au obținut nicio diplomă sau certificare profesională; Șanse egale pentru absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat la studii universitare de calitate în țară; Dublarea numărului de burse pentru învățământul profesional și deduceri fiscale reale pentru companiile care vor să investească în programe de formare profesională. PNL va milita pentru predictibilitate legislativă și o educație de calitate. Chemăm toate forțele politice și profesionale la un dialog pentru a susține o «Românie Educată»”, a mai arătat Turcan.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cl. Anul Politic

Acum 5 ani

Avem într-adevăr și copii de excepție, dar politicieni de excepție nu avem, e foarte clar. Unii sunt semianalfabeți, alții sunt traseiști, alții fripturiști - adică umblă după friptură, dar și după garnitură.
Raspunde

PARAIPAN

Acum 5 ani

Rusine, ție RALUCA TURCAN. Iți faci capital politic pe spinarea elevilor buni. Nu ai niciun merit pentru rezultatele bune ale elevilor sibieni. De fapt nici nu esti din judetul nostru. Ca esti politician de Sibiu, este altceva, este meritul nostru ca te-am ales. Intrebare. Dumneata – Raluca Turcan, ce medie aia vut la bacalaureat si meritul carui politicia a fost pentru notele luate ? Problema adevarata este sistemul de invatamant si profesorii. In rest, felicitari elevilor buni !
Raspunde

eugen

Acum 5 ani

SUNT MANDRU DE ELEVII NOSTRII SIBIENI! SPER SA NU MEARGA SA-SI FACA STUDIILE LA MOSCOVA SI SA SE INSCRIE IN P.N.L.!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus