Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
18°C

Fără RCA, fără numere. Legea se aplică de astăzi

Fără RCA, fără numere. Legea se aplică de astăzi

Legea nr. 132/2017, ce stabilește noile reguli în materie de asigurări RCA, a intrat astăzi în vigoare. Una din modificările pe care le aduce noua lege se referă la obligativitatea de a da jos plăcuțele de înmatriculare de pe autovehicule în situația în care mașina nu mai are asigurare RCA, iar proprietarul nu vrea să mai plătească.

Astfel, pe perioada cât contractul RCA este suspendat sau cât timp mașina e imobilizată, șoferii vor trebui să predea și plăcuțele de înmatriculare. ”Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat", scrie în Legea nr. 132/2017. Conform textului, contractul nu trebuie suspendat obligatoriu, dar e preferabil pentru a nu mai plăti banii pe asigurare. În cazul în care proprietarii nu vor duce numerele la birourile de înmatriculare auto, acesta va risca o amendă de la 1.000 și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Teoretic, de astăzi, sibienii care nu au asigurare RCA sunt obligați să meargă cu numerele mașinii la Instituția Prefectului, la ghișeul de  permise auto și înmatriculări. Prefectul Sibiului, Radu Lucian, nu a putut da mai multe informații cu privire la procedura exactă prin care se preiau aceste numere, fiind într-o întâlnire, purtătorul de cuvânt al instituției are telefonul închis, iar la numărul fix la care poate fi contactat Șef serviciului, inspectorul principal de poliție Victor Ștefan Ivașcu, nu răspunde nimeni.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Dorel

Acum 5 ani

Inca o data, nu imi vine sa cred ce se intampla in Romania. In situatia de fata: am o masina pe care o folosesc doar cand vin in tara. Deci, de fiecare data cand vin in concediu, trebuie sa ma duc sa imi fac RCA, sa ma duc sa ridic numerele, folosesc masina, iar apoi inainte de a pleca din tara, sa astept sau nu sa expire RCA-ul, apoi sa ma duc sa predau numerele. Suntem unde suntem, pentru ca ne meritam soarta si ne indreptam exact inspre ce este mai rau. Felicitari.
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

Foarte bine. Vezi ca nu mai ai voie nici sa o lasi pe domeniul public cat timp esti plecat. Partea asta din lege mi se pare cea mai importanta. Sunt pline parcarile de masinile capsunarilor care nu le folosesc.
Raspunde

florin

Acum 5 ani

nu uita ca va trebui sa stai si la cozile interminabile de la ghiseu, asa ca sa nu uti de ce ai plecat
Raspunde

Petrut

Acum 5 ani

o lege interpretata in stilul Turnul Sfatului. Nu stiu de unde ati scos chestia cu predatul numerelor daca nu ai RCA. Textul se refera la contractul RCA
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 5 ani

Cel mai interesant e ca masina alba din poza merge pe contrasens.
Raspunde

oftalmologu'

Acum 5 ani

Buni ochi, bun spirit de observatie! :)
Raspunde

Gigi

Acum 5 ani

e veche poza. uita-te ca si duba de pe Saguna merge pe "contrasens"
Raspunde

vassy

Acum 5 ani

poza din 1900 toamna hahaha
Raspunde

a

Acum 5 ani

Mizilic... articolul urmator ce spune? "(7) Asiguratul are obligația ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligații este asimilată cu încălcarea obligației de asigurare și neîndeplinirea obligației de a depune plăcuțele de înmatriculare și se sancționează contravențional conform art. 37 alin. (9)." Daca stai la bloc, nu ai bani pentru asigurare vreo saptamana, o duci unde? Si amenda e: (9) "Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției."
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

'Daca stai la bloc si nu ai bani de asigurare ce faci?'. Vinzi masina ca inseamna ca nu ai bani sa o intreti. Ii plin de din astia care si au luat toate harburile cand s-a scos taxa de mediu si nu au bani nici sa plateasca un RCA.
Raspunde

Gigi

Acum 5 ani

Se vor forma ceva cozi pe vremea iernii cand cei mai multi dintre motoclicisti isi vor gara mobrele. Dar probabil au prea mult timp liber... Asadar, totul e okay!
Raspunde

Soferi

Acum 5 ani

Nu se aplica .se asteapta normele.care vor fi dare cu vreo 2 ministere in 6 luni
Raspunde

unu din avrig

Acum 5 ani

Sa spunem ca predam numerele de inmatriculare dar impozit mai platim ca masina nu o mai folosim
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

Da. Impozitul se plateste pe bunul detinut. Treaba ta daca il folosesti sau nu. Daca nu il folosesti nu inteleg de ce nu l-ai vinde. Daca ai un apartament si nu il folosesti tot asa ar trebui sa fi scutit de impozit?
Raspunde

emtraz

Acum 4 ani

Lege data de idioti si ca sa platesti repetitiv niste numere de inmatriculare si sa castige furaciosii de la asigurari. Si acuma eu va supun la dezbatere o situatie destul de comuna in Romania de astazi. Sunt plecat in strainatate cu jobul, doresc sa platesc RCA-ul in timp util, dar diverse motive nu ajung. Masina imi sta in curte/garaj, intr-un spatiu privat asigurata si incuiat si nu pe spatiul public. Inteleg sa se aplice aceasta lege pentru cei care tin masinile pe spatiul public si exista un risc crescut de accident. A inmatricula si dez-inmatricula masina la infinit este un ABUZ major. In nici o tara europeana sau civilizata acest lucru nu se intampla. Ar fi la fel ca si cu numerele de casa. Avem casa sau nu avem casa. O masina ce se poate impozita, conform legii trebuie sa poata fi identificata si capabila de circulatie (ITP). RCA-ul nu-ti asigura verificarea ITP. Masina o inmatriculez si ii platesc impozitul conform identificarii legale, deci si inmatricularii valabile. A avea masini scoase din circulatie in curte, nu inseamna ca mai ai masina identifcata complet legal. Utilizarea o fac in functie de necesitati si posibilitati, mai ales daca am un handicap locomotor ca si in cazul meu (laba piciorului stang paralizata) si masina totusi nu este speciala (are doar cutie de viteza automata). Deci dl. Radu (comentatorul de mai sus), comentariul dvs. este cam aiurea si moral, si utilitar si legal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus