Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
15°C

“Sus pe muntele din Jina”. Film, carte, mâncare, muzică

“Sus pe muntele din Jina”. Film, carte, mâncare, muzică

Săptămâna viitoare, sâmbătă, 29 iulie 2017  și duminică, 30 iulie, sibienii sunt invitați la ediția a 47-a  Festivalului “Sus pe muntele din Jina”. ”Este un eveniment important pentru comunitatea noastră, un eveniment cu o istorie de aproape o jumătate de veac și care vorbește despre noi, despre ceea ce suntem. Jina este centrul universului pastoral al Mărginimi, fostă  localitate  grănicerească și  sufletul  altor așezări create de jinari în Carpați de-a lungul vremurilor. Suntem bucuroși de oaspeți și va așteptăm să ne fiți alături la  sărbătoarea  cu cele mai vechi rădăcini  în nedeile de altă dată”, spune primarul Vasile Gheorghe Beschiu.

Anul acesta, la “Sus pe muntele din Jina” va avea loc proiecția filmului documentar  “JINA”, produs și regizat de Dumitru Budrala. Filmul vorbește despre oameni și despre locuri, despre oamenii simpli puși de pază la graniță, despre determinarea acestora de a-și păstra religia in fata influențelor austro-ungare, despre drumul Regelui Carol al doilea prin sat, despre oierit și despre obiceiurile culturale, spun organizatorii.

Proiecția filmului “JINA” va avea loc sâmbătă, 29 iulie , începând cu ora 22.00. Seria evenimentelor speciale continuă duminică, 30 iulie ora 11.30, la Jina cu lansarea volumului “JINA, COMUNĂ DIN MARGINIME” , un studiu monografic semnat de profesorul Dorin Bogdănel.

 

Programul Festivalului

Sâmbătă 29.07.2017

Ora 1900

  • în deschidere, IMNUL FESTIVALULUI „Sus pe muntele din Jina” ( creaţie şi aranjament orchestral Stelian Stoica)
  • Ansamblul „Jidvei România” acompaniat de Orchestra Naţională Jidvei România împreună cu soliştii vocali ai Ansamblului: SEBASTIAN STAN, MARIA STOICA, ALEXANDRU POPESCU, MARIA UŢIU, ALEXANDRU URS, IULIA ŞCHIAU, GABRIEL BUCUR, DENISA BALU, NICUŞOR BALU, IULIAN BIC, IULIA BANCIU, DUMITRU STROIE, IOANA ŞOLEA, AURELIAN ADAM, DANIELA POPA, ANDREI INVĂNUŞ, ALEXANDRA BĂCILĂ, COSMIN PRODE, CĂTĂLINA FURDUI, RALUCA DULĂU, MIHAI BASARAB, IOANA AGÂRBICEAN
Conducerea muzicală şi regia artistică: Dirijor, STELIAN STOICA
  • „Junii Târnavei”
  • Recital OVIDIU HOMORODEAN
Ora 2200
  • Film documentar „JINA” regizat de Prof. DUMITRU BUDRALA.
Proiecţia filmului va avea loc în Şesul Jinarilor.

Prezintă RĂZVAN MARCU

Ora 2300

  • Recital DANIEL POP, FELICIA STOIAN şi MARIA COMAN
Ora 2400
  • Foc de artificii
Prezentarea programului şi momentele umoristice vor fi realizate de IOAN SELEŞI

 

Duminică 30.07.2017

 

Ora 1130

  • Primirea oficialităţilor şi festivitatea de deschidere
  • Lansarea cărţii „JINA, COMUNĂ DIN MĂRGINIME” (STUDIU MONOGRAFIC), autor Prof. DORIN BOGDĂNEL
Prezintă RĂZVAN MARCU

Ora 1230 : Program artistic:

  • Fanfara din Jina
  • Formaţia de fluieraşi din Jina ( Veterani)
  • Formaţia de fluieraşi din Jina (Juniori)
  • Formaţia de dansuri a Şcolii Gimnaziale din Jina
  • Solişti locali: COSMIN PRODE, ELENA OLARIU, DUMITRU STROIE, IONELA STANI, MITICĂ BEBEŞELEA, IOANA MARIA STERP, ANDREI MORARIU, LUIZA PACA, IONICĂ BESCHIU, ILIE LIULEA
  • Formaţia de fluieraşi din Şugag
  • Formaţii de dansuri din Corbii de Piatră şi Vaideeni
Ora 1400
  • IMNUL FESTIVALULUI „Sus pe muntele din Jina”
  • Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Naţional „Jidvei România” împreună cu soliştii vocali
  • Recital susţinut de tineri interpreţi din Ardeal, Banat şi Maramureş: IONELA STERP, CIPRIAN SILAŞI, CRISTIAN TOMONI, GEORGIANA NECŞA, FLORIN GHERMAN şi CARMEN ŞTEŢCO.
  • Recital SEBASTIAN STAN
  • Invitat special: CRISTIAN POMOHACI
 Prezentarea programului şi momentele umoristice vor fi realizate de IOAN SELEŞI.

Spectacol filmat de ETNO TV.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Cosmina

Acum 6 ani

V-ati batut joc si de Pomohaci, un artist desavarsit care are harul lui Dumnezeu cum multi dintre clericii Bisericii nu il au, o valoarenationala fara de care peisajul artistic ecumenuc nu va mai fi la fel. Satanistilor!
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 6 ani

Esti tare incuiata. Pomohaci este un "artist" de duzina. Nu este nevoie de talent sau exercitiu sa canti muzica populara, ajunge sa ai un manager sa te plaseze la cateva emisiuni matinale si esti in pita. Cat despre conexiunea rusinoasa cu biserica, ma bucur ca o iesit o parte din adevar la iveala, doar doar mai deschide lumea ochii la atrocitatiile facute de biserica in numele religiei. Rusine tuturor crestinilor care apara un monstru ca pophaci.
Raspunde

s

Acum 6 ani

fiind voi asa de jurnalisti, nu intrebati cine-l platesti si cu cat?
Raspunde

Dorina

Acum 6 ani

Pomohaci este unul din cei m-ai mari cantareti de la noi din Romania, cine il blesteama sunt niste ateo fara Dumnezeu Tatal care pe toate le-a facut!!!
Raspunde

cine,ce?

Acum 6 ani

Ateii nu cred in blesteme si vrajeli. Oare dumnezeu o facut si pedofilii?
Raspunde

George

Acum 6 ani

Nu Jina a fost si nici nu este "centrul universului pastoral" !!! Nu exagerati si nu va atribuiti merite pe care nu le aveti, jinarii in general si-au pascut turmele pe la colibi . Poiana Sibiului a fost si este cel mai puternic centru pastoral, poinarii au ajuns cu turmele lor pana in Crimee sau Urali, Basarabia era zona unde isi duceau turmele in transhumanta.
Raspunde

Jos Cenzura ts

Acum 6 ani

Stiti cumva , POPOhaci ii activ sau pasiv ? Vreau Sa il pun Capra
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus