Fără a avea pretenția că am făcut un studiu științific elaborat, am mâncat în câteva dintre cele mai apreciate și recomandate restaurante din Sibiu când vine vorba de gulaș. Din unele am plecat dezamăgit, dintr-altele plăcut impresionat tocmai pentru că mă așteptam mai puțin. Am păstrat primele cinci și am făcut un top pur subiectiv, bazat numai pe plăcerea mea culinară.
Pe locul 5, în ordine descrescătoare, se află restaurantul ”La Pasaj”, aflat în Orașul de jos. M-am dus la el în baza recomandărilor orale. Ceva de genul: De ce nu te duci la ”La Pasaj”, au mâncare bună acolo și am văzut și gulaș în meniu? Ceea ce am și făcut, doar ca să stau aproape 45 de minute pentru un blid cu ciorbă.
Ca aspect, gulașul lor seamănă mai mult cu o ciorbă de cartofi peste care au pus boia iute. Gulașul a fost foarte apos și în afară de ceva iuțeală nu m-a impresionat cu nimic. Singurul mare plus a fost smântâna, groasă și grasă, gustoasă ca la țară. Dacă ajungeți pe acolo căutați altceva în meniu.
Pe locul 4 se află ”La Taifas” din Piața Mare. Aici am avut și cea mai mare dezamăgire raportată la așteptări. M-am dus entuziasmat după ce am văzut recomandări online, în special pe facebook. Toate sunau cam așa: ”Cel mai bun gulaș!”. Terasa restaurantului e cam înghesuită, plină ochi mai tot timpul, însă are priveliște peste ce are Sibiul mai frumos de oferit.
Servirea e foarte rapidă și amabilă, iar prezentarea aparte. Gulașul în sine e bun, se simte iuțeala, chimenul, cartofii, are carne, găluște, deci cam tot ce-i trebuie, dar nu m-a impresionat cu nimic. Mi s-a părut că aduce mai mult a tocană de cartofi picantă. Ceea ce-i ok. Și atât.
Pe locul 3 am pus gulașul de la ”Tango” din Piața Mică. Dacă nu i-ar fi zis gulaș în meniu probabil că l-aș fi confundat cu altceva. Servirea aici nu se compară cu mai nimic din zonă, în sensul că sunt atenți la detalii și la modul cum arată mâncarea înainte să ți-o pună în față.
Gulașul lor aduce mai mult a o reinventare a rețetei originale, un fel de supă cremă în care găsești cubulețe de carne ce ți se topesc în gură, la propriu, servită cu pâine prăjită. A fost bun, n-am ce-i reproșa, dar nu mi s-a părut un gulaș adevărat.
Și aici ajungem la lucrurile interesante. Pe locul 2 în topul celui mai bun gulaș din Sibiu s-a calificat cel de la ”Delis”, tot din Piața Mică. După mine, dacă n-ar avea un bucătar ce pune prea multă sare în orice face, gulașul ar fi și mai bun. Însă chiar și așa este delicios. Am mâncat de câteva zeci de ori și nu mă satur niciodată. Arată și se simte ca un gulaș făcut la ceaun, undeva în aer liber, sub umbra unui copac bătrân. E atât de gros încât abia poți să amesteci smântâna prin el. Are carne și găluște din belșug, vine în porții mari și de fiecare dată îmi vine să mai cer unul. Adesea chiar mai cer. Se simte chimenul, boiaua, vine cu ardei iute și se leagă atât de bine aromele că ai impresia că-l strici cu pâine. Restaurantul în sine e cât se poate de obișnuit, nu prea găsești nimic altceva notabil în meniu, dar gulașul garantez că face toți banii. (Regret că am pierdut pozele să vă arăt).
Acum pot să înceapă reproșurile. Pentru că declar campionul gulașului în Sibiu pe bucătarul de la ”Vila Wiedner” din Piața Mică. Aici am ajuns tot după recomandările online, dați singuri o căutare cu ”gulaș+sibiu” și vedeți ce găsiți în afara concursurilor de gătit. Surprinzător este însă că m-am dus cu așteptări normale, o masă obișnuită de prânz, și am plecat foarte plăcut impresionat. Gulașul la ”Vila Wiedner” este roșu ca focul, aproape sângeriu. Și dă impresia că e gras, însă e exact atât cât trebuie.
Pișcă de-ți amorțește limba și cu toate acestea nu se pierd aromele. Carnea este foarte bine fiartă, se destramă în bucățele mărunte și are un gust delicios. Ți se ridică părut pe mână. În același timp găluștele sunt tari și consistente. Mă ia cu înțepături în stomac numai când mă gândesc. Smântâna îi taie din iuțeală, parcă răcorește ușor, exact cât să-ți bucuri papilele cu legume și carne, după care vine ardeiul iute cu o dâră de foc. Nu trebuie să fii expert să-ți dai seama că este foarte bun, trebuie doar să îți placă mâncarea bună. Partea cea mai interesantă a venit la final, când i-am spus chelnerului că ne-a plăcut mult mâncarea. ”O, dar cum să nu vă placă, e proaspăt, ieri l-a făcut bucătarul”. Musai să mai merg până găsesc unul preparat pe loc.
De prețuri n-am zis nimic pentru că nu sunt diferențe mari, indiferent de ștaiful restaurantului. Media e undeva pe la 15 lei cu tot cu smântână și ardei iute.
Repet. Nu-i cercetare de piață. Nu am folosit algoritmi alambicați. În afara celor numelor menționate au fost și altele, dar nu are rost să le enumăr. Așa că, la final, în loc să săriți cu reproșuri haideți cu propuneri! Vouă unde vi se pare că se găsește cel mai bun gulaș din Sibiu?
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Piata Mare , Piața Mică , La pasaj , cronica de restaurant , clasament , La Taifas , gulas , Christoph Waltz , Pentru Sibiu , Vila Wiedner , cel mai bun gulas , cel mai bun gulas sibiu , stiri sibiu , cel mai bun gulas din sibiu
Vizualizari: 26266
Ultimele comentarii
Acum 16 ore
Ron
Acum 16 ore
Emil
Acum 18 ore
Cartea ne face bine..
Acum 18 ore
Livia
Acum 18 ore
Sibiu.adrian