Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Doua profesoare din Sibiu, coautoare ale unui manual unic în România

Doua profesoare din Sibiu, coautoare ale unui manual unic în România

Profesoarele Diana Nicoleta Chirilă și Carmen Popescu predau, printre altele, la Colegiul Național ”Octavian Goga”, respectiv Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, și de câteva săptămâni sunt coautoare ale unui manual de informatică și TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) pentru clasa a V-a, unic în România. Unic pentru că până acum astfel de manuale pentru clasa a V-a nu existau pe piață, iar din anul școlar 2017-2018 materia este obligatorie în școlile din toată România.

Cele două profesoare din Sibiu au lucrat la acest manual alături de doi colegi, Maria și Adrian Niță, din județul Bihor, și spun că manualul nu doar că respectă programa școlară în vigoare, ci vine și cu noutăți, adaptate la vremurile noastre.

”Manualul este foarte bine documentat, informaţia fiind accesibilă, de la opt ani în sus, tuturor celor interesaţi. Ea poate fi folosită şi de profesori de la alte materii fiind alcătuită din aplicaţii cu caracter interdisciplinar. Conținuturile teoretice sunt însoțite de o varietate de exerciții care acoperă activitatea de predare de pe parcursul întregului an școlar și oferă profesorilor posibilitatea de a aplica programa în mod diferențiat, în funcție de nivelul de pregătire și de competențele dobândite de fiecare elev în parte”, se arată în descrierea proiectului.
Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Diana Chirilă, profesoară și la Școala Regina Maria, despre acest manual:

Rep.: Prima mea curiozitate este mai mult una personală. De când mă știu, în școală și după, se vorbește despre cât de actuale sunt manualele școlare, se spune că majoritatea sunt depășite, că informațiile nu sunt actualizate, că nu mai coincid cu realitatea și așa mai departe. Așadar, cât de actual e manualul vostru?

D. C.: Manualul nostru conţine informaţii actualizate şi este adresat, după cum am zis şi în descrierea digitală a manualului, de la opt ani în sus, tuturor celor interesaţi. La nivelul judeţului Sibiu organizăm de 15 ani concursul Dual PC, www.dualpc.ro, fiind cunoscuţi atât în țară cât şi în străinătate. De-a lungul celor 15 ani, prin probele propuse la concurs, am încercat ca tot timpul să fim la zi cu ce este nou la nivel de TIC şi informatică şi cu "ce se doreşte pe piaţă şi din partea elevilor". Aşa că ne-a fost uşor să ştim ce vrem în manual. Noi fiind specialişti pe informatică şi TIC ne-am hotărât ca manualul nostru să beneficieze şi de grijă lingvistică, asigurată de doamna profesoară de limba română Laura Zotică.

Rep.: De ce ați vrut să faceți un manual nou? Ce vă nemulțumește la cele existente?

D. C.: Manuale de informatică și TIC pentru clasa a 5-a nu există pe piață. Din anul școlar 2017-2018 materia de informatică și TIC este obligatorie, până acum fiind CDS la anumite școli, deci era necesar și un manual.

Rep.: Cât ați muncit la el, cum v-ați documentat, de unde?

D. C.: Echipa s-a format la sfârșitul anului trecut, munca fiind asiduă. Scrierea manualului s-a bazat, în primul rând, pe cunoștințele și experiența noastră, acumulate în timp, ca profesori. Ne-am documentat din diverse surse scrise și online, în special în limba engleză.

Rep.: Cât de împăcată ați fi știind că poate copiii voștri învață după el?

D. C.: Am creat un manual care să fie bun atât pentru elevii noștri, cât și pentru prietenii noștri. Este un manual pe care o să-l folosim la toate nivelurile de vârstă pentru inițiere în calculatoare, atât la școală cât și în proiectele noastre. Eu am un copil acasă, dar niciodată nu mi-am pus problema că trebuie sa scriu un manual bun doar pentru copilul meu, ci un manual bun pentru copiii meil.

Rep.: Ce are manualul vostru și nu au altele?

D. C.: Manualul se recomandă singur prin calitatea şi claritatea cu care sunt reprezentate conţinuturile, fiind adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere al elevilor din ciclul gimnazial. Acesta respectă programa şcolară în vigoare, iar conţinuturile şi activităţile propuse asigură dobândirea tuturor competenţelor impuse. Materialul prezentat în manual are o formă care captivează cititorul. Există rubricile ”Reţineţi”, ”Ştiaţi că...” şi ”Atenţie” care au o mulţime de informaţii ce generează noi curiozităţi şi deschid noi drumuri de studiu în tematica digitală. Manualul poate fi folosit şi de profesori de la alte materii fiind alcătuit din aplicaţii cu caracter interdisciplinar şi este însoţit de un caiet de aplicaţii.

Rep.: Cât de mare și atractivă pentru un dascăl e piața manualelor școlare?

D. C.: În 2017 oferta este mult mai mare decât atunci când am intrat eu în învăţământ, în 2001. Ca studentă în anul IV am predat ca suplinitor necalificat informatică la C. N. ”Gh. Lazăr” şi m-am văzut în postura de a caută tutoriale şi site-uri de specialitate pentru a putea preda informaţii actuale. Informaţia am găsit-o în special în engleză, ceea ce a reprezentat un avantaj şi pentru mine de îmbunătăţire a vocabularului, eu făcând franceză la şcoală ca limbă principală. Din lipsă de cărţi bine documentate pe ”Office” în limba română, în 2006 mi-am făcut caiet de Microsoft Word 2003, pentru a avea o documentaţie corectă şi actuală pentru elevii mei.

Rep.: Ce reacții ați primit din partea altor profesori de specialitate? Ce reacții aveți din școala unde predați?

D. C.: Doar de curând am putut face reclamă. Regula Ministerului Educației Naționale este că trebuie aşteptat să se finalizeze etapa de evaluare şi licitaţia manualelor pentru a putea face diseminare. La sfârşitul lunii trecute am fost la Bucureşti la instruirea formatorilor pentru noua materie de gimnaziu. Reacţia colegilor de specialitate de la nivel naţional, cu care am vorbit, a fost foarte bună. O să avem comenzi şi în alte judeţe. Având în vedere că pe internet am primit sute like-uri şi felicitări, plus feedback pozitiv la comentarii şi în mesaje private pot să zic că suntem pe calea cea bună. Colegii de la şcoală, cât şi ceilalţi de la alte şcoli cu care colaborez, au fost plăcut surprinşi de acest manual, unii mi-au spus că o să şi-l cumpere doar pentru ei pentru că e interesant şi util.

Rep.: Întrebarea pe care și-o vor pune mulți: vă îmbogățiți pe urma lui?

D. C.: (Râde n. r.) O să vă anunț! Veți fi primii care veți ști dacă o să mă mut de la mansardă din cauza vânzărilor! Dar până atunci banii obținuți o să-i investesc în concursul meu Dual PC care în timp s-a mărit, iar premiile nu mai sunt suficiente pentru numărul mare de participanți.

Rep.: Există comenzi deja? A trecut de toate aprobările și avizările ministerului?

D. C.: Punctajul obținut la evaluarea de calitate este de 81.33 puncte din 85 de puncte și are toate avizările necesare. De vânzări se ocupă editura Corint.

Rep.: Ca o concluzie, ați recomanda și altor dascăli tineri, poate nemulțumiți de manualele cu care lucrează la clasă, să se implice mai mult, să ajute la împrospătarea sistemului?

D. C.: Da. Se pot implica. În 2017 nu există "nemulţumiţi de manualele cu care lucrează la clasă" pentru că sunt atâtea surse de informaţie... Eu întotdeauna am lucrat în paralel cu manuale, fişe de lucru, platforme online şi tutoriale online, majoritatea în engleză, pentru a îmbogăţi vocabularul de specialitate al elevilor. Eu sunt un exemplu clar al unui profesor care muncește de 15 ani pentru sistemul de învăţământ românesc, iar proiectele mele au avut un răsunet pozitiv în ţară şi în afară. Anul şcolar trecut, la cea de-a 14 aniversare a Concursului Naţional Dual PC, am avut participare din Croaţia şi Ungaria. Efortul depus, munca în echipă, ambiţia, iubirea, respectul reciproc, concurenţa continuă cu mine şi nu cu alţii, au dus la perfecţionarea mea şi a unui efect pozitiv al muncii mele. Când munceşti cu drag şi spor ai rezultate pe măsură. Anul şcolar trecut la C. N. ”Octavian Goga” am fost mentor la patru clase de-a 12-a din șase. 70% din elevi mi-au obţinut rezultate foarte bune la examenul obligatoriu de Competenţe Digitale, deşi doar cu o clasă am pornit în a 9-a, iar în anii următori mi s-a mai dat câte o clasă. Am avut două eleve, Maria Rău şi Adriana Neagu, profil Ştiinţe Bilingv, cu care patru ani de zile am obţinut premii numeroase la concursuri şi olimpiade. Tot anul trecut am obţinut premiul doi pe judeţ la olimpiada de TIC cu elevul Bustan Gabriel, care este la profil Ştiinţe Naturale, intensiv Engleză, și care din păcate anul acesta nu a mai participat pentru că s-a schimbat profesorul de TIC neţinând de mine acesta decizie. Nu uitaţi că un profesor trebuie să-şi măsoare vorbele, pentru că lucrează cu suflete de copii. Nu uitaţi să sădiţi iubire şi astfel în spatele vostru vor fi flori.

Manualul poate fi răsfoit online accesând link-ul acesta.

ACTIVITATE PROFESIONALĂ:

Chirilă Diana Nicoleta este absolventă a facultății de Matematică şi Informatică din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu și a unor cursuri de formare Oracle Academy. De 8 ani face parte din Comisia Centrală a Olimpiadei Naționale de Tehnologia Informaţiei. Autor a unei cărți și a unor articole de specialitate, instructor ECDL, formator acreditat în cadrul cursurilor de perfecționare a adulților.

Carmen Popescu este absolventă a facultății de Matematică-Informatică a Universității Lucian Blaga din Sibiu și a unui masterat în domeniul informaticii în Cluj, autor a mai multor manuale și culegeri de informatică, instructor Oracle Academy, de 12 ani membru al Comisiei Centrale a Olimpiadelor Naționale de Informatică şi al Comisiei Naționale de Informatică. Este formator în cadrul cursurilor de perfecționare a profesorilor şi inițiatoarea proiectului LegoFun care constă în programarea roboţeilor LEGO.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Balena Rosie

Acum 6 ani

Publicitate ieftina!! Unicitatea consta in faptul ca l-au scos primul pe piata sa faca un ban gramada. Conținutul o fi in trendul celorlalte manuale.
Raspunde

George

Acum 6 ani

De ce scrieti asa, daca nu cunoasteti???
Raspunde

i

Acum 6 ani

ed tehnologica e o aberatie introdusa in scoli de iliescu prin care inginerii din fabrici au intrat in invatamant si stau bine-mersi si fac si meditatii dandu-se profesori de mate
Raspunde

Dan

Acum 6 ani

Cei doi profesori din Bihor, sot si sotie, au fost cercetati pentru fraudare.Din cate stiu sunt cunoscuti drept cei mai corupti profesori din Oradea.E normal ca turnulsfatului sa le faca o astfel de reclama?E normal ca cei care au probleme cu legea sa scrie carti pentru elevi si studenti?Unde este bunul simt in tara asta?
Raspunde

George

Acum 6 ani

Nu sunt din Bihor, sunt din Sibiu...
Raspunde

Cristian Dancila

Acum 6 ani

Ha,ha, ... Carmen Popescu cel mai slab si incapabil profesor pe care l-am cunoscut. Este de o delasare crasa.
Raspunde

Nemilosu

Acum 6 ani

Goga nu mai e liceu de filologie? De unde dracu inflatia asta de informaticieni si TIC ? Toti agramatii scriu manuale. Un manual de istorie scris de Dinu C. Giurascu se poate? Niste literatura adevarata? Un manual de matematica scris de Solomon Marcus? Sistem de invatamant de rahat, unde au devenit complici atat parintii cat si profesorii. Toti isi vor odraslele la mate-info, sa ajunga niste obezi onanisti la multinationale. Nu mai vrea nimeni sa studieze, doar sa invete. Si nu mai vrea nimeni sa creeze, doar sa socoteasca. Singurele lecturi sunt pe facebook, in marja Tony Poptamas - Omu Paiangan.
Raspunde

Bicisnicia Pidosnică

Acum 6 ani

Vai de învăţământul nostru, dacă aceşti indivizi au ajuns autori de manuale ! De fam. Niţă nu ştiam, dar la o simplă căutare pe internet aflaţi rapid cine sunt....însă....Diana Chirilă !?! Oricum, ăştia se ocupă cu acumularea de puncte din ,,proiecte,, şi ,,manuale,, că aşa e în trend acum...nu mai contează ora la clasă, ci proiectele...mi-e silă.
Raspunde

X

Acum 6 ani

http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1723733-falsificatorul-condamnat.htm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus