O astfel de nouă fază a luptei dintre cele două Românii era în totul previzibilă. Rezultatul confruntării era (este) de asemenea previzibil : politica va sufoca (din nou) justiția. Pe ce îmi bazez raționamentul? Pe câteva argumente abstrase din modul cum evoluează evenimentele.
Constatăm că de fapt - și fără excepții notabile - în această perioadă postdecembristă, deja devenită un capitol de istorie, politicul și-a adjudecat plenar economicul. Din această simbioză s-a născut adevărata forță care și-a pus amprenta pe devenirea României, anume oligarhia politico-economico-financiară, care deține toate pârghiile de putere. Ea, această oligarhie, și-a adjudecat tot odată și pulsul social, prin stăpânirea și utilizarea măiastră a quasi totalității mijloacelor și metodelor manipulatorii în masă. Întregul proces s-a născut și s-a derulat prin nesocotirea sau contrafacerea brutală a legilor, prin încălcarea celor mai elementare norme de morală și de bun simț. Rezultatul : polarizarea scandaloasă a societății și edificarea unui stat mafiot, esențialmente fundat pe corupție.
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană s-a încercat o breșă în această monstruoasă construcție prin intermediul justiției. Se cunosc obstacolele adesea insurmontabile întâmpinate din partea cui credeți? Ei bine, simplu, din partea acestei OLIGARHII, care, atacată prin scoaterea la lumină a adevărului și punerea în dificultate a împricinaților, reacționează furibund. Este momentul critic pe care-l trăim acum, cu un rezultat satisfăcător pentru ei și care nu se va lăsa prea mult așteptat.
De ce va pierde justiția bătălia? Simplu, pentru că nu este cine să o apere, iar singură nu poate face față. Credeam la un moment dat într-o atitudine solidară și monolitică a întregului corp judiciar pe linia imparțială a promovării și respectului actului de justiție. Iată că mai nou, „dracul” și-a vârât coada și printre ei. Vin semnale în acest sens tocmai de la vârful ICCJ, de la unii magistrați ( vezi cazul judecătoarei Ana Maria Dascălu care se retrage din completul de judecată tocmai în pragul pronunțării sentinței în cazurile Dragnea și Tăriceanu) sau din zone până acum socotite ferme și incoruptibile ca CSM și substructurile acestuia. De, școliți în ale manipulării, oligarhii știu pe ce butoane să apese pentru a corupe inclusiv caractere socotite până acum ferme.
Președintele este animat de bune intenții în apărarea justiției și a statului de drept dar este depășit în competențe de Parlament și Curtea Constituțională, ambele aflate la cheremul oligarhiei. Era, până mai deunăzi, speranța în influența și intervenția forurilor europene. Mai nou, liderii oligarhici afișează emfatic o detașare, o nepăsare la opiniile sau observațiile partenerilor. Se vede treaba că interesul este atât de mare încât sunt dispuși să pună la bătaie însăși poziția țării în context european sau în parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Ce ar mai rămâne ar fi reacția opiniei publice, a societății civile. Credeam la un moment dat – cu prilejul odioasei ordonanțe - că va fi forța revelatoare în măsură să stăvilească, să penalizeze comportamentul haiducesc al arogantei oligarhii. Se pare că a fost ea înseși decalibrată de populism și discordie căci, deși este vădit că modificările preconizate la legile justiției sunt mult mai periculoase decât Ordonanța 13, reacția opiniei publice și a societății civile este mai mult decât palidă. Într-adevăr, asistăm la un fenomen unic în felul său, dar de o gravitate fără precedent pentru viitorul țării : o detașare a intereselor cetățenilor de interesele țării. Suntem flatați cu pensii și salarii, cu suculente stimulente sociale, nepăsându-ne de faptul că acestea nu se bazează pe venituri din economie (care nu este a noastră), ci din împrumuturi care amanetează viitorul țării. Deja se spune, pe ici pe colo, că nu mai sunt bani nici din împrumuturi. Nu cred de pildă că ar fi vorba de o gafă a compartimentului financiar din MAN; mai sunt și alții care se plâng că nu mai sunt bani.
Are acest fapt legătură cu justiția? Are! Priviți, stimați cititori, la averurile fabuloase adunate în curțile oligarhice pe căi și mijloace necinstite pe care justiția vrea să le scoată la lumină. Nu ar fi cazul ca odată să venim la normalitate? Nu ar fi cazul ca justiției să i se permită să-și facă datoria ca într-un adevărat stat de drept? Nu este clar ca bună ziua că fără o justiție imparțială și independentă nu se poate miza pe un viitor mai bun?
Este adevărat că odată la 4 ani ne putem spune cuvântul la urne. Dar odată alese forurile ( partide, parlament, guverne) trebuie urmărite și verificate cum își fac treaba. Dacă își încalcă promisiunile, obligațiile, trebuie somate, iar în caz de neconformare, înlăturate.
Sunt indicii dintre cele mai serioase că dacă strada nu va pune piciorul în prag, justiția și odată cu ea și România, vor capota încă odată în fața oligarhiei mafiote. Dovada, curând, în această toamnă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Statele Unite , Uniunea Europeană Guvernului P , Curtea Constituţională , Ana Maria Dascălu
Vizualizari: 1603
Ultimele comentarii
Acum 19 ore
Javert
Acum 20 ore
Emil
Acum 20 ore
Mioara
Acum 20 ore
Ghiță
Acum 21 ore
Aristide