Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Dorel Vișan, Magda Catone... Film cenzurat de comuniști, ”topit” și considerat pierdut, lansat la Sibiu după 35 de ani de la filmare | Video

Dorel Vișan, Magda Catone... Film cenzurat de comuniști, ”topit” și considerat pierdut, lansat la Sibiu după 35 de ani de la filmare | Video

În cea de-a cincea zi a Astra Film Festival 2017, la Sibiu vor fi prezenți actorii Dorel Vișan și Magda Catone. Alături de regizorul Iosif Demian, care vine la Sibiu tocmai din Australia, cei trei vor participa la lansarea oficială a filmului ”Baloane de curcubeu”, un lungmetraj filmat în 1982, dar care nu a mai apucat să treacă de cenzura comunistă și care, multă vreme, a fost considerat distrus în totalitate. Cu excepția unei copii recuperată într-un mod aproape miraculos.

Acțiunea filmului ”Baloane de curcubeu” are loc într-un sat de la marginea Dunării, unde CAP-ul este condus de Ene Lelea, interpretat de Dorel Vișan. Personajul acestuia, trecut de prima tinerețe, decide să își vadă și de propria viață și să se așeze la casa lui. Și-o alege drept mireasă – spre invidia celorlalte mândre din sat – pe Lia, al cărei rol este jucat de Magda Catone, dar care iubește pe altcineva, un tânăr tocmai ieșit din pușcărie, unde a fost trimis după ce a fost prins împușcând o căprioară. Iar cum nici în vremea comunismului iubirea nu cunoaște îngrădire, la două zile după nuntă Ene Lelea este părăsit pentru tânărul care e și sărac, pe deasupra. În comedia care îmbracă adesea lungmetrajul, președintele de CAP, un fel de far călăuzitor al întregului sat, încearcă să înțeleagă de a fost lăsat de căruță. „Cum e președintele vostru, tovarășe?”, întreabă un ziarist, la finalul filmului. ”E un zbir și un prost, tovarășe”, este răspunsul dat tot de președintele de CAP. Iar această replică de la final, care – în viziunea cenzurii din acele vremuri – putea face trimitere la președintele Nicolae Ceaușescu a fost doar unul din motivele care au dus la ample sesiuni de cenzură.

1365 Baloane de curcubeu_Still (15)

 

Inițial i-au schimbat titlul. Apoi, l-au schimbat cu totul

Filmul regizat de Iosif Demian a fost cenzurat de la bun început, deoarece în viziunea cenzorilor, titlul din scenariu – „Cu mâinile în grâu“ – nu se potrivea, făcând aluzie la furt. Cenzura specifică timpurilor s-a lungit, însă, extrem de mult și după ce filmările s-au încheiat. Umorul prin care este surprins absurdul vieții din satul comunist nu este deloc pe placul celor care realizează vizionările. Rând pe rând, echipa filmului „Baloane de curcubeu“ primește tot felul de procese-verbale de la diferite echipe de vizionare care cer eliminarea scenelor în care apare noroiul de pe ulițe, cozile la butelii sau sărăcia vremurilor, ilustrată prin faptul că la barul din sat erau acceptate ca monedă de schimb și ouăle proaspete.

După a 12-a sesiune de vizionări, regizorului Iosif Damian i s-a cerut să refacă negativul, tăiat și re-montat de atâtea ori. Această versiune cu numărul 13, însă, mai apucă să fie vizionată la momentul programat. Cele nouă bobine cu filmul acestei variante zac o vreme în biroul proiecționistului, apoi ajung în dulapul regizorului.

proces verbal cenzura 1

Vizionările cenzurii se opresc o vreme, sunt reluate un an mai târziu până când, în cele din urmă, sistemul obosește să mai lupte cu filmul lui Damian și cere topirea acestuia. Din motive birocratice – trebuiau justificate, totuși, costurile – este realizată o a 18-a versiune în care sunt adăugate scene, tăiate multe altele, astfel încât filmul nu mai are nicio legătură cu ceea ce a gândit regizorul. Într-un cinema de cartier, filmul are parte de câteva proiecții, după care numele îi dispare din cinematografia românească.

Norocoasa copie cu numărul 13

În 1985, Iosif Demian, cel care se anunța a fi unul din marii regizori ai cinematografiei românești, având deja un film în selecția oficială Un Certain Regard, părăsește țara. După doi ani, ajunge în Australia, la Sidney, unde devine profesor de imagine, şef de catedră în cadrul Şcolii Naţionale de Film şi Televiziune. După Revoluție, Damian se reîntoarce în țară și – printr-un miracol – află că versiunea cu numărul 13 a „Baloanelor de curcubeu“ a fost recuperată din dulapul său. O recuperează, o transportă în Australia unde filmul este atacat, la propriu, de o ciupercă. Reușește, totuși, să digitalizeze versiunea care, de atunci, a mai fost proiectată în două rânduri unor studenți români.

iosif demian Regizorul Iosif Demian vine la Sibiu însoțit de Dorel Vișan și Magda Catone

În dialog cu sibienii

Organizatorii Astra Film Festival, cel mai important eveniment dedicat filmului documentar din Europa de est, au decis că, la 35 de ani de la filmări, e cazul ca „Baloanele de săpun“ să fie lansat oficial. Lansarea oficială a „Baloanelor de curcubeu” este programată în cadrul celei de-a cincea zi a festivalului Astra Film Festival. Vineri, 20 octombrie, la Sala Thalia din Sibiu, de la ora 19:00, alături de Iosif Demian vor fi prezenți și Magda Catone și Dorel Vișan. Aceștia vor dialoga cu publicul pe tema filmului, a cenzurii comuniste, într-o discuție moderată de regizorul român Cristi Puiu. „Am făcut cinema cu toată dăruirea, cu toată dragostea, poate de aceea vine această răsplată. Ce mă miră și mai tare este că o copie ajunsă pe YouTube e căutată și vizionată de tot mai mulți tineri, de a doua generație după revoluție, care nu au prins sistemul comunist, care spre surprinderea mea văd și revăd filmul, și care mă caută”, anunță Iosif Demian.

Prezența unui film de ficțiune în cadrul AFF nu este o noutate. „Continuăm o direcție consacrată, aceea de a aduce în atenția publicului capodopere ale cinematografiei românești, uitate sau nedescoperite, în special autorii obligați să emigreze din cauza cenzurii și a interdicțiilor regimului”, arată Dumitru Budrala, directorul AFF. Acesta plănuiește să dea un aer cât mai pitoresc lansării filmului realizat acum 35 de ani și a invitat mai mulți președinți de foste Cooperative agricole de producție.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ion Ionescu ot Ionești

Acum 6 ani

Rahat cu perje lansare oficială... îl am în calculator de aproape 9 ani (10/25/2008) ... și nu de la difuzările alea pentru studenți... iaca secvența cu întrebarea ziaristului... https://www.youtube.com/watch?v=ohl1Hy9bV3E&feature=youtu.be
Raspunde

Astra Film

Acum 6 ani

@Ion Ionescu este foarte posibil să deţineţi o variantă neoficială a filmului "Baloane de Curcubeu", varianta oficială nu a fost publicată nicăieri. Vă invităm în data de 22 octombrie la ora 16:00 să vizionaţi filmul şi să vă convingeţi.
Raspunde

Ion Ion ot Ionești

Acum 6 ani

Hai zău! Ce să vezi, TvR piratează filme!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus