După șapte ore petrecute în clădirea Arhiepiscopiei Sibiului, unde i s-a judecat apelul împotriva excluderii din rândurile bisericii, Cristian Pomohaci a părăsit locul ascuns pe bancheta din spate a unei mașini cu geamuri fumurii. O parte din cele câteva zeci de susținători care au așteptat să îl vadă s-au arătat dezamăgiți.
Mai bine de patru ore a durat cea de-a doua înfățișare a lui Pomohaci în fața Consistoriului mitropolitan de la Sibiu. Cu toate acestea, fostul preot a mai stat în clădirea Arhiepiscopiei Sibiului alte trei ore după finalizarea procesului bisericesc, în cadrul căruia au fost audiați mai mulți martori. Printre aceștia, a fost văzut și unul din fii lui Cristian Pomohaci.
Șapte ore
Pe toată perioada desfășurării judecății, Cristian Pomohaci a fost așteptat de câteva zeci de susținători, printre care și un grup de aproximativ zece persoane venite tocmai din Moșuni, satul unde a slujit Pomohaci din 1999. „Noi îl cunoaștem de 18 ani pe preot și nu credem că este adevărat. Iar la televizor… la televizor nimic din ce e bun nu este lăsat să apară. Acum, de când a plecat preotul Pomohaci, biserica din satul nostru e mai mult închisă. Iar la slujbe, trei-patru dacă mai merg”, au povestit oamenii care așteptau calm ieșirea fostului lor preot.
Șapte ore l-au așteptat enoriașii pe Pomohaci în fața Arhiepiscopiei Sibiului
Cei din Moșuni au rămas în fața Arhiepiscopiei cât timp înăuntru a fost și Pomohaci, căruia i-a fost trimis, la un moment dat, și un platou cu de-ale gurii. În tot acest timp, prin fața Arhiepiscopiei s-au perindat și alți enoriași dornici să îl vadă pe Pomohaci. „Dacă mă trimitea cineva aici, nu veneam. Așa, stau de două ore, doar să îl văd, căci numai la televizor l-am văzut. Mie îmi place cum cântă”, povestește Maria, o sibiancă ce a rămas singură, după ce prietena ei a renunțat la așteptare, plecând acasă.
În fața clădirii unde a avut loc judecata bisericească au oprit, însă, și persoane care au cerut ca Pomohaci să rămână în afara preoției. Mai mult, un sibian apropiat de vârsta pensionării, le-a strigat cuvinte jignitoare celor veniți să îl susțină pe fostul cleric, jandarmii escortându-l rapid mai departe.
Mai bine a primit amendă, decât să mute mașina
La procesul de la Sibiu, Pomohaci a fost adus cu aceeași mașină de teren cu care fostul preot a fost adus până în poarta Arhiepiscopiei Sibiului și la prima înfățișare, de la mijlocul lunii septembrie. De această dată, mașina nu a mai putut fi parcată în poarta clădirii, unde accesul a fost blocat de polițiștii locali. Prin urmare, la sosire, mașina al cărei număr de înmatriculare are combinația DUH a fost urcată pe trotuar. După ce Pomohaci a intrat la judecată, mașina a fost mutată câteva zeci de metri mai departe, dar tot pe un loc în care staționarea era interzisă. Aproximativ două ore mai târzii, un echipaj al Poliției locale a cerut femeii care a condus mașina lui Pomohaci să mute autoturismul. Aceasta a refuzat, iar polițiștii locali i-au înmânat un proces verbal prin care a fost sancționată cu suma de 290 de lei.
Până să iasă Pomohaci de la judecată, mașina i s-a defectat
Termen de zece zile
După mai bine de cinci ore de la începerea procesului, mâna de credincioși care a mai rămas să îl susțină pe Pomohaci s-a adunat la poarta Arhiepsicopiei, împărțită în două de către jandarmii care au venit să se asigure că în preajma fostului preot nu vor mai fi împărțiți pumni. De după poartă, veștile transmise prin intermediul portarului și a altor persoane care ieșeau din clădire erau că Pomohaci așteaptă deliberarea juriului format din cei cinci preoți care reprezintă Arhiepiscopia Sibiului, cea a Alba Iuliei, precum și episcopiile Oradiei, Covasnei și Harghitei și, respectiv, Devei și Hunedoarei. „Juriul are termen de a da o hotărâre în termen de zece zile”, a anunțat un alt preot ieșit din clădire.
Ascuns într-o mașină împrumutată
În cele din urmă, după șapte ore de la începerea judecății, jandarmii au asigurat perimetrul pentru plecarea lui Pomohaci: au creat un culoar pentru ca o mașină înmatriculată în Sibiu să intre, cu spatele, în înghesuita curte interioară a Arhiepiscopiei, după care poarta a fost închisă. Câteva minute mai târziu, poarta a fost deschisă, iar mașina a părăsit rapid locul. Printre geamurile fumurii, pe bancheta din spate, încadrat de alte persoane, a putut fi zărit fostul preot Pomohaci. „El, el a cerut să plece așa? Încep să îmi schimb părerea despre el”, s-a arătat dezamăgită una din credincioasele care l-au așteptat cu orele. „Ba, mai bine că a făcut așa. Ce să mai vadă toți…“, a fost replica altei enoriașe.
Câteva zeci de metri mai departe a putut fi descoperit și motivul pentru care Pomohaci a fost ascuns în altă mașină: cea cu care a venit și care a stat mult timp cu motorul pornit s-a defectat. Cu capota ridicată, femeia amendată pentru parcare ilegală aștepta acum ridicarea autoturismului pe o platformă de tractare.
Penultima decizie
Decizia Consistoriului mitropolitan de la Sibiu în urma apelului formulat de Cristian Pomohaci împotriva excluderii sale din preoție nu va fi una definitivă. Pomohaci se mai poate adresa Consistoriului Patriarhiei, care va lua decizia finală, în urma caterisirii hotărâtă în vara acestui an de Arhiepiscopia Alba Iuliei, în subordinea căreia se află Parohia din Moșuni. În urma unei înregistrări audio făcute publică în vara acestui an, Cristian Pomohaci a intrat și în vizorul procurorilor, care îl cercetează pentru corupere de minori în scopuri sexuale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Arhiepiscopia Sibiului , Arhiepiscopiei Sibiului , proces , Arhiepiscopia Alba Iuliei , Consistoriului Patriarhiei , Decizia Consistoriului , Pentru Sibiu , caterisire , Alba Iuliei , Cristian Pomohaci
Vizualizari: 10292
Ultimele comentarii
Acum 23 minute
Român
Acum 37 minute
Corbul
Acum 42 minute
Emil
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Un cititor