Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
10°C

Întâlnire cu ursul la Rîu Sadului VIDEO

Întâlnire cu ursul la Rîu Sadului VIDEO

Un sibian a filmat în noaptea de sâmbătă spre duminică un urs care fugea prin comuna Rîu Sadului. Acesta susține că l-a filmat în jurul orei 3.30, iar întâlnirea cu ursul nu a durat decât câteva secunde. ”Nu m-am speriat. A fost prima dată când dau nas în nas cu ursul, în afara celor de la Zoo”, a spus Ovidiu Dobrin, autorul filmulețului.

În 2 septembrie, un alt urs a fost urmărit cu mașina de către niște turiști prin satul sibian Galeș.

http://www.turnulsfatului.ro/2017/09/02/video-un-urs-ajuns-azi-noapte-satul-sibian-gales-turistii-l-au-urmarit-cu-masina/

Numărul celor care susțin că au observat urși în apropierea localităților a crescut în ultimele luni, specialiștii explicând faptul că populația acestor mamifere s-a mărit considerabil, arealul lor este din ce în ce mai mic. Există în dezbatere două soluții pentru a evita întâlnirea animalelor cu oamenii.

Liber la glonț

Prima este susținută de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Ciprian Pahonțu, care c urșii ar trebui pur și simplu uciși. “Gestionarea populației de urși este una foarte serioasă și foarte controversată la ora actuală. Știți că acele cote de intervenție s-au eliminat anul trecut. Nu știu dacă a fost o soluție bună sau care va fi soluția bună, dar, cu siguranță, populația de urs din România este foarte mare, habitatul lor s-a restrâns de-a lungul timpului și, cumva, numeric, această populație trebuie gestionată. (…) În cazul urșilor, trebuie o analiză foarte serioasă a populației și o reglare numerică cred că este absolut necesară, pentru ca habitatul nu cred ca mai suportă, ca și substanță, o populație atât de mare de urși”, a declarat Ciprian Pahonțu (foto) pentru Agerpres, la mijlocul lunii august.

maxresdefault

O altă soluție este relocarea animalelor în alte zone ale țării sau chiar trimiși peste graniță. ”Metoda de relocare, nu cred că va putea funcționa, plus că sunt foarte scumpe aceste relocări. Relocarea se face de echipe specializate, cu niște costuri foarte mari”, a mai spus Pahonțu.

Ministrul Mediului, Gabriela Gavrilescu a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că va aproba cota de intervenție care va permite împușcarea unui număr limitat de urși. “Numărul carnivorelor mari, urși respectiv, în România, depășește 7.000 de capete, ceea ce în alte țări europene (…) nu a fost admis și atunci am avut curajul să îmi asum un ordin de ministru pe care l-am negociat foarte bine cu ONG-urile, cu toate autoritățile locale care au probleme foarte mari cu aceste carnivore mari”, a afirmat Gavrilescu, citată de Agerpres.

Vineri s-a împlinit un an de la împușcarea ursului care a intrat în municipiul Sibiu.  Animalul care a fost urmărit prin centrul Sibiului timp de trei ore a sfârșit împușcat, iar cadavrul a fost incinerat.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ovidiu

Acum 4 ani

Tipic romanesc. La nivel de Romsilva, ocoale silvice, institutii si ministerul Mediului se stiu problemele dar nu se iau masuri de conservare al habitatului natural si prevenire pe cat posibil al situatiilor in care ursii coboara in localitati dupa hrana. In schimb venim cu solutii radicale cand situatia este deja critica si anume ii impuscam pe capete. Iar legat de liber la impuscat, vor fi luati in vizor tot ursii dezvoltati bine inradacinati in arealul lor natural. Cei care coboara dupra hrana in zonele locuite sunt ursii care nu au un teritoriu al lor.
Raspunde

yoy

Acum 4 ani

solutia e sa nu mai intrati in padure cu drujba si mai plantati unde ati ras padurea
Raspunde

ursul

Acum 4 ani

Sa nu mai taiati padurea, sa nu mai lasati eduristii in areale lor, iata ce simplu este....ursul o sa stea la el acasa daca are unde.
Raspunde

h.r.

Acum 4 ani

solutia e un taure liber printre ei, sa vezi ce mi-i hacuieste, cu sutele...
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 4 ani

Bre, mai daramati un mit in incercarea de-a va depasi limitele si, vindeti pielea ursului din padure!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus