Marţi,
17.09.2024
Innorat
Acum
9°C

După 320 de km pe jos, primarul din Copșa Mică a primit răspunsul de la Guvern: un răspuns fără sfârșit

După 320 de km pe jos, primarul din Copșa Mică a primit răspunsul de la Guvern: un răspuns fără sfârșit

Primarul din Copșa Mică a parcurs pe jos 320 de km în toamna aceasta, până în București. A făcut drumul în 11 zile cărând cu el o serie de memorii, prin care cerea guvernanților să rezolve situația alimentării cu apă a orașului, blocată de 12 ani tot din cauza Executivului. Răspunsul primit de la Guvern are cap, dar nu și coadă.

Tudor Mihalache a străbătut pe jos cei 320 de km de la Copșa Mică la București în speranța că, astfel, va reuși să convingă Guvernul și Ministerul Mediului să îi lase orașul în pace. În memoriile depuse la începutul lui octombrie după alte adrese similare către guvernanți, Tudor Mihalache cere încheierea Convenției prin care, din 2006, Guvernul prin Ministerul Mediului se angaja să finanțeze lucrările de introducere a unei rețele de apă potabilă și de modernizare a canalizării. Căci, din 2009, finanțările acordate prin această Convenție au fost oprite. Firma care a executat o parte din lucrări a dat în judecată Primăria ce nu mai primea bani de la Guvern, iar cum Copșa Mică a pierdut procesul are de plătit și penalități către firma care oricum a intrat în insolvență.

Copșa Mică dorește acum încheierea Convenției semnată în 2006, pentru a putea termina rețeaua de apă și canal pe fonduri europene, alături de alte localități din împrejurimi.

”Anonima” fără coadă de la Secretariatul Guvernului

Secretariatul general al Guvernului a trimis un răspuns Primăriei Copșa Mică la sfârșitul lunii octombrie. ”Referitor la memoriul dumneavoastră nr. 5603/28.09.2017, vă facem cunoscut faptul că a fost transmis, în conformitate cu art. 6^1 din OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, așa cum a fost modificat de Legea nr. 322.2002, spre competentă soluționare Ministerului Mediului și Ministerului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Instituției Prefectului - Județul Sibiu, solicitând luarea măsurilor legale ce se impun. Urmează ca, în termenul legal, instituțiile sesizate să

Cu stimă,

Director”, scrie în respectivul răspuns, deasupra unei semnături și a unei ștampile, pe care nu le însoțește niciun nume de persoană.

raspuns guvern

În memoriul adresat Guvernului României, primarul orașului Copșa Mică a solicitat monitorizarea încheierii convenției financiare neonorată, care a dus la blocarea proiectului de alimentare cu apă a orașului, dar și susținerea unui proiect de alimentare cu noi surse de a apă a barajului din care, dintotdeauna, orașul Copșa Mică a primit apă nepotabilă. În plus, Executivului îi mai era solicitat să acorde un sprijin financiar de 500.000 de euro, necesar de urgență orașului înglodat în datorii din cauza proceselor pierdute cu firma care a executat o parte din lucrare fără să mai fie plătită. Totodată, din acei bani Primăria din Copșa Mică ar mai intenționa să reabiliteze o stație de apă ce a fost preluată pentru a mai curăța, cât se poate, apa brută cu care locuitorii orașului sunt acum alimentați.

”Un răspuns de comună din țara a treia”

Inițial, primarul Tudor Mihalache a crezut că nu i-a fost trimis tot răspunsul, când a văzut hârtia de la Secretariatul Guvernului. „Până acum m-am gândit că, acolo, la Guvern, sunt oameni ocupați. Au o țară întreagă pe care să o guverneze, nu au timp de noi. Dar, după acest răspuns, mi-am dat seama că nu au nicio treabă. Dacă până și cei care fac corespondența îi doare la barbaric... Acela e răspuns de comună din lumea a treia, nu de un guvern“, spune Mihalache.

El este dezamăgit și de răspunsul primit de la Ministerul Mediului. „Ministerul Mediului ne-a dat, de asemenea, un răspuns în coadă de pește. Noi am rugat Ministerul să găsească o variantă să închidă convenția. Ei ne-au răspuns că pot închide convenția de finanțare, conform legii, prin recepție finală. Or nu, poate fi vorba de o recepție finală, căci aceasta se face doar la un circuit funcțional. La noi circuitul nu e funcțional, firma e faliment. Trebuia ca doamna ministru să fie responsabilă și să închidă convenția cu acordul părților, adică al Primăriei Copșa Mică și al Ministerului Mediului“, arată primarul.

„Teoretic, noii șefi din Minister ar fi trebuit să știe de cel puțin o lună de problema noastră de la Copșa Mică, căci le-am tot trimis documente. Am ajuns pe jos până la ei și mi-am dat seama că nu am cu cine vorbi. Oamenii cu care m-am întâlnit la Minister nu știau despre ce este vorba“, Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică

Următoarea acțiune

După primirea răspunsului de la Guvern și Minister, Consiliul local din Copșa Mică a decis să rezilieze unilateral Convenția de finanțare din cauza căreia nu își pot continua proiectul de apă pe fonduri europene. „Ca să nu pierdem finanțarea din fonduri europene, Consiliul local a decis unilateral ieșirea din convenție. Consilierii locali și-au asumat acest lucru cu toate riscurile, că acum te poți trezi cu un deștept de la Minister care să îți impute toate sumele cheltuite până acum sau cine știe ce angajat de la Curtea de conturi îți mai face vreo minune. Nu putem sta în acea convenție cu forța“, explică primarul.

El este hotărât, însă, să continue seria solicitărilor către Guvern, mai ales în ceea ce privește cei 500.000 de euro ceruți din fondul de rezervă. Inițierea proiectului de hotărâre de Guvern va fi votată de Consiliul local din Copșa Mică. Mai apoi, inițierea proiectului va ajunge, prin Instituția Prefectului și Consiliul Județean, în birourile guvernamentale din Piața Victoriei, de unde ar trebui promovată hotărârea de Guvern. „Când proiectul va fi trimis de la Sibiu către București, îl vom transmite sub formă de scrisoare deschisă tuturor parlamentarilor. Și dacă tot nu reușim, vom demara o campanie prin care cât mai mulți dintre locuitorii din Copșa Mică să trimită câte o scrisoare personală Guvernului. În care să întrebe de ce nu avem dreptul la o viață mai bună“, mai plănuiește primarul liberal al orașului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Viorica Colceriu

Acum 6 ani

Primarul asta inca un Sorosit platit de straini sa ne fure glia si sa ne ieie Ardealul!
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 6 ani

ce-ti fura, baba pesedista?
Raspunde

Albastru

Acum 6 ani

Cine a trimis adresa nefinalizata si fara numele celui care semnează? Cine sunt competentii guvernului? Ar fi bine de știut cu nume si prenume. Sau e anonima si semnată de director ?!
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

Problema e ca acesti "competenti exceptionali" sunt acolo de multa vreme si vor ramane in continuare indiferent de ce partid sau prim ministru se afla la conducere
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 6 ani

dap, chiar daca se mai schimba cate-un ministru sau secretar de stat, directorii's tot aia, multi de pe vremea lui Ilici
Raspunde

mama mare

Acum 6 ani

Si problema este ce a facut primarul cu primii bani dati de guvern ? De deja are nevoie de altii ? Nu este un primar gospodar . Guvernul imparte banii tuturor primirilor , cum se face ca din toti primarii din tara numai el are nevoie de altii ? Cat despre mersul pe jos nu cred ca a facut-o .
Raspunde

pastila

Acum 6 ani

Ia-ti pastila ca halucinezi sau esti pe modelul unui motocicleanu de la partid care tot asa vede, universuri paralele!
Raspunde

titi

Acum 6 ani

Investitie fara finantare nu am mai auzit, tu nu ai malai si ii dai inainte cu lucru, NAIVI RAU cei de la COPSA MICA, te bagi cu capu-n garda dupa VORBE, sunt direct raspunzatori, sa plateasca daca nu au minte !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus