Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Micile afaceri. Cei trei frați din Slimnic și merele de aur

Micile afaceri. Cei trei frați din Slimnic și merele de aur

Copilăria și-au petrecut-o în mijlocul livezii de mere pe care tatăl lor o avea. În timp, cultivarea acestor fructe a devenit o sursă de venit pentru cei trei frați din Slimnic. În fața livezii lor, pe drumul care leagă Sibiul de Mediaș, vând mere și suc de mere de mai bine de 15 ani.

Maria are 39 de ani, Daniel - 43, iar Vasile - 45. Toți locuiesc în Slimnic și-și dedică o bună parte din timp cultivării merelor. Fiind învățați de mici cu agricultura nu au putut renunţa la munca câmpului, chiar dacă asta nu le asigură un venit sigur și constant. Fiecare în parte are propria lui familie și un job permanent. Pentru ei, îngrijitul și culesul merelor este ca o tradiție, care îi unește pe toți într-o singură familie mare.

Moștenirea de familie

După ce tatăl lor a murit, cei trei împreună cu mama lor au decis să ducă mai departe afacerea tatălui cu merele. „Asta a fost dorința tatălui: să continuăm ce a început el. A fost ca un fel de moștenire. Însă, când am decis să continuăm, am zis că o facem așa ca la carte: încercăm, pe cât posibil, să nu folosim substanțe chimice, să nu stropim merii. Însă, fructele care nu au niciun ajutor din exterior nu se fac cum trebuie, sunt mici și urâte, iar oamenii nu le cumpără”, povestește Daniel. Și Maria îi dă dreptate, adăugând că, pentru ea, toată activitatea cu merele este ca o recreație continuă. „Am trăit așa. Tata s-a ocupat cu asta și pe lângă el, am învățat și noi. Toată copilăria noastră ne-am ocupat cu asta, iar acum e datoria noastră să ducem totul mai departe”, spune ea.

mici afaceri mere slimnic (2)

N-are rost la piață

Și cum de la an la an, au reușit să umple mai multe hectare cu meri, au început să le vândă. După ce sunt culese, merele sunt puse în saci de plasă și scoase la drum. La ieșirea din Slimnic spre Sibiu, cei trei frați au amenajat un mic chioșc, unde își expun fructele. Chiar dacă sunt situați fix între alți doi producători ce vând mere, nu se tem de concurență, iar feedback-ul pe care îl primesc zilnic de la oameni le confirmă că, în timp, și-au făcut un nume. „Avem clienți fideli care cumpără de la noi de mulți ani. Pe lângă aceștia mai sunt și oamenii care ne văd întâmplător la marginea străzii, din mașină. Opresc și mașini de București, Timișoara, nu doar de Sibiu. Nu ne gândim să ne facem un punct de desfacere la Sibiu deoarece nouă ne este suficient cât vindem aici. Și la piață nu are rost să mergi. Acolo sunt mulți comercianți și intermediari”, spune Daniel.

Sucul Maria Stângu

Pe cele 10 hectare cu pomi fructiferi întâlnim mai multe soiuri. Printre acestea se regăsesc și Golden, Jonathan și Florina. Acesta din urmă a rezultat în urma încrucișării a două soiuri diferite. Pe lângă mere, acolo se vinde și suc natural. Acesta poartă numele Maria Stângu și este 100% natural. „Pentru un litru de suc este nevoie de 2-2,5 kilograme de mere. Însă depinde și de perioada din an, cât de suculente sunt fructele. Acesta nu conține nimic în afară de sucul rezultat din urma stoarcerii merelor pasteurizate”, explică Maria.

mici afaceri mere slimnic (8)

Merele se vând atât la kilogram, cât și la săculeț de 5-7 kilograme. Prețurile pleacă de la 2,5 lei/kg și ajung până pe la 3-4 lei, în funcție de soi. De exemplu, un sac de mere Jonathan, de 7,2 kg se vinde cu 18 lei, iar unul de Starchimson (bot de iepure), de 6,8 kg, cu 22 de lei. În ceea ce privește sucul, acesta se vinde cu 9 lei sticla de 2 litri. Însă, se găsește și la 5 litri. Celor care cumpără mere într-o cantitate mai mare, Daniel le recomandă să le păstreze într-un loc răcoros, cu o sursă de apă lângă ele pentru a se hidrata.

FOTO Silvana Armat

mici afaceri mere slimnic (4) mici afaceri mere slimnic (3) mici afaceri mere slimnic (1) mici afaceri mere slimnic (7)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

21 comentarii

...

Acum 5 ani

" În fața livadei lor" sau in fata livezii lor? madalina, daca tot nu stapanesti limba romana, trebuie sa stii ca in sibiu exista strada livezii nu strada livadei.
Raspunde

.....

Acum 5 ani

Madalina cu M mare, Sibiu cu S mare, ...... ar fi bine sa stapanesti mai bine si tu limba romana! :)
Raspunde

emma-noelle

Acum 5 ani

Dați-mi voie sa ma prezint: si eu sunt e-manuela! Acum, revenind la chestiune, chiar toți sunt “Prâslea”?...
Raspunde

dd

Acum 5 ani

Afacere buna.......dar bon fiscal nu dau cand cumperi mere la marginea drumului!
Raspunde

Cornel

Acum 5 ani

Producatorii agricoli nu au obligatia de a emite bon fiscal, conform legii. Mai informeaza-te.
Raspunde

Ligia

Acum 5 ani

Da pt ce iti trebuie bon fiscal? Zic si eu
Raspunde

Raule

Acum 5 ani

Nu isi da plătesc taxele si redeventele marii retaileri (si asa o bataie de joc negociate cu ALOGENII de conduc tara dupa lovitura 1989) cum trebuie, dupa ce ca mai avem câțiva mici întreprinzători ii putem numara pe degete dam in ei sa dispară de tot si sa putem cumpara "linistiti" produsele strainilor cu E-uri , un singur lucru am avea de castigat, vom concura in cosciug cu mumiile Egiptului.
Raspunde

Bubu

Acum 5 ani

E al 2-lea sau al 3-lea articol despre livada minunata a celor trei frați. Curios este că la 10 m se mai afla o livada,care nu se vede de la înălțimea turnului(sfatului). Eu i-am întrebat pe aceștia ( livada concurenta) ce au in plus față de livada turnusfatului. Răspuns: "uită-te în livada și vezi că n-au niciun măr. Ăștia cumpără merele și sucul". Poate e o minciună.
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

reclama mascata pentru unii care cumpara merele din alta parte si cele stricate fac suc din ele. mergeti pe langa livada de mai multe ori pe an sa vedeti daca sunt atatea mere cate are la vanzare... si eu stiu din sursa sigura ca ei cumpara merele si le vand apoi nu sunt producatori autentici. livada este doar de ochii lumii
Raspunde

Mitica

Acum 5 ani

Sunt mai scumpe decat citricile,cam dubios.
Raspunde

Cornel

Acum 5 ani

Mda, cumpara de fapt merele de la Kaufland dar intretin si ditamai livada ca sa-i pacaleasca pe bietii clienti. Iti dai seama ce enormitati debitezi?
Raspunde

Halal patroni

Acum 5 ani

Acest articol este o mare minciuna. Eu am fost angajat la acesti ciurli-burli de "patroni", aveam salariul minim pe economie desi castigam mai mult, iar o mare parte din merele care le vindeam la marginea drumului proveneau de la ferma nebunului Carabulea, pline de pesticide...
Raspunde

Ion Ionescu ot Ionești

Acum 5 ani

Mere pasteurizate!?!?
Raspunde

Bogdan

Acum 4 ani

Noi toti vrem merele in magazinele mari... Dar ei (producatorii) vor? La magazine se dau cu acte si cu taxe (T.V.A.) si analize de laborator care demonstreaza cu ce au fost stropite sau stropite corect si nu pline de toxicitati. Nu pot livra la magazine caci nu au firma (nu merge PF-ul) E mai usor sa vinzi la coltul strazii si sa nu ai bon fiscal... Se gandesc la profitul pe moment nu la cel pe viitor. PACE VOUA!!!
Raspunde

CORNESCU CORNESCU

Acum 1 an

acel suc de mere natural preparat de marua Stangu se poate gasi pe undeva????? Are aceasta doamna cumva un telefon sau e mail? Cu stima
Raspunde

Herlock Sholmes

Acum 1 an

Firma are și pagină de Facebook. Acolo sunt toate detaliile. După câte știu, la Piața Transilvania se vinde, dar poate că mai sunt și alte locații.
Raspunde

Florin

Acum 1 an

Buna ziua am o echipă de 25 30 de persoane dacă aveți de cules contactați 0740928377

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus