Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
18°C

Noul cetățean de onoare al județului Sibiu: ”primesc cu gratitudine deosebită această mare cinstire cetățenească”

Noul cetățean de onoare al județului Sibiu: ”primesc cu gratitudine deosebită această mare cinstire cetățenească”

Cel de-al 35-lea episcop al Bisericii sașilor din România, episcopul emerit Christoph Michael Klein, a primit titlul de Cetățean de onoare al județului Sibiu.

Decernarea titlului a avut loc în cadrul ședinței solemne a Consiliului județean Sibiu, organizată cu ocazia celei de-a 99-a aniversări a Marii Uniri. Laudatio a fost citit de către consilierul județean Friedrich Gunnesch, cel care este și secretarul executiv al Consistoriului Evanghelic C.A. și care a lucrat îndeaproape cu Christoph Klein inclusiv pe perioada episcopatului acestuia, între 1990 și 2010.

Fostul episcop, membru al Academiei Române și Doctor Honoris Causa al Universității din Viena din 1990, Chirstoph Klein (80 de ani) a subliniat că, de fapt, titlul de onoare se cuvine Bisericii pe care a condus-o în perioada în care comunitatea săsească a scăzut dramatic, ca urmare a migrației post-revoluționare. ”Aflând vestea despre hotărârea Consiliului Județean de a-mi oferi titlul de Cetățean de onoare al județului Sibiu, prima mea reacție a fost întrebarea: oare un sibian, care s-a născut în acest oraș, și-a petrecut toată viața aici și este, din 2000, Cetățean de onoare al municipiului Sibiu, poate să devină și Cetățean de onoare al județului? Însuși faptul că mi-am petrecut aici viața fără întrerupere și fără a căuta alternativa pe care a ales-o majoritatea etniei germane din România, chiar și faptul că în acest oraș am învățat importanța conviețuirii în pace și prietenie între diferite confesiuni - am avut mulți și mai am prieteni români – nu ar fi argumente îndeajuns pentru un gest atât de nobil, precum este alegerea unui cetățean ca fiind de onoare. Bineînțeles că știu că acest gest al Consiliului Județean nu se adresează omului născut și crescut în acest oraș, ci instituției și funcției pe care le reprezintă, strâns legate de acest oraș și de această țară. Mă simt onorat și primesc cu gratitudine deosebită această mare cinstire cetățenească”, a rostit, printre altele, fostul episcop.

Din Laudatio

Fostul pastor luteran la Cața și Sibiu, doctor în teologie din 1969, Christoph Klein a devenit parohul orășenesc al comunității luterane din Sibiu în perioada 1972 – 1076. Între 1978 și 1986 a fost decan al Institutului Teologic Protestant din Sibiu, iar până în 1990 a fost episcop vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România. În cadrul unei ceremonii organizată în 24 iunie 1990, în Catedrala din Piața Huet, Christoph Klein fost instalat în funcția de episcop al Bisericii Evanghelice, din care s-a retras pe 16 octombrie 2010. După Reforma din 1550, a fost cel de-al 35-lea episcop evanghelic al „Bisericii sașilor transilvăneni“.

„Ales în fruntea eu după prăbușirea dictaturii, când numărul credincioșilor acestei biserici a scăzut, în urma deschiderii granițelor, la o cincime, episcopul Klein și-a propus ca obiectiv principal reorganizarea și fundamentarea ei pe o structură nouă. Restructurarea conceptuală, administrativă și juridică a bisericii constituie o însărcinare dificilă și poate fi considerată drept trecerea de la «biserica transilvană săsească populară» la o «biserică luterană a diasporei din România»“, notează consilierul județean Friedrich Gunnesch, în Laudatio-ul pregătit pentru decernarea titlului. Tot aici mai este amintită și activitatea depusă prin intermediul Asociației diaconice a credincioșilor Bisericii Evanghelice C.A. din România, care coordonează activitățile unor instituții precum Căminul de bătrâni ”Dr. Carl Wolff”, deschis în 1994, sau căminele pentru persoanele vârstnice din Brașov, Fișer sau Ațel.

„Episcopul emerit dr.dr.h.c. Christoph Klein a fost o viață întreagă în slujba pentru înțelegerea între confesiuni, etnii și comunități. El este ancorat în condițiile locale și regionale, de unde aduce aceste deziderate în comunitatea creștină europeană și mondială și întoarce ecourile acesteia în lumea în care trăiește și activează“, Friedrich Gunnesch, consilier județean Christoph Klein a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Viena în 1990. Cel propus pentru titlul de Cetățean de onoare al Sibiului a fost decorat în 2000 cu Ordinul național pentru merit în grad de Mare Ofițer, iar în 2011, la Berlin, i-a fost înmânat premiul cultural Georg-Dehio.

„Episcopul emerit dr. dr. h.c. Christoph Klein s-a născut la Sibiu, la 20 noiembrie 1937, dintr-o familie de intelectuali remarcabili. Tatăl său, Gustav Adolf Klein, el însuși fiu de preot, dr. în filologie și dr. în drept, a fost director general la «Banca Generală de Economii din Sibiu», fondată în 1841, cea mai mare bancă săsească și a patra bancă din ierarhia băncilor din România în perioada interbelică, și a suferit în 1948 (șapte luni) și între 1958 / 1964 (șase ani) privațiuni de libertate, fiind victima prigoanelor și condamnărilor politice ale vremii. Mama sa, Maria – Martha, născută Brucknet, o femeie de o distincție deosebită“, mai notează Friedrich Gunnesch.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus