Ridicați de pe scaune de jandarmi, deoarece manifestarea era autorizată să continue doar până la ora 23:00, câteva zeci de tineri din Sibiu au petrecut, în schimburi, a doua noapte de protest de tip ”sit-in” în fața sediului de partid al social-democraților.
Încadrat de bandă de demarcație alb-roșie și botezat ”Zonă liberă de corupție”, locul ales de protestatarii sibieni era, miercuri dimineața, mai populat decât în dimineața anterioară. 44 de ore de protest continuu, contabilizau cei aproximativ 20 de tineri care, între timp, dezbăteau legi și propuneri de modificare legislativă. La fel au făcut și cei care au stat, în ture, peste noapte. Au stat în picioare, deoarece jandarmii i-au atenționat că după ora 23:00 autorizarea protestului lor se suspendă cât timp în oraș e institut program de liniște. N-au mai folosit în această perioadă nici proiectoare puse pe sediul de partid cu mesajul ”Vă vedem”, mai ales după disputele legate de alimentarea cu curent electric. „Noi suntem de trei zile aici, iar cei de la PSD, în loc să vină să ne întrebe de unde avem curentul mai bine au transmis o minciună că noi ne tragem curent din rețeaua comună în mod ilegal“, remarcă ironic Andrei Șoroagă, președintele asociației sibiene Cu Verdele-n Sus. „Prietene, scuză-mă, dar ei așa ar face”, îi răspunde râzând un alt protestatar.
”Ar trebui să fim furioși”
Deocamdată, protestul de tip ”sit-in” se va încheia în seara zilei de miercuri. Cu un nou flash-mob programat pentru ora 12:00, după modelul celor din ultimele două zile. Deși cu o participare mai degrabă restrânsă – față de zecile de mii de protestatari de la începutul anului – tinerii care încă mai stau de veghe la sediul PSD consideră că acțiunile lor nu au fost în van. ”Principalul câștig a ceea ce s-a întâmplat aici cred că este efectul de contaminare din țară și nu numai. Am fost și 150 aici, în anumite momente. Dar, cu un număr mult mai mic am reușit să facem ceva foarte vizibil. De fapt, noi asta facem: construim speranțe. Construim speranțe din orice“, spune poetul Radu Vancu, una dintre cele mai vizibile voci ale protestelor de la Sibiu.foto Ovidiu Matiu
„Oamenii cred că sunt puțini deznădăjduiți și - după cum a spus și Radu în articolul lui - ar trebui să fim acum furioși. E ceva ce ne deranjează și vrem să transmitem lumii, printre altele, că există și alte metode decât doar să mergem și să ne consumăm energiile în marșuri. Putem să facem lucruri cu oameni puțini. Aici, de obicei, sunt 20 – 30 de oameni și am reușit, fără cuvinte să le transmitem că sunt cu ochii pe ei”, completează Andrei.
Sursa foto: Facebook / Vă vedem din Sibiu, Radu Tompa
Teama
Alex Bebeșelea a plecat după ora 01:30 și s-a întors pe la cinci. „Din cauza fricii de faptul că o să fie mai rău și că ne vom întoarce cu corupția în anii ’90. Și cu influențele din acea vreme. Toată povestea aceasta cu legile justiției ne poate întoarce la politizarea a tot ceea ce există“, arată tânărul care a creat unul din cele mai surprinzătoare restaurante ale Sibiului. Râde de comunicatul emis cu o zi înainte de PSD Sibiu, în care erau acuzați de deranjarea ordinii publice, de consum ilegal de energie electrică și de supunerea unor copii la rele tratamente prin faptul că au fost ținuți la protestul prin tăcere. „E tonul lor, nu e nimic surprinzător. Era surprinzător dacă nu foloseau acel limbaj de lemn și toate acuzațiile aduse parcă din anii 1990, de la fasciștii plătiți de agenturile străine“, crede Bebeșelea.Cea mai mare problemă nu e cea fizică, cea a testului de anduranță de peste noapte. ”Eu aș spune că cea mai mare problemă este aceea că nu știm dacă reprezentanții noștri, de fapt, ne ascultă cu adevărat. Că ne ascultă pe noi, nu o știre. Noi vrem să fim ascultați de reprezentanții noștri legali și de fapt nu știm dacă se întâmplă acest lucru, nu iese nimeni să discute cu noi”, spune unul dintre protestatari. Andrei îl completează. „E o chestiune frustrantă și faptul că oamenii aceștia sunt reprezentanții noștri locali, sunt parte din urbea noastră. Sunt oamenii pe care îi întâlnim pe stradă, pe unii îi și cunoaștem. Au ajuns să fie, cumva, portavocea corupților de la București. Asta mi se pare deranjant într-un oraș mic precum Sibiul”.
Protestul prin tăcere ”Vă vedem din Sibiu”, generat de adoptarea, în Parlament, a modificărilor legilor justiției se va încheia miercuri seara. Protestatarii sunt siguri, însă, că îl vor relua. Săptămâna viitoare sau, cel mai târziu, la anul.
Chestiunea curentului
În comunicatul emis marți de PSD Sibiu se făcea referire la faptul că cei care au protestat în fața sediului de partid foloseau energie electrică furată. În realitate, energia electrică folosită pentru proiectarea mesajului ”Vă vedem” pe sediul PSD Sibiu a fost livrată printr-un cablu tras dintr-un spațiu aflat chiar deasupra camerelor în care sunt organizate ședințele de partid. Silviu Scrob, cel care a facilitat accesul protestatarilor la prize, a detaliat pe Facebook ”chestiunea curentului”.”Astă seară Rezistența Sibiană - Vă Vedem au primit din nou curent, episodul 2.
Din nou au venit agenți de la Jandarmerie împreună cu doi reprezentanți ai SC Electrica SA să investigheze de unde avem noi curent. Au constatat că avem curent, din nou, dintr-o sursă contorizată și plătită. Au raportat constatările. Reprezentanții Jandarmeriei, vizibil deranjați de faptul că avem curent au zis că e ilegal, că nu e normal... au încercat câteva explicații oprindu-se într-un final la faptul că nu am protejat cablurile. Că e pericol pentru populație, pentru trecători. Le-am dat dreptate și am protejat cablurile. Reprezentanții SC Electrica SA, după ce au raportat ca branșarea este dintr-o incintă contorizată, au fost resunați și li s-a cerut să facă cumva să întrerupă furnizarea. Nu au avut cum.
Pe domnul Dogaru, șeful Jandarmeriei Sibiu îl cunosc personal. Îl cunosc ca om care apără drepturile cetățenilor și îmi imaginez cât de greu trebuie să-i fie să-și indemne instituția și subalternii împotriva drepturilor constituționale ale cetățenilor.
Pe noul director al SC Electrica SA nu-l cunosc, dar prin cele două acțiuni întreprinse astăzi (de investigare și încercare a întreruperii alimentării electrice a Rezistenței Sibiene - Vă Vedem) trag concluzia că o instituție privată (SC Electrica Sibiu) este transformată în “organ de opresiune” împotriva manifestărilor democratice ale cetățenilor cu care locuiește în orașul Sibiu. Menționez că azi am citit contractul cu Electrica și nu am întâlnit restricție în a trage un cablu afară din locuință să consum curent contorizat și plătit.
Daca știe cineva vreo lege care interzice consumul de curent în afara locuinței să ne spună și nouă să ne oprim luminițele de Crăciun instalate pe geam, priza montată exterior ca să ne încărcăm mașina electrică, să știm că nu mai putem ieși cu curent să suflăm zăpada sau frunzele de pe trotuar ș.a.m.d. Că poate vine Jandarmeria li SC Electrica SA în control”, a scris Silviu Scrob.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Electrica Sibiu , PSD , Radu Vancu , Andrei Soroagă , Jandarmeriei Sibiu , Ovidiu Matiu , Silviu Scrob , Vă vedem din Sibiu , Flash Mob , Radu Tompa , Reprezentanții Jandarmeriei , Pentru Sibiu , Cu Verdele , sit in , proteste , Alex Bebeșelea , Rezistența Sibiană , Rezistenței Sibiene
Vizualizari: 4256
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Iliescu
Acum 3 ore
Troll.E.Buzu
Acum 3 ore
Lutte
Acum 3 ore
Pastor Marginas
Acum 4 ore
Emil