Marţi,
22.09.2020
Cer Senin
Acum
19°C

A doua noapte de veghe în fața sediului PSD Sibiu. ”De fapt, noi asta facem: construim speranțe. Din orice”

13 Decembrie 2017 12:09

A doua noapte de veghe în fața sediului PSD Sibiu. ”De fapt, noi asta facem: construim speranțe. Din orice”

Ridicați de pe scaune de jandarmi, deoarece manifestarea era autorizată să continue doar până la ora 23:00, câteva zeci de tineri din Sibiu au petrecut, în schimburi, a doua noapte de protest de tip ”sit-in” în fața sediului de partid al social-democraților.

Încadrat de bandă de demarcație alb-roșie și botezat ”Zonă liberă de corupție”, locul ales de protestatarii sibieni era, miercuri dimineața, mai populat decât în dimineața anterioară. 44 de ore de protest continuu, contabilizau cei aproximativ 20 de tineri care, între timp, dezbăteau legi și propuneri de modificare legislativă. La fel au făcut și cei care au stat, în ture, peste noapte. Au stat în picioare, deoarece jandarmii i-au atenționat că după ora 23:00 autorizarea protestului lor se suspendă cât timp în oraș e institut program de liniște. N-au mai folosit în această perioadă nici proiectoare puse pe sediul de partid cu mesajul ”Vă vedem”, mai ales după disputele legate de alimentarea cu curent electric. „Noi suntem de trei zile aici, iar cei de la PSD, în loc să vină să ne întrebe de unde avem curentul mai bine au transmis o minciună că noi ne tragem curent din rețeaua comună în mod ilegal“, remarcă ironic Andrei Șoroagă, președintele asociației sibiene Cu Verdele-n Sus. „Prietene, scuză-mă, dar ei așa ar face”, îi răspunde râzând un alt protestatar.

”Ar trebui să fim furioși”

Deocamdată, protestul de tip ”sit-in” se va încheia în seara zilei de miercuri. Cu un nou flash-mob programat pentru ora 12:00, după modelul celor din ultimele două zile. Deși cu o participare mai degrabă restrânsă – față de zecile de mii de protestatari de la începutul anului – tinerii care încă mai stau de veghe la sediul PSD consideră că acțiunile lor nu au fost în van. ”Principalul câștig a ceea ce s-a întâmplat aici cred că este efectul de contaminare din țară și nu numai. Am fost și 150 aici, în anumite momente. Dar, cu un număr mult mai mic am reușit să facem ceva foarte vizibil. De fapt, noi asta facem: construim speranțe. Construim speranțe din orice“, spune poetul Radu Vancu, una dintre cele mai vizibile voci ale protestelor de la Sibiu.

foto Ovidiu Matiu foto Ovidiu Matiu

„Oamenii cred că sunt puțini deznădăjduiți și - după cum a spus și Radu în articolul lui - ar trebui să fim acum furioși. E ceva ce ne deranjează și vrem să transmitem lumii, printre altele, că există și alte metode decât doar să mergem și să ne consumăm energiile în marșuri. Putem să facem lucruri cu oameni puțini. Aici, de obicei, sunt 20 – 30 de oameni și am reușit, fără cuvinte să le transmitem că sunt cu ochii pe ei”, completează Andrei.

Sursa foto: Facebook / Vă vedem din Sibiu, Radu Tompa Sursa foto: Facebook / Vă vedem din Sibiu, Radu Tompa

Teama

Alex Bebeșelea a plecat după ora 01:30 și s-a întors pe la cinci. „Din cauza fricii de faptul că o să fie mai rău și că ne vom întoarce cu corupția în anii ’90. Și cu influențele din acea vreme. Toată povestea aceasta cu legile justiției ne poate întoarce la politizarea a tot ceea ce există“, arată tânărul care a creat unul din cele mai surprinzătoare restaurante ale Sibiului. Râde de comunicatul emis cu o zi înainte de PSD Sibiu, în care erau acuzați de deranjarea ordinii publice, de consum ilegal de energie electrică și de supunerea unor copii la rele tratamente prin faptul că au fost ținuți la protestul prin tăcere. „E tonul lor, nu e nimic surprinzător. Era surprinzător dacă nu foloseau acel limbaj de lemn și toate acuzațiile aduse parcă din anii 1990, de la fasciștii plătiți de agenturile străine“, crede Bebeșelea.

Cea mai mare problemă nu e cea fizică, cea a testului de anduranță de peste noapte. ”Eu aș spune că cea mai mare problemă este aceea că nu știm dacă reprezentanții noștri, de fapt, ne ascultă cu adevărat. Că ne ascultă pe noi, nu o știre. Noi vrem să fim ascultați de reprezentanții noștri legali și de fapt nu știm dacă se întâmplă acest lucru, nu iese nimeni să discute cu noi”, spune unul dintre protestatari. Andrei îl completează. „E o chestiune frustrantă și faptul că oamenii aceștia sunt reprezentanții noștri locali, sunt parte din urbea noastră. Sunt oamenii pe care îi întâlnim pe stradă, pe unii îi și cunoaștem. Au ajuns să fie, cumva, portavocea corupților de la București. Asta mi se pare deranjant într-un oraș mic precum Sibiul”.

Protestul prin tăcere ”Vă vedem din Sibiu”, generat de adoptarea, în Parlament, a modificărilor legilor justiției se va încheia miercuri seara. Protestatarii sunt siguri, însă, că îl vor relua. Săptămâna viitoare sau, cel mai târziu, la anul.

Chestiunea curentului

În comunicatul emis marți de PSD Sibiu se făcea referire la faptul că cei care au protestat în fața sediului de partid foloseau energie electrică furată. În realitate, energia electrică folosită pentru proiectarea mesajului ”Vă vedem” pe sediul PSD Sibiu a fost livrată printr-un cablu tras dintr-un spațiu aflat chiar deasupra camerelor în care sunt organizate ședințele de partid. Silviu Scrob, cel care a facilitat accesul protestatarilor la prize, a detaliat pe Facebook ”chestiunea curentului”.

”Astă seară Rezistența Sibiană - Vă Vedem au primit din nou curent, episodul 2.

Din nou au venit agenți de la Jandarmerie împreună cu doi reprezentanți ai SC Electrica SA să investigheze de unde avem noi curent. Au constatat că avem curent, din nou, dintr-o sursă contorizată și plătită. Au raportat constatările. Reprezentanții Jandarmeriei, vizibil deranjați de faptul că avem curent au zis că e ilegal, că nu e normal... au încercat câteva explicații oprindu-se într-un final la faptul că nu am protejat cablurile. Că e pericol pentru populație, pentru trecători. Le-am dat dreptate și am protejat cablurile. Reprezentanții SC Electrica SA, după ce au raportat ca branșarea este dintr-o incintă contorizată, au fost resunați și li s-a cerut să facă cumva să întrerupă furnizarea. Nu au avut cum.

Pe domnul Dogaru, șeful Jandarmeriei Sibiu îl cunosc personal. Îl cunosc ca om care apără drepturile cetățenilor și îmi imaginez cât de greu trebuie să-i fie să-și indemne instituția și subalternii împotriva drepturilor constituționale ale cetățenilor.

Pe noul director al SC Electrica SA nu-l cunosc, dar prin cele două acțiuni întreprinse astăzi (de investigare și încercare a întreruperii alimentării electrice a Rezistenței Sibiene - Vă Vedem) trag concluzia că o instituție privată (SC Electrica Sibiu) este transformată în “organ de opresiune” împotriva manifestărilor democratice ale cetățenilor cu care locuiește în orașul Sibiu. Menționez că azi am citit contractul cu Electrica și nu am întâlnit restricție în a trage un cablu afară din locuință să consum curent contorizat și plătit.

Daca știe cineva vreo lege care interzice consumul de curent în afara locuinței să ne spună și nouă să ne oprim luminițele de Crăciun instalate pe geam, priza montată exterior ca să ne încărcăm mașina electrică, să știm că nu mai putem ieși cu curent să suflăm zăpada sau frunzele de pe trotuar ș.a.m.d. Că poate vine Jandarmeria li SC Electrica SA în control”, a scris Silviu Scrob.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

79 comentarii

Ioan

Acum 2 ani

Probabil , curajul jandarmilor este limitat la oamenii pasnici . Trebuie sa sustinem aceasta miscare inteligenta cum putem ! Azi o sa merg si eu cu familia .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jean Limbasan

Acum 2 ani

Ce v-au facut, mah, jandarmii? Voi ati vazut interventia la mitingul antibasescu de la bucuresti de acum 5 ani sau v-ati nascut ieri?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fost revolutionar

Acum 2 ani

Totusi nu inteleg care e chichirezul pt. care v-ati instalat in fata sediului PSD? Ce vedeti acolo? Sunteti aberanti si mai aberanti sunt cei care va manipuleaza si v-au spalat pe creier!
Raspunde

politrucul

Acum 2 ani

Vajnicilor nostri protestatari le recomand si romanul Veghea lui Finnegan de JJAMES Joyce. Este un roman mai dificil , dar ii poate ajuta dl. Vancu care e specialist in domeniu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jean Limbasan

Acum 2 ani

Sa nu raciti la ovare, dragele mele! :D
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oli

Acum 2 ani

Trebuie sa ai probleme psihice destul de mari ca sa spui ca tu "construiesti sperane". Zaluzi...
Raspunde

cititor 13

Acum 2 ani

Am spus si repet. Luati act de solicitarile manifestantilor si sa le raspundeti punctual cum si cand se vor rezolva. Ca doar nu au iesit de nebuni ci din nevoia stringenta de a rezolva o problema f spinoasa. TARA NOASTRA ! Daca intr-adevar va interseaza tara noastra, in special reprezentantii alesi de noi poporul, atunci iesiti si discutati civilizat rezolvarea problemelor. PUNCT
Raspunde

alt cititor

Acum 2 ani

Mai bine ati citi romanul "De veghe in lanul cu secara" . Ati fi mult mai castigati si v-ati largi orizonturile, Nu v-ati mai lasa pacaliti de orice gugustiuc cu penajul mai colorat! sa auzim de bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

#AJUNGE

Acum 2 ani

Alooooo, voi sunteti pe moșia voastra de trageti voi curent de unde vreti ????? Cat tupeu sa mai si scrieti despre asta !!!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

5

Acum 2 ani

PSD ARE DREPTATE . NOI, LOCUITORII DIN ACEA ZONA, NU NE SIMTIM IN SIGURANTA . NU NE MAI LASAM AFARA COPIII NESUPRAVEGHEATI. AUTORITATILE LOCALE NU-SI FAC DATORIA.
Raspunde

Sarmaluta

Acum 2 ani

daca faceti pe voi, sigur numa-i de aia ca sunteti PSDist, comunisti, securisti
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

Pai cred si eu ca nu mai sunteti in siguranta cu toti criminalii , violatorii si talharii eliberati din piuscariii de idolii vostri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

#marsh-la-munca

Acum 2 ani

Jandarmi s-au purtat exemplar pana acum, chiar au avut grija sa nu se intample nimic prin urmare imi imaginez ca ordinele primite au fost sa protejeze, sa vegheze sa nu se intample nimic. Nu ca pe vremea chiorului chel cand se intra in forta la cel mai mic protest ( asa erau ordinele probabil). In concluzie, voi astia rezistentii, nu mai acuzati jandarmeria de actiuni ilegale. Daca voi a-ti fi facut asa ceva in Germania, Franta, Italia sau oriunde in Europa pe care ne-o dati exemplu, in 10 minute erati luati pe sus cu fulgi cu tot si daca va impotriveati va bateau de va capiau. V-o spune unul care sta mult pe afara si a vazut asa ceva.
Raspunde

Sarmaluta

Acum 2 ani

lasa tromboanele ! "Libertatea de întrunire numit un drept fundamental. Este, printre altele, în funcție de tipul. 8 din Constituția germană (GG), Art. 12 al Cartei Europene (GRC), Art. Asigurarea 11 al Convenției Europene (CEDO) și art. 22 din Constituția federală elvețiană (BV).
Raspunde

zzz

Acum 2 ani

unii inca mai au cosmaruri cu basescu trezeste-te ticule ca s-a terminat filmul ala de cativa ani
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

Aloo , domnuuu' , protestul e autorizat , deci jandarmii nu pot sa ia pe nimeni pe sus
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

probabil stai prin Rusia, de unde se inspira pesedeul. pe acolo se ridica oamenii de pe strada daca injuri conducatorul suprem. In Germania a existat un protest la Frankfurt organizat de extrema stanga (comunistii tai iubiti) prin care au ocupat timp de cateva luni strazi si spatii verzi din districtul financiar.
Raspunde

...

Acum 2 ani

tu ai fost vreodata intr-una din tarile alea: germania, franta, italia? de ce vb doar prostii? acolo, daca vrei sa protestezi, protestezi. nu-ti trebuie autorizatie. acolo nu e comunism ca in capul tau de moscovit. cred ca atunci cand spui ca stai mult pe afara, te referi la faptul ca dormi pe strada....prin moscova
Raspunde

zzz

Acum 2 ani

partea buna e ca toti oamenii normali la cap de pe forumul asta sunt acolo nici nu au timp sa raspunda la aberatii. aici au ramas doar postacii de serviciu, manati maaai...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jean Limbasan

Acum 2 ani

pai parca stau si o freaca pasnic, de ce sa n-aiba timp? curent se fura, net slava domnului, poate doar nu sunt atat de multi pe cat se cred...
Raspunde

CHE GUEVARA

Acum 2 ani

MAI BINE MORT DECAT PSD-IST!
Raspunde

Gruia

Acum 2 ani

Deci unul cu pseudonimul unui comunist zice ca mai bine mort decat comunist.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jean Limbasan

Acum 2 ani

Atunci, mort! Ca nu-ti vreau raul...
Raspunde

///

Acum 2 ani

Tu care ai imprunutat numele unui idealist, stii cine a fost Il Che si ce-a facut?
Raspunde

vividragan pentru director electrica

Acum 2 ani

Stim ca sunteti o nulitate numita politic in conducerea societatii dar decat sa trimiteti oameni sa verifice de unde au protestatarii curent mai bine puneti mana pe carte si invatati sa cititi un contract de furnizare de energie electrica. Si daca nu pricepeti nimic din acest contract vedeti ca in institutia pe care o conduceti ( ha,ha,ha) mai sunt oameni care pricep cate ceva din contracte - e drept ca putini deoarece toate guvernarile au plasat nulitati acolo - si va pot explica ce drepturi aveti dvs. si ce drepturi are un client.
Raspunde

ha cu protestul, neamule...

Acum 2 ani

Si voi ce sunteti daca v-ati plantat in fata uneo cladiri care intamplator adaposteste un partid? Sunteti mai putin nulitati? sunteti mai buni, mai destepti, mai omenosi? Nu... Aruncati cu invective si jigniri ... Nu sunteti cu nimic mai buni decat ceilalti... Rusine pt. cei care au invrajbit acest popor... in loc sa ne comemoram mortii revolutiei facem de planton in fata unei cladiri...
Raspunde

Gruia

Acum 2 ani

Unul slab şi lung, cu chică Şi-altul gras şi mărunţel: - Sunt poetul cutărică! - Încântat. Şi eu tot el!
Raspunde

///...

Acum 2 ani

In sfarsit un om cu umo! Tine-o tot asa!
Raspunde

Zero

Acum 2 ani

Incredibil ca traim asa ceva in 2017. Dupa cum stim, buruienile sunt rezistente, te scapi doar daca le smulgi ! Va sustin de la distanta !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jean Limbasan

Acum 2 ani

Moama ce i-ai jignit pe rezistenti, auzi ca buruieni... Bravo!
Raspunde

Nu mai rezistati mult

Acum 2 ani

VAI VIATA VOASTRA DE AMARESTENI ! VEDETI CE SPUNE PRESEDINTELE AMERICII DESPRE VOI. PSD SIBIU fb
Raspunde

Astrida Fodora

Acum 2 ani

Un grupulet de ridicoli in spatele primariei... Ahahaha
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

nu in spatele primariei PE SPATELE PRIMARIEI da otorizatie au sau bunica fodor si junele rezvan nui stie ce e linga ei decit ca sint platiti ..............................
Raspunde

Zoldi Tibor

Acum 2 ani

De fapt stiti ce se vede:"ANARHIA SALVEAZA ROMANIA'!!!!
Raspunde

rezist pic cu pic catre nimic

Acum 2 ani

Radu Vancu nu e acela care intreba de ce trebuie sa semneze condica la servici? Cred ca am inteles: sunteti asistati sociali dar de dreapta deci e ok.
Raspunde

#Ajunge cu pesede

Acum 2 ani

Văd că pe zi ce trece frustrarea postacilor pesede crește, din ce in ce mai mult tim0 se investește în mesajecu nume multiplu sau votare. E foarte bine înseamnă că actiunea are efect și VĂ VEDEM!
Raspunde

Simion

Acum 2 ani

V-o vedem se zice, da?
Raspunde

Spiritul civic

Acum 2 ani

Felicitari celor din strada!!!
Raspunde

protestatarul de veghe!

Acum 2 ani

De felicitari ne e podul plin! pe cand va alaturi noua?
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 2 ani

Vreau sa intreb la sursa: cu cat suplimenteaza pesedeii ajutorul social la postaci? Imi poate zice vreun postac fara sa minta ca psdu'?
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Cred ca nu sunt asa generosi ca dl. Soros!
Raspunde

Oli

Acum 2 ani

Sursa e Elena Woodrea, ea a inventat postacimea platita. Tu primesti 2 bani pe cacarezele tale electronice?
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 2 ani

Saracul Vancu, el si cu Cărtărescu simt nevoia sa lupte pentru ceva ce nu exista. Ei se cred asa un fel de combinatie intre pasoptisti si Marquez sau Llosa. Bai băieți, oricât v-ar chinui,voi nu existat i. Vreti sa faceti ceva util pentru societate, faceti educatie. Ca 150 de insi promovați de hotnews si digi24 ca protestatari în fața sediului Psd Sibiu, organizația cea mai slaba din tara, nu schimba nimic.
Raspunde

Jean Limbasan

Acum 2 ani

cred ca moare de ciuda ca nu il citeste chiorul timp de vreo 15 ani, ca pe alalalt...
Raspunde

///

Acum 2 ani

Pacat de ei! Scriitori de talent si se lasa manipulati ca ultimii fraieri! Pacat!
Raspunde

Miron

Acum 2 ani

Bravo lor, bravo protestatarilor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oli

Acum 2 ani

Fa pasi!
Raspunde

ovidiu

Acum 2 ani

Soros in sus, soros in jos? Mai imbecililor, mai prostilor, mai idiotilor, nici nu stiu cum sa va mai numesc. Cine o guvernat tara din 1990 pana azi mai ignorantilor? Soros sau fostul PCR denumit FSN si apoi spart in PSD, PD si cu unii rataciti si prin PNL? Ne-or furat pe toti ca pe niste idioti iar voi va comportati ca niste idioti utili coruptilor care acum vor sa-si legalizeze hotia.
Raspunde

Oli

Acum 2 ani

Dobitoc agresiv, ai dreptate cu Soros: el platea, totusi, niste oameni cu ceva minte, nu tinerei lipsiti de circumvolutiuni precum #rezist-entii de azi.
Raspunde

Gruia

Acum 2 ani

Raspuns: securitatea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus