Duminică,
25.07.2021
Partial Noros
Acum
26°C

Târnăcoapele de la PSD

Sibiul a fost unul din județele în care candidatura unui extremist de fațadă, dar slobod la gură, a făcut ravagii la începutul anilor 2000. Era momentul în care Iliescu stătea drept alternativă la conducerea țării și mulți au fost sibienii care au dat cu ștampila mai degrabă pe extremist, decât să contribuie la victoria pedeseristului cu clopoței roșii.

Asta ar trebui să își aducă aminte tinerii frumoși din cadrul PSD care, de câteva luni, au preluat – deocamdată sub forma unui interimat – conducerea treburilor județene de partid. E clar că nu le este ușor. Reprezintă cea mai slabă organizație de partid din țară, pe care ar trebui să o ridice în vremuri în care marii mahări de la nivel național par să se joace cu destinul țării. Iar acest lucru ei trebuie să îl explice într-un oraș în care, la începutul acestui an, unul din patru locuitori a ieșit pe stradă să urle la propriu că nu e ok să fie hăcuită lupta împotriva corupției și nici schimbat parcursul proeuropean.

Ei bine, în atare circumstanțe, la Sibiu se naște mișcarea #vavedem. De data aceasta ceilalți tineri frumoși (și liberi, cât or fi) au venit cu flori, la propriu, în fața sediului de partid. Au mai făcut și ceva proiecții pe timp de noapte în cadrul unui protest-maraton de 60 de ore, în care nu a contat numărul, ci ineditul. Și mesajul. Simplu și direct. Protestul s-a transformat într-un continuu șir de ”stai că mai avem idei”, astfel că în fața sediului de partid au stat oameni cu oglinzi, ba au venit și oameni cu geamantane, nu doar cu copii. Duminică, aproape 700 de sibieni au fost printre cei care au tăcut simbolic în fața sediului de partid, de la care s-au tot așteptat redacții.

Bun, și când deja nu doar un oraș, nu doar o țară, ci chiar și un presa internațională stă cu ochii pe aceste proteste, cei de la PSD găsesc de cuviință să iasă în fața sediului cu găleata de lături. Din care au deșertat ironii ieftine, aluzii forțate și tentative de manipulare din seria ”oamenii plătiți de Soros”.

Tinerii frumoși din PSD care au făcut asta nu sunt niște anonimi, chiar dacă acele comunicate de presă din care transpira mânia proletară împotriva elementelor deviaționiste sunt semnate ”biroul de presă”. Acești tineri frumoși poartă nume precum Trif, Stanciu, Slavu sau Gândilă. Sunt cei cu care te întâlnești pe stradă sau la o cafea, sunt cei cu care schimbi cel puțin un salut.

Da, pentru ei, pentru social-democrați este evident: acolo, în fața sediului de partid, stau unii care fie sunt manipulați, fie refuză să înțeleagă că stă în decizia politicului – oricare ar fi culoarea acestuia – să modifice legile într-o anumită marjă acceptată de rigorile internaționale. La fel, pentru social-democrați este evident că stă în decizia politicului care a fost legitim votat, să își asume răspunderea pentru o serie de măsuri inclusiv din zona justiției (evident, nu vorbesc aici de aberațiile apărute în ultima vreme cu modificarea Codului penal, dar chiar cred că unele din modificările legilor justiției sunt cât se poate de necesare, în timp ce altele merită aprofundate spre înțelegere și dezbatere).

Doar că în aceste condiții în care dialogul lipsește total, tinerii frumoși din PSD aleg să meargă pe linia de partid de la București trasată și să grohăie în stiluri șerbănești sau nicolicești. În loc să profite de inventivitatea la care se chinuie (sau sunt chinuiți, dacă asta vor cei din PSD să creadă) tinerii frumoși din rândurile protestatarilor, în loc să își joace cartea în pas cu vremurile în care trăim, social-democrații sibieni și tineri arată că încă nu au poftă de a-și face lucrurile așa cum cred ei. Că încă nu vor sau nu știu să explice că principiile social-democrației sunt necesare și că reprezintă o alternativă pentru România (nu discutăm de personaje și nici de faptul că numai social-democrate nu au fost unele măsuri din zona economiei).

Doar că în loc să încerce măcar să se ridice peste nivelul protestatarilor și să discute, tinerii social-democrați de la Sibiu au ieșit cu sapa. Și nu ca să cultive, ci să adâncească și mai mult șanțul dintre ei și orașul acesta.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

#ziaristdecarton

Acum 3 ani

TRAIAN DELEANU, ESTI UN FRUSTRAT ! ESTI ZIARIST, AR TREBUI SA FII ECHIDISTANT. FOLOSESTI NISTE TERMENI CARE NU-TI FAC CINSTE. NOROC CU PSD SIBIU CA VA MAI CITESTE SI VOUA CINEVA FITUICA ASTA DE ZIAR . ATI AVUT 30000 DE VIZUALIZARI DATORITA COMUNICATELOR PSD !!!! DECI CEEA CE SPUNE PSD SIBIU ESTE DE INTERES SI ARE CREDIBILITATE , ORICAT AI INCERCA TU, DELEANULE , SA IMPROSTI CU NOROI.
Raspunde

yoy

Acum 3 ani

sa mori tu ca PSD Sibiu are credibilitate, ma faci sa rad =))) mai degraba si-au concediat PR-istul la cat de prost si infantil scria comunicatele alea jenante
Raspunde

ovidiu

Acum 3 ani

Au 30 mii de vizualizari pentru ca articolele or fost distribuite pe FB in grupurile #Rezist ca sa vada toti cat de comunisti sunt si domnii din PSD Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

BuldoEru

Acum 3 ani

O sa fierbem... vai de voi daca dam in clocot. Preferam sa stam la temperatura aproape maxima si sa va spunem ce gresiti, nu de alta dar poate va prindeti si voi.
Raspunde

ccc

Acum 3 ani

nu degeaba le zice ciuma rosie. dar sa nu isi faca iluzii, in spatele celor 200 care tac agresiv in fata sediului ciumei, suntem inca zeci de mii care tacem agresiv muncind legal si platind impozite pentru ca ei sa schimbe legi si sa poata fura in continuare din bani publici. nu poti sa faci parte din ciuma rosie decat daca dovedesti ca esti ciumat. iar ei asta fac acum, dovedesc ca sunt vrednici. dar istoria nu uita.
Raspunde

Un protestatar

Acum 3 ani

"Au ieșit cu sapa. Și nu ca să cultive, ci să adâncească și mai mult șanțul dintre ei și orașul acesta." Cu fraza asta, ai pus punctul pe i. Felicitari pentru articol! #vavedem
Raspunde

Un tanar liber, inca

Acum 3 ani

Ce pesedisti frustrati scriu pe aceasta pagina comentarii. Credeti ca nu va vedem? Comunistilor
Raspunde

@un

Acum 3 ani

Si daca ne vedeti, ce ? Sunteti dna, securitate sau ce? Ce tot amenintati ? Vai viata voastra de oameni limitati si fara creier.
Raspunde

schnootzhel

Acum 3 ani

Mai sunt Mitrea, Macaveiu ....
Raspunde

Cetitor

Acum 3 ani

Ca de obicei. Jos palaria ziarist frumos si liber!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus