Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
23°C

Balerine mici cu vise mari. „Oricine poate să învețe balet”

Balerine mici cu vise mari. „Oricine poate să învețe balet”

Nouă balerine micuțe, cu tutu-uri roz și părul prins în coc, stau agățate de bară ca niște maimuțici și râd în hohote. Nerăbdătoare, așteaptă ca învățătoarea lor, Adela Floricioiu, să le aranjeze părul și celor mai întârziate și apoi să înceapă ora de balet. Sunt neastâmpărate și fac multă gălăgie, dar când începe ora și Adela le spune ce repetă, fiecare dintre micile balerine își ia locul pe „scenă”, iar magia începe. Un, doi, trei...

Fetițele Adelei repetă constant orice li se cere. Neastâmpărate uneori, lipsite de răbdare ca orice copil, dar pline de pasiune și entuziasm, micile balerine reușesc uneori să își impresioneze învățătoarea. Balerină a TBS, Adela Floricioiu spune că cea mai mare bucurie a ei este să le vadă pe fetițe că fac performanță, mai ales că parcursul ei în această carieră nu a fost la fel de ușor.

„Eu am început la nouă ani și m-am mutat în București la 16 ani, unde mi-a fost foarte dificil. Am luat-o un pic de la început așa. Fiind o școală cu tradiție, însemna să o iau de la capăt un pic. Însemna că tot ce am învățat trebuia aprofundat mereu. Nu puteai să zici <<Ok, am venit de la Sibiu, știu tot ce trebuie să fac>>. Ceea ce fac aici cu ele e o plăcere răsplătită, până la urmă, iar cea mai mare plăcere e să le văd că realizează profesional anumite lucruri pe care le învață de la mine. Atunci sunt cea mai fericită”, spune Adela.

Un, doi, trei...fetițele nu mai au răbdare și Adela le dă o mică pauză. Balerinele o iau la fugă afară din sala mică cu oglinzi, dar după nici cinci minute se întorc. Sunt pregătite de o nouă tură de repetiții. Ca niște oameni mari, frumoasele balerine de nici zece ani repetă cu răbdare și ascultă atente tot ce le explică învățătoarea lor.

„Tu vii aici și tu stai acolo. Haide fiecare să își ia locul pe care îl are atunci când intră în scenă. Vă aduceți aminte cum ați intrat data trecută? Exact! Așa! Bravo, fetelor”, le spune Adela micuțelor rozalii.

La finalul orei, balerinele încă au energie. Ies euforice din sală și le spun părinților cât de frumos a fost.

„Super, mami! Am reușit să fac tot ce ne-a zis Adela, chiar și pirueta. E tare frumos, abia aștept să facem și mâine”, spune o fetiță.

„Mi-a făcut coc frumos, ca la balerinele mari! Uite, vezi? Și poimâine dansăm pe scena aia mare! Și atunci trebuie să am coc”, spune o altă mică balerină.

De la solistă la învățătoare de balet

Adela Floricioiu a început să predea cursuri de balet în anul 2009 pentru că, spune ea, când era copilă nu existau astfel de cursuri.

„Am ales să îi învăț pe copilași să facă balet din două motive. În primul rând, când eram eu mică nu exista așa ceva și mie mi-a fost foarte greu să fac această meserie pentru că nu am început când trebuia, adică la o vârstă foarte fragedă, trei-patru anișori. În plus, mi-a plăcut mereu să lucrez cu copiii, iar faptul că am și eu copii acum, m-a ajutat să continui. E foarte frumos să lucrezi cu ei”, spune balerina.

Adela spune că baletul poate fi învățat de oricine, la orice vârstă, dar performanța poate fi făcută doar dacă se începe de la o vârstă fragedă.

„Oricine poate să învețe. E adevărat, există copii talentați și netalentați, dar toți vor să facă. Sunt copii care au ureche muzicală și sunt copii care nu au și care se zbat pentru că își doresc. Atunci te chinui un pic mai mult și tot reușesc să îi aduc la un numitor comun cu ceilalți. De mic, oricine poate ajunge să se descurce. Deja dacă încep mai târziu, atunci e o problemă. Poți să înveți la orice vârstă, numai că nu poți să faci performanță dacă începi târziu. Chiar mi-aș dori să lucrez cu domnișoare, cu femei, și să învățăm din nou împreună ce înseamnă baletul. Multe mămici chiar mi-au propus treaba asta, dar nu am reușit încă să pun în aplicare, pentru că aș avea nevoie și de un spațiu mai mare. Îmi doresc asta pentru că e mult mai ușor să lucrezi cu adulți”, spune ea.

balerine (1) (1) balerine (2) (1) balerine (3) (1) balerine (4) (1)

Din anul 2011, Adela Floricioiu este balerină a Teatrului de Balet Sibiu, fiind distribuită în spectacolele “Chopiniana”, “Paquita”, “Spărgătorul de nuci”, “Giselle”, “City Beat”, “Carmen”, “Anotimpurile”, Coppelia”, “Lacul Lebedelor”, “Șeherezada”. A predat cursuri de balet la Palatul Copiilor din Sibiu, în perioada 2009- 2010, iar din anul 2009 până în prezent este profesoară de balet în cadrul propriei școli de dans „Adela Balet Studio“. În anul 2015 a fost distribuită în rolul principal, în spectacolul de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!”, spectacol realizat în premieră absolută de Teatrul de Balet Sibiu. A revenit pe scena Teatrului de Balet Sibiu, după ce a dat naștere celei de-a doua fetițe, în rolul Annei Karenina, unul dintre cele mai îndrăgite roluri din cariera balerinei. A avut, tot în 2017, rolul solistic în premiera de balet clasic „Tristan și Isolda. Vorbind despre Isolda”, în coregrafia lui Mihai Babușka.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus