Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Prima generație de mineri digitali ai Sibiului: ”în acest moment, singurul nostru calculator produce cam 800 de dolari pe lună”

Prima generație de mineri digitali ai Sibiului: ”în acest moment, singurul nostru calculator produce cam 800 de dolari pe lună”

În vara anului trecut, câțiva tineri din Sibiu au pus bani la un loc pentru a asambla singuri un calculator cu care să mineze, adică un calculator care să fie pus în slujba sistemului criptomonedelor. Sau a monedelor digitale, după cum li se mai spune, văzute de unii drept un El Dorado al viitorului în materie de finanțe. După jumătate de an, sibienii și-au recuperat investiția și încă o dată pe atât.

Zilele trecute s-a răspândit vestea că aproximativ o sută de site-uri românești (printre care mai bine de cinci și ale unor afaceri din Sibiu) au ascuns un script care transformă calculatoarelor celor care le accesează în ”mineri de criptomonede”. Sau, altfel spus, odată accesate, site-urile respective ”obligau” calculatoarele să producă monede digitale pentru alții.

Monedele digitale – la fel ca și cele din lumea ”clasică” – sunt de mai multe feluri (de la Bitcoin, prima de acest fel, la Monero – cea pentru care mina site-ul Antenei 3 – sau Dash). Și tot la fel ca și în lumea ”clasică”, aceste monede virtuale au valori care fluctuează și pot fi utilizate pentru achiziția de bunuri sau servicii. Spre exemplu, un Bitcoin (prima monedă virtuală, lansată în 2009) valorează la ora redactării acestui material aproximativ 44.770 de lei, iar anul trecut valoarea minimă a unui Bitcoin a fost echivalentul a 2.823 de lei.

Operațiunea de a mina pentru criptomonede (sau monede digitale sau bani surogat, dacă vreți) este una cât se poate de legală. Printre primii care a început-o la Sibiu a fost Cristian, programator, alături de câțiva prieteni. ”Am aflat despre criptomonede de la colegii de la serviciu, de la prieteni. Iar când am început noi activitatea, prin iunie-iulie anul trecut, era una foarte lucrativă. Apoi a încetat să mai fie, dar noi am continuat, nu am vândut monedele obținute, iar acum este din nou «pe val». De fapt, acum cred că urmează perioada în care va scădea. Dar noi ne-am scos investiția, chiar am dublat-o”, povestește Cristian (precizăm că acesta este un pseudonim, cerut de către programatorul care a discutat cu Turnul Sfatului).

Cei care produc banii virtuali

Înaintea securizării și anonimizării tranzacțiilor cu criptomonede există operațiunea de creare a acestora, cât mai simplist spus. Și tot într-o traducere extrem de largă, cei care ”tipăresc” sau creează aceste monede au primit denumirea de ”mineri”. Operațiunea aceasta de ”a mineri” sau de a ”produce bani digitali” presupune utilizarea unor calculatoare care să execute niște operațiuni matematice foarte complexe, operațiuni care fac parte din logica existenței criptomonedelor.

Toată această poveste, însă, nu este obligatoriu de cunoscut de către cei care vor să devină mineri. ”Foarte clar ce înseamnă minatul acesta nu îmi este clar nici mie, chiar și după această perioadă. Și nici nu am stat să caut prea mult, căci nu mă interesa. Dar ideea este că se rulează niște operații matematice foarte complexe, de aceea se folosesc plăcile video, căci acestea sunt specializate pe calcule complexe. Se primesc niște calcule de făcut și dacă ești primul care face acel calcul – pentru că mai mulți primesc aceeași chestie de calculat – ești recompensat cu o sumă în criptomonede”, povestește Cristian.

Investiție de 4.000 de dolari

Pentru a deveni mineri digitali, Cristian și prietenii lui au stabilit mai întâi pentru ce fel de monedă să lucreze. Au ales Ethereum, a doua cea mai cunoscută după Bitcoin. Au ales această criptomonedă – lansată în 2013 - și pentru că era mai ușor de construit calculatorul care să lucreze la ”tipărirea” acestor bani virtuali. ”Această monedă se poate mina cu orice placă video, pe când pentru Bitcoin este nevoie de niște echipamente speciale, pentru care nu am vrut noi să facem. Ca să fie cât de cât eficient pe partea de minare, un calculator va trebui să fie dotat cu mai multe plăci video, iar aici nu toate calculatoarele sunt potrivite, deoarece majoritatea nu suportă mai mult de două sau trei plăci video. Mai există și o problemă fizică: plăcile video sunt groase ca dimensiuni, au și acele ventilatoare, deci nu pot fi puse una lângă alta. Prin urmare, trebuie folosite niște echipamente ca un fel de prelungitoare, dar care nu mai încap într-o carcasă de computer. Prin urmare, noi ne-am construit un cadru metalic și am ales o placă de bază care să suporte cât mai multe plăci video. Șase plăci video, mai precis, în cazul nostru. Am avut nevoie de mai multe surse, alte mici chestiuni tehnice au mai fost de rezolvat și toate acestea le-am asamblat într-o structură metalică proprie. În esență, aceasta este tot un calculator, pe care rulează Windows sau Linux sau orice alt sistem de operare. Următorul pas a fost de a descărca de pe internet un program, pe care îl pornești și îl lași să mineze”, rezumă Cristian.

calculator minerit Așa arată calculatorul folosit de Cristian și prietenii săi pentru a ”mina” criptomonede

Asamblarea calculatorului care să mineze Ethereum a costat aproximativ 4.000 de dolari. Iar la acest preț s-a ajuns deoarece operațiunea de ”minare” devenind una tot mai lucrativă la nivel internațional, plăcile video s-au scumpit. ” Investiția a fost de aproximativ 4.000 de dolari, iar la această sumă s-a ajuns mai ales datorită prețului destul de umflat al plăcilor video. Noi le-am cumpărat pe toate de la Altex, am avut noroc că aveau șase, exact câte ne trebuiau. Prețul le era cu câteva sute de lei mai mare decât cu o lună în urmă”, și amintește Cristian.

Din garaj în pivniță. Pentru 800 de dolari pe lună

Inițial, calculatorul a funcționat în garajul lui Cristian, care nu avea niciun fel de aerisire. Iar acest lucru avea să devină relevant. ”Acele plăci video emană și multă căldură, sunt pe 60 – 70 de grade Celsius tot timpul. Consumă destul de mult curent, între 300 și 400 de lei pe lună”, spune Cristian. Și cum era nevoie de răcoare, calculatorul pentru funcția de minat a fost mutat în pivnița mult mai răcoroasă a unuia dintre prieteni.

De aici, din pivniță, calculatorul lucrează în continuu la rezolvarea unor calcule matematice complexe, activitate răsplătită în criptomonede. ”Minatul acesta se realizează prin intermediari, care pun la dispoziție algoritmi și așa mai departe și prin care, în cele din urmă, se fac și plățile. Iar acești intermediari au și o interfață web, la care te poți conecta cu o adresă numai a ta pentru a afla cât ai câștigat, care este rata de câștig și așa mai departe. Așa poți vedea și cei care câștigă cel mai bine. Iar la nivel internațional, în topul celor care minează cel mai mult sunt oameni care au câte 160 sau 170 de calculatoare precum cel al nostru. Acolo sunt ferme de mineri, de fapt”, descrie Cristian. Rezolvarea calculelor matematice complexe este recompensată cu o anumită cantitate de Ethereum, în cazul calculatorului deținut de Cristian și prietenii săi. ”În acest moment, în care merge foarte bine piața, calculatorul nostru produce echivalentul a aproximativ 800 de dolari pe lună. Unii dintre noi au ales să își convertească acest câștig în bani cash, alții – ca mine – au preferat să păstreze câștigul în criptomonede. Practic, eu deocamdată am câștigat doar pe hârtie sau pe un ecran, cum ar veni. Dacă acum aș face transferul în dolari, în mod clar aș fi în câștig. Dacă aș face conversia aceasta peste două săptămâni nu știu ce să mai spun, nu știu cum va evolua piața”, mai spune Cristian.

Banii digitali câștigați de acesta în urma investiției făcută în calculatorul ”pentru minerit” au fost folosiți și pentru a investi în alte criptomonede. ”Am cumpărat sume de alte monede, despre care am mai citit că ar fi de viitor. Am ceva Bitcoin, dar puțin, mai am ceva Iota, Litecoin, dar și ceva Ripple”.

Și ceva tehnic

În procesul de creare a criptomonedelor mai există un factor relevant: cel de dificultate. În limbajul programatorilor, factorul de dificultate al unui calcul matematic este cuantificat în ”hash”. ”Noi minăm cu o viteză de anumiți hash pe secundă. Concret, un bloc de ethermum la acest moment este undeva la 2.000 de TerraHash și echipamentul nostru minează cu o viteză de 170 de MegaHash pe secundă. Asta îți poate oferi un reper asupra a cât poți câștiga, într-un anumit interval. Dar acest factor de dificultate pentru blocurile de Ethereum fluctuează. A fost și de 1.000 de TerraHash, a fost și de 3.000. Când ne-am apucat noi, era sub 1.000. Dar apoi a crescut galopant, chiar ne-am descurajat un pic. Dar am zis să lăsăm calculatorul să lucreze în continuare, atâta timp cât ceea ce produce este peste costul energiei electrice consumate. Iar asta a fost bine, căci banii virtuali s-au acumulat, valoarea acestora a început apoi să crească, să scadă dificultatea și a venit o perioadă bună”, descrie Cristian un alt detaliu al activității de minerit digital.

printscreen calculator minerit Un ”printscreen” al operațiunilor derulate de minerii digitali ai Sibiului. Dacă pricepe cineva ceva...

Cristian se arată încrezător în viitorul acestui tip de bani, dar în ceea ce privește sfaturile pe care le-a dar celor tentați de a investi în minerit digital este mai rezervat. ”De investit? Nu m-am gândit serios la asta. Este și o chestiune de infrastructură, e nevoie de un spațiu dedicat pentru așa ceva. Inițial noi am început mai mult doar ca să vedem cum merge. Dacă lucrurile ar continua tot așa, ar putea fi o zonă în care să merite să investești. Acum merge această zonă deoarece criptomonedele sunt cotate la un preț bun. Dar fluctuează foarte sălbatic, graficele cu evoluția acestor monede sunt precum dinții de fierăstrău”, descrie Cristian.

Sursă foto principală: coinpad.io

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Mirceaa

Acum 6 ani

Ati dat articolul exact cand toate monedele sunt in cadere libera
Raspunde

Nobody like everybody

Acum 6 ani

Imi recunosc ignoranta, lipsa de informare, vasta ca un factor catalizator al cellor enumerate.....Dar pentru mine tot ce e " virtual" e ceva ce poate fi real la fel de bine cum poate sa nu fie. ..Astfel, monedele virtuale sunt un fel de transpunere in practica a bancului ala cu ioseffini. ..." uite mainileeeee! !!! ". In fine, niste smecherI ( aia care le-au invent at ) trag paiu' prin gura la noile generatii de fraieri.. Sau poate nu, ha bar n-am.
Raspunde

miner cosma

Acum 6 ani

Mare scofalã sã legi niște placi video de o placa de baza si niste surse, pui un linux il legi la net si minezi. Era mai cool daca foloseau ASIC-uri cu raspberry pi sau cubieboard. Plictisitor ...
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

era interesant de aratat, ca exemplu, cum merg niste juniori din astia, corect si cinstit la munca...tot restul e inca o monumentala tampenie marca TS!!!
Raspunde

Marin Popescu

Acum 6 ani

Tampenie este sa nu vrei sa pricepi ca sunt lucruri pe care nu le intelegi decat daca te documentezi. Pune mana si citeste. Abia apoi comenteaza!
Raspunde

Bogdan

Acum 6 ani

Felicitari baieti, nu va descurajati de comentariile ignorantilor, reinvestiti tot ce castigati ! Cryptomining si blockchainul sunt viitorul, nu e vorba doar de monede virtuale, aplicatiile vor fi enorme !
Raspunde

Sorin

Acum 5 ani

Sunt curios cat le vine de plata eneria electrica lunar din aia 800$. Sau "baietii" imprumuta curent pe datorie de la vecinu'...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus