Mentor îi spune restaurantului-bar și, deși e în zona zero a Sibiului, reușește să treacă oarecum puțin observat. Asta pentru că deși este deschis de câteva luni, încă nu are nicio siglă deasupra. Iar terasa aflată chiar vizavi de Turnul Sfatului, cu mesele acoperite cu umbrele, nu are niciun element care să o individualizeze, mobilierul fiind din gama celor „de duzină”, oferite de diferiți producători de bere. Cel mai probabil, este mobilierul de la vechiul restaurant care a funcționat aici până anul trecut.
În afară de cele zece rânduri de mese, cu diferite configurații în ceea ce privește numărul de locuri, la Mentor mai găsești în interior și cam o duzină de mese de bar, mici, cu câte două scaune, aliniate toate la perete. În plus, pentru toamna mai târzie, la subsolul boltit de cărămidă mai sunt pregătite încă două saloane cu mese de lemn, de această dată, generoase și prin dimensiuni.
Meniul – ale cărui coperți provin de la ceva producător de vinuri – nu are o prezentare care să dea încredere de la prima răsfoire. După ce coperta interioară promite „o experiență culinară de neuitat”, meniul tipărit pe hârtii de culori diferite, trase în țiple de dosare de birou, nu are nicio logică în modul în care prezintă mâncărurile.
Adică, deși începe cu preparatele propuse pentru micul dejun și zona de brunch, continuă cu ceva răcoritoare și cafea, apoi trece la gustări, specialități din fruncte de mare și garnituri, apoi o salată, apoi urmează pagini cu bere și tării, apoi din nou sunt pagini în care sunt propuse aperitive. De aici încolo, paginile meniului par să-și mai fi găsit o logică, înșirând preparate din porc, pește sau pui, nelipsitele burgere, apoi iarăși salate și garnituri și băuturi.
Doar că trecând peste această abrambureală din meniu, cel puțin unele preparate sună promițător. Cum ar fi carpaccio-ul de sfeclă roșie cu brânză de capră caramelizată sau peștele spadă în sos de prosecco și unt cu legume la grătar, alături de piure de cartofi. Mult mai amuzante sunt numele propuse pentru preparatele de mic dejun: egg me up, pork me down, Bacon me crazy sau mushroom me crazy.
În rest, numele preparatelor sună cunoscut: pentru un șnițel de vită cu cartofi ți se cer 65 de lei, pentru un somon la grătar cu sos de lămâie și spanac – 66 de lei, iar pentru un hamburger de 350 de grame – 38 de lei.
După ce m-am tot învârtit printre paginile meniului, am decis să urmez primul instinct, cel care m-a determinat să opresc de fapt la terasă: meniul zilei, scris cu creta pe o capră mică așezată într-o latură. Pentru că, de fapt, scrisul de pe respectiva tablă mi-a adus aminte că acolo este restaurant și nu doar o terasă unde poți bea o cafea. Așa că am cerut tânărului și extrem de vorbărețului ospătar care m-a luat în primire să îmi aducă un meniu la zilei. O ofertă care a cam rămas o raritate în zona centrală a orașului.
Primul fel promis pentru ziua respectivă în meniul zilei era o supă cremă de broccoli. A venit într-un bol umplut pe jumătate și în care a mai fost aruncat un pumnișor de crutoane. Adusă rapid de la comandă, supa cremă era fierbinte bine. Dar, după ce i s-a mai evaporat din temperatură, aveam să descopăr un preparat dulceag, bun la gust, ușor picant, la final apreciindu-l a fi chiar gustos. Însă într-o porție care nu avea cum să nu fie remarcată pentru dimensiunile mici.
Supă cremă de broccoli, la Mentor. Sursa foto: Turnul Sfatului
Felul principal era anunțat a fi un pește pane cu salată de cartofi și sos remoulade. Mi-a fost pus în față după ce am luat ultima lingură de supă cremă. La propriu.
Pește pane cu salată de cartofi și sos remoulade, la Mentor. Sursa foto: Turnul Sfatului
Peștele – macrou, după cum mi-a spus ospătarul mai târziu – era gătit într-o crustă groasă și adus la o temperatură numai bună pentru a balansa răcoarea sosului cremos pe bază de maioneză, dar și a cartofilor la fel de răcoroși, gătiți cu ceva murături și sos pe bază tot de maioneză. Am combinat cele trei zone din farfurie și, în cele din urmă, m-am declarat destul de mulțumit de meniul zilei oferit la 35 de lei în zona zero a Sibiului.
La final a venit la masă și bucătarul-proprietar. Așa am aflat, în câteva minute, detalii despre albanezul care are un restaurant italian în Germania, cu 25 de angajați, și a decis să vină la Sibiu, direct în Piața Mare. Cât se poate de afabil, albanezul o rupe binișor și în limba română, fapt care a schimbat pe ultima sută de metri impresia despre experiențele pe care le poate oferi Mentor.
Të bëftë mirë
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2724
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Barosanu
Acum 8 ore
Dante
Acum 9 ore
Nick
Acum 9 ore
Che
Acum 10 ore
Emil