Miercuri,
10.09.2025
Ceata
Acum
14°C

A deschis albanezul restaurant în Sibiu. Direct în Piața Mare, deși nu-ți prea dai seama

A deschis albanezul restaurant în Sibiu. Direct în Piața Mare, deși nu-ți prea dai seama
Sursa foto: Turnul Sfatului

Mentor îi spune restaurantului-bar și, deși e în zona zero a Sibiului, reușește să treacă oarecum puțin observat. Asta pentru că deși este deschis de câteva luni, încă nu are nicio siglă deasupra. Iar terasa aflată chiar vizavi de Turnul Sfatului, cu mesele acoperite cu umbrele, nu are niciun element care să o individualizeze, mobilierul fiind din gama celor „de duzină”, oferite de diferiți producători de bere. Cel mai probabil, este mobilierul de la vechiul restaurant care a funcționat aici până anul trecut.

În afară de cele zece rânduri de mese, cu diferite configurații în ceea ce privește numărul de locuri, la Mentor mai găsești în interior și cam o duzină de mese de bar, mici, cu câte două scaune, aliniate toate la perete. În plus, pentru toamna mai târzie, la subsolul boltit de cărămidă mai sunt pregătite încă două saloane cu mese de lemn, de această dată, generoase și prin dimensiuni.

Meniul – ale cărui coperți provin de la ceva producător de vinuri – nu are o prezentare care să dea încredere de la prima răsfoire. După ce coperta interioară promite „o experiență culinară de neuitat”, meniul tipărit pe hârtii de culori diferite, trase în țiple de dosare de birou, nu are nicio logică în modul în care prezintă mâncărurile.

Adică, deși începe cu preparatele propuse pentru micul dejun și zona de brunch, continuă cu ceva răcoritoare și cafea, apoi trece la gustări, specialități din fruncte de mare și garnituri, apoi o salată, apoi urmează pagini cu bere și tării, apoi din nou sunt pagini în care sunt propuse aperitive. De aici încolo, paginile meniului par să-și mai fi găsit o logică, înșirând preparate din porc, pește sau pui, nelipsitele burgere, apoi iarăși salate și garnituri și băuturi.

Doar că trecând peste această abrambureală din meniu, cel puțin unele preparate sună promițător. Cum ar fi carpaccio-ul de sfeclă roșie cu brânză de capră caramelizată sau peștele spadă în sos de prosecco și unt cu legume la grătar, alături de piure de cartofi. Mult mai amuzante sunt numele propuse pentru preparatele de mic dejun: egg me up, pork me down, Bacon me crazy sau mushroom me crazy.

În rest, numele preparatelor sună cunoscut: pentru un șnițel de vită cu cartofi ți se cer 65 de lei, pentru un somon la grătar cu sos de lămâie și spanac – 66 de lei, iar pentru un hamburger de 350 de grame – 38 de lei.

După ce m-am tot învârtit printre paginile meniului, am decis să urmez primul instinct, cel care m-a determinat să opresc de fapt la terasă: meniul zilei, scris cu creta pe o capră mică așezată într-o latură. Pentru că, de fapt, scrisul de pe respectiva tablă mi-a adus aminte că acolo este restaurant și nu doar o terasă unde poți bea o cafea. Așa că am cerut tânărului și extrem de vorbărețului ospătar care m-a luat în primire să îmi aducă un meniu la zilei. O ofertă care a cam rămas o raritate în zona centrală a orașului.

Primul fel promis pentru ziua respectivă în meniul zilei era o supă cremă de broccoli. A venit într-un bol umplut pe jumătate și în care a mai fost aruncat un pumnișor de crutoane. Adusă rapid de la comandă, supa cremă era fierbinte bine. Dar, după ce i s-a mai evaporat din temperatură, aveam să descopăr un preparat dulceag, bun la gust, ușor picant, la final apreciindu-l a fi chiar gustos. Însă într-o porție care nu avea cum să nu fie remarcată pentru dimensiunile mici.

Supă cremă de broccoli, la Mentor. Sursa foto: Turnul Sfatului

Felul principal era anunțat a fi un pește pane cu salată de cartofi și sos remoulade. Mi-a fost pus în față după ce am luat ultima lingură de supă cremă. La propriu.

Pește pane cu salată de cartofi și sos remoulade, la Mentor. Sursa foto: Turnul Sfatului

Peștele – macrou, după cum mi-a spus ospătarul mai târziu – era gătit într-o crustă groasă și adus la o temperatură numai bună pentru a balansa răcoarea sosului cremos pe bază de maioneză, dar și a cartofilor la fel de răcoroși, gătiți cu ceva murături și sos pe bază tot de maioneză. Am combinat cele trei zone din farfurie și, în cele din urmă, m-am declarat destul de mulțumit de meniul zilei oferit la 35 de lei în zona zero a Sibiului.

La final a venit la masă și bucătarul-proprietar. Așa am aflat, în câteva minute, detalii despre albanezul care are un restaurant italian în Germania, cu 25 de angajați, și a decis să vină la Sibiu, direct în Piața Mare. Cât se poate de afabil, albanezul o rupe binișor și în limba română, fapt care a schimbat pe ultima sută de metri impresia despre experiențele pe care le poate oferi Mentor. 

Të bëftë mirë

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

23 comentarii

Catolicul

Acum 2 zile

O să merg sa le cer carne de porc!!
Raspunde

Morcoveata

Acum 2 zile

Trebuua sa comanzi carpaccio-ul de sfeclă roșie cu brânză de capră caramelizată sau peștele spadă în sos de prosecco și unt cu legume la grătar, să nu murim proști că nu am incercat aceste delicatese mirobolante oferite de abllbanezul ratacitor chiar in buricul targului. Pai luasi macrou, mai ghiolbanel....mai cizeleaza-ti si tu papilele gustative!
Raspunde

Kokos

Acum 2 zile

"Nelipsitele burgere"??? Un burger , două burgere???
Raspunde

Sparrow

Acum 1 zi

Yo, yo, yoooo ! Albanezu', Ciupanezu', Francezu'..... Adevārul e cā sub umbrela unor denumiri cu zurgālāi, toatā lumea cautā sā facā banu' morman. Practic, dacā n-ai habar de ceva dar sunā misto, cool, de rupt in figuri automat presupui cā e ceva bun, ce trebuie încercat. Bucātāria albanezā, departe de a fi atât de extraordinarā precum este creditatā de cei cu creiere netede, este ceva nou in peisaj si deci poate genera atractie pentru o vreme. Gagiul v-a da faliment pentru cā in buricu' târgului este vad, dar si cheltuielile sunt pe māsurā si asteptārile la fel. Exceptând situatia albirii unor bani fācuti altfel ( nu zic cā e asa, e o ipotezā de dragul argumentatiei) , cu zeamā groasā de cotoare de telinā si ouā prājite, in Piata Mare din Sibiu nu prea poti spera sā ai coadā de 12 persoane constant la usa speluncii.
Raspunde

Ciao

Acum 1 zi

Che tristezza che fai
Raspunde

@sparrow

Acum 1 zi

Cu tine e târziu de tot (……)…tu nu simți nimic dar sufera cei din jurul tău. Găsești proverbul integral cu o simplă căutare în google.
Raspunde

@Sparău

Acum 1 zi

Gagiul "v-a" da faliment ???? Învață bre pentru bac
Raspunde

Sparrow pentru @Sparrow

Acum 20 ore

Ce e boss, esti militant al drepturilor minoritātii albanezā in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic? Cât despre suferinta celor de lângā mine, nu-ti bate capul, nu-i stress bosultane, proverbe, pilde si cimituri predicā altora, eu am podu' plin.
Raspunde

Sparrow pentru @ Sparāu

Acum 14 ore

Am luat notā de greseala impardonabilā. Îmi cer scuze. M-am dus deja la Sory , pe Mitropoliei sā îmi listez testele la limba românā care s-au dat la Bac in ultima sesiune de examinare. Mā apuc serios de luni. Multumesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pofticiosul

Acum 1 zi

Ciorba ca o latura, felul 2 ca la cantina sociala. Restaurant?!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 zi

Da de unde știi? Ai avut tu bani să calci acolo? Și de tren până ls Sibiu? Ipocritule cu zurgălăi!
Raspunde

@Aci Dutu

Acum 14 ore

Am destui bani, mai! Crezi ca numai ciobanasii ca tine pot manca la restaurant? Dar, acolo n-as calca! Ramane cum am stablit ! Farfuriile arata oribil... chiar si pentru banii aia putini...
Raspunde

Lica Samadaul

Acum 1 zi

Catre domnu Sparrow. Albanezu spala niste bani acolo
Raspunde

Muresan

Acum 1 zi

Exista o bucatarie albaneza?! Prin ce se remarca?
Raspunde

Rob

Acum 1 zi

Din ce e înșirat prin articol se pare că se remarcă prin carpaccio, pește spadă și burgere, toate mâncăruri predominant musulmane. Sosul remoulade iarăși sună albanez.
Raspunde

Nustiu

Acum 1 zi

probabil educatia ta e limitata: Albania are musulmani (shia, suni) si crestini (catolici si ortodoxi)
Raspunde

@nustii

Acum 1 zi

Albania are 51% populație musulmană și 16% populație creștină limitatule.
Raspunde

Nustiu

Acum 1 zi

pai si cine e ignorantul aici? evident esti tu!
Raspunde

Rob

Acum 23 ore

Ignorant de ce? Că am zis că Albania are o populație musulmană majoritară și bucătăria musulmană predomină? Folosești cuvântul ăla fără să știi ce înseamnă, comportamentul tău este exact definiția ignoranței.
Raspunde

Nustiu

Acum 10 ore

auzi la asta, bucataria musulmana predomina, hahahahhahahaa
Raspunde

Mircea

Acum 1 zi

E meniul zilei, la 35 lei. Ce altceva voiai ?
Raspunde

@Mircea

Acum 1 zi

E restaurant, nu cantina...
Raspunde

@@@Mircea

Acum 14 ore

Putin aspect comercial! Cum sa servesti asa ceva intr-un retaurant in centru?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus