Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Încotro, #văvedem?

Creativa mișcare socială pornită în fața sediului PSD Sibiu din Piața Huet și-a atins primul ei scop. A revitalizat mișcarea civică locală, bine amorțită după protestele de la începutul anului trecut. A adus împreună oameni din diferite categorii sociale și le-a dat o direcție absolut admirabilă. Probabil acesta a fost și motivul pentru care stilul a prins și a fost rapid preluat și în alte orașe ale țării, totul culminând cu protestele de la sfârșitul săptămânii trecute, unde #văvedem a devenit și mai vizibil și în același timp și mai creativ. Totuși, #văvedem nu și-a atins scopul, din punctul meu de vedere.

În acest moment, eșichierul politic dar mai ales societatea civilă duc o acută criză de lideri. România nu are voci solide, nu are oameni care să coaguleze în jurul lor o masă suficientă de oameni cât să conteze. Iar puținele voci cu potențial sunt acoperite aproape până peste cap de lăturile venite dinspre așa-numiții lideri care țin această țară captivă. Această criză a generat personaje precum Codrin Ștefănescu. Sau Eugen Nicolicea. Sau Șerban Nicolae. Aceiași criză face PNL-ul un partid aproape invizibil, probabil cel mai slab partid de opoziție din perioada post-decembristă. Deci este clar că pe piață este cerere, din păcate nu este ofertă.

Asta ar trebui să genereze #văvedem-ul local, startul unei noi piețe de lideri. De ce nu, chiar la nivelul întregii țări. Din această mișcare trebuie să iasă în față câteva persoane care să se regăsească la următoarele alegeri pe liste. Fie ele de consilieri locali, județeni, candidați la fotolii de primar sau chiar la parlamentare. Că sunt pe listele unui partid sau pur și simplu ca independenți, mișcarea și generația care îi formează baza poate scoate în față oameni mult mai apropiați de profilul pe care ni-l dorim din partea unui ales. Oameni care să acceadă spre funcții publice nu ca să se îmbogățească ci pentru interesul public. Ei vor aduce transparență în instituțiile opace, vor avea un glas mult mai solid decât activul de partid în opoziție, vor deschide ochii oamenilor spre realitatea pe care de foarte multe ori nu o percep corect. Și cred cu tărie că seria de crize din ultimul an a deschis portița independenților. Poate nu în Parlament din prima, dar cel puțin pentru consilii locale sau județene cu siguranță. Vorbim de câteva mii de voturi pe care o asemenea mișcare le poate genera. Ușor nu e, dar nici un lucru realizat ușor nu-i trainic.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

8 comentarii

Andrei

Acum 4 ani

Exista si jurnalisti sibieni care ar putea sa faca treaba buna in politica.
Raspunde

Brylu

Acum 4 ani

Eu cred ca meseria asta e incompatibila cu politica. Robert Turcescu, Gabriela Firea, oamenii astia au incetat sa fie jurnalisti de cand au depus primul juramant. Bine, ceva timp inainte de juramant :)
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Avem nevoie de cetateni. Leaderi am tot avut.
Raspunde

Valentin Popa

Acum 4 ani

Este foarte greu sa schimbi acest sistem clientelar de prietenii , cumetrii etc. El s-a, fabricat in 25 de ani incet si sigur cu acordul nostru tacit... am stiut, am tacut, ne-a fost comod, nu era treaba noastra, etc. Acum buba a ajuns cancer, doare, ne macina si normal ar fi sa gasim un elixir miraculos. Dar cu totii stim in sinea noastra ca nu exista. Exista in schimb speranta, deoarece asta a adus din punctul meu de vedere micarea #vavedem, iar energia si ideile care au luat nastere e necesar sa fie intretinute si promovate ca sa prinda pe un teren solid. Ai arunca pe acesti lideri acum in batalia politica, cred ca este echivalentul sinuciderii. Oricat de buni lideri ar fi si de bine intentionati, "aparatul" ii macina si vrand nevrand vor fi supusi compromisului. In plus de asta experienta administrativa este redusa si ei vor lucra tot cu oamenii sistemului, sau mai bine zis "vor fi lucrati" de acestia pana cand vor ceda sau isi vor da demisia de onoare. Cresterile sanatoase se fac in timp, de jos in sus cu oameni care cred si care au viziunea obiectivelor de atins, nu actioneaza doar conjunctural in functie de ce fac ceilalti. Miscarea s-a nascut si a crescut frumos, dar, pentru a obtine un suport, o baza solida si un sprijin popular de luat in seama poate ca ar trebui sa se orienteze si spre alte zone ( nivel de trai , infrastructura urbanism etc), nu doar cea abstracta a justitiei ( care pentru multa lume e o nebuloasa). Daca vrem o altfel de clasa politica, atat locala cat si nationala, apoi sa nu fololsim acelasi instrument de creatie, emotia de moment, pentru ca vom avea aceleasi rezultate, iar timpul nostru este limitat si riscam sa ramanem doar protestatari de profesie
Raspunde

...

Acum 4 ani

Din pacate acest sistem nu are doar 25 de ani. Remember "activisti si securisti + rudele lor". Chiar crezi ca aia s-au evaporat dupa '90? Poate au plecat in tarile calde, insa eu nu am vazut stolurile...
Raspunde

Dany

Acum 4 ani

Nu va faceti sperante desarte majoritatea sunt afoni politici lideri nu apar din cauza fricii ca vor fii trasi la raspundere si plus de asta la cateva intrebari puse de un reporter au un limbaj limitat:sa nu se schimbe nimic si sa scapam de psd atat restul game over
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus