Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Consiliul de administrație al Tursib: luăm cele mai corecte decizii în vederea anului 2019

Consiliul de administrație al Tursib: luăm cele mai corecte decizii în vederea anului 2019

Reprezentanții Consiliului de administrație al Tursib SA, societatea Consiliului local căreia i-a fost delegat serviciul transportului public în oraș, arată că creditul BERD accesat pentru achiziția celor 50 de noi autobuze nu va afecta în niciun el situația economică a societății. Iar întinerirea flotei va asigura societății capacitatea de a continua prestarea serviciului de transport local și după anul 2019, când actualul contract se încheie.

"Consiliul de administrație, perfect conștient de rolul major pe care îl joacă la SC Tursib SA a luat, ia și va lua împreună cu conducerea executivă și în perfectă armonie cu Adunarea Generală a Acționarilor Tursib cele mai corecte decizii pentru a pregăti o societate de transport local competitivă pentru anul 2019, când va trebui să demonstreze acest lucru. Șansa acestui obiectiv este legată, în primul rând, de înnoirea flotei auto astfel încât principalul obiect de activitate al societății să nu fie afectat, iar cetățenii Sibiului să beneficieze într-un timp cât mai scurt de un transport local modern. Acest proces este unul laborios și a presupus o sortare a posibilităților, astfel încât presiunea timpului să fie simțită cât mai puțin", se arată într-un comunicat al CA Tursib, remis redacției Turnul Sfatului.

În cursul anului viitor, executivul Primăriei Sibiu va trebui să semneze un nou contract de delegare a serviciului de transport public local. Noile achiziții de autobuze, achiziții demarate ori în faza de pregătire, ar trebui să asigure Tursib șansele cele mai mari de a obține acest nou contract, arată reprezentanții CA al Tursib. "În condițiile gestionării unui buget de aproape 40 de milioane de lei în 2017 și a realizării unui profit de aproape șapte milioane de lei, după achiziționarea unui număr de zece autobuze de către Primăria Sibiu și darea lor în exploatare în concesiune, finanțarea achiziției unui număr de 50 de autobuze printr-un credit BERD reprezintă principala sursă pentru realizarea obiectivului fixat pentru 2019", se mai arată în documentul citat.

"Un Tursib care are poate cea mai modernă autobază din țară și care va avea o flotă mult întinerită va putea face față provocărilor și după anul 2023", Consiliul de administrație al Tursib

Noul credit îl refinanțează și pe cel vechi

La finele anului trecut, societatea Tursib a achiziționat un nou credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pe lângă cel de 4,8 milioane de euro, accesat în 2014 pentru finanțarea lucrărilor de construire a noii autobaze din Zona Industrială Vest. Acest al doilea credit îl refinanțează și pe primul, al cărui sold a scăzut între timp. "În acest sens s-a contractat un credit în valoare de 66 milioane de lei, echivalent a 14,2 milioane euro, care refinanțează și creditul în euro aflat în derulare pentru construcția actualului sediu la costuri mult mai avantajoase pentru societate și eliminând riscul valutar", arată reprezentanții CA Tursib. Ei explică și modul în care au abordat accesarea acestui credit, în condițiile valorificării terenului fostei autobaze, de pe Calea Dumbrăvii. "Societatea nu a avut în vedere niciodată rambursarea noului credit din prețul obținut prin vânzarea terenului din str. Calea Dumbrăvii nr. 155, ci doar rambursarea parțială a lui, astfel încât să nu fie afectați indicatorii economici ai societății, fiind în discuție cu BERD reducerea perioadei de creditare la cinci ani. Decizia finanțării acestei achiziții a avut la bază analiza sustenabilității rambursării creditului din surse proprii. Prețul terenului este rezultat dintr-un raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR și nu a fost stabilit de către consiliul de administrație. Strategia Consiliului de administrație urmărește maximizarea prețului acestui teren", mai explică reprezentanții conducerii societății de transport public local.

Licitația organizată de Primăria Sibiui pentru achiziția celor zece noi autobuze este în faza de evaluare a ofertelor depuse de cei trei participanți. Este de așteptat ca, cel târziu în a doua parte a acestui an, tot în această fază să fie și procedura de achiziție a celor 50 de noi autobuze, procedură care va fi derulată de către Tursib, organizată pe procedurile agreate de către BERD.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

x

Acum 3 ani

Oameni buni, achizitionati autobuze de doamne ajuta! Daca vreti sa fie atractiv transportul in comun!
Raspunde

biciclist

Acum 3 ani

Pe scurt, in 2018 o sa avem aceleasi frecvente de mers al autobuzelor ca pe vremea lui Ceausescu, adica proaste ma! (multe din juma in juma de ora in zile lucratoare, sau din ora in ora in weekend - trebuie sa stam in casa sau cum???). In 2019, nu stiu, dar probabil, unele autobuze vor fi noi. Cand vreti cu adevarat sa revolutionati transportul public local, sa ne spuneti si noua, OK? Ma refer la voi, primaria, Consiliul Local, Tursib.
Raspunde

657865867

Acum 3 ani

"rambursarea noului credit din prețul obținut prin vânzarea terenului din str. Calea Dumbrăvii nr. 155"? Aşa de mult s-au scumpit locurile de veci din cimitir?
Raspunde

Decebal

Acum 3 ani

Primordial ,C.A trebuie să facă de urgență în așa fel in cât salarile șoferilor să ajungă la nivelul pieței,altfel cred că Tursibul va avea o flota nouă fără șoferi,cu personal tessa foarte bine plătiți..
Raspunde

Numai asa

Acum 3 ani

Sa vina acționarul majoritar , adică unic deși sunteți în afara legii pt ca Societățile pe acțiuni trebuie să aibă obligatoriu 2 acționari, poată să că ceară cineva desființarea în tribunal ot că nu sunteți legal constituită, unu la mâna, doi la mâna să participe acționarul majoritar cu majorare de capital social să se poată dezvolta societatea nu sa se împrumute iar acționarul majoritar are excedent cacalau, da se face nici nu trebuie să facă Primăria achiziția ci societatea, aici e manareala, adică tot ai fac vine Primăria cu majorare de capital social în natură cu acele autobuze dar de ce nu cu majorare de capital social în numerar, capitalizeze societatea si atunci ei fac achiziția si pot folosi din capital si pt salarii, dar...sunt multe de spus
Raspunde

SEMBRAZ

Acum 3 ani

Nu stim cum vor parca autobuzele noi care vor fi achizitionate in statia Sembraz de pe str. H.Coanda nr.12. (In fata societatii Sembraz si Concefa) Rugam Consiliul de administratie al societatii Tursib sa faca o deplasare pe teren sa vada conditiile in care sunt parcate autobuzele in aceasta statie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nelly

Acum 3 ani

Autobuze pe datorie. Atat stie Sibiul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus