Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
4°C

De ce îl susține rectorul ULBS pe noul ministru al Educației

De ce îl susține rectorul ULBS pe noul ministru al Educației

Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a semnat scrisoarea deschisă pentru susținerea lui Valentin Popa, în funcția de ministru al Educației, alături de alți 45 de rectori din țară. Acesta a declarat că îl cunoaște pe Valentin Popa, își pune toată încrederea în el și că ar fi cazul să se facă „mai puțină politică și mai multă educație”.

45 de rectori ai universităților din țară au semnat o scrisoare deschisă prin care își arată susținerea pentru nominalizarea în funcția de ministru al educației pe rectorul sucevean Valentin Popa. Și Ioan Bondrea, rectorul ULBS a semnat această scrisoare și își pune toate speranțele că acesta va ajunge în funcția de ministru.

„E foarte simplu să arunci cu noroi”

„Eu nu sunt înregimentat politic și, din păcate, văd că jocurile politice aduc mult rău. Președintele Consiliului Național al Rectorilor ne-a transmis scrisoarea pe e-mail și am semnat pentru că îl știu pe rectorul Popa din 2012, când a devenit rector. Este un om corect, un bun profesionist și e unul dintre cei nu foarte mulți rectori care se apleacă și cunoaște mecanismele și legile ce guvernează în mediul academic. De multe ori, a venit cu propuneri interesante în CNR și la minister.  E un bun profesionist”, a declarat Ioan Bondrea, pentru Turnul Sfatului.

În ceea ce privește greșelile pe care le-a făcut Valentin Popa în timp ce ținea diferite discursuri, aduse acum în atenția publicului, Ioan Bondrea spune că poporul român are darul de a arunca cu noroi în cineva, fără însă a-l  cunoaște pe om. „Un om e format din multe laturi, unii sunt buni comunicatori,  alții mai puțin, alții se intimidează când au o cameră de luat vederi. Mai putem pune și frumosul grai moldovenesc, iar pamblica e un regionalism. Oamenii sunt naturali. Nu-i iau apărarea în niciun fel pe partea aceasta, dar eu nu l-am auzit pe rectorul Popa într-o nicio discuție și în nicio întâlnire a CNR-ul făcând vreun dezacord. Avem noi darul acesta de a răscoli mizerii când e vorba de cineva. Nici nu știu de când sunt filmările. Oamenii își mai îmbunătățesc modul de a comunica în timp. Nimeni nu e perfect, fiecare greșim, dar trebuie să luăm și lucrurile bune. E foarte simplu să arunci cu noroi. E un om relativ tânăr, eu cred că va face treabă. Din păcate, cei mai mulți oameni din România sunt demolatori, nu constructori în ziua de azi. Ar trebui să construim mai mult și să demolăm mai puțin în toate domeniile. E bine că e un om venit din mediul academic și sunt convins că va face treabă. E nevoie de multe corecții. Numai împreună oamenii din educație pot să facă treabă, nu din mediul politic. De aceea, mai puțină politică și mai multă educație în zona educației. Noi oamenii din educație putem să facem. Și putem să facem sprijiniți de politic pentru a finanța educația”, mai spune rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Este un bun gospodar”

Deși în spațiul mediatic au apărut păreri care zic că Valentin Popa este rectorul unei universități mici din țară și activitatea de acolo nu l-ar recomanda pentru această funcție, Ioan Bondrea contrazice acest lucru. El este de părere că este mult mai greu de manageriat o universitate mică, decât una mare. „Am auzit și varianta că e o universitate mică. Dar, managementul într-o universitate mică e mult mai dificil decât într-o universitate mare pentru că acolo nu sunt atât de mulți bani și trebuie să eficientizezi munca. Nu e atât de simplu să ai bani puțini și să încerci să optimizezi și procesul didactic. El este un bun gospodar, așa cum sunt moldovenii: molcomi și oameni de fapt”, mai arată rectorul ULBS, Ioan Bondrea.

Mai jos, redăm scrisoarea deschisă, semnată de cei 45 de rectori din țară:

„Cu o experienţă de peste 25 de ani în educaţie, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic şi cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate. Activitatea managerială a domniei sale a debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universităţii 'Ştefan cel Mare' din Suceava, dar şi ca preşedinte al consorţiului 'Academica Plus', care reuneşte 11 universităţi din România", se arată în scrisoarea deschisă.

„Cu o personalitate dinamică, de luptător, alături de întreaga comunitate academică, domnul rector Popa a reuşit transformarea Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava în ceea ce este astăzi: un număr dublu de studenţi, de patru ori mai multe programe de studii, o creştere majoră a fondurilor obţinute din activitatea de cercetare şi extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare. Din ce în ce mai multe cadre didactice de o valoare incontestabilă au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei ştiinţifice româneşti, regăsind aici un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională", se precizează în scrisoarea deschisă.

De asemenea, semnatari afirmă că prin punctele de vedere exprimate în cadrul reuniunilor Consiliului Naţional al Rectorilor, Valentin Popa a susţinut excelenţa şi calitatea în educaţie, dar şi accesul echitabil la resurse, dovedindu-se "un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic şi implicat, care stăpâneşte mecanismele de funcţionare şi finanţare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendinţele la nivel european şi global".

„Rectorul Valentin Popa s-a implicat în dezvoltarea legăturii între educaţia preuniversitară şi cea universitară, inclusiv prin susţinerea unor evenimente de anvergură cum ar fi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava în anul 2014. Sub conducerea domniei sale, Universitatea 'Ştefan cel Mare' din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuţi, punct de reper pentru păstrarea identităţii lingvistice şi culturale a etnicilor români din Ucraina, de o deosebită importanţă în contextul politic actual. Rectorul Valentin Popa este, de asemenea preşedinte, al consorţiului universităţilor din Moldova - România - Ucraina. Susţinem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcţia de ministru al educaţiei, competenţa academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii", au conchis semnatarii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

Hugo Fasz

Acum 4 ani

Rectorul ca toata universitatea! O universitate de mana a 15-a, loc de munca platit regeste pentru sotii, amante, fii, fini, matusi ale marilor profesori sibieni burtosi si analfabeti, poarta de intrare in Transilvania a nespalatilor din sud si a rebuturilor care nu merg la Bucuresti sau Cluj!
Raspunde

filip

Acum 4 ani

Simplu fapt ca se inhama la caruta PSD-ista ne face sa ne punem semne de intrebare. Ca face greseli de exprimare, e complet anormal pentru un ministru al educatiei, mai ales daca ne gandim ce personalitait au ocupat aceasta pozitie (Sora, Marga). E drept ca in comparatie cu alti predecesori, s-ar putea sa iasa pe plus excelenta sa. Oricum, viitorul suna bine: http://adevarul.ro/locale/suceava/scandalul-bilete-avion-fost-implicat-valentin-popa-propunerea-psd-ministerul-educatiei-1_5a6b0c4bdf52022f75e05ccf/index.html
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 4 ani

Ce sa mai ceri de la oameni care s-au realizat cum s-au realizat, adica fara munca ci doar prin "furt intelectual" si prin "pile si relatii"! Din pacate astia ne conduc su astia creaza noile generatii.... Mai avem mult pana sa iesim la lumina si sa punem accentul pe valori nu pe pile!
Raspunde

un sibian neoriginal...

Acum 4 ani

De ce sa nu-l sustina? Altceva mai bun nu are de facut. Intre doua plimbari prin tarile exotice mai arunca un punct de vedere la comada fostei ministrese pesede. Foarte multa lume a avut incredere in el.Nu a facut nimic pentru universitate in ultima vreme. A aprobat toate cumetriile, fiicele, nepoatele, amantlacurile si incompetentii prin toate posturile. Schimburi de experienta prin Cambodgia si Africa de Sud. traznet... oricum la noi vin oltenii care sunt mai rau ca khmerii rosii hahahaha
Raspunde

Ionu

Acum 4 ani

"Personalitate dinamica , un luptator " ... care nu stie gramatica ! PSD reuseste sa se faca de ras , din nou ... pacat !
Raspunde

Alt lingau, Bondrea

Acum 4 ani

Bondrea e un PSD-ist notoriu. Degeaba minte el ca n-are culoare politica. Cand auzi asemenea dezacorduri, nu poti sa le acoperi cu prosti explicate de acest individ ciudat Bondrea.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Atitudinea lui Bondrea e o rusine. Universitarii sibieni ar trebui sa se dezoca de spusele lui. Ma mira faptul ca Radu Vancu,altfel o voce activa a protestelor#va vedem ,nu a inițiat o petitie in universitate pentru a se dezice de actiunile lui Bondrea. Dar cine stie, poate pierde omul sponsorizările si sprijinul rectoratului pentru acțiunile sale. Cine stie? Rusinos oricum..
Raspunde

adevarul de ULBS

Acum 4 ani

Il sustine din oportunism cu speranta ca mai primeste ceva bani. Se vede deja risipa nemasurata de la ULBS, deplasari in strainatate cu duiumul ale lui Bondrea si ale cumetriilor lui. Nu mai are si spera de la viitorul ministru, profesorii primesc 5 lei pe ora iar d-nul rector nu se mai opreste din plimbari ! Rusine, rusine impostorilor !
Raspunde

Alzara1918

Acum 4 ani

M-am înteresat la Univ Suceava și Iași de la non / anti PSD-isti ; au, surprinzător , o părere buna despre rector ! Chiar adevărat fiind , maltratarea limbii materne trebuia sa- l oprească la nivelul secretarului de stat dacă tot e ...indispensabil !
Raspunde

alexandru graur

Acum 4 ani

Dle Bondrea, dvs. suteti inginer la baza. de aceea credeti ca pmblica e un regionalism... Pamblia[ e o varianta incorecta a cuvantului panglica... Si se folosea pe vremea lui Caragiale... Amintivi-va de dl. Goe care avea infipt biletul in .... pamblica palariei... Sa auzim de bine! Se mai angajeaza neveste la ULBS?
Raspunde

adevarul de ULBS

Acum 4 ani

al. graur esti mare, mare de tot !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus