Duminică,
04.12.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Dosarul produselor de protocol. Șefii din CJ își reparau toate mașinile neamurilor pe banii județeni

Dosarul produselor de protocol. Șefii din CJ își reparau toate mașinile neamurilor pe banii județeni

După două amânări repetate fie din lipsa procurorului, fie din cea a avocaților apărării, Dosarul produselor de protocol de la Consiliul județean a intrat în faza de cercetare judecătorească în cursul săptămânii trecute. La acest termen, judecătorul de caz a audiat principalul inculpat în acest dosar, Ana Kraus, fosta șefă a Serviciului administrativ din Consiliul județean Sibiu.

Ana Kraus (foto centru) este acuzată de către procurorii anticorupție de abuz în serviciu, conflict de interese, uz de fals și fals în înscrisuri, valoarea prejudiciilor produse de aceasta fiind estimată la aproximativ 400.000 de lei. Ancheta procurorilor DNA vizează perioada 2011 - 2015, Ana Kraus fiind angajată a instituției județene în perioada 1993 - 2016.

Practic, procurorii spun că au descoperit cum Ana Kraus, în colaborare cu alți agenți economici, inventa reparații fictive la autoturisme, reparații decontate din bugetul Consiliului județean. De asemenea, Ana Kraus achiziționa produse de întreținere pentru aceeași instituție, prin intermediul unei firme care cumpăra aceste produse de la Metro. Revânzarea produselor de curățenie către Consiliul județean se făcea după aplicarea unui adaos comercial a cărui medie a fost calculată de procurori la 240%. După cum avea să îi reproșeze Marcel Luca, vicepreședintele în funcție al CJ Sibiu, Ana Kraus a "negociat", spre exemplu, achiziționarea a 300 de suluri de hârtie igienică la prețul a 300 de baxuri. De altfel, Luca este cel care a sesizat organele de anchetă să verifice mai amănunțit situația. Ceea ce i-a atras atenția vicepreședintelui CJ Sibiu a fost o factură de reparații auto la mașina de serviciu pe care și el o folosea. Doar că nici Luca, nici șoferul instituției, nu aveau habar ca mașina de serviciu să fi fost în service. Așa au fost descoperite peste 50 de facturi în valoare de peste 180.000 de lei, emise în numele unor lucrări care nu au fost nicicând executate. Cel puțin nu la mașinile din flota CJ, susțin procurorii DNA.

Ana Kraus - al cărei soț a fost angajat în mandatul trecut pe postul de consilier personal al fostului președinte Ioan Cindrea, căruia i-a fost șofer - a căpușat instituția județeană și cu ajutorul fiului său, mai susțin procurorii anticorupție. Potrivit DNA, Ana Kraus ar fi contractat - prin achiziție directă - servicii de catering de la firma fiului său. Același fiu care, potrivit celor de la DNA, ar mai scos bani din bugetul județean și prin intermediul unei societăți care vindea servicii de internet și telefonie.

Își repara mașinile tuturor neamurilor

Cele mai suspecte relații comerciale antamate de Ana Kraus în numele Consiliului Județean sunt, în opinia procurorilor DNA, cele cinci contracte încheiate în perioada 2012 - 2015 cu SC Iulian Consulting SRL, pentru prestarea de servicii de reparații și întreținere auto. În baza acestor contracte, firma administrată de Călin Buciuman a facturat Consiliului Județean produse și servicii de peste 570.000 de lei. Fiecare contract a fost încheiat prin achiziție directă, după ce alături de oferta Iulian Consulting mai erau aduse alte două oferte cu prețuri mai mari doar pentru a da un oarecare aspect de legalitate procedurilor, au conchis procurorii. "O parte dintre facturile emise de SC Iulian Consulting SRL în favoarea Consiliului Judeţean Sibiu au fost întocmite în fals, nefiind prestate serviciile menţionate în acestea", scriu procurorii în rechizitoriul care stă la baza dosarului. "Facturile erau predate personal inculpatei Kraus Ana care, în calitate de șef al serviciului de specialitate care gestiona relația comercială, efectua demersurile pentru decontarea acestora de către Consiliul Județean Sibiu. Astfel, cu toate că avea cunoștință despre faptul că anumite servicii facturate nu fuseseră prestate, în marea majoritate a cazurilor inculpata certifica realizarea lucrărilor de reparații, și în toate cazurile înainta facturile în vederea efectuării plăților", mai arată procurorii.

Numeroase facturi - 55 la număr - au fost întocmite în fals, aveau să descopere procurorii care au verificat datele înscrise pe facturi cu cele din realitate. Astfel, au descoperit că Ana Kraus a primit și trimis înspre plată documente care ar fi atestat reparații ale unor mașini aflate în parcul auto fie al CJ, fie al Inspectoratului pentru situații de urgență, fie ale Centrului Militar Județean. Doar că șoferii acestor mașini au declarat în fața procurorilor că, în numeroase cazuri, habar nu aveau de acele reparații. Și nici semnăturile de pe facturile aferente nu le aparțineau.

"Nu recunosc efectuarea reparațiilor menționate în această factură. Mai mult, constat că în evidențele Consiliului Județean există un referat de necesitate pentru emiterea acestei facturi, întocmit de către numita Kraus Ana. Nu am solicitat niciodată susnumitei să întocmească vreun astfel de document și este pentru prima dată când observ că numita Kraus Ana a întocmit un referat de necesitate pentru a fi reparată o mașină aflată în gestiunea Centrului Militar Județean", declarația unui martor, angajat al Centrului Militar Județean Sibiu, referitor la o factură de 2.700 de lei pentru înlocuire kit de distribuție, pompă apă, antigel, ulei motor, filtru aer, filtru ulei și manoperă. Alte 54 de facturi au fost, la fel, de "nerecunoscut" de angajații CJ sau ai instituțiilor subordonate
În realitate, însă, prin service treceau mașinile Anei Kraus și familiei acesteia, după cum avea să detalieze în fața procurorilor administratorul service-ului, inculpat și el în acest dosar. "După semnarea primului contract în anul 2012 au început să se prezinte la service-ul meu şi alte maşini în afara flotei Consiliului Judeţean Sibiu, după ce în prealabil eram contactat de către Kraus Ana care îmi spunea că trimite o maşină pentru reparaţii şi mă ruga să prestez aceste servicii. Această practică s-a tot repetat atât în anul 2012, cât şi în anii următori. Oamenii veneau cu maşinile, societatea mea efectua reparaţiile, însă plata nu era făcută. Îmi amintesc că unii dintre ei îmi spuneau, în momentul în care le spuneam sau insinuam să facă plata, că de acest aspect se va ocupa Kraus Ana. În această perioadă au venit la service autoturismul personal a lui Kraus Ana, care era condus de soţul ei, este vorba de un Audi A6. Am mai adus cauciucuri pentru autoturismul fiului numitei Kraus, un BMW şi îmi mai amintesc că mai veneau şi alte două maşini, una fiind a unei verişoare a numitei Kraus, un autoturism VW Golf 4 şi un alt VW Golf 4 care aparţinea unui preot. Pe lângă aceste maşini mai veneau şi alte autoturisme la rugămintea lui Kraus Ana, dar nu îmi aduc aminte concret despre ce maşini este vorba, poate încă două sau trei autoturisme", se arată în declarația lui Buciuman consemnată în rechizitoriu. El spune că, în realitate, întreținea în mod constant mașinile Anei Kraus și ale apropiaților acesteia. Costurile acestor operațiuni erau acoperite din bugetul județului. "Am discutat cu Kraus Ana despre faptul că plăţile nu erau efectuate de aceste persoane, iar aceasta mi-a propus să integrez aceste costuri în facturile emise în favoarea Consiliului Judeţean Sibiu", a mai declarat Buciuman.

CJ sibiu masina nubira Pe seama mașinilor Consiliului Județean, Ana Kraus a trimis la plată facturi pentru lucrări care, de fapt, niciodată nu au fost realizate

În fața judecătorului, în ceea ce privește referatele de necesitate care ar fi trebuit să preceadă efectuarea lucrărilor la mașini, Ana Kraus a recunoscut că multe din aceste referate erau întocmite de ea, după ce primea facturile însoțite de devizul lucrărilor. Ana Kraus a povestit că proceda așa deoarece șoferii instituției nu erau întotdeauna prin preajmă.

O firmă cu un singur client și cu adaosuri de cel puțin 100%

În fața judecătorului, Ana Kraus a încercat să se prezinte drept o persoană care a depus inclusiv sacrificii materiale pentru buna funcționare a Consiliului județean Sibiu. "Eu achiziționam produse de curățenie de la Metro. În acest sens, mi se eliberau facturi proforme pe care le achitam prin ordin de plată. Dar, de multe ori, aceste produse se scumpeau până să emit ordinul de plată. Diferența o plăteam din buzunarul meu și ulterior făceam referat pentru decontarea acestor diferențe", a povestit Ana Kraus în fața judecătorului.

Ana Kraus a fost întrebată de judecător și cum explică prețul ridicat al produselor de curățenie, referindu-se, de exemplu, la situația prețurilor la hârtia igienică. "Produsul achiziționat era de o calitate foarte bună și firma furnizoare ne-a adus și suporți, pe care nu i-a facturat. Aceeași firmă ne-a adus la Consiliul județean și trei aspiratoare, pentru care am făcut contract de comodat gratuit, deoarece pe vremea aceea nu puteam achizițona aspiratoare", a povestit Ana Kraus.

Firma cu care Ana Kraus a încheiat contractul pentru aceste produse, SC Camelia Mode SRL, a avut un singur client: Consiliul Județean Sibiu. "S-a stabilit că SC Camelia Mode SRL a achiziționat la rândul ei materialele de la SC Metro Cash&Carry SRL București - punct de lucru mun. Sibiu, după care le-a livrat către Consiliul Județean Sibiu cu aplicarea unor adaosuri substanțiale. Astfel, în perioada 2014-2016 SC Camelia Mode SRL a emis în favoarea Consiliul Judeţean Sibiu 31 facturi fiscale în valoare totală de 155.060,29 lei, iar produsele livrate au fost achiziţionate de societate de la SC Metro Cash&Carry SRL la o valoare de aproximativ 45.531,34 lei (valoarea cu TVA). Diferenţa dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Judeţean Sibiu şi valoarea de achiziţie a produselor de la SC Metro Cash&Carry SRL (de 109.528,95 lei) reprezintă adaosul comercial al societăţii calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240,56 %", arată procurorii în rechizitoriul depus în instanță.

"Eu am perceput Serviciul Administrativ și pe numita Kraus Ana că este "stat în stat" în Consiliul Județean, în sensul că făcea ce dorea și când dorea", declarație dată procurorilor de către un funcționar al CJ Sibiu

Și fiul... Și nora

În fața judecătorului, Ana Kraus a descris și modul în care una din firmele fiului său, Media Impex SRL, a intrat în relații comerciale cu Consiliul Județean Sibiu. "Exista o firmă de catering, dar la începutul ședințelor de Consiliu județean descopeream că nu avea apă plată sau zahăr sau cafea. Și eu trebuia să merg la colțul străzii să cumpăr apă sau zahăr. Prin urmare m-am bucurat când acea firmă (cea a fiului său - n.r.) a putut să asigure protocolul. Eu puneam aceste produse la dispoziția Consiliului județean fără bani. După o perioadă, fiul meu mi-a propus să încheiem un contract", a povestit Ana Kraus. Judecătorul a încercat să afle mai multe detalii. "Sunteți economistă. Nu v-ați pus problema unui conflict de interese?", a întrebat judecătorul. Ana Kraus a negat vreun semn de întrebare, susținând că fiul său a adus cele mai bune prețuri. "Eu am considerat că fac un bine, deoarece eu nu am luat bani, am dat bani. S-a încheiat acel contract (cu firma fiului său - n.r.), au fost mai multe oferte și cea a fiului meu a fost cea mai avantajoasă pentru Consiliul Județean".

Potrivit procurorilor, firma fiului Anei Kraus a emis pe adresa Consiliul Județean 58 de facturi de peste 280.000 de lei. La perchezițiile din august 2016, procurorii au descoperit la Ana Kraus acasă o ștampilă a Media Impex, pe care aceasta a încercat să o ascundă și să o distrugă.

Robert Kraus, fiul fostei șefe a Serviciului Administrativ, a declarat în fața procurorilor că, de fapt, nu își mai amintește cum a intrat societatea condusă de el în relații comerciale cu Consiliul județean Sibiu. Și că nici nu își amintește cine este persoana care l-a înștiințat că a câștigat un contract cu Consiliul Județean. Asta în condițiile în care a recunoscut că societatea lui a avut doar câțiva clienți, Consiliul Județean Sibiu fiind cel mai important. Una din angajatele CJ a atras atenția procurorilor că, de fapt, facturile emise de Media Impex către CJ Sibiu aveau numere consecutive, ceea ce lasă de înțeles că - cel puțin în acea perioadă - firma fiului Anei Kraus vindea exclusiv către Consiliul Județean. Produsele vândute către instituția județeană erau cu precădere produse de curățenie.

Din extrasele de cont verificate de procurorii DNA rezultă că, în decurs de aproximativ zece luni (iulie 2013 - mai 2014) Ana Kraus a încasat de la firma fiului său suma de 72.800 de lei.

Procurorii au mai inclus în rechizitoriul depus în instanță și situația contractului încheiat între CJ Sibiu și Telecom Solutions SRL, pentru furnizarea de servicii de internet și telefonie fixă și mobilă. Contractul semnat pe un an (noiembrie 2011 - noiembrie 2012) a avut o valoare de aproape 75.000 de lei. Firma în discuție îi avea drept asociați pe soțul, fiul și nora Anei Kraus.

Furnizarea de internet și servicii de telefonie mobilă și fixă nu s-a oprit, însă, după încheierea contractului cu Telecom Solutions. Astfel, din decembrie 2012, furnizarea serviciilor de internet și telefonie a fost preluată de către Global Telecom Solutions SRL, firma deținută de fiul și cea care avea să devină nora Anei Kraus. Societatea a încasat până la finele lui martie 2014 aproape 110.000 de lei.

În ceea ce privește contractul semnat cu Telecom Solutions SRL, Anei Kraus a spus că nu poate da prea multe detalii. "Mai multe aspecte, probabil, va putea proba fiul meu. Ceea ce pot să spun este că oferta fiului meu a fost foarte avantajoasă", a declarat Ana Kraus.

Cinci inculpați

În rechizitoriul întocmit de DNA, valoarea totală a prejudiciilor aduse bugetului de stat în Dosarul produselor de protocol este estimată la aproape un milion de lei. În afara Anei Kraus și a lui Emil Călin Buciuman, în judecată au mai fost trimiși Ioan Stoica, fostul director economic al CJ Sibiu, Cornelia Elena Oancea, funcționar în cadrul CJ Sibiu, și Radu Micu, directorul SC Construim Evenimente.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Eu

Acum 4 ani

Poate ia venit randul lui Radu Micu - dupa ce a falimentat Monitorul - si a dat mai multe tzepe angajatilor
Raspunde

Yoy

Acum 4 ani

De cate ori i-am atras atentia marelui jurnalist pesedist ca stiu ce-o facut si sa nu mai vanda gogosi s-a victimizat. Cand ii vine randul sa plateasca pentru dezastrul ce-l lasa in urma lui?
Raspunde

Casa

Acum 4 ani

Cu retrocedările nu se aude nimiv
Raspunde

Andu

Acum 4 ani

Sa le fie rusine! Nu se mai satura de bani, de furat si inselat. Si oamenii mor in spitale, n-avem autostrazi.. Efectiv mi-e sila de hotii astia si ciuda pe noi ca accepam toate porcariile cu o detasare incredibila. La puscarie pe viata, asta merita si luat viloaoaiele si masinile de sute de mii de euro. Fara drept de apel.
Raspunde

Brian Loman

Acum 4 ani

Ce nu menționează autorul acestui articol este faptul că a delapidat cu 180.000 și asociația de locatari numărul 3 de pe Calea Dumbrăvii.
Raspunde

r

Acum 4 ani

Si nu numai......mai sunt si alte asociatii dilapidate de Kraus
Raspunde

Adevar

Acum 4 ani

Asa fac 3 milioane de bugetari...undei este legea cu averea ilicita?cum reusesc primari,politisti,angajatii fiscului ,profesiri,doctori ,toti angajati la stat sa devina milionari in euro cu salarii de nici 1000 euro lunar??...astai boala romaniei...coruptie,spaga,coruptie.
Raspunde

un cititor

Acum 4 ani

Nu pot sa spun decat ca esti prost. Sunt putin peste un mil. de bugetari in Ro. Daca sunt cativa care fura si alti cativa care sunt lenesi, nu inseamna ca nu sunt foarte multi profesionisti, care isi fac foarte bine treaba si culmea, pe salarii mici ...
Raspunde

..

Acum 4 ani

Rusine sa le fie !!! nu imi vine sa cred ca se poate fura in halul acesta intr-o institutie ....
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Kraus Ana a furat banii asociatiei de proprietari de pe Calea Dumbravii, iar acestia risca sa ramana fara apa la robinet, daca nu achita din buzunarul fiecarui locatar. Locatarii au spart sediul asociatiei pentru a putea ajunge la documente deoarece aceasta nu vroia sa deschida usa. Prejudiciul este foarte mare.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Statul e o vaca de muls si asa ca e normal sa ajunga niste tarani sa o mulga.Asa merg treburile peste tot.
Raspunde

Cetatea

Acum 4 ani

Un sofer cu cca 1800 lei si o angajata la adtiv se dau cu A6 si BMW si nimeni nu se sesizeaza decat cand a jefuit un cartier intreg???? platesc la Dioda dupa ea???? De ce nu se despagubeste Apa Canal de la ea? Ca-i blocat dosarul la aialalta gainarie de la CJ? Convenabil ptr ceilalti vinovati
Raspunde

Hara

Acum 4 ani

Uitativa oameni buni plesioianu si dragomir fac miting contra DNA SI LU CODRUTA ,
Raspunde

Unu

Acum 4 ani

Este o dezinformare si manipulare ordinara! Sa ti fie rusine "Dinu Patriciu"!
Raspunde

badea#rezist

Acum 4 ani

Astea sunt mici gainarii fata de alte furaciuni din cj.si institutiile subordonate.Ana Kraus este demult acolo,ce a facut cu altele cine se sesizeaza...
Raspunde

Dorin

Acum 4 ani

La pușcărie cu Kraus!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus