Vineri,
27.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Ghiță Ciobanul dă de pământ cu programul lui Daea. ”E campanie electorală”

Ghiță Ciobanul dă de pământ cu programul lui Daea. ”E campanie electorală”

Gheorghe Dănulețiu, oierul cunoscut sub numele Ghiță Ciobanul, susține că programul ministrului Agriculturii, Petre Daea, ”Alege oaia” nu este altceva decât o campanie electorală, fără niciun efect pentru consumatori și producători. ”Pe acest program s-au cheltuit o grămadă de bani. Și acești bani au ajuns în buzunarul câtorva președinți de federații din România, în rest, absolut nimic. Atâta timp cât nu avem în țară abatoare unde să sacrificăm aceste animale pe care le putem promova, ca să le vindem consumatorilor nu avem cu să promovăm oaia. Dacă nu ai abator, nu poți tăia. Omul, dacă vede că e tăiată atunci când intră în magazin, va cumpăra o pulpă de miel, o pastramă, ceva. Abatoare sunt, dar private. Nu ajută fermierii prea mult, ei fac o afacere personală. Abatoare de stat nu sunt. Și nici ale asociațiilor sau federațiilor, care reprezintă oierii din România”, susține ciobanul.

El spune că ideea de popularizare a cărnii de oaie este bună, însă nu și fără abatoare pentru sacrificarea animalelor. ”E bun programul și e o idee bună, dar ca să aibă și rezultate, acesta trebuia primul lucru: abatoare. Nu abatoare mari, unele mici. Unul la o comună. Am fost în Belgia, au abatoare micuțe. Erau private, dar ale fermierilor. Eu, ca să deschid un mic abator, îmi trebuie o grămadă de autorizații. Nu spun că nu e o idee bună a domnului ministru, dar primul pas e abatorul, nu bâlci, târguri și campanie electorală. Asta s-a văzut, clar. Și oile au venit de la fermieri, nu de la cei care iau bani prin program. Sunt câțiva oameni care bagă bani buni în buzunar de pe urma campaniei”, a mai spus Gheorghe Dănulețiu.

daea sibiu

Vânzări doar pe hârtie

Ministrul Petre Daea a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat Agerpres, că programul ”Alege oaia” este un real succes și că în urma lui consumul de carne de oaie din supermarketuri a crescut fulminant. ”Este acest proiect pe care nu am dat niciun leu de la stat și care va continua cu sau fără Daea. Va continua, pentru că este necesar țării și vă voi da datele care confirmă ce spun eu. N-am dat nimic decât dorința noastră, sufletul nostru și efortul formidabil pe care îl fac crescătorii de ovine, care au dat animalul gratuit, au dat tot ce au ei mai bun, au dat tradițiile lor. Am aici șase retaileri care vând în 262 de magazine zilnic carne de oaie. Nu se întâmpla asta înainte. Săptămâna, Metro – 600 kg, Sellgros – 2.000 kg, Kaufland – 1.600, Auchan 2500, Mega Image - 850, Carrefour 1600. Am făcut un calcul și pe lună se vinde ca și carne de oaie în diverse componente 37.200 de kilograme. 37 de tone. În fiecare se duc în lanțuri aproape 1.500 de oi. O stână se taie și mănâncă românii. Carne  bună, gustoasă, sănătoasă, făcută în zonele cele mai curate zone din țară pe pășuni montane, în goluri alpine, cu multă grijă, strădanie dar cu drag de această specie și e foarte bine că fac așa. Aici nu sunt luate în calcul rețelele deja consacrate. Sunt piețe organizate, dar vorbesc de lanțurile de magazine unde ele nu intrase”, a declarat Daea.

https://youtu.be/zegJb9v3zmk?t=9m15s

În Sibiu, în ultimele zile nu s-a găsit carne de oaie în niciun supermarket. La Carrefour, angajatul de la raionul cărnuri a spus că de regulă se primește oaie sau miel de două ori pe an. ”E curios că sunteți a doua persoană care întrebați azi. Dar la noi nu se prea aduce. De două ori pe an, atât”, a spus omul. La Auchan sunt semne mult mai bune. ”La noi se aduce ceva carne, dar doar marțea și miercurea. Încercați atunci”, ne-a îndrumat un vânzător. La Metro, în schimb, se găsește cotlet de miel. Doar că este din Noua Zeelandă.

carne auchan La raionul carne nu se behăie

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teodora Ocneriu

Acum 4 ani

Ghita Ciobanu presedintele Romaniei! Vrem un roman viril, ortodox, cu traditii si sange din neamul nostru cel romanesc in anul centenarului in care fratii s-au unit impotriva strainilor asupritori!
Raspunde

mamaliga

Acum 4 ani

oltenia si prostia
Raspunde

#Ajunge cu pesede

Acum 4 ani

Acum ce se astepta cineva de la un ministru PSD sa organizeze orice si sa nu se scurga banii la vreun baronel? Asa cum bine subliniaza si Dănulețiu, cum pot supermarketurile sa vanda carne de oaie produsa local fara infrastructura locala de prelucrare a carnii? Supermarketurile vand ce au, de regula din import si isi fac exercitiu de imagine. Daea isi face publicitate, fraierii voteaza si oieri (pe care nu-i plang) la fel ca inainte. Pe de alta parte nici oieri nu sunt categoria defavorizata care sa nu-si permita investitia intr-un abator privat, daca nevoia e asa stringenta. Dar caile frauduloase ale economiei subterane sunt mult mai profitabile si mai facile, iar investitile pe termen lung mult peste nivelul sus numitilor.
Raspunde

Neli Bungarzan

Acum 4 ani

#ghitaciobanu #alticiobani #kontiki #micidelaneagigi #mysibiu #mandrie
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

te la oi dragaaaaaa ghita acolo ti-e locul si omul sfinteste locul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus