Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Primul proiect din fonduri europene: Sibiul va avea prima școală cu un sistem de gestionare a energiei

Primul proiect din fonduri europene: Sibiul va avea prima școală cu un sistem de gestionare a energiei

Cu 40% este estimată scăderea consumului de energie din surse neregenerabile la Liceul "Constantin Noica" din Sibiu. Pentru eficientizarea energetică a clădirii acestui liceu tocmai a fost semnat contractul de finanțare din fonduri europene, primul de acest fel din Regiunea Centru și primul din fonduri europene în actualul exercițiu bugetar.

Contractul de finanțare a lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului reprezintă, totodată, primul contract de atragere de fonduri europene semnat de Primăria Sibiu în actualul exercițiu financiar european (cel pe perioada 2014 - 2020). Valoarea contractului de finanțare este de 7,5 milioane de lei, din care 6,4 milioane de lei sunt bani europeni nerambursabili, acordați din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cofinanțarea proiectului este împărțită între Guvernul României (980.000 de lei) și Primăria Sibiu (150.000 de lei). Contractul a fost semnat între primarul Sibiului, Astrid Fodor, și Simion Crețu, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, în cursul zilei de joi.

"Building Management System"

Odată semnat contractul de finanțare, următorul pas este de întocmire a proiectului tehnic, urmat de contractarea lucrărilor, toate acestea fiind precedate de organizarea unor proceduri de atribuire publică. Proiectul prevede reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire, dar și lucrări care vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de căldură. "Liceul va beneficia, în urma realizării acestui proiect, care se va finaliza cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie 2020, de o instalație de iluminat complet reabilitată și modernizată, precum și de un sistem de management și control al energiei (Building Management System). Pe lângă acestea se vor repara acoperișul tip șarpantă, trotuarele de protecție ale clădirii și se vor monta armături cu senzori la instalația de apă", se arată într-un comunicat emis de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, organismul intermediar în implementarea acestui proiect din fonduri europene. Lucrările trebuie finalizate cel târziu în ianuarie 2020.
Lista lucrărilor Sursa: comunicat Primăria Sibiu

Izolarea termică a fațadelor clădirii Reabilitarea sistemului de încălzire Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă) Repararea acoperișului Montarea unor armături cu senzori la instalația de apă pentru economie Reabilitarea instalației de iluminat în clădire. Montarea unui sistem de management și control- Building Management System - care urmărește nivelul de consum al energiei în clădire

Urmează alte trei școli

În urma acestor lucrări, Primăria Sibiu așteaptă ca la Liceul în discuție să scadă consumul de energie din resurse neregenerabile cu 40%, iar consumul de energie din resurse regenerabile cu cel puțin 15%. "Un alt rezultat va fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minim 40%, generând un efect pozitiv asupra mediului, iar cetățenii vor observa direct și ameliorarea aspectului urbanistic din zonă, prin măsurile unitare de anvelopare termică a unității de învățământ", mai arată sursa citată.

Tot pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 3.1.B, care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, Primăria Sibiu a mai depus alte trei proiecte de finanțare nerambursabilă din fonduri europene pentru școlile gimnaziale nr. 1, nr. 21 și "Radu Selejan". "Sibiul începe absorbția de fonduri europene. Primăria Sibiu a pregătit proiecte importante prin care orașul va obține fonduri nerambursabile pentru dezvoltare. În acest domeniu al creșterii eficienței energetice am mai depus încă trei proiecte similare pentru școlile nr. 1, 21 și Radu Selejan, însumând 22,7 milioane de lei. Sper ca în scurt timp să semnăm contractele de finanțare cu ADR Centru și pentru aceste trei lucrări", declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat de presă emis de administrația locală.

"În Municipiul Sibiu există 76 de unități de învățământ în sistem public. Cea mai mare parte a clădirilor unităților de învățământ au fost construite în perioada 1950-1990 și au performanțe energetice slabe, fapt ce determină costuri mari ale energiei și un confort termic scăzut. Municipalitatea s-a preocupat în vederea creșterii eficienței energetice a acestor clădiri, realizând investiții în acest sens. Pentru noi, investițiile în educație reprezintă o prioritate, pentru că vrem să asigurăm desfășurarea cursurilor într-un cadru adecvat studiului și performanței școlare. Pornind de la premisa că o societate nu poate fi mai bună decât sistemul său de educație, Sibiul consideră esențiale investițiile în acest domeniu, vizând modernizarea infrastructurii existente și crearea condițiilor optime pentru desfășurarea actului educațional", declară și Simion Crețu, directorul ADR Centru.

Sursa foto: Primăria Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Relu Opris

Acum 6 ani

La Sibiu nu avem nevoie de fonduri europene pentru ca avem bani de nu mai stim cum sa-i cheltuim. Aici toata lumea o duce BINE!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus