Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Nu Mercedes. Dar cel puțin un Volvo rulat...

Din spatele biroului său pe care au fost semnate contracte de zeci de milioane de euro, unul din importanții oameni de afaceri ai acestui județ îmi explica în urmă cu mai bine de zece ani de ce să nu am așteptări mari de la cei care ne administrează țara. "Tu ți-ai dori o mașină nouă, nu? Dar nu îți permiți, așa că ți-ai cumpărat una la mâna a doua. Peste câțiva ani, o vei schimba tot cu una rulată, dar cu mai puțini kilometri și mai multe dotări. Și dacă vei evolua prin muncă, la un moment dat, îți vei cumpăra și o mașină nouă. Cam așa și cu cei care ne conduc țara: nu au cum și de ce să ne livreze nouă o țară precum ne dorim. Ne-o vom primi-o treptat", este rezumatul filosofiei respectivului om de afaceri, ale cărui contracte între timp au devenit de sute de milioane de euro.

Și, într-adevăr, nu mi-am luat mașină nouă. Și - tot într-adevăr - cea care avea să îmi continue modul de deplasare după alți câțiva ani a fost una tot rulată, dar cu mai puțini kilometri și mai pe placul meu.

Nu mă gândesc încă la o mașină nouă, dar continuând analogia omului de afaceri în discuție descopăr că, de fapt, administrația îmi cară interesele într-un hârb care nu se compară deloc cu ceea ce conduc eu și majoritatea acestei țări. Ca să fiu explicit: consider absolut normal ca zona privată să fie cea care "trage" după ea administrația publică. Dar în momentul în care un sfert din tot ceea ce cheltuie primăria unei comune pe un an întreg merge doar pe salariile din acea primărie, consider că avem o problemă. Iar în Sibiu avem mai multe astfel de probleme. Și chiar mai mari, căci în Hoghilag, Apodul de Jos, Bruiu, Alțîna și Mihăileni, nu un sfert, ci chiar o treime din întregul buget al localității a fost cheltuit doar pe salariile din primărie. Altele, șase la număr (Șeica Mare, Marpod, Brădeni, Rîu Sadului, Ludoș, Poplaca și Merghindeal) sunt primăriile în care "doar" un sfert din bugetul pe un an întreg a mers doar pe salariile din primărie. Ce rost poate mai avea o primărie care folosește o treime din buget pe salarii? Ce planuri de dezvoltare pentru aleșii săi poate face un primar al cărui salariu pe un an întreg reprezintă un procent important din bugetul de investiții al localității pe care o conduce?

Și situația primăriilor este doar un exemplu, unul dintre ele mai apropiate de oameni și, prin urmare, mai ușor de urmărit. Dar câte alte sute de instituții publice mai avem în acest județ, instituții al căror principal obiect de activitate este plata unor salarii și nu contabilizarea unor rezultate?

Prin "bunăvoința" actualei puteri, vedem că aparatul de stat a devenit o imensă betonieră salarială, una care rumegă procente absolut halucinante din banii cu care fiecare contribuim cu fiecare pâine cumpărată. Asta în timp ce ne înghesuim la aceleași servicii publice de-a dreptul imunde în unele cazuri.

Am văzut că sibienii știu să își spună părerea, atunci când răbdarea le ajunge la capăt. Nu mai departe de acum un an, aproape unul din fiecare patru sibieni a ieșit la protestele generate de ceea ce a fost Ordonanța 13. Aștept cu nerăbdare să crească și numărul celor care ridică vocea și pentru a-și cere o administrare corectă a banilor pe care îi încredințează instituțiilor statului.

Nu suntem, încă, în faza în care să cerem de la cei care ne administrează viața publică (nu doar primari, ci și funcționari, medici, învățători, etc) un Mercedes. Nici măcar unul rulat. Dar putem avea deja pretenția să beneficiem de mai puțini kilometri și mai multe dotări. După cum țara asta este cu ochii pe ceea ce înseamnă domeniul Justiției, la fel de bine poate și trebuie să stea cu ochii pe modul în care îi sunt administrați banii produși.

E momentul să avem pretenții clar exprimate în fața fiecărui ghișeu ori birou. Altfel, vom rămâne să ne mirăm cum de există primării a căror principală menire este aceea de a plăti salariile propriilor angajați. Și facturile la gaz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

George

Acum 6 ani

Domnule Deleanu, nu salariile sunt prea mari ci veniturile primariilor prea mici. Daca dorim administratie Mercedes cu salarii pentru Trabant atunci nu o sa o avem niciodata. Trebuie evaluat daca acele comunitati isi permit o primarie sau nu.
Raspunde

StolniceanuL

Acum 6 ani

Mi-a placut articolul. Aparatul de stat este o povara prea mare in raport cu rezultatele pe care le produce. Un manager privat este concediat in maxim 1 an daca nu are rezultate. Managerii mai mari sau mai mici de la stat nu platesc niciodata pentru performantele proaste. Oamenii de rand sunt lipsiti de educatie financiara si mai mult de 80% habar nu au cat de mult muncim pentru stat. Putem sa o exprimam foarte succint asa: - din ianuarie pana in mai mergem la locul de munca doar pentru stat !!! - aproape jumatate din timpul nostru si energia noastra este folosita pentru sustinerea aparatului de stat !!! Este timpul sa avem pretentii mai mari de la aparatul de stat - de la cel mai mic functionar de la ghiseu si pana la toti cei care populeaza institutiile cu rost sau fara rost !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus