Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Hai cu independența Transilvaniei!

Nu se mai poate altfel. La București e corupție, suntem conduși de mitici avari și incapabili. Aici, între ardeleni, o putem duce mult mai bine. Nu se mai poate ca taxele și impozitele noastre să se ducă în sărăcia din sud și est. Sunt banii noștri, de noi ar trebui gospodăriți. Să avem un buget pe măsura bogăției noastre. Să ne facem singuri legile. Să avem guvernul nostru, format din bravi ardeleni. Să ne despărțim de București și să îmbrățișăm Clujul, bunăoară.

În mare, acestea sunt ideile celor care au ajuns la ultimul nivel de frustrare. Care sunt descumpăniți de politica Bucureștiului, dezamăgiți de tot ce înseamnă România, cei care vor să rămână în cunoscutul de acasă. Printre ai lui.

Să facem un exercițiu. Proclamăm independența la 100 de ani de la Unire. Cine va reprezenta Sibiul în ”parlamentul de la Cluj?” Viorel Arcaș, Mircea Cazan, Nicolae Avram, Raluca Turcan, Ioan Terea, Ovidiu Sitterli, Constantin Șovăială, Nicolae Neagu, Dan Barna, Ovidiu Ganț, Benedek Zacharie? Veți spune că se va relansa viața politică și că vor ieși la suprafață sibienii adevărați. Oameni de afaceri realizați, juriști nepătați, oameni de cultură interesați de binele cetății. Oameni care până acum au stat ascunși de frica mizeriei din București. Oare?

Cine va conduce orașul? Fodor, Bokor și cu Pop. Nuuu… Vor veni alți oameni de afaceri, arhitecți, proiectanți, iluștri oameni de carte care vor lumina orașul la propriu și la figurat, care vor rearanja clădirile, oamenii și câinii vagabonzi. De ce nu s-au implicat iluștrii până acum? Ca să nu se mânjească de politica dâmbovițeană, voi primi răspunsul. Păi nu era vorba de Sibiu?

Într-o Transilvanie liberă vom căpăta un alt statut la Bruxelles. Aici nu se fură, nu se omoară. Oamenii sunt drepți, cumpătați, poate puțin mai lenți, dar asta e cauzată de înălțimi. În Ardeal aerul e mai rarefiat… Europeni printre europeni vom fi. Ce mi se pare ciudat e că cei care cer, sau care agreează ideea de independență a Transilvaniei sunt și pro-europeni convinși. E OK să fii săracul bogaților, însă nu mai e în regulă când ești bogatul săracilor.

Din păcate, nu există rețete scurte pentru binele comun. Există aceeași soluție implementată în state după care ne curge din gură. Doar că trebuie voință și consecvență. Lucruri care ne lipsesc cu desăvârșire. Inclusiv ardelenilor. E vorba de educație. O educație continuă, sănătoasă, preluată în familie. Nu putem da la infinit vina pe sărăcie. Și alții au fost la fel de săraci, dar au reușit să se spele pe mâini și să treacă la treabă. Nu putem da vina permanent pe clasa politică. Noi suntem cei care permitem orice. Tot noi putem schimba lista de necesități.

Nu cred că fărâmițarea e soluția, ci dimpotrivă, unirea într-o Europă comună. Ardelenii nu sunt mai buni decât moldovenii, tot așa cum nici nemții nu sunt mai buni decât românii. Au doar alte priorități. Au fost învățați să aibă alte priorități. Învățați. Educație.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

41 comentarii

Baba fodor si fuego

Acum 5 ani

In varf pe podul garii sunt 2 gropi mari pe sensul spre oras. Fuie modor! Cu incapabili care sunt aceiasi cacat ca aia de pe dambovita nu se va reusi niciodata nimic. 2 ani la rand 2 excedente . Esti prea proasta. Cine nu vede ca asta ii degeaba traieste in alt oras sau ii psdist.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Bravo!!! Excelent articol
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Iar independența Ardealului nu e viabilă economic. Cu exceptie județelor Sibiu, Brasov, Cluj si Timiș,eventual Arad si Bihor, restul sunt la nivelul Olteniei sau Moldovei. Exista insa si Prahova , Gorj,Argeș sau Iasi,ca sa nu mai zicem Bucuresti-ilfov in replica. Prim urmare chiar daca sunt câteva județe ce s3 pot susține singure, marea majoritate a județelor din Ardeal si Banat sunt la fel de subdezvoltate economic ca si majoritatea din sud,cel mai bun indicator fiind salariile. Idea articolului e corecta, punem toti mâna sa facem ceva, ca daca ii lăsăm pe cei din Harghita si Covasna singuri, va fi vai si amar de ei, salariile acolo fiind mai jos decât în Vaslui
Raspunde

S

Acum 5 ani

@ion Ionescu Astea -s povesti Uita-te la pib/locuitor al celor mai sărace județe din Ardeal și o sa vezi că e peste al majoritatii județelor din sud și Moldova Plus că județele sărace de aici nici n-au populații prea mari Normal că e viabila economic. Rezista si r.moldova , cu pib total (nu pe locuitor) mai mic decat multe judete din ardeal, luate individual. Dar independenta e prea mult Federalizare, ca in germania.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Orice e viabilă. E vorba daca e mai bine sau mai rau. Regionalizarea e buna, va câștiga însă Bucuresti cel mai mult pentru ca acolo sunt cei mai mulți bani
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

http://www.romaniacurata.ro/judetele-cu-economie-ca-in-spania-si-judetele-cu-economie-ca-in-albania/
Raspunde

Tom Degetel.

Acum 5 ani

stimate dom S , daca dumneata aberezi spunand niste cretinitati subiective ,avand si pretentia ca estei crezut inseamna esti infantil ! A-ti expune aici propaganda Ghermanista binecunoscuta sub stampila unei obectivitati , nu prea merge! Esti extrem de subiectiv si patimas. Se vede din satelit ca expunerea dumitale este mediocra,lipsita de argumente si totalmente stiintifico -fantastica ! Daca nemtii gandeau atat de rretrograd ca dumneata , in acest caz fosta RDG nu se mai unea in veci cu Germania, fost RFG ! Si astazi fost RFG pompeaza bani in fosta Germanie comunista ! Dureros nu-i asa, pentru propaganda dumitale ???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

rosu

Acum 5 ani

Domnu´Ionescu, dac-i asa de bine in Romania Mare, cum va explicati ca in HR si CV salariile sunt mai mici decat la VS? Dupa 100 de ani de imprastiat bani in regiunile "defavorizate", locuitorii de acolo, din cauza saraciei, or plecat in Ardeal, in Banat sau in Iouropa. Pentru ca iubirea de tara nu tine de foame. Despre regionalizare vad ca nu mai vorbeste nimeni.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

E simplu. Pentru ca acolo nu vin investitorii nici cat in Moldova. Mafia Udmr e mai groaznică decât cea pesedista de multe ori.
Raspunde

S

Acum 5 ani

In hr și cv nu-s atâția bugetari ca in Vaslui . Și mai sunt și f multi antreprenori și PFA, care nu iau salarii .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

de la sibieni

Acum 5 ani

Elucubratii ale unui ziarist corupt cu fudulia in cap si condei. A Bratu iti lipsesc multe competente dar mai ales caracterul !
Raspunde

S

Acum 5 ani

@ion Ionescu București nu ne subvenționa pe noi Câștigă Bucureștiul dar câștigăm și noi Și trebuie ca o parte din atribuțiile guvernului central sa fie date unor guverne regionale , ca sa nu mai aibă atata putere asupra noastră votul teleormănenilor. Enumerarea aia de parlamentari de Sibiu o prefer membrilor guvernului Viorica de Videle.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Asa 3. Sibiul nu era subvenționat de Bucuresti. Dar o grămadă de zone din Ardeal sau Banat ca Hunedoara, Covasna,Harghita,Mureș,Bistrița,Maramureș,Caraș sau Satu Mare sunt subvenționate. Asta spun datele foarte clar. Astea sunt județe pe car3 in cazul unei decentralizari trebuie sa fie susținute. Actualmente le îngrijește guvernul de la Bucuresti, sunteti dispuși să le susțineri voi?Ceea ce produce capitala merge spre 40 la suta din pib-ul țării și în 2016 a depășit ca si pib ca cap de locuitor orașe PRECUM Roma, Madrid sau chiar Berlin. Păi eu as vrea sa ii tina capitala pe săracii ăștia, indiferent ca sunt in Ardeal sau Moldova,ca daca devenim cu totii mai săraci chiar nu am facut rezolvat nimic. Asta e parerea mea
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

e usor a spune vorbe cind nimic nu ai a spune herrrrr bratu!
Raspunde

S

Acum 5 ani

@ion Ionescu Pai tot noi sustinem județele pe care le enumeri, pt că județele mai bogate din Ardeal primesc mai puțin decât dau la centru. Diferența se duce spre multe județe subventionate. Daca ar trebui sa subvenționăm doar (sau în proporție foarte mare) judetele mai sărace din Ardeal cred că ar fi mai bine (pt că sunt și mai puține și mai bogate decât multe din cele sărace din sud și moldova) Sau mai plăcut, in orice caz.
Raspunde

S

Acum 5 ani

Și Bucureștiul + Ilfov produc 27% din pib Romania , nu 40%. Ardealul și Banatul 32%, la populație de vreo 35% din cea a României. Iar cu o descentralizare am avea mai multe stimulente pentru creșterea economiei locale.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Pai da. Deci tot produce capitala plus ilfovul mai mult. Adica Oltenia plus Munteania si Bucurestiul produce mai mult decât Ardealul la o populație aproximativ la fel.de mare. Mi-ati dat dreptate, mulțumesc
Raspunde

S

Acum 5 ani

Nu fi sărit, pib/loc în București e de vreo 23000 euro, iar in orașele de care zici din vest e peste 100000.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Fals. Ia vedeți link-ul si cititi aici http://www.economica.net/mobile/harta-bucuresti-insula-de-bunastare-ue-europa-bogata-oficial-a-trecut-peste-berlin_135646.html
Raspunde

S

Acum 5 ani

@ion Ionescu București și Ilfov 12% din populație. 27% din pib Transilvania și Banat 35%din populație, 32% din pib Restul 53%din populație, 41% din pib Deci pe cine ajuta Bucureștiul? Oltenia plus Muntenia plus București au 41%din populație (45% cu Dobrogea) și 55% din pib (dar fara București: 28% din pib și 33% din populatie) Moldova: 20%din populație și 13% din pib Daca 32/35 =91% (cat e proporția pib/populație)din banii strânși la buget în Ardeal se întorc în Ardeal , sunt mulțumit. Sunt mulțumit și cu 80%. Dar cred că e mai mic procentul. Chiar și dacă ar fi atât de bine, tot avem nevoie de descentralizare, ca sa avem putere mai mare de decizie pe regiunea noastră, indiferent de cei pe care ii aduce toată populația României (care vine la vot) in parlamentul și guvernul central.
Raspunde

S

Acum 5 ani

Și zic de banii care provin în realitate din fiecare județ. Că dacă alde Orange sau Kaufland au sediul central pe București, tot ce plătesc la bugetul central se trece pe București. Dar banii aia nu au fost produsi la București.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Impozitul pe profit trece pe.la București la anaf central, nu direct comunității sau orașului. Iar de ajutat ajuta si pe cei mai puțin evoluați din tara, inclusiv Ardeal sau Muntenia,ce sa mai zic de Moldova. Păi idea tocmai asta este, ca daca luam Ardealul vedem ca se produce in cateva locuri, în majoritatea e, după cum spuneam, tot la fel ca in alte locuri. Păi iarăși imi dati dreptate, 12 la suta populație produce 27 la suta din pib. Exemplul cu Orange sau Kaufland e prost, pentru ca in ro.ania majoritate a companiilor nu raportează profit sau unul foarte mic din motive fiscale. Prin urmare, eu am mai spus, 4 județe dr top,2-3 județe medii, restul la nivel cu Moldova sau Sudul țării, respectiv mai sărace multe județe din Ardeal fata de Prahova, Argeș SA U constanța spre exemplu.
Raspunde

Geo

Acum 5 ani

Buna Dar de Constanta nu spune nimeni, ca este unul din judetele cu cea mai mare contributie la pib-ul tarii !
Raspunde

S

Acum 5 ani

Am mai zis, cele mai sărace din Ardeal sunt peste ca pib/loc decât majoritatea celor din sud și moldova. Prahova , Arges și Constanța sunt cele mai bogate din sud, nu de ele e vorba. Eu zic că Ardealul nu e subvenționat de ce produce Bucureștiul. Nu mă interesează că pib București e 27%, cat timp proporția celui produs în Ardeal e aproximativ aceeași cu a populației. Deci nu avem nevoie de restul țării. Iar dacă toți banii de impozite produși în Ardeal (minus câteva chestii centrale, gen armata) ar rămâne aici, am iesi mai bine decât acum, când rămân mai putini. Iar județele sărace din Ardeal ar fi mai bine subvenționate decât acum.
Raspunde

S

Acum 5 ani

Și vorbesc de companiile mari cu profit Petrom, băncile (in afara de BT), telecomunicațiile etc. Pe ce circumscripție plătesc? București. Apropo, o Transilvaniei independenta ar avea sediile centrale pe transilvania ale companiilor respective în Ardeal. Dar , am spus, e prea departe. Dar trebuie o împărțire mai corecta a banilor. Iar zonele sărace din alte regiuni sa se organizeze mai bine și să fie ajutate sa atragă investitori și fonduri europene. Acum se sug bani de la cele bogate, ca să-i fure firme ca teldrum. Bine macar că nu au mutat la București transgazul și romgazul.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Plătesc la Anaf sediu central in Bucuresti. Adica merg la bugetul central, nu la.bugetul municipal. E diferenta mare intre un Amar de sector si cel central. Dacă ala maine se muta la Iași sau LA Sibiu, tot aia e si pentru capitala si pentru cele 2 orase. Deci nu are rost sa punem astea la socoteală. Prin urmare, în București se încasează mult pentru ca economia e puternică. Sunt multi oameni angajați. La fel si in Cluj sau Timișoara. Un oraș cu cat e mai mare si cu cat are mai mulți angajați, cu atat e mai productiv.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Aveti dreptate cu transgaz si romgaz. Dacă nu erau la Mediaș,era nasol si pentru oras iar in judetul Sibiu salariul mediu era mai mic. Cele 2 companii ridică foarte mult media salarială.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

@ion Ionescu Eu spuneam că în statistici apar ca și colectați pe București (nu pe sediul central ANAF, orice suma colectata din taxe și impozite apare pe o unitate administrativ teritoriala, nu pe unități și sediu central, de aceea 40% din surse apar ca și colectate la București) N-am zis că se duc la București . Dar se creează impresia că București contribuie mult mai mult decât în realitate la bugetul central, când e vorba doar de faptul că o groaza de companii mari sunt trecute pe București.
Raspunde

MP

Acum 5 ani

Cred ca nu este bine pusa problema cu ,hai sa ne rupem de tara .Va rog sa vizitati monumentul de la IP si dupa aceea sa discutam ,daca sunteti ardeleni cu adevarat sunt convins ca buni si strabuni nostri ar lacrima.Buni rai cei care ne conduc noi ii alegem.Va multumesc
Raspunde

S

Acum 5 ani

Da, ca putere de cumpărare, nu nominal. Iar ca putere de cumpărare, al Germaniei e peste 50000 euro/loc și al româniei 24000. Al Italiei 38000, al Spaniei 38000... Asta arată că în Italia și Spania descentralizarea e mult mai mare decât în romania, iar berlinul oricum era mai sărac decât muuulte zone din vestul germaniei. Bucureștiul o avea peste 35000 de mii, dar e normal ca Romania sa aibă doar 24000, cu tot cu București ?! Descentralizare urgenta!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

@mp Dar nu vorbim de unire cu Ungaria, ce treabă are Ip? Iar aia erau niște horthy iști care au persecutat și unguri care nu erau de acord cu ei. Terminați cu jignirile astea cum ca cine vrea mai mult pt Transilvania e cu Ungaria. Și cine a dat nordul Transilvaniei Ungariei fara lupta? Romania! Am ales sa luptam cu rușii pt Basarabia, aliați cu ungurii care persecutau români in Ardeal! Daca s-ar fi bătut în același timp cu nemții și rușii, ca polonezii, Romania putea sa comenteze de nordul Ardealului și cât de nedrept a fost ce s-au întâmplat. Dar nu a fost cazul, așa că huo Budapesta și huo București. In fine, istorie...viitorul contează.
Raspunde

Tom Degetel.

Acum 5 ani

Musai de zis : Sabin Gherman este concediat datorita rezultatelor sale profesionale de la Active news, apoi de la Romania Libera unde a fost inregimentat datorita relatiei sale cu Sabin Orcan ,iar acum si de la Look TV . Audienta sa era foarte aproape de zero ! Zero ca si valoare intrinseca de ,,jurnalist " si om de Media !! Invidia acestui Sabin Gherman ,necajit de esecurile sale repetate pe care nu si le poate explica din perspectiva sa autoadmirativa,il face sa arunce asupra-si permanent o aura de victima , de erou ce se lupta cu balaurul. In spatele invidiei,geloziei si urii viscerale pentru cei care au succes. sta narcisismul frustrat al acestui personaj tuciuriu ce ne tine discursuri cu mana in buzunar la TV! 7 ani de la bunicuta ! Paradoxul impiedicatilor, ce spera sa devina campioni la sprint conjugandu-si eforturile sub faclia unei anume Eva Maria Batki , care il coordoneaza , sponsorizeaza si manipuleaza..Acest fenomen de masa, al ratatilor invidiosi, este exploatat de " tribuni ai esuatilor " dintotdeauna, acei sarlatani demagogi, care proiecteaza frustrarea esuatilor asupra elitei momentului, declarand populistic ratatii drept: " poporul ardelenesc exploatat" si polarizandu-le necazul provenit din frustrarea iluziilor exagerate in scopul separatismului si preluarii puterii. Mediocritatea unor personaje tiranice in manifestarea lor pe internet ,precum Duica, Daian , Costrut , etc este zilnic manifestata prin atacuri la tot ce inseamna cultura, valoare ,profesionalism ! Oamenii calificati , profesionisti, apreciati in mediul lor academic , sunt besteliti , injurati , minimalizati si numiti in fel si chip de Sabin si gasca sa de neinstruiti ce ridica la rang de stiinta monologul si textele in care isi expun propia subiectivitate ca fiind istorie,economie, administratie!Banuim ce viitor stralucit ti-a promis Eva Maria Barki, insa observam ce prezent ai Sabin Gherman !!
Raspunde

Dan

Acum 5 ani

Asta ar trebui sa se faca, inainte ca politica de indobitocire comunistoida PSD, sa ne aduca la nivel de Siria. Asa vom ajunge, daca nu se stopeaza marsul penalilor si se legifereaza hotia nationala si domnia vesnica a personajelor gen dragnea, firea, tudorel, rariceanu si restul talharilor agramati! Romania va fi urmatoarea Sirie.
Raspunde

Omics

Acum 5 ani

După mine țările mari din U.E. trebuie "sparte" în țări de cel mult 15 milioane de locuitori (am ales Bavaria ca referință). E vorba de Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia, România și Olanda. Acele state-regiuni au o anumită unitate culturală, economică, istorică. La guvernul european ar trebui să meargă cam 9% fin PIB-ul european, alocat pentru apărare, cercetare, învățământ.
Raspunde

Cati

Acum 5 ani

Voi va tot faceti griji daca transilvania s-ar Descurca cu pib calcule si etc. Cat timp vorbim de Decentralizare. ..e prea putin. ..in timpul in care ardealul isi ridica an de an nivelul de trai, infloreste pe dinafara, se ofileste inauntru prin datoriile externe pe care le face intre timp Dragnea. Nu prea as vrea acest Lucru, dar solutia nu e decentralizare cum scria in multe comentarii sus, ci desprindere in adevaratul sens al cuvantului prin independenta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Operatiunea Overlord

Acum 5 ani

Cati...Transilvania cu t (mic)pe candi descurca si descentralizare cu d (mare)?? Asta e analfabetism, soro! Mai lasa-ne!!!
Raspunde

Operatiunea Overlord

Acum 5 ani

Cati...Ardeal cu a (mic) si Dragnea cu D (mare)??
Raspunde

Adi

Acum 5 ani

Luați-l pe Iohannis. Voi cu minciunile voastre, noi cu minciunile noastre. Pace vouă!
Raspunde

Daniel

Acum 4 ani

Intr-o tara condusa de PSD... care vrea sa aduca 500 000 de pakistanezi musulmani peste noi... MAI BINE LIPSA ! Ardealul nu are ce cauta in asemenea gunoi de stat cum este aceasta Romanie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus