Parlamentari PSD, ALDE, PNL și PMP au depus un proiect de lege care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, începând cu ianuarie 2019, din bugetele locale, în limita a trei mandate complete. Este a doua încercare în acest sens, după ce proiectul adoptat in 2016 a fost declarat, în doua rânduri, neconstituțional, anunță hotnews.ro. Printre inițiatori se află sibienii Nicolae Avram, senator PSD și Benedek Zacharie, deputat UDMR.
Curtea Constituțional a transmis în septembrie 2016, că normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a "indemnizației pentru limită de vârstă", sfera beneficiarilor săi și modul de stabilire și calcul al indemnizației și nu este indicată nici sursa de finanțare.
Prin acest nou proiect se prevede că indemnizația pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate complete și se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat în plată. Cuantumul se suportă din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale și se plătește de către acestea. Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă aleșii locali care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, a unei infracțiuni de corupție. "Prezenta propunere legislativă a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituțională a României și a asumat toate observațiile formulate în aceasta decizie. Propunem că sursa de finanțare bugetele administrațiilor publice locale, care vor evidenția, în capitol bugetar distinct de cheltuieli, începând cu programul bugetar pentru anul 2019, sumele necesare pentru plata indemnizațiilor. O precizare importantă este aceea că legea dispune pentru viitor, iar indemnizația se acordă exclusiv pentru mandatele complete de primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene", se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul. Pentru acest proiect de lege, Senatul este cameră decizională, iar inițiatorii nu au cerut procedură de urgență.
La ultima adunare generală a Asociației Comunelor, la care a participat și premierul Viorica Dăncilă, s-a discutat posibilitatea inițierii unui nou proiect de lege pentru pensiile aleșilor locali. Cererile primarilor au fost confirmate atunci de către președintele Asociației Comunelor, filiala Sibiu, primarul din Sadu, Valentin Ivan. ”Sunt niște inițiative la nivelul unor filiale, într-adevăr, dar în principiu e vorba de reaprinderea unor scântei mai vechi. S-a discutat și acum în cadrul Adunării Generale a Asociației o analiză foarte riguroasă a oportunității acestui lucru. Am și eu cunoștință că unele filiale chiar adunau semnături. Noi am decis să rămânem la nivelul deciziei naționale și odată cu constatarea oportunității, în funcție de ce se decide în consiliul director să fie prezentată filialei și să luăm și noi o decizie”, a declarat Valentin Ivan pentru Turnul Sfatului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Primăria Sibiu , Consilii Judeţene , Turnul Sfatului , Adunării Generale , Curtea Constituţională , Asociaţiei Comunelor , Viorica Dancilă , pensii speciale , salarii universitare , Pentru Sibiu , Nicolae Avramescu , Benedek Zacharie , Valentin Ivan
Vizualizari: 2068
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Rob
Acum 3 ore
Barosanu
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Nobody
Acum 4 ore
D.M.