Marţi,
27.09.2022
Ploi Scurte
Acum
13°C

Pensii speciale pentru aleșii locali. Revine proiectul declarat neconstituțional

Pensii speciale pentru aleșii locali. Revine proiectul declarat neconstituțional

Parlamentari PSD, ALDE, PNL și PMP au depus un proiect de lege care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, începând cu ianuarie 2019, din bugetele locale, în limita a trei mandate complete. Este a doua încercare în acest sens, după ce proiectul adoptat in 2016 a fost declarat, în doua rânduri, neconstituțional, anunță hotnews.ro. Printre inițiatori se află sibienii Nicolae Avram, senator PSD și Benedek Zacharie, deputat UDMR.

Curtea Constituțional a transmis  în septembrie 2016, că normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a "indemnizației pentru limită de vârstă", sfera beneficiarilor săi și modul de stabilire și calcul al indemnizației și nu este indicată nici sursa de finanțare.

Prin acest nou proiect se prevede că indemnizația pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate complete și se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat în plată. Cuantumul se suportă din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale și se plătește de către acestea. Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă aleșii locali care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, a unei infracțiuni de corupție. "Prezenta propunere legislativă a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituțională a României și a asumat toate observațiile formulate în aceasta decizie. Propunem că sursa de finanțare bugetele administrațiilor publice locale, care vor evidenția, în capitol bugetar distinct de cheltuieli, începând cu programul bugetar pentru anul 2019, sumele necesare pentru plata indemnizațiilor. O precizare importantă este aceea că legea dispune pentru viitor, iar indemnizația se acordă exclusiv pentru mandatele complete de primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene", se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul. Pentru acest proiect de lege, Senatul este cameră decizională, iar inițiatorii nu au cerut procedură de urgență.

La ultima adunare generală a Asociației Comunelor, la care a participat și premierul Viorica Dăncilă, s-a discutat posibilitatea inițierii unui nou proiect de lege pentru pensiile aleșilor locali. Cererile primarilor au fost confirmate atunci de către președintele Asociației Comunelor, filiala Sibiu, primarul din Sadu, Valentin Ivan. ”Sunt niște inițiative la nivelul unor filiale, într-adevăr, dar în principiu e vorba de reaprinderea unor scântei mai vechi. S-a discutat și acum în cadrul Adunării Generale a Asociației o analiză foarte riguroasă a oportunității acestui lucru. Am și eu cunoștință că unele filiale chiar adunau semnături. Noi am decis să rămânem la nivelul deciziei naționale și odată cu constatarea oportunității, în funcție de ce se decide în consiliul director să fie prezentată filialei și să luăm și noi o decizie”, a declarat Valentin Ivan pentru Turnul Sfatului.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Voichita Lotrean

Acum 4 ani

In anul sfant al centenarului neamului romanesc, alesii nostri trebuie sa se bucure de bunastarea poporului roman, doar daca sunt ortodoxi si au copii! Strainii sa ne lase sa ne faurim viitorul mareti romanii cu romani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

yawn

Acum 4 ani

Dinozaurii, Soros, reptilienii, binomul, gradina maicii...
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

salariul minim la toti alesii locali!
Raspunde

lolo

Acum 4 ani

de amendamentul 27 la constitutia statelor unite au auzit alesii estia? ia vedeti ziaristi, faceti public continutul amendamentului poate se trezeste cineva si in tara asta... la americani le-a trebuit vreo 200 de ani...
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Am dori sa vedem protestul alesilor din PNL, USR si FDGR. Sa refuze aceste pensii speciale IN SCRIS ca sa ii alegem in numar mai mare data viitoare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cocardiel-luptător din Marginime

Acum 4 ani

Bah amarashtenilor, nu mai jelitza-va-tz! Daq n-atz shtiut ce sa ceretz, v-o trabuit “apartamente” la Troitza... Eshtia, aleshii, cum le zacetz voi, o fo cu csincsi minute mai deshteptz ca voi...
Raspunde

///

Acum 4 ani

Si decat tine!
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Mare-i nesimtirea sparlamentarilor nostri.Nu v-ar fi rusine mafiotilor! Toti prostii lucreaza ca sa va luati voi si primarii pensii speciale.De unde pana unde atatea pensii speciale?!Fiecare om din tara asta trebuie sa fie egal in fata legii si sa beneficieze de o pensie in functie de cat a cotizat , nu unii sa fie mai jmecheri si sa aiba doua pensii.HUOOOOOOOO!
Raspunde

....

Acum 4 ani

Rusine sa le fie! pentru ce pensii speciale ? Daca ar participa la un concurs pentru a ocupa un post de conducere intr-o firma privata nu ar avea nici o sansă nici unul dintre ei.
Raspunde

Emil

Acum 4 ani

In sfarsit cineva se mai gandeste si la fostii primari, incercandu-se sa mai adauge ceva la mizerabila pensie acordata, in jur de 1000 lei lunar dupa 45 de ani de contributyivitate., Voi invidiosii nu va tot uitati in gradina vecinului, luptativa sa beneficiati de marirea punctului de pensie. Noroc bun si sanatate initiatorilor. De fapt potrivit primului proiect de lege in acest sens trebuia sa se baneficieze de aceasta pensie speciala de la 01.01.2017.
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

Iata o lista de pretentii pe care "alesii" nostri nu vor ezita sa le pretinda: asistenta medicala speciala gratuita la Viena, concedii speciale gratuite, masaj erotic saptamanal gratuit, cazare si masa gratuita oriunde in tara, benzina gratis la orice pompa si zece mii de lei lunar subventie pentru imbracaminte "de ales". MAI NESIMTITILOR, NOI NU V-AM ALES CA SA VA ALEGETI VOI CU PENSII SPECIALE ! Daca spuneati asta in campania electorala, nici dracu nu va mai vota.
Raspunde

free cccam

Acum 3 ani

Hello,nice share.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus