Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

Proiectele maratonului. (8) Curs de prim ajutor pentru mămicile din Sibiu

Proiectele maratonului. (8) Curs de prim ajutor pentru mămicile din Sibiu

Crucea Roșie, Filiala Sibiu, participă anul acesta la Maraton cu un proiect dedicat mamelor. Conform statisticilor, în România, numărul copiilor care ajung la urgențe cu traumatisme minore sau grave este de 3-4 ori mai mare decât media europeană. Acest fapt, precum și solicitarea mămicilor din Sibiu adresată Crucii Roșii, i-a făcut pe reprezentanții filialei sibiene să preia inițiativa și să alerge în luna mai pentru ca un astfel de proiect să devină realitate și să fie gratuit.

Accidentele produse într-un moment de neatenție pot duce la adevărate drame. Complicațiile ar putea fi evitate dacă adulții ar sti să acorde primul ajutor de bază. Pentru mămicile care vor să știe cum să își ajute micuții în cazul unei urgențe, Crucea Roșie Sibiu aleargă la Maratonul Sibiului, oferindu-le astfel posibilitatea de a învăța gratuit manevrele de prim ajutor în cadrul unui curs ceritificat și livrat la cele mai înalte standarde.

„E un mare deficit de cunoștințe reale în acest domeniu. Tutoriale pe internet toată lumea găsește, dar oamenii chiar nu știu efectiv să acorde primul-ajutor până sosește ambulanța. Ne-am gândit la povestea cu mamele pentru că mămicile de pe un grup de facebook ne-au abordat și ne-au rugat să facem un astfel de curs gratuit. Noi trebuie să plătim lectorii care vor susține cursurile, pentru că sunt oameni instruiți. În plus, ne-am gândit în primul rând la mama care nu poate să își ajute copilul atunci când se îneacă cu o bomboană spre exemplu sau care trebuie să reacționeze rapid la o arsură sau orice fel de urgență. Mai mult, pot să se folosească de acest curs mai apoi să ajute pe oricine, pentru că la o mamă se activează mult mai ușor instinctul acesta de a ajuta pe cineva”, spune Raluca Morar, directorul Crucea Roșie, Filiala Sibiu, inițiatorul proiectului.
ISU primul ajutor copii scoala

Vor fi instruite 300 de mămici din Sibiu, în ordinea înscrierii, iar prioritate au cele care nu au posibilități financiare pentru achitarea unui astfel curs. Bugetul alocat proiectului este de 18.260 de lei.

„Din luna iulie ne gândeam să începem, întrucât maratonul este la final de mai, iar luna iunie va deservi înscrierilor. Am stabilit un target de 300 de mame care să beneficieze de acest curs gratuit și vor fi prioritare două categorii – mamele care nu își pot permite să plătească un curs și mamele care aleargă la maraton, fie pentru cauza noastră, fie pentru o altă cauză. Cursul va fi împărțit în grupe de 15 persoane, câte 60 de persoane pe lună, iar cursul va dura 12 ore”, arată Raluca Morar.
Dacă o mamă știe să acorde prim ajutor copilului ei sau oricărei alte persoane din preajama sa, atunci apelurile către Ambulanță Sibiu vor fi mult reduse și vor putea fi deservite urgențele reale, arată inițiatorii proiectului. Chiar și în cazul sosirii Ambulanței, munca echipajelor medicale asupra pacientului va fi mult înlesnită de primul ajutor acordat în mod corespunzător.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

 

Foto: arhiva TS

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus