Joi,
18.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

FOTO și VIDEO Primăria: stadionul municipal va avea 19.000 de scaune. Și 240 de locuri de parcare

FOTO și VIDEO Primăria: stadionul municipal va avea 19.000 de scaune. Și 240 de locuri de parcare

Conducerea Primăriei Sibiu a prezentat consilierilor locali conceptul de modernizare a Stadionului municipal, proiect evaluat la o valoare totală de 17 milioane de euro. Prin implementarea acestui proiect, administrația locală va încerca să convingă sibienii să își schimbe și modul de deplasare în oraș, având în vedere că la o capacitate de 19.000 de locuri, stadionul situat în zona parcului Sub Arini va avea un total de 240 de locuri de parcare.

“Fiind vorba de o investiție mare, am dorit să vă prezentăm proiectul, să vedeți despre ce este vorba. Acum suntem doar la faza de studiu de fezabilitate, culorile pe care le veți vedea sunt doar orientative, prin proiectul tehnic se vor stabili detaliile. Acum vom vorbi de formă, de locuri de parcare. Modernizarea stadionului este parte a Strategiei integrate de dezvoltare a municipiului Sibiu, pe care am votat-o în iulie anul trecut, deci ne ținem strict de ceea ce noi am votat că vrem să facem pentru orașul acesta“, și-a început discursul primarul Astrid Fodor, în fața mai multor consilieri locali invitați la prezentarea conceptului de dezvoltare a Stadionului municipal. Acest concept a rezultat în urma realizării unui nou studiu de fezabilitate pentru modernizarea stadionului, studiu care va fi supus votului în ședința CL Sibiu de la finele acestei săptămâni.

Jumătate din tribune, demolate acum

Cel care a prezentat proiectul rezultat în urma studiului de fezabilitate a fost Lucian Vizantie, directorul Serviciului de administrare a domeniului public și privat, serviciu prin intermediul căruia se va derula investiția în viitorul stadion municipal. Inițial, Vizantie a prezentat consilierilor locali prezenți lucrările efectuate până în prezent în acea zonă. Directorul Serviciului public a amintit de reabilitarea terenului secundar, care poate fi folosit fie împărțit în patru terenuri de minifotbal, fie întreg, ca teren de antrenament pentru echipele care vor evolua pe municipal. Vizantie a trecut în revistă și zona de agrement realizată tot în vecinătatea Stadionului municipal, a cărui curte a fost, de asemenea, modificată pentru a fi folosită de cei care vor să joace baschet.

stadion municipal

Totodată, Vizantie a vorbit pe scurt și despre prima etapă în modernizarea stadionului, al cărei punct de pornire a însemnat semnarea unui contractul de proiectare și execuție în decembrie 2017. Estimată a se încheia la începutul anului viitor, această primă etapă presupune intervenții de 8,2 milioane de lei, conform contractului semnat cu SC Construcții SA și SC Arhimus SRL, în decembrie anul trecut.

Principalele obiective ale acestui contract sunt reabilitarea tribunei oficiale, inclusiv s scaunelor, prelungirea tunelului de ieșire în teren a jucătorilor, înlocuirea băncilor de rezervă și a porților de pe teren. Pista de atletism, din zgură în prezent, va fi înlocuită cu una de tartan. “Tot în această primă etapă vor fi demolate tribunele construite pe malurile de pământ. Acestea vor fi reconstruite în a doua etapă de modernizare a stadionului, pentru care ne-am adunat astăzi“, a mai declarat Vizantie.

Stadionul va fi și pentru concerte

Conducerea administrației locale a scos în evidență că stadionul este astfel gândit încât să găzduiască și alte evenimente, decât cele specifice competițiilor sportive. “Prin această nouă investiție se dorește completarea primei etape, astfel încât orașul să dispună de un stadion corespunzător, pentru a se susține meciuri de fotbal de Liga I, cât și pentru practicarea sportului și a performanței sportive. Totodată, este gândit să găzduiască și evenimente de mare amploare, care în prezent se desfășoară în zona pietonală“, a anunțat Lucian Vizantie.

19.000 de locuri și o nocturnă

Principalele lucrări din cea de-a doua etapă vor presupune reconstruirea tribunelor demolate în prima etapă. “Capacitatea stadionului va crește la aproximativ 19.000 de locuri pentru spectatori. Va fi realizată o structură metalică, ce va integra și tribunele existente la partea de acoperiș“, a mai anunțat șeful serviciului de administrare a domeniului public și privat. El a mai arătat că cea de-a doua etapă de modernizare a stadionului va include și realizarea unei instalații de nocturnă, a unor tabele electronice de scor, va fi schimbat gazonul și realizată o instalație de încălzire a acestuia. Vor fi montate noi turnichete de acces, case de vânzare a biletelor, sistem de supraveghere video, sistem de sonorizare, de alarmare, dar și de prevenire și stingere a incendiilor. “Vor fi reabilitate și dotate corespunzător spațiile interioare, inclusiv cele destinate atletismului“, a mai precizat Vizantie.

stadion

“Vor fi de 240 de ori mai multe locuri de parcare decât până acum“

Toate cele 19.000 de locuri vor fi acoperite, iar la nivelul parterului această învelitoare va fi deschisă pentru a asigura o mai bună circulație pietonală și auto, a precizat Vizantie. Auto, deoarece locurile de parcare vor fi amenajate atât sub tribunele nou construite, cât și în curtea interioară a stadionului. În total, se estimează că vor fi create 240 de locuri de parcare. Referitor întrebarea dacă cele 240 de locuri de parcare sunt suficiente, Astrid Fodor a arătat că va fi încurajat accesul la stadion cu alte mijloace de deplasare decât autoturismul personal. “Nu vorbim de locuri de parcare suficiente la un stadion cu 19.000 de locuri. Nu pot fi locuri de parcare suficiente. Stadionul este în mijlocul orașului, din fiecare parte poți să ajungi ușor pe jos. Sunt mijloace de transport cu care pot veni oamenii la stadion. Cele 240 de locuri de parcare sunt de 240 de ori mai multe decât până acum. Numărul locurilor de parcare, acum, este zero, am putea spune“, a răspuns primarul Astrid Fodor.

Numărul de rânduri ale tribunelor vor fi diferite. “Tribunele vor fi înălțate pe partea dinspre Școala de Înot și strada Octavian Goga. Tribunele vor avea o înălțime asimetrică, deoarece conform PUG înălțimea este limitată la 20 de locuri. Prin urmare vor rezulta 14 rânduri de scaune pe partea dinspre strada Școala de Înot și 19 pe partea dinspre str. Octavian Goga. Tribuna a doua va avea până la 27 de rânduri“, a descris Vizantie rezultatele studiului de fezabilitate.

stadion 2

2.800 de spații cu o destinație necunoscută, deocamdată

“În partea dinspre Octavian Goga a tribunei vor rezulta două etaje cu zone vitrate, etaje care vor oferi o suprafață totală de aproximativ 2.800 de mp, urmând ca ulterior să stabilim destinația acestor spații“, a mai anunțat Lucian Vizantie. Potrivit lui, studiul de fezabilitate realizat indică faptul că prețul estimativ al proiectării și execuției lucrărilor din cea de-a doau etapă este de 72,28 de milioane de lei (aproximativ 15,5 milioane de euro). Această valoare se adaugă celor peste opt milioane de lei, alocate pentru prima etapă de intervenție asupra stadionului municipal.
Studiul de fezabilitate pentru cea de-a doua etapă de modernizare a stadionului a fost realizat de SC Techmedia Electronics SRL, din Botoșani. Valoarea contractului încheiat de administrația locală cu SC Techmedia Electronics este de 117.000 de lei, fără TVA. Aceeași societate este cea care a realizat și SF-ul pentru prima etapă de modernizare a stadionului, aflată acum în curs de modernizare.

Lucrări terminate în doi ani. Însă nu se știe când încep

“Din stadionul vechi rămâne mai nimic. Va rămâne doar actuala parte din față, care se va acoperi în cadrul noului proiect“, a mai răspuns Astrid Fodor unei întrebări venite din partea consilierului local Ioan Stroie.

Termenul de finalizare a lucrărilor din cea de-a doua etapă depinde de felul în care va decurge procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție, a declarat primarul Sibiului, Astrid Fodor. “Pentru proiectare sunt rezervate șase luni, iar pentru execuție – un an. Deci, în total, vreo doi ani de zile. Se va lucra etapizat, deoarece acolo trebuie să se desfășoare în continuare meciuri. Dacă am închide tot, ar merge mai repede. Dar pentru că trebuie să se desfășoare și meciuri va dura mai mult“, a declarat Astrid Fodor.

Până la momentul calculării celor doi ani necesari finalizării lucrărilor, Consiliul local este chemat să aprobe studiul de fezabilitate. Pe baza căruia, mai apoi, funcționarii Primăriei Sibiu să redacteze documentația de atribuire a contractului de proiectare și execuție. Care documentație să fie transmisă mai apoi la Agenția națională pentru achiziții publice. Ai cărei inspectori să verifice documentația și – după finalizarea verificărilor în cadrul cărora poate fi solicitată refacerea unor documente – să aprobe publicarea anunțului de licitație prin Sistemul electronic al achizițiilor publice. De la care publicare a anunțului de licitație vor mai trece aproximativ 45 de zile până la termenul de depunere a ofertelor de către companiile interesate. Modul în care va decurge licitația poate fi afectat și de eventuale contestații ale unor companii, nemulțumite de condițiile din documentația de atribuire. După termenul de depunere a ofertelor, va urma cel de analiză a acestora (tehnică și financiară) și, mai apoi, desemnarea ofertei câștigătoare. Etapă în care, de asemenea, pot apărea contestații trimise la Consiliul național de soluționare a contestațiilor. A căror decizii pot fi atacate, mai apoi, și la Curtea de Apel Alba Iulia.

Sursa foto: Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Bobo

Acum 6 ani

Ati spus nu la iluminat led, autobuze electrice, centura sudica, dezapezire si astupat gropi, la crearea de noi locuri de parcare, sunt atatea strazi de pamant in Sibiu, malul Cibinului nu a mai fost asfaltat de 10 ani , si vreti sa dati 17 MIL EUR pe un Stadion ? V-ati lins pe bot de votul meu ! DEMISIA ! la ultimul meci a fost paralizat tot traficul in Sibiu, de ce vreti sa ne faceti asta in fiecare saptamana ?!
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

La Cluj, cu banii astia au facut de la 0 o bijuterie la sala! Oare nu exista varianta sa aloce o suma de bani si pentru o sala de 4-5.000 locuri? Suma atribuita pentru stadion e efectiv uriasa!
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

corect si l-a facut o firma din sibiu! de la a la z aici poate vor face aia de o facut pista de cacao de la aeroport maxi germania fara koruptionen de la mos martin botesch si herr primar wener pe atunci
Raspunde

raspandache

Acum 6 ani

Și foamea săsălăilor și a bișnițarului de la piețe e uriașă, ai și tu înțelegere!
Raspunde

o sugestie

Acum 6 ani

de ce nu construiti stadion la obor? 1. locuri de parcare la targ 2. e situat la marginea orasului unde in zi de meci nu s'ar ingreuna traficul in tot orasul 3. loc suficient chiar si pentru 1,2 terenuri de antrenament.
Raspunde

dan

Acum 6 ani

poate ma insel, dar mi se par carpeli haotice pe ici pe colo … E bine ca se renoveaza, intrebarea-i daca merita carpit sau facut de la zero. Tribuna principala conf. Wiki are 40 de ani. Ati facut un “studiu” pt a sti si noi care este perioada de viata ramasa? Peste 10 – 15 ani revenim si carpim si tribuna A ? 17 mil euro, e o suma mare totusi pt ai cheltui si a constata apoi ca era mai bine facut de la zero.
Raspunde

Claudiu

Acum 6 ani

O idiotenie mai mare nici ca se putea.....Cum sa bagi 17 mil de euro intr-o carpeala de stadion aflata in mijlocul orasului? Si sa te multumesti ca ai 240 locuri de parcare... care oricum nu le vom folosi noi...vor fi cu dedicatie!!!! Vorbim de un stadion care va fi folosit odata la doua saptamani ( cand vor fi meciuri acasa ) deci maxim de 20 de ori pe an ( la nr. de etape din campionat). Are dreptate Bobo: Faci stadion cand nu mai ai ce face cu banii, nu cand sunt atatea de facut. Prostie cat caru'
Raspunde

Dumitru

Acum 6 ani

De ce nu luati bani de la guvern cum a luat Craiova.
Raspunde

deutschevita

Acum 6 ani

Cum a fost atribuit contractul de proiectare si executie ? Din cunostiintele mele, la investitii publice cu valori ce depasesc 50 000 euro sunt necesare licitatie, concurs de solutii. Pentru transparenta, ar trebui facute publice aceste date.
Raspunde

drumaru'

Acum 6 ani

Prostie cat casa. Stadion trebuie facut in afara orasului, cu parcare imensa, cu linii de autobuz, cu acces de la autostrada. Tot acolo poti folosi parcarea in restul timpului pentru Park&Ride. Atunci poti tine acolo si concerte fara sa aglomerezi orasul, fara sa fie galagie in oras, etc ... E chiar asa de greu sa te gandesti la asta ?
Raspunde

sandor sorin

Acum 6 ani

Eu sunt in mare deacord...dar cred si eu ca era mai bine daca se facea de la 0! Exemplu Ilie Oana Ploiesti...14 mil euro BIJUTERIE.....
Raspunde

el

Acum 6 ani

2800 de spatii sau mp? Hotarati.va! Daca tot e stadion merita amenajat altfel cineva face blocuri. Trebuie avut in vedere unul afara din oras-spre Sura Mare in vecinatatea autostrazii, care sa corespunda normelor europene. De ce n.ar juca nationala! A jucat si pe actualul batjocorit de multi. Sper sa se tina cont de toate utilitatile si normele, a nu se uita un tarnacop pe sub gazon!
Raspunde

bon

Acum 6 ani

Are dreptate un comentator: De ce nu construiţi un stadion de la zero la Obor. E loc suficient, nu va fi blocat oraşul în zilele meciurilor. Ş-apoi trebuie gândit un stadion care să fie viabil şi peste 25 de ani, nu peste 10 ani să mai faceţi o "cârpeală". Chiar, ce stadion modern este ăsta cu 19000 de locuri? Voi nu puteţi gândi şi face un stadion de 30000-45000 de locuri, cu o pistă de atletism cu 7-8 culoare? Ăla da, mai zic şi eu stadion modern şi Sibiul chiar merită, motivând astfel atletismul, fotbalul şi în general sportul. Mai trebuie să luaţi în calcul că la un anumit număr de locuri pe scaune sunt necesare cca. 1/5 locuri de parcare. Problema pe care n-o veţi rezolva până nu veţi învăţa să construiţi parcări subterane supraetajate.
Raspunde

Micu M

Acum 6 ani

Sa speram intr-o minune...
Raspunde

Dan Puscas

Acum 6 ani

La meciul cu Steaua circulatia pe jumate de oras era paralizat, nici macar masina salvarii nu a putut trece,dezastruos...asa ar urma sa fie la fiecare meci,sibienii ar avea doar de suferit. Trebuie facut un Stadion nou de la zero,clar langa autostrada,la iesirea catre Medias pentru ca are cele mai multe cai de acces. In Europa toate stadioanele sunt construite langa autostrada....sa nu mai vorbim de parcari,o sa vina suporteri din tara.Mai bine stam cateva luni in plus pentru documentatii si avem un super Stadion multifunctional.
Raspunde

Hai în stradă

Acum 6 ani

Stadion de la 0 în afara orașului! Oameni buni! Trebuie să ne organizăm și să oprim tâmpenia asta de conducere din Primăria Sibiu. Nu mai trebuie să stăm pe margine și să privim (comentariu moderat).
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Genial ! Spitalul Județean Universitar de Urgenta exilat in Drumul Hoților și Stadionul Municipal in centru !
Raspunde

bogdan

Acum 6 ani

vad ca sunt mai multe critici decat cuvinte de lauda pentru sustinerea acestui proiect, sibiul duce lipsa de fotbal de atatia ani !!! asa ca trebuie facut acest pas ,acest stadion !!!
Raspunde

Ioan

Acum 6 ani

O altă locație pentru un proiect pe termen lung ar fi de analizat. De ce nu Obor, cum spun unii sau spre Aeroport ? Se poate adapta un stadion unde să poată fi organizate și concertele, fără a mai bloca și polua fonic centrul orașului.
Raspunde

Leonard

Acum 5 ani

Stadionul din Munchen Allianz Arena este la periferie. Nu mai inteleg nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus