Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
31°C

Cu cine merge Sibiul la europarlamentare

Cu cine merge Sibiul la europarlamentare

Anul viitor, când Sibiul va organiza Summitul Consiliului Uniunii Europene, se vor încheia, din punct de vedere politic, cu alegerile europarlamentare. Pentru organizațiile politice locale va fi un semn dat la centru că în Sibiul european se poate face performanță.

Presiune va fi pe liberali, care vor trebui să arate că ultimele alegeri, când au fost printre cei mai buni din țară nu a fost o întâmplare. Presiune va fi și pe social-democrați, organizație în care s-a investit masiv, politic vorbind: ministru și un secretar de stat pentru PSD Sibiu, ultimii la nivel național din punct de vedere electoral. Presiune va fi și pe USR, partid al cărui lider, Dan Barna, este deputat de Sibiu și care va trebui să arate la rândul său că știe cum să coordoneze o campanie electorală. Mai ales că vorbim de alegeri europene, zonă în care USR-iștii ar trebui să fie în temă. De aceeași presiune se poate vorbi și în PMP și ALDE, organizații care au avut în județ rezultate slabe și care vor trebui să dovedească că pot mult mai mult decât până acum.

Pentru toți ar trebui să fie un plus consistent faptul că la aceste alegeri nu participă FDGR, partid care de regulă la alegerile locale și chiar la parlamentare încurcă destul de rău socotelile.

Liberalii. Aproape obligați să meargă cu Raluca Turcan

Cel puțin teoretic, PNL Sibiu va avea la alegerile europarlamentare un loc în primele cinci, dacă ținem cont de rezultatele constant bune pe care liberalii sibieni le obțin în județ. ”Sibiu a obținut primul rezultat pe țară la alegerile parlamentare, suntem singurul județ cu o doamnă președinte de consiliu județean din istoria PNL, avem peste 50% dintre primarii din județ, așadar e obligatoriu pentru PNL Sibiu să aibă o poziție eligibilă pentru Parlamentul European. Evident că lucrul acesta trebuie să fie corelat cu candidatul pe care PNL Sibiu îl va propune. Cred și sper că lista PNL pentru Parlamentul European să fie una care să nu aibă absolut nicio reținere privind evaluarea lor de competență pentru Parlamentul European”, a spus Turcan într-o emisiune Turnul Sfatului TV, referitor la alegerile europarlamentare.

parlamentari turcan

Sunt cel puțin trei liberali care își doresc un post de europarlamentar, iar acest lucru îi va da multe bătăi de cap liderului Raluca Turcan. Mircea Cazan și Nicolae Neagu sunt două opțiuni pe care le au liberalii, mai ales că cei doi, voalat sau nu, mizează pe un loc pe liste.

Deputatul PNL Nicolae Neagu a vorbit într-o emisiune Turnul Sfatului TV despre posibilitatea de a deveni candidat pentru alegerile europarlamentare. În opinia lui, PNL Sibiu ar trebui să aibă un loc eligibil pentru europarlamentare, iar în situația în care Raluca Turcan, președintele organizației, nu va dori să candideze, atunci ar fi nevoie de un om politic implicat în problemele ce țin de Uniunea Europeană. ”Eu sunt vicepreședinte a comisiei comune în pregătirea chestiunii legislative pe perioada în care avem președinția. Intru în foarte multe chestiuni care vor ocupa agenda legislativă, pentru că acest consiliu UE are un caracter politici legislativ marcant”, a spus Neagu. În consecință, dacă Turcan nu va vrea să candideze, el își va anunța candidatura. Există însă și ambiția senatorului Mircea Cazan, care și el ar putea avea pretenția la un loc de europarlamentar.

Cele două variante, însă, s-ar putea să nu-i mai dea organizației un loc eligibil de la nivel central. Sunt surse din cadrul PNL Sibiu care spun că o astfel de poziție va fi acordată doar prim-vicepreședintei Raluca Turcan.

 

PSD Trif Sibiu

În aceeași situație s-ar putea să se regăsească și președintele interimar al PSD Sibiu, Bogdan Trif. Promovat spectaculos în Comisar Șef al Gărzii de Mediu, apoi ministrul al Turismului, Bogdan Trif va trebui să investească mult în această campanie electorală pentru a arăta că investiția a meritat. Nu are în jurul său o personalitate care să strângă voturi, așa că cel mai probabil, pentru a intensifica această campanie electorală va trebui să-și asume un rol concret. A declarat deja că va candida necondiționat atunci când se vor organiza alegeri pentru organizația județeană, așa că rolul său politic va trebui jucat până la capăt. Pe modelul Liviu Dragnea, aproape nicio acțiune a social-democraților sibieni, chiar dacă se execută în lipsa lui Bogdan Trif, acesta nu rămâne pe dinafară. Apare în discursuri, este citat în comunicate de presă, este cu alte cuvinte, micul Dragnea pentru organizația locală.

dragnea, trif

 

USR. Listă națională – cine vrea, se bagă

Așa cum a fost și la alegerile parlamentare, și la cele europarlamentare, în USR, se va face o listă la nivel național. Dacă vor fi sibieni care vor fi acceptați pe plan național, atunci vor avea șansa de a ajunge în Parlamentul European. Dacă nu, nu. Oricum, USR Sibiu va participa în campanie susținând lista centrală, fără a avea pretenții peste celelalte organizații, poate mai slabe. ”În spiritul USR, așa cum s-a procedat și până acum, va fi o selecție națională și din acest motiv pot apărea foarte multe surprize. Va fi o decizie la nivel național. E posibil să avem candidat din partea județului, Sibiu dar nu se știe deocamdată, dar este o decizie personală a membrilor”, a explicat noul președinte al USR Sibiu, Adrian Echert într-un interviu acordat Turnul Sfatului. Întrebat dacă aceste alegeri vor fi o miză pentru organizație, Echert a explicat că sunt mai mult un test. ”Va fi un test prin care verificăm ce am reușit să facem de la parlamentare încoace. Chiar dacă structura votanților e alta, dar va fi un test care ne va răspunde la întrebarea dacă am reușit să muncim ceva în perioada asta„, a mai spus liderul USR Sibiu.

adrian echert (4)

Va fi foarte importantă și poziționarea președintelui USR, Dan Barna. Deși nu a spus până acum că-l interesează alegerile europarlamentare, prezența lui pe listă ar putea impulsiona extrem de mult electoratul din Sibiu.

ALDE și PMP. Nu pot fi decât pe plus

PMP și ALDE nu au arătat foarte multe lucruri la alegerile locale și parlamentare în județ, așa că pentru ei alegerile europarlamentare nu poate fi decât un exercițiu ”pe plus”. Cu lideri noi, atât ALDE, cât și PMP Sibiu vor încerca să iasă peste barem, pentru a propulsa oameni în Parlamentul European. Sunt șanse mici ca la nivelul la care sunt, față de alte organizații, să poată promova oameni din Sibiu pe locurile eligibile, însă pot apărea surprize.

PMP basescu (61) (Copy)

Sibieni în Parlamentul European

Până acum, un singur sibian a ajuns în Parlamentul European, ce-i drept pentru o scurtă perioadă de timp. E vorba de Ioan Lucian Hămbășan, care a ”prins” pentru câteva luni de mandat, după ce mai mulți europarlamentari PD s-au retras în 2008. Tot atunci, pe listele PLD, partid desprins din PNL s-a aflat și arhitectul sibian Hermann Fabini. Nu a ajuns însă în Parlamentul European.

Surpriza poate veni de la Mișcarea România Împreună

Deși e un partid în curs de formare, Mișcarea România Împreună a fostului premier Dacian Cioloș poate avea o performanță bună la alegerile pentru Parlamentul European. Cioloș a anunțat deja că va fi pe liste la aceste alegeri și cu o susținere puternică din partea societății civile, partidul lui CIoloș poate obține la Sibiu un scor bun, în dauna celorlalte organizații politice. ”Personal, da, îmi doresc acest lucru. Am tot fost acuzat în ultima vreme că nu mi-am asumat până acum niciodată o candidatură şi în condiţiile acestea, am spus că dacă intru în politică, voi candida la primele alegeri, oricare ar fi ele. Deci în măsura în care primele alegeri vor fi alegeri europarlamentare şi cu atât mai mult cu cât am o experienţă pe domeniul acesta, dacă în partid vom considera că asta e o soluţie bună şi că pot să aduc un plus, voi candida”, a declarat Cioloș într-un interviu acrodat RFI.

ciolos-2

Banii europarlamentarilor

7.956,87 Euro/lunar constituie indemnizaţia brută de care beneficiază orice europarlamentar. Se mai adaugă 304 euro, indemnizaţia zilnică pentru prezenţa la lucrările legislativului european, plus diurna de 298 euro/zi în cazul plecării în delegaţii oficiale.

Pentru deplasările cu avionul spre ţara de origine, un europarlamentar mai poate deconta maximum 4.243 euro/anual. O altă sumă, de 21.209 euro/lunar este alocată pentru salariile colaboratorilor angajaţi, iar încă 4.299 euro sunt trecuţi la „cheltuieli generale” cu propriul birou europarlamentar. Ca să nu mai punem la socoteală o eventuală pensie de 4.000 de euro pe lună, dacă va dobândi și își va încheia mandatul. Pe lângă aceste sume, mai există deconturile şi cheltuielile cu pensiile ale europarlamentarilor, dar și fonduri pentru hrană (117.000 de euro), pentru personal (489.840 de euro), pentru biroul de europarlamentar (243.120 de euro) sau pentru călătorii (60.000 de euro).

Din totalul acestor sume, contribuabilii români plătesc anual circa 500.000 de euro pentru fiecare europarlamentar român, bani care reprezintă salariul, diurna, cheltuielile pentru transport, sumele pentru consilierii parlamentari, plus o alocaţie consistentă pentru promovarea politică.

Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2007, în județul Sibiu

103.715 – total voturi

PDL – 36,13%

PSD – 18,77%

PNL – 12,77%

PLD – 12,39%

Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2009, în județul Sibiu

75.464 – total voturi

PDL – 25.605 voturi – 33.93%

PSD/PC – 24.197 voturi – 32.06%

PNL – 9.840 voturi – 13.03%

PRM – 6.128 voturi – 8,12%

Elena Băsescu – 4.486 voturi – 5.94%

UDMR – 2.524 voturi – 3.34%

 

Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2014, în județul Sibiu

 

108.138 – total voturi

PSD-UNPR-PC – 31.841 voturi – 31.19%

PNL – 18.286 voturi – 17.91%

PDL – 17.151 voturi – 16.80%

Mircea Diaconu – 17.151 voturi – 16.80%

PMP – 6.495 voturi – 6.36%

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rafila Susai

Acum 6 ani

Oamenii de bine, romanii neaserviti strainilor cotropitori, iubitorii de glie stramoseasca dacica si ortodoxa, vor merge cu PSD. Restul, cu perdantii!
Raspunde

EU

Acum 6 ani

Pentru URSS, nu se fac inca alegeri ca sa le castige alde pesedu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hell-Town

Acum 6 ani

Oricum, la aceste alegeri Europarlamentare de la anul, PSD va lua 50%.
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Va fi o prezență slabă la vot!Acum mergem cu CNP la secția de votare,deci este exclusă posibilitatea de frauda! Câștigătoare vor fi tot partidele mari!Cam 22% va fi prezența la votul pentru Parlamentul European in mai 2019, nimic mai mult!
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Doamne ferește doar nu are PNL de gind să-l pună pe Neagu pe lista cel mai incopatibil dintre toți politicienii Sibiului
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

poate ca da,oricum ii bia coniacul lui Junker! ALA dimineata!serara mai domol cu tzuica
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus