Angajații din sistemul sanitar sibian au făcut o nouă încercare de a le atrage atenția guvernanților. În această dimineață, sute de persoane au făcut pauză de la muncă timp de două ore și au ieșit în fața instituțiilor medicale pentru a-și exprima nemulțumirea în ceea ce privește noua modalitate de salarizare, tăierea sporurilor și condițiile de muncă.
Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Pediatrie și Spitalul de Psihiatrie sunt unitățile medicale la care luni dimineața, între 9 și 11, angajații au renunțat la pacienți și curățenie și au purtat discuții cu liderii de sindicat sau au ieșit în fața spitalelor cu pancarte.
La Spitalul Județean Sibiu, 150 de persoane au discutat aprins timp de două ore cu siderii sindicali despre tăierea sporurilor și, mai ales, condițiile de muncă, despre care aceștia spun că sunt inacceptabile.
„Sunt brancardier de 30 de ani. În toți anii aceștia, n-am avut un spațiu privat în care să-mi schimb hainele. Mă schimb în hol, de față cu toată lumea. Trec aparținătorii pe acolo, trec șefii, toată lumea. Nu e posibil așa ceva. Ca să nu vă mai spun că trebuie să îmi duc hainele astea murdare de sânge și pline de microbi acasă și să mi le spăl. E normal așa ceva?”, spune un angajat al SCJU.
În ceea ce privește salariile, oamenii spun că le e teamă de ziua de salarii pentru că nu știu câți bani o să le intre după diminuarea sporurilor.
„Trebuie să fie drepturi egale pentru toți angajații, indiferent dacă sunt medici sau alte categorii. Lucrez de 22 de ani în acest spital și lucrez non-stop. Ajung seara acasă într-o stare deplorabilă, nici nu mai pot să stau în picioare, iar acum vor să ne scadă și banii”, spune o angajată.Liderii de sindicat spun că urmează o nouă rundă de discuții cu guvernanții, în care se va încerca din nou rezolvarea problemelor ridicate de angajații din sistemul sanitar românesc.„Mă nemulțumește lipsa banilor. Nu am nicio condiție aici, alerg zilnic dintr-o parte în alta, iar efortul nu îmi este apreciat. Ba mai mult, ne mai și scad din bani. Stăm în chirie, plătim taxe, nu ne putem întreține în condițiile acestea, mai ales noi cei care avem și copii. Să vină miniștrii să vadă în ce condiții lucrăm noi aici. Dacă nu se rezolvă nimic, eu îmi iau geanta pe umăr și plec. Le mai dau maxim două luni să rezolve, altfel eu plec”, spune o altă angajată.
„Nemulțumirile sunt legate, în principal, de sporuri la unele categorii și de salarii la alte categorii. Sporurile sunt valabile pentru toate sectoarele care le-au avut și care au scăzut din cauza încadrării în 30%, bani care vin de la CJ pentru spital. În același timp avem problema scăderii masive de salarii din cauza sporurilor pentru categoriile care nu au primit creșteri salariale, respectiv infirmiere, brancardieri, muncitori, anatomie patologică. Lucrurile trebuie rezolvate. Ce încercăm să facem acum, în ultima discuție cu doamna ministru, am fost asigurați că se vor face două lucruri prin hotărâre de guvern, respectiv gărzile medicilor și orele suplimentare din weekend-uri și sărbători legale vor ieși din contextul de 30%, ceea ce înseamnă că vom câștiga vreo 20% pe care îi putem repartiza categoriilor care nu au sporuri și creșteri salariale. În următoarea întâlnire cu reprezentanții Guvernului trebuie să găsim soluția ca nimeni să nu piardă”, spune Dan Pirnoiu, liderul Sanitas.Aceeași situație a fost întâlnită și la Spitalul de Pneumoftiziologie.
„Personalul din spital este nevoit să protesteze din nou. Senzația noastră este că decidenții politici tergiversează soluționarea problemelor salariale ale angajaților din sănătate. Practic, până în prezent NU s-a materializat nimic din ceea ce s-a stabilit acum 2 săptămâni la Guvern: # Plata suplimentară pentru activitatea de gardă să nu fie inclusă în cuantumul de 30% total sporuri pe sistemul de sănătate; # Raportarea procentului de 30% la întreg sistemul de sănătate publică, indiferent de ordonatorul principal de credite.Grevă de avertisment au făcut și angajații din restul țării, urmând ca, în cazul în care discuțiile de la București nu vor avea rezultatul dorit de greviști, să se treacă la grevă generală.În plus, personal, susțin în continuare - ca soluție viabilă - modificarea Legii nr.153/2017 cu un amendament care să permită salariaților cărora le-au scăzut veniturile MENȚINEREA ACESTORA ÎN PLATĂ LA NIVELUL LUNII FEBRUARIE. Reamintesc faptul că, în urma aplicării noilor prevederi privind salarizarea "unitară" din spitale, veniturile nete ale angajaților din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au scăzut la 45% din personal, cu sume între 100 si 1200 lei.
Sperăm ca Guvernul să accepte în final si această propunere si, bineînțeles, asteptăm actul normativ care se impune pentru a rezolva problemele salariale ale angajaților din sănătate!
Este important să se înţeleagă faptul că, într-o unitate spitalicească, atât MEDICII şi ASISTENŢII, cât şi farmaciştii, chimiştii, kinetoterapeuţii, registratorii, infirmierii, îngrijitorii, brancardierii, spălătoresele, paznicii, bucătarii şi tot personalul administrativ FAC PARTE DIN ECHIPA CARE LUCREAZĂ ÎN BENEFICIUL PACIENŢILOR! TOȚI ANGAJAȚII, FĂRĂ DISCRIMINARE, TREBUIE SĂ FIE RESPECTAȚI de guvernanţi! Numai aşa putem obține PERFORMANȚĂ!”, este mesajul transmis de Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, pe pagina personală de facebook.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: grevă japoneză , Dan Pirnoiu , Spitalul Clinic Judeţean , Sanitas Sibiu , La Spitalul Judeţean Sibiu , Sănătate Publică , Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gh , SCJU Sibiu , spitalul de pediatrie sibiu , Pneumoftiziologie Sibiu , Spitalul de Pneumoftiziologie , Bulevardul Spitalelor , lideri de sindicat , grevă de avertisment , Facebook Cristian Roman
Vizualizari: 3103
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
Kukuruku
Acum 52 minute
Alzara 1918
Acum 1 oră
Inimaginabil și totuși creativ
Acum 1 oră
Pol-Pot
Acum 6 ore
Emil