Joi,
18.08.2022
Ceata
Acum
17°C

Nu mai produceți deșeuri în weekend. Groapa de gunoi este închisă!

Nu mai produceți deșeuri în weekend. Groapa de gunoi este închisă!

Societatea care operează singurul depozit de deșeuri menajere din Sibiu a decis să scurteze săptămâna de lucru: porțile gropii de gunoi de la Cristian se închid sâmbăta, la miezul zilei. Decizia a început să se facă resimțită: la final de săptămână, tot mai multe platforme cu deșeuri se umplu, programul celor de la Soma – de exemplu – este dat peste cap, angajații din salubrizare sunt tot mai nemulțumiți, la fel și sibienii.

“Dezastru la containerele din zona Hipodrom II, complex Cedonia. După cum vedeți în imaginile atașate, este un adevărat focar de infecții ținând cont că în apropiere se află o clinică și un dispensar. Pentru ce plătim taxa de salubrizare!? Gunoiul nu a mai fost ridicat de câteva zile“, este mesajul transmis, luni după-amiaza, de un cititor al Turnul Sfatului. Fără vreo legătură cu mesajul transmis publicației Turnul Sfatului, platforma a fost curățată la câteva minute după realizarea fotografiilor. Însă explicația cantităților de deșeuri acumulate pe platformele din oraș situații nu stă în frecvența cu care se ridică deșeurile de la platformele publice, ci în faptul că aceste deșeuri nu mai au unde a fi duse la final de săptămână.

platforma cedonia deseuri curatata Platforma de deșeuri “reclamată“ a fost curățată luni, la prânz. În weekend nu s-a putut, deoarece groapa de gunoi și-a încheiat progamul

“Pentru a evita costurile nejustificate“

Depozitul ecologic de deșeuri menajere și industriale nepericuloase de la Cristian este administrat de SC Tracon SRL. Conducerea companiei a decis ca, de la începutul acestei primăveri, programul de lucru să fie scurtat. “Analizând ritmicitatea transporturilor de deșeuri aduse la DEDMI Cristian de dumneavoastră în ultima perioadă, s-a concluzionat că nu se justifică sub nicio formă funcționalitatea DEDMI în zilele de duminică și în zilele de sâmbătă cu program prelungit“, se arată într-o adresă pe care conducerea Tracon a transmis-o tuturor operatorilor de colectare și transport a deșeurilor din județul Sibiu (Soma SRL, GO Avrig, Eco Valea Hârtibaciului, Eco Sal și Eco Mărginime).

În respectiva adresă sunt date drept exemplu transporturile de deșeuri efectuate pe parcursul a două weekenduri din februarie, când doar gunoierele SC Soma SRL au transportat deșeuri la groapa de la Cristian. În acest context, cei de la Tracon au decis ca groapa de la Cristian să mai fie deschisă de luni până vineri între orele 07:30 și 16:30 și sâmbătă, între 08:00 și 12:30. Până în această primăvară, depozitul de la Cristian era deschis sâmbătă până la ora 14:00 și duminica, până la 12:00.

Pentru că nu a fost aprobată majorarea tarifelor

Decizia de a scurta programul săptămânal de funcționare vine după ce, la începutul acestui an, autoritățile locale din județul Sibiu au refuzat cererea societății Tracon de a majora tariful de depozitare a deșeurilor de la actualul 60,79 lei/tonă la 75,18 lei/tonă (prețuri fără TVA). De altfel, cei de la Tracon fac referire în adresa lor la atitudinea autorităților locale. “Măsura respectivă (de a scurta programul de funcționare – n.r.) se impune a fi aplicată pentru a se evita costurile nejustificate și fără a fi afectată calitatea serviciilor prestate, în condițiile în care costurile de exploatare și închidere a depozitului sunt într-o continuă creștere, iar preocuparea principală a autorităților locale este protecția socială“, mai scrie Mihai Manea, directorul general al Tracon, în adresa transmisă operatorilor de colectare și transport a deșeurilor din județul Sibiu. Decizia de a închide

10.000 de tone de deșeuri. Problemele de acum încep

În municipiul Sibiu și celelalte localități din zona 1 a județului, operatorul SC Soma SRL a decis să depoziteze deșeurile colectate până la miezul zilei de sâmbătă, după care deșeurile colectate să rămână în gunoierele din nou umplute. “Totodată, cinci sau șase autospeciale rămân goale pentru ziua de duminică și sunt folosite pentru a ridica deșeurile de la anumite platforme din oraș, platforme în care – din analiza noastră – sunt depozitate cantități mai mari de deșeuri“, explică pentru Turnul Sfatului reprezentanții societății SC Soma SRL.

Aceștia au încercat să convingă reprezentanții Tracon să mențină programul de lucru și duminica sau, cel puțin, să mențină acest program pe perioada sezonului cald. Și asta din cauză că, în sezonul cald, cantitățile de deșeuri produse de sibieni cresc, pe parcursul lunii august ajungându-se chiar la o dublare. “Arătăm faptul că în anul 2017, în zilele de sâmbătă și duminică am adus în Depozitul Cristian aproape zece mii de tone de deșeuri reziduale pentru a căror depozitare am plătit circa 650.000 de lei“, au mai încercat cei de la Soma SRL să îi convingă pe cei de la Tracon. Fără rezultat, însă.

Program dat peste cap, degradare mai rapidă, mirosuri prin oraș

Faptul că autospecialele SC Soma SRL rămân încărcate cu deșeuri peste weekend afectează și programul de funcționare de luni, arată reprezentanții societății. “În zilele de luni nu se mai reușește colectarea conform planificării deoarece se pierd două-trei ore cu operațiunile de descărcare. Invitabil, cuva autospecialelor se deteriorează accentuat, întrucât procesele de corodare sunt amplificate de apariția zemurilor acide de fermentare. Autospecialele nu pot efectua luni controlul și îngrijirea zilnică, mai precis nu mai pot fi gresate părțile de glisare ale instalațiilor de compactare și nici nu mai pot fi spălate și dezinfectate înainte de începerea zilei de colectare și transport. Acest fapt creează foarte multe neplăceri utilizatorilor serviciului, pe lângă care trec în trafic aceste mașini“, enumeră cei de la Soma efectele negative ale reducerii programului de funcționare a gropii de gunoi de la Cristian.

Mai mult, cum nu toate deșeurile de pe platforme pot fi încărcate în gunoiere peste weekend, în anumite puncte din oraș sibienii încep să arunce deșeurile și pe jos. Acest lucru obligă angajații SC Soma SRL să încarce deșeurile manual (la lopată), fapt care generează alte efecte. “Această modalitate de colectare (la lopată) durează foarte mult, perturbând activitatea din ziua de luni și chiar de marți, zile în care personalul operativ lucrează mult peste program, depășind mereu în aceste zile 12 ore de lucru. Pe lângă aspectul programului prelungit, personalul operativ depune un efort fizic mărit, încărcând la lopată zeci de tone de deșeu, iar ca urmare a acestui fapt întâmpinăm probleme cu personalul care nu se mai prezintă la serviciu din cauza epuizării fizice“, mai arată cei de la Soma.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

calin

Acum 4 ani

Solutia ar fi simpla daca nu ar fi politicienii corupti. Anularea contractului castigat de braileni la Cristian si incredintarea directa a gropii de gunoi altei firme pana la o noua licitatie.
Raspunde

gicu

Acum 4 ani

groapa de gunoi din cristian este proprietatea a firmei brailene.
Raspunde

calin

Acum 4 ani

Frumos ar fi sa precizam in articol la final despre firma Tracon Srl din Braila, administratoarea gropii de gunoi Cristian, ca este firma fostului prefect PSD de pe vremea si din clica lui Adrian Nastase, dl. Mihai Manea, asociat cu un senator... Sa mai spunem si cum un functionar public, prefect, ajunge milionar in Euro in timpul mandatului si apoi creste averea cu mult sprijin?
Raspunde

A

Acum 4 ani

Multumim primariei si CJ pentru toate problemele create de acest proiect foarte prost implementat.
Raspunde

Jan

Acum 4 ani

Ce sa mai zicem? Vina e la toti. In primul rand autoritatile sunt depasite si au implementat proiectul prost de la inceput. Aici vedeti incompetenta unor oameni care au ajuns peste noapte in functie de decizie doar pentru ca au carnet de partid sau au negociat bine cu consilierii sa fie alesi. In Baia Mare, Oradea, Brasov etc astfel de probleme nu exista si nu vezi imaginile dezolante de mai sus. In al doilea rand si oamenii sunt de vina pentru ca nu selecteaza corect, cersetorii care inca cauta in gunoaie. Si ma repet inca o data. Asta e intrebare pentru doamna presedinta CJS . De ce a fost implementat un proiect doar pe jumatate?. De ce eu locuitor din zona rurala nu am primit tomberonae pe culori pentru a selecta gunoiul si cei de la case din sibiu, au primit? Nu inteleg care a fost logica. Cum credeti ca cei din zona rurala o sa isi duca selectiv gunoiul la platforme? In primul rand trebuie sa le gasesti. Proiectul asta si colectarea selectiva a deseurilor este o gluma buna care probabil la un moment dat va pusca.
Raspunde

lacrimi si durere pentru ziaristica în cădere.

Acum 4 ani

citat text : Pentru că nu a fost aprobat majorarea tarifelor . Daca tot folosim cuvantul majorat, ar fi bine sa facem acordul cu următorul cuvânt, care ar trebui sa sune ceva de genul Majoratul. Sau mai bine dăm BAC-un și apoi scriem corect ; Pentru că nu a fost aprobată majorarea tarifelor ?
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 4 ani

Mulțumesc pentru atenționare, am corectat...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus