Societatea care operează singurul depozit de deșeuri menajere din Sibiu a decis să scurteze săptămâna de lucru: porțile gropii de gunoi de la Cristian se închid sâmbăta, la miezul zilei. Decizia a început să se facă resimțită: la final de săptămână, tot mai multe platforme cu deșeuri se umplu, programul celor de la Soma – de exemplu – este dat peste cap, angajații din salubrizare sunt tot mai nemulțumiți, la fel și sibienii.
“Dezastru la containerele din zona Hipodrom II, complex Cedonia. După cum vedeți în imaginile atașate, este un adevărat focar de infecții ținând cont că în apropiere se află o clinică și un dispensar. Pentru ce plătim taxa de salubrizare!? Gunoiul nu a mai fost ridicat de câteva zile“, este mesajul transmis, luni după-amiaza, de un cititor al Turnul Sfatului. Fără vreo legătură cu mesajul transmis publicației Turnul Sfatului, platforma a fost curățată la câteva minute după realizarea fotografiilor. Însă explicația cantităților de deșeuri acumulate pe platformele din oraș situații nu stă în frecvența cu care se ridică deșeurile de la platformele publice, ci în faptul că aceste deșeuri nu mai au unde a fi duse la final de săptămână.
Platforma de deșeuri “reclamată“ a fost curățată luni, la prânz. În weekend nu s-a putut, deoarece groapa de gunoi și-a încheiat progamul
“Pentru a evita costurile nejustificate“
Depozitul ecologic de deșeuri menajere și industriale nepericuloase de la Cristian este administrat de SC Tracon SRL. Conducerea companiei a decis ca, de la începutul acestei primăveri, programul de lucru să fie scurtat. “Analizând ritmicitatea transporturilor de deșeuri aduse la DEDMI Cristian de dumneavoastră în ultima perioadă, s-a concluzionat că nu se justifică sub nicio formă funcționalitatea DEDMI în zilele de duminică și în zilele de sâmbătă cu program prelungit“, se arată într-o adresă pe care conducerea Tracon a transmis-o tuturor operatorilor de colectare și transport a deșeurilor din județul Sibiu (Soma SRL, GO Avrig, Eco Valea Hârtibaciului, Eco Sal și Eco Mărginime).În respectiva adresă sunt date drept exemplu transporturile de deșeuri efectuate pe parcursul a două weekenduri din februarie, când doar gunoierele SC Soma SRL au transportat deșeuri la groapa de la Cristian. În acest context, cei de la Tracon au decis ca groapa de la Cristian să mai fie deschisă de luni până vineri între orele 07:30 și 16:30 și sâmbătă, între 08:00 și 12:30. Până în această primăvară, depozitul de la Cristian era deschis sâmbătă până la ora 14:00 și duminica, până la 12:00.
Pentru că nu a fost aprobată majorarea tarifelor
Decizia de a scurta programul săptămânal de funcționare vine după ce, la începutul acestui an, autoritățile locale din județul Sibiu au refuzat cererea societății Tracon de a majora tariful de depozitare a deșeurilor de la actualul 60,79 lei/tonă la 75,18 lei/tonă (prețuri fără TVA). De altfel, cei de la Tracon fac referire în adresa lor la atitudinea autorităților locale. “Măsura respectivă (de a scurta programul de funcționare – n.r.) se impune a fi aplicată pentru a se evita costurile nejustificate și fără a fi afectată calitatea serviciilor prestate, în condițiile în care costurile de exploatare și închidere a depozitului sunt într-o continuă creștere, iar preocuparea principală a autorităților locale este protecția socială“, mai scrie Mihai Manea, directorul general al Tracon, în adresa transmisă operatorilor de colectare și transport a deșeurilor din județul Sibiu. Decizia de a închide10.000 de tone de deșeuri. Problemele de acum încep
În municipiul Sibiu și celelalte localități din zona 1 a județului, operatorul SC Soma SRL a decis să depoziteze deșeurile colectate până la miezul zilei de sâmbătă, după care deșeurile colectate să rămână în gunoierele din nou umplute. “Totodată, cinci sau șase autospeciale rămân goale pentru ziua de duminică și sunt folosite pentru a ridica deșeurile de la anumite platforme din oraș, platforme în care – din analiza noastră – sunt depozitate cantități mai mari de deșeuri“, explică pentru Turnul Sfatului reprezentanții societății SC Soma SRL.Aceștia au încercat să convingă reprezentanții Tracon să mențină programul de lucru și duminica sau, cel puțin, să mențină acest program pe perioada sezonului cald. Și asta din cauză că, în sezonul cald, cantitățile de deșeuri produse de sibieni cresc, pe parcursul lunii august ajungându-se chiar la o dublare. “Arătăm faptul că în anul 2017, în zilele de sâmbătă și duminică am adus în Depozitul Cristian aproape zece mii de tone de deșeuri reziduale pentru a căror depozitare am plătit circa 650.000 de lei“, au mai încercat cei de la Soma SRL să îi convingă pe cei de la Tracon. Fără rezultat, însă.
Program dat peste cap, degradare mai rapidă, mirosuri prin oraș
Faptul că autospecialele SC Soma SRL rămân încărcate cu deșeuri peste weekend afectează și programul de funcționare de luni, arată reprezentanții societății. “În zilele de luni nu se mai reușește colectarea conform planificării deoarece se pierd două-trei ore cu operațiunile de descărcare. Invitabil, cuva autospecialelor se deteriorează accentuat, întrucât procesele de corodare sunt amplificate de apariția zemurilor acide de fermentare. Autospecialele nu pot efectua luni controlul și îngrijirea zilnică, mai precis nu mai pot fi gresate părțile de glisare ale instalațiilor de compactare și nici nu mai pot fi spălate și dezinfectate înainte de începerea zilei de colectare și transport. Acest fapt creează foarte multe neplăceri utilizatorilor serviciului, pe lângă care trec în trafic aceste mașini“, enumeră cei de la Soma efectele negative ale reducerii programului de funcționare a gropii de gunoi de la Cristian.Mai mult, cum nu toate deșeurile de pe platforme pot fi încărcate în gunoiere peste weekend, în anumite puncte din oraș sibienii încep să arunce deșeurile și pe jos. Acest lucru obligă angajații SC Soma SRL să încarce deșeurile manual (la lopată), fapt care generează alte efecte. “Această modalitate de colectare (la lopată) durează foarte mult, perturbând activitatea din ziua de luni și chiar de marți, zile în care personalul operativ lucrează mult peste program, depășind mereu în aceste zile 12 ore de lucru. Pe lângă aspectul programului prelungit, personalul operativ depune un efort fizic mărit, încărcând la lopată zeci de tone de deșeu, iar ca urmare a acestui fapt întâmpinăm probleme cu personalul care nu se mai prezintă la serviciu din cauza epuizării fizice“, mai arată cei de la Soma.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Turnul Sfatului , Eco Mărginime , Cristian Preda , Tracon Brăila , gunoi , deseuri , Pentru Sibiu , Depozitul Cristian , Mihai Manea , Eco Valea Hartibaciului , Eco Sal , Soma Salubrizare Sibiu
Vizualizari: 3815
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Birtu
Acum 10 ore
Marius
Acum 10 ore
Emil
Acum 11 ore
Primaria "smart"