Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Maternitatea Sibiu a fost dotată cu un ventilator neonatal, de 32.000 de Euro

Maternitatea Sibiu a fost dotată cu un ventilator neonatal, de 32.000 de Euro

Un ventilator neonatal de ultimă generație a fost donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Secția Neonatologie. Aparatul vine de la Asociația Salvați Copiii România și a costat 32.000 de Euro.

Numărul copiilor născuți la Spitalul Județean Sibiu este în fiecare an mai mare, iar 15% dintre micuți sunt născuți prematur. Din păcate, acești mici luptători au de multe ori o mare nevoie de aparate ultraperformante care să îi ajute să respire. Un caz aparte, o fetiță care a venit pe lume la doar 500 de grame, i-a făcut pe cei de la Secția de Neonatologie să lanseze un strigăt pentru ajutor. Din fericire, Asociația Salvați Copiii a putut să intervină, spitalul sibian fiind acum dotat cu un ventilator neonatal de ultimă generație.

„În ultimii ani avem o rată tot mai mare de supravieţuire la copiii cu greutate mică la naştere, cu vârstă de gestaţie mică. E şi povestea Alesiei, care s-a născut la 24 de săptămâni, cu 500 de grame. Practic este cel mai mic copil supravieţuitor în maternitatea noastră. La un moment dat, micuța nu a mai putut respira cu aparatele standard pe care le aveam în secţie. Atunci am avut norocul ca firma distribuitoare, fiind în Sibiu, să aibă aparatul pe stoc. Am sunat la Salvaţi Copiii, am întrebat dacă ne pot ajuta cu aparatul. În aceeaşi zi, Alesia a putut beneficia practic de acest ventilator”
Conform Gabrielei Alexandrescu, președinte executiv al Asociației Salvați Copiii România, fără aparatură ultraperformantă, puțini copii ar mai avea șansa la viață.
„Pentru noi este o mare bucurie să revenim la Secția de Neonatologie de la Spitalul Județean Sibiu. Astăzi am venit cu un ventilator performant de suport respirator. Este foarte importantă susținerea acestei secții, deoarece este singura maternitate de nivel III din județ, are peste 3000 de nașteri anual, dintre care cam 15% sunt copii care se nasc prematur. Fără aparatură, medicii oricât de pregătiți și determinați ar fi, nu pot asigura supraviețuirea și dezvoltarea corespunzătoare a copiilor. Dorim să continuăm să ajutăm aceste secții din toată țara și în 2018, pentru că Ministerul Sănătății încă nu a alocat banii necesari echipării secțiilor de neonatologie. Ultima dotare mai importantă a fost făcută în 2007 iar toată aparatura a fost folosită de atunci intensiv, pentru că în România unul din 10 copii se naște prematur. Respectăm foarte mult ceea ce fac specialiștii de aici, coordonați de doamna Livia Ognean. E o echipă foarte mărinimoasă, foarte profesionistă”
maternitate ventilator neonatal (3)

Numărul copiilor care se nasc în Spitalul Județean Sibiu este tot mai mare de la an la an, spune Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu. Tocmai de aceea, orice ajutor este binevenit.

„Alături de investițiile pe care le facem în spital și în această secție, aceste ajutoare sunt binevenite. Investițiile pe care le-am făcut noi au fost din surse proprii cât a fost posibil, din surse de la Consiliul Județean am făcut cea mai mare parte, iar acest ajutor suplimentar nu face altceva decât să asigure niște servicii medicale de înaltă calitate. Personalul de aici este profesionist și pune foarte mult suflet. Vreau să vă spun că numărul de nașteri din Spitalul Județean este într-o continuă creștere, ceea ce înseamnă că adresabilitatea spitalului față de acum câțiva ani de zile, când discutam de vreo 2400 de nașteri, acum am depășit 3200 și cred că și anul acesta este mai mare decât anul trecut”
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Diaconescu Any

Acum 3 ani

Buna ziua. Am si eu va rog o intrebare. In 2-3saptamani maxim urmeaza sa nasc si eu in acelas timp. As dori sa stiu daca se poate ca pe parcursul internarii sa beneficiez de insotitor(sotul meu) avand in vedere faptul ca o sa nasc 2 gemeni prjn cezaeiana si m-ar ajuta foarte mult sprijinul lui in acele momente. Am inteles ca in rezerve au mai fost cazuri in care a fost permis insotitorul pt mamica si copii. Exista si cazuri speciale de genul acesta constra cost oricat de mult bineinteles. Multumesc mult ot raspuns!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus