Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Râurile și pârâurile din Sibiu, depozite pentru deșeuri. Concluziile verificărilor la cursurile de apă

Râurile și pârâurile din Sibiu, depozite pentru deșeuri. Concluziile verificărilor la cursurile de apă

Deșeuri din material lemnos, deșeuri menajere, PET-uri, deșeuri vegetale, materiale de construcții sunt lucrurile pe care le-a identificat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu (CJSU) de-a lungul cursurilor de apă. Modul în care acestea sunt salubrizate a fost verificat în timpul lunii aprilie.

În luna martie prefectul județului Sibiu a emis un ordin în care a cerut verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și cum au fost întreținute șanțurile și rigolele în localități pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari în județ. Au fost verificate râuri, pârâuri, iazuri, lacuri ale bazinelor hidrologice Olt și Mureș.

Deși autoritățile locale sunt obligate să verifice permanent starea cursurilor de apă de pe teritoriul localităților lor, apele Sibiului devin periodic depozite de deșeuri. Fie că e vorba de pârâuri aproape secate sau de râurile care trec prin localități mai mari, agenți economici sau simpli oameni obișnuiesc să lase materiale de construcție sau să arunce PET-uri în preajma lor. Autoritățile atenționează că uneori acest lucru poate duce la obturarea scurgerii.

Conform concluziilor din procesul verbal al CJSU Sibiu, pe râurile din șapte localități au fost identificate deșeuri din material lemnos. Spre exemplu, în comuna Râu Sadului au fost identificate deșeuri de lemn pe malul stâng al râului Sadu pe o suprafață de circa 1000 metri pătrați într-o zonă inundabilă. În localitatea Micăsasa, pe râul Târnava Mare au fost găsite depozite de material lemnos și aluviuni care obturau parțial cursul de apă. De asemenea, în aceeași zonă au fost identificate depozite de deșeuri textile, PET-uri, material lemnos și materiale de construcție.

În cele mai multe localități s-a constatat că apele sunt în pericol și din cauza altor tipuri de deșeuri, cum ar fi cele menajere, rezultate din activități de construcții provenite din gospodăriile populației, deșeuri vegetale etc. Acestea au fost identificate pe malul drept al râului Olt în zona denumită popular Cărămizi din extravilanul orașului Avrig, sub formă de resturi de materiale de construcții (moloz), resturi de mobilier, cartoane, pet-uri, pungi, materiale textile etc. În total, aproximativ 1400 de metri cubi pe o suprafață de 3500 metri pătrați. În aceeași localitate, pe ambele maluri ale râului Avrig din preajma „podului lui Moise” din imediata apropiere a fabricii de melci au fost găsite depuneri impunătoare de moloz, pet-uri și materiale textile.

În localitatea Cârțișoara, pe malul drept al pârâului Valea Seacă în amonte de podul de pe DJ 105 P pe o distanță de circa 70 de metri cineva a depozitat deșeuri din materiale de construcții (cărămizi). Tot un depozit de deșeuri cu cărămizi a fost identificat și în localitatea Cisnădioara pe malul stâng al râului Cisnădie. În orașul Cisnădie pe cursurile de apă Cisnădie, Valea Popii și Sebeș, cât și în secțiunile podurilor au fost găsite deșeuri de tip menajer, materiale plastice, doze aluminiu și materiale de construcții.

Nici râul Cibin, care străbate municipiul Sibiu, nu a scăpat de nepăsarea oamenilor. Astfel, diverse depozite necontrolate de deșeuri care au ajuns sau erau pe punctul de a ajunge în râu au fost identificate în localitatea Veștem, în zona denumită „La Chirilă” pe malul drept pe o lungime de circa 200 de metri; la intrarea în localitatea Bungard, dar și în municipiul Sibiu. În oraș, râul a avut de suferit în zona fostului operator de salubritate SA Schuster SRL. Tot în municipiu CJSU a somat autoritățile să curețe cursurile de apă a pârâului Valea Săpunului în zona Pieței Rahova și din spatele hotelului Hilton, precum și a pârului Valea Șerpuită în cartierul Gușterița.

Pârâurile Hârța (Ghijasa de sus), Arpășel (Arpașu de Sus), Rorii (Merghindeal), Valea Poplăcii (Poplaca), Moașa (Sebeșul de Sus), Zăvoi (Roșia), Amnaș, Mag (Săliște), Șura Mică, Moriștilor (Tilișca) etc., alături de râurile Sadu, Hârtibaciu, Târnava Mare sunt alte ape pe care unii le-au considerat depozite pentru deșeurile pe care le-au produs.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Alzara 1918

Acum 5 ani

Tot județul ! Mândria țării !
Raspunde

L

Acum 5 ani

Asa educatie, asa tara.
Raspunde

Lae

Acum 5 ani

Vorba poetului: " Toate-s vechi și nouă toate" !!! De ce atita energie consumata in zadar??!? Vivat neamul nost' cel romanesc !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus