Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

O datorie de 15.000 de lei și demisia dirigintelui de șantier au stopat lucrările la Palatul Justiției din Sibiu

O datorie de 15.000 de lei și demisia dirigintelui de șantier au stopat lucrările la Palatul Justiției din Sibiu

Reabilitarea clădirii Palatului Justiției din Sibiu, începută încă în anul 2011, întârzie din cauza unei datorii de 15.600 de lei, dar și pentru că dirigintele de șantier și-a dat demisia. Ministerul Justiției anunță termene diferite de finalizare a lucrărilor de modernizare a edificiului, monument istoric, în care ar urma să servească drept sediu pentru Palatul Justiției din Sibiu.

Epopeea reabilitării Palatului Justiției din Sibiu a început cu o expertiză tehnică realizată în anul 2002, urmată de un studiu de fezabilitate în 2007, iar lucrarea a fost licitată abia în anul 2011. Într-o interpelare recentă, adresată ministrului Justiției, deputatul Ilie Barna a amintit că în ultimii ani s-a modificat suma alocată acestui obiectiv: de la 15,9 milioane lei la 28 de milioane de lei. „În luna decembrie a anului 2016 s-a încheiat procedura de atribuire a unor lucrări de arhitectură, compartimentări interioare, finisaje și dotări, semnându-se un nou contract în valoare de 28,7 milioane de lei, cu o durată de execuție a lucrărilor de 18 luni. Până în acest moment lucrările ar fi trebuit să fie într-o stare avansată de execuție, dar clădirea monument istoric arată ca o ruină, iar prezența muncitorilor pe șantier nu este vizibilă”, i-a scris Barna ministrului Tudorel Toader.

Constructorul, în litigiu cu Ministerul Justiției

Precizăm că pentru reabilitarea Palatului Justiției Sibiu, pe lângă banii alocați din bugetul național, autoritățile au obținut finanțare și de la Banca Mondială, cu care au semnat două acorduri de împrumut în ianuarie 2006 și februarie 2017. Între timp, ministerul a bătut palma cu societatea INSPET SA și societatea CORAL SRL care urmau să facă lucrări de consolidare integrală a clădirii. „Deși trebuiau finalizate până la data de 23 februarie 2016, între constructor și Ministerul Justiției a apărut o situație litigioasă motivată de pretențiile financiare ale constructorului”, spune secretarul de stat al ministerului, Marieta Safta. Este vorba de suma de 15.600 de lei, solicitată de constructor, care pretinde că a executat lucrări ce nu au fost decontate. Litigiul dintre cele două părți se află acum pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Când va fi gata Palatul Justiției din Sibiu?

Ministerul Justiției a mai semnat un contrcat - de data aceasta cu INSPET SA și Athenaeum SA - scopul căruia este finalizarea lucrărilor rămase de executat pentru darea în folosință a Palatului Justiției Sibiu. Termenul estimat este iunie 2019, asigură autoritățile. Safta mai subliniază că magistrații din Sibiu nu s-au mutat până acum în sediu nou inclusiv din cauza că inginerul de șantier și-a anunțat demisia. „În acest condiții, Minsiterul Justiției a demarat procedurile de achiziție a serviciilor de dirigenție de șantier”, anunță secretarul de stat al instituției.

Între timp, pe pagina web a ministrului a fost publicat un comunicat de presă în care e menționată situația, la data de 24 aprilie 2018, a obiectivelor de investiții realizate de Minsiterul Justiției. Potrivit acestuia, reabilitarea Tribunalului Sibiu a fost făcută în proporție de 10%, iar finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2022.

În prezent, Tribunalul și Judecătoria Sibiu împart sediul de pe strada Calea Dumbrăvii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus