Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Ministerul Transporturilor revine în problema centurii Mediașului: Să facă primăria cu bani de la UE

Ministerul Transporturilor revine în problema centurii Mediașului: Să facă primăria cu bani de la UE

Ministerul Transporturilor le transmite medieșenilor că centura ocolitoare a municipiului este extrem de importantă pentru țară, însă pentru realizarea ei ar fi mai bine ca administrația locală să facă un proiect prin Programul Operațional Regional. ”Considerăm că acest obiectiv este de o deosebită importanță pentru fluidizarea traficului la nivel local, impunându-se soluționarea finanțării acestuia în perioada imediat următoare, motiv pentru care sugerăm autorităților publice locale să analizeze posibilitatea realizării obiectivului de investiții în cadrul Programului Operațional Regional sau a altui program de dezvoltare locală, CNAIR putând pune la dispoziție documentațiile tehnico – economice realizate”, susține secretarul de stat Ion Iordăchescu.

Informarea a venit în urma unei solicitări a deputatului liberal Raluca Turcan. Acest răspuns diferă, din acest punct de vedere, cu cel primit de senatorul PSD Viorel Arcaș. În rest, ambelor parlamentari li s-a comunicat că investiția nu apare în Master Planul General de Transport al României și în consecință, deși sunt bani dedicați proiectului în bugetul de stat, acesta nu poate fi realizat.

Ministerul Finanțelor a anunțat că există în Legea bugetului de stat pe anul 2018 bani alocați pentru obiectivul de investiții ”Varianta ocolitoare a orașului Mediaș, pe DN14”. E vorba de 50 de milioane de lei, doar că aceștia pot fi utilizați numai dacă o cere Ministerul Transporturilor. De aici s-a comunicat sec că  ”proiectul privind Varianta Ocolitoare Mediaș, nefiind inclus în Master Planul General de Transport al României, nu pot fi întreprinse demersuri privind finanțarea acestuia în perioada următoare.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice acordă medieșenilor însă un premiu de consolare: se modernizează drumul județean Mediaș – Bârghiș. ”Acest proiect va asigura modernizarea drumului județean 141 Mediaș – Moșna – Pelișor – Bârghiș, pe o lungime de 25,82 km. După reabilitarea și modernizarea acestuia se va crea o legătură foarte bună a celor trei orașe Sibiu, Mediaș și Sighișoara. Prin realizarea proiectului crește posibilitatea atragerii investitorilor în zonă, cu precădere în municipiul Mediaș. Astfel, se are în vedere dezvoltarea economică a municipiului Mediaș care poate constitui un pol de dezvoltare în zonă”, susține ministrul. Admite în final totuși că ”proiectul nu are legătură cu realizarea variantei de ocolire a Municipiului Mediaș, variantă ocolitoare aflată pe traseul DN 14 Sighișoara – Sibiu. Ministerul nu are atribuții în domeniul planificării infrastructurilor majore de transport sau priorități de investiții care ar putea asigura finanțarea unui astfel de obiectiv, fiind finanțate doar variante ocolitoare aflate pe traseul unui drum județean”, mai spune viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Proiectul centurii ocolitoare a Mediaşului există la Ministerul Transporturilor de peste zece ani.Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) lansa în anul 2007 licitația pentru serviciile de consultanță pentru proiectarea și supervizarea centurii ocolitoare a Mediașului. Aceasta urma să aibă o lungime de aproximativ 8,43 kilometri, cu două benzi de circulație a câte 3,5 metri și două acostamente de câte un metru.

Pentru lucrare urma să fie luați bani de la Banca Internațională pentru Reconstrucțieți Dezvoltare (BIRD), membră a grupului Bancii Mondiale. Se estimau că ar fi nevoie de 12,5 milioane de dolari, iar autoritățile romane urmând să acopere cheltuieli estimate la 7,5 milioane de dolari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

ilici lenin iliescu

Acum 5 ani

aha...cand aveti nevoie de bani e excelenta UE.......la fel de potrivita si cand aveti nevoie de un vinovat de serviciu.......cameleoni comunisti Ps - la mulți ani tuturor stalinistilor de ziua Mineriadei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus