Duminică,
04.12.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Cifrele proiectului ”Grădina din Grădiniță”

Cifrele proiectului ”Grădina din Grădiniță”

1.250 de litri de pământ, 50 de răsaduri de castraveți, câte 20 de răsaduri de roșii și ardei, semințe de fasole, ceapă, usturoi, ridichi, salată, spanac, pătrunjel, leuștean, mărar, busuioc, răsaduri de cimbrișor, oregano, roiniță și salvie, 2.300 de cărți de colorat, 2300 de seturi de creioane colorate, peste 2.000 de unelte de grădinărit și sute de seturi de halate și stropitori au fost ingredientele proiectului ”Grădina din Grădiniță”, implementat de Asociația de Bun Gust în cinci din grădinițele din municipiul Sibiu. Vestea proiectului realizat aici a fost transmisă tuturor copiilor din grădinițele de stat din municipiu, prin intermediul unei cărți de colorat, editată într-un tiraj de 2.000 de exemplare.

În fiecare unitate de învățământ din cadrul proiectului, specialiștii de la Grădina Verde au pregătit un substrat de pământ compus dintr-un amestec de turbă, nisip fin, compost de râme (biohumussol solid), dolomită și alte ingrediente în diverse proporții.  Apoi, cu ajutorul copiilor au sădit răsadurile și au plantat semințele în grădinițele proaspăt realizate.

La final, unul din bucătarii restaurantului She’s Green din Sibiu, Chef Dani, a ținut la cele dinci grădinițe o demonstrație culinară în urma căreia copiii au învățat cum să prepare o salată de legume delicioasă. Folosindu-se de spanac, morcovi, dovlecei și castraveți Chef Dani a pregătit o salată deosebit de apreciată de copii.

bucatar  elefantelul curios (21)

Proiectul și-a propus în primul rând educarea copiilor care merg la grădinițele din Sibiu în privința cultivării legumelor și fructelor. În al doilea rând, s-a dorit educarea părinților de către copiii, care prin intermediul acestui program, vor învăța să-și cultive într-un spațiu restrâns câteva răsaduri care le vor împrospăta aroma meselor pregătite în familie. În al treilea rând, și-a propus ca prin puterea exemplului să le arate tuturor copiilor din grădinițele sibiene ce s-a realizat într-un anotimp de către alți copii la fel ca ei.

bucatar  elefantelul curios (1)

Proiectul este organizat de Asociația de Bun Gust și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității. Proiectul a fot susținut de Turnul Sfatului și Transagape și realizat cu ajutorul restaurantului She’s Green și Grădina Verde Sibiu.

gradina din gradinita nr 33 (22)

În grădinițele cu program prelungit nr. 28, 41, 13 și la grădinița Elefănțelul Curios s-au amenajat grădini de legume în curte, în timp ce la grădinița nr. 16, de pe strada Mitropoliei  s-a construit o grădină de legume în jardiniere, aici spațiul exterior fiind limitat.

gradina din gradinita gradinita 16 (12)

Organizatorul proiectului, Asociația de Bun Gust a considerat că în contextul programul Sibiu – Regiune Gastronomica Europeană 2019 este necesar ca și copiii să fie integrați în această activitate. Un astfel de program le dezvoltă acestora cunoștințele legate de creșterea legumelor și îi ajută să vadă practic cum se poate amenaja o mică grădină de zarzavaturi. În plus, prin editarea celor două publicații, precum și prin campania de conștientizare, părinții lor vor afla încă o dată despre importanța alimentației sănătoase și despre cât de ușor își pot crea un spațiu de grădinărit.

Gărinițele implicate în proiect:

Grădința cu program prelungit nr.28 – str.Aleea Filozofilor, nr.1

Grădința cu program prelungit nr.41 – str.Treboniu Laurean, nr.13

Grădința cu program prelungit Elefănțelul Curios – str.Aleea Haiducului, nr.3

Grădința cu program prelungit nr.33 – str.Aleea Artileristilor, nr.4

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus