Duminică,
17.01.2021
Ninsori Usoare
Acum
-9°C

2.700 de asistați sociali la Sibiu. „Îi trimitem să muncească ceva, orice”

2.700 de asistați sociali la Sibiu. „Îi trimitem să muncească ceva, orice”

Numărul asistaților sociali este într-o ușoară scădere în județul Sibiu. Dacă în luna octombrie a anului trecut la AJOFM erau înregistrați 3.381 de asistați sociali sibieni, la momentul actual au mai rămas 2.780, spun reprezentanții Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu. Conform unui nou proiect de lege adoptat recent, numărul ar urma să scadă și mai mult. Asta pentru că oamenii vor fi obligați să accepte un job în cazul în care primesc o ofertă de muncă. Altfel vor rămâne și fără banii de ajutor social.

Conform unui nou proiect de lege adoptat săptămâna trecută, dreptul unei persoane de a beneficia de ajutor social încetează în momentul în care asistatul social primește oportunitatea de a se angaja și refuză. Decizia a fost luată cu 274 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 2 abțineri.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, se arată în inițiativa pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
La Sibiu, în ultimele luni, numărul asistaților sociali a scăzut. Motivele pentru care câteva sute de persoane au dispărut de pe listă sunt diverse, cele mai pregnante fiind însă refuzul unui loc de muncă sau refuzul de a urma cursuri de formare profesională, fapte care i-au determinat pe primari să înceteze să își mai ajute locuitorii cu bani și să înceapă să îi determine să lucreze.
„S-a redus substanțial numărul beneficiarilor. Au încetat plățile și din cauza faptului că unii au refuzat un loc de muncă. În acest condiții, ei nu mai primesc de la oficiul forțelor de muncă hârtia aceea care este necesară odată la trei luni, așa că se prezintă ca orice șomer în fiecare lună să semneze un act conform căruia nu au refuzat un potențial loc de muncă. De asemenea, au mai fost suspendați pentru că nu și-au făcut orele în folosul comunității. Într-adevăr, printre ei, mai există și persoane care nu mai sunt asistate social pentru că și-au găsit de lucru. Oricum, din acest punct de vedere, al numărului de asistați sociali, noi suntem încă pe un loc fruntaș”, spune Elena Marian, primarul comunei Brateiu.
Pe de altă parte, există și locuri în care problema a fost rezolvată deja cu mult timp în urmă. Un exemplu de „așa da” este comuna Rășinari, acolo unde primarul îi încurajează pe locuitori să consulte anunțurile de muncă expuse chiar la primărie.
„Nu mai prea avem cazuri de persoane care să nu vrea să muncească. Orice ar fi, îi trimitem să lucreze ceva. Noi avem și la primărie panoul plin cu oferte de locuri de muncă, așa că îi îndemn să se ducă să se uite acolo și să își caute. La noi în 2007-2008 a fost problemă mare și de atunci a scăzut numărul constant”, spune Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari.
Proiectul mai prevede că, în situația pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

 

Foto: arhiva TS

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus