Sâmbătă,
12.10.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

„Fenomenul Brăila”, verificat și în Sibiu

„Fenomenul Brăila”, verificat și în Sibiu

Ministrul Educației Naționale spune că a primit o singură sesizare cu privire la existența așa-numitului „Fenomen Brăila”. Acesta dă de înțeles că în țară nu există un astfel de fenomen, răspunzând astfel unei serii de învinuiri precum că zeci de mii de elevi nu au fost înscriși la probele de la Evaluarea Națională pentru ca școala să obțină o medie mai bună.

„Fenomenul Brăila” a devenit cunoscut în presă pentru a descrie o situație care s-a întâmplat la nivelul județului respectiv în 2015 și care s-ar fi răspândit în mai multe regiuni: când elevii care trebuie să susțină probele la Evaluarea Națională, dar au rezultate slabe, nu sunt înscriși la examene chiar dacă nu sunt repetenți, exmatriculați sau au situația școlară încheiată.

Înainte de examenele din acest an, au fost lansate public o serie de apeluri și scrisori deschise către autorități pentru a studia și a combate acest fenomen. „Fenomenul Brăila” este un grav tip de excluziune practicat în școlile din România, atenționa Asociația Human Catalyst într-o declarație semnată de peste 100 de organizații non-guvernamentale. Conform acesteia, există dovezi „ce ne arată că nota medie pe școală/județ la evaluarea națională este ridicată artificial de o prezență redusă a elevilor de clasa a 8-a la testări – ca urmare a unei „selecții” impuse la nivel de clasă, management al școlii sau inspectorat școlar”.

„Fenomenul Brăila”, în Parlament. La minister - o singură sesizare

Subiectul a ajuns inevitabil și în Parlament, acolo unde câțiva deputați s-au interesat de acesta. Astfel, deputații Adrian Dohotaru, Robert-Nicolae Turcescu și Florica Cherecheș l-au întrebat pe rând pe ministrul Educației Naționale dacă este la curent cu scrisoarea celor peste 100 de organizații și dacă ministerul a demarat vreo anchetă în acest sens.

Răspunsul dat de ministru primilor doi parlamentari este identic, doar numărul de înregistrare al scrisorii diferă. Valentin Popa spune că a analizat situația de la Brăila pentru a vedea dacă există acest fenomen „sau sunt doar cazuri punctuale șiș izolate în care elevilor li s-a interzis participarea la examenele naționale”. „În acest sens, MEN a primit o singură sesizare cu privire la o posibilă încălcare a dreptului de înscriere la un examen național, care a fost înregistrată la MEN și Inspectoratul Școlar al mun. București în data de 18 mai 2018”, a scris ministrul. Sesizarea s-ar afla în prezent în curs de soluționare.

Valentin Popa a negat faptul că reprezentanți ai Comisiei Europene ar desfășura o investigație oficială referitoare la acest subiect, așa cum au naunțat anteior Asociația Human Catalyst: „Comisia Europeană monitorizează toate aspectele care vizează cazuri de excluziune educațională la nivelul tuturor statelor membre”.

Ministrul Valentin Popa a mai spus că ministerul monitorizează măsurile întreprinse de profesori în vederea îmbunătățirii rezultatelor elevilor la evaluarea națională, la bacalaureat și la examenele de certificare a calificării profesionale.

„Fenomenul Brăila” nu a ajuns în Sibiu

În județul Sibiu „Fenomenul Brăila” nu a ajuns, asigură purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Constantin Dincă. „Din câte știu, și sunt ani buni, cei care nu se prezintă la Evaluarea Națională, deși sunt absolvenți ai clasei a VIII-a, o fac din cauza că merg direct în învățământul profesional, acolo unde nu este obligatorie nota la evaluare”, a explicat Dincă.

Potrivit reprezentanului ISJ Sibiu, în județ procentajul absolvenților de clasa a VIII-a care nu se prezintă la probele de la EN „nu a fost niciodată mai mare de 4%”. „N-am avut nici sesizări din partea părinților ai căror elevi absolvesc clasa a VIII-a. Iar din partea ministerului a fost o singură menționare, exact anul acesta, ca să facem o scurtă verificare dacă există cazuri de genul acesta în județ în școlile pe care le avem în subordine”, a mai spus Constantin Dincă.

Precizăm că la probele de la Evaluarea Națională din acest an în județul Sibiu au fost înscriși 2.837 de elevi, dintre care 197 (6,9%) nu au fost prezenți. Procentul de promovabilitate pentru școlile din Sibiu a fost de 76,82% - locul 8 pe țară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Guzganul

Acum 6 ani

Cei de la Ministerul Educatiei nu sunt pe treaba lor.. La BAC, lucrarile din Brasov sunt corectate la Miercurea-Ciuc de profesori din Sibiu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus