Marţi,
21.03.2023
Cer Senin
Acum
10°C

FOTO VIDEO| Moment important pentru Sibiu, la Parlamentul European

FOTO VIDEO| Moment important pentru Sibiu, la Parlamentul European

O expoziție importantă pentru modul în care atât România cât și Sibiul sunt văzute în afara granițelor a fost vernisată săptămâna aceasta, la Bruxelles, în Parlamentul European. Arătată pentru prima dată acum câțiva ani chiar la Sibiu, colecția se referă la minoritatea germană din țara noastră și evidențiază câteva aspecte reprezentative pentru relația dintre germani și români, de-a lungul istoriei. 

„Minoritatea Germană în România: un exemplu de multiculturalism într-o Europă unită” este expoziția care a dus România, muzica și mâncarea tradițională, precum și relația românilor cu minoritatea germană de-a lungul anilor, direct la Parlamentul European. Expoziția a fost expusă pentru prima dată în urmă cu trei ani, iar de atunci se plimbă constant atât prin țară cât și în afara granițelor. Cel care a decis să ducă întreaga colecție la Bruxelles a fost eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„La șase luni înaintea preluării de către România a președinției Uniunii Europene, vreau să arătăm o Românie modernă, europeană, deschisă, o Românie în care ne putem păstra identitatea ca parte a UE, indiferent dacă suntem parte a unei minorități sau nu. Arătăm o Românie în care nu cred în ziduri, nu cred în garduri, nu cred într-un mod de viață bazat pe rețetele trecutului, pe izolare, pe distanțare de aproapele tău. Trebuie să ne distanțăm de modelul primitiv prezentat nouă câteodată de oamenii politici ai trecutului, cum că am fi singuri împotriva tuturor. Este un model al unor oameni politici complexați, care nu sunt capabili să negocieze de la egal la egal, să discute cu politicieni din alte state europene, pentru a se impune, pentru a câștiga și cred că acum înainte de preluarea primei președinții UE, trebuie să le arătăm partenerilor europeni că suntem o țară modernă cu valori europene, chiar dacă în momentul de față avem ghinionul de a fi conduși de la București de câțiva politicieni care vor mai degrabă un model asemănător lui Putin, Erdogan, Congo sau Madagascar”, a spus Siegfried Mureșan.
expozitie bruxelles8 Foto: Rareș Helici

Expoziția a fost prezentată pentru prima dată chiar la Sibiu. Fotografiile reprezintă, printre altele, momente importante în istoria orașului nostru, precum și anumite repere esențiale în cunoașterea relației dintre români și minoritatea germană, atât la Sibiu cât și în restul țării. Klaus Iohannis în postura de primar al Sibiului, precum și momentul Sibiu+Luxemburg capitale culturale ale Europei, sunt doar câteva dintre momentele alese de expozant pentru colecția prezentată la Bruxelles.

„Ideea expoziției a venit acum câțiva ani, îi aparține deputatului Ovidiu Ganț și inaugurarea ei a fost în 2015 la Sibiu, cu ocazia jubileului de 25 de ani de FDGR. De atunci, această expoziție a fost arătată în mai multe orașe din România, dar și din Germania. A fost de la bun început gândită ca o expoziție itinerantă. Ideea de a prezenta această expoziție și aici în Parlamentul European, la Bruxelles, a avut-o domnul Siegfried Mureșan. În urmă cu 6-7 luni m-a contactat și m-a întrebat dacă sunt de acord să arătăm această expoziție aici, în inima politică a Europei. Apoi a venit ideea de a face și un program cultural în cadrul expoziției, dar și mâncare tradițională românească. Eu cred că a fost cu adevărat un succes”, a spus Paul-Jürgen Porr, președintele FDGR.
expozitie bruxelles7 Foto: Rareș Helici

La vernisajul expoziției, momente speciale au fost susținute de Bachchor Kronstadt din Brașov, precum și Ansamblul Folcloric „Banater Rosmarein” din Timișoara.

Expoziția va rămâne o săptămână la Bruxelles, în Parlamentul European, iar apoi va fi mutată la Viena.

expozitie bruxelles1 expozitie bruxelles2 expozitie bruxelles3 expozitie bruxelles5

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus