Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Vin banii de la stat pentru exproprieri făcute acum patru ani

Vin banii de la stat pentru exproprieri făcute acum patru ani

În urmă cu patru ani, a apărut o Hotărâre de Guvern prin care aproximativ 100 de proprietari de terenuri din mai multe localități din nordul județului au fost expropriați pentru a se reabilita calea ferată Sibiu – Mediaș. Urma ca în câteva săptămâni să apară un nou act normativ prin care proprietarii să fie despăgubiți. După patru ani în care calea ferată este aproape gata, a venit și prima intenție de plată. Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea Guvernului nr. 558/2014 privind declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional “Reabilitarea liniei c.f. Brașov - Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean””. În județul Sibiu e vorba de locuitori din localitățile Laslea, Hoghilag, Ațel, Alma, Brateiu, Mediaș, Târnava, Copșa Mică și Axente Sever.

Hotărârea prevede suplimentarea sumei prevăzute ca ”justă despăgubire”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 558/2014, cu suma totală de 5.407.721,24 lei şi se alocă se la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, conform prevederilor bugetare anuale.

Anul trecut, o hotărâre similară nu a mai ajuns în ședința de guvern pentru că funcționarii au greșit calculul.”Am avut o discuție chiar zilele acestea cu cei din minister și spuneau că acum trebuie să facă o nouă hotărâre de guvern, pentru că s-a greșit calculul pe metru pătrat. Le-am spus că au trecut totuși trei ani de zile și n-au făcut nici măcar dezmembrările pe acel teren. Eu, ca să nu le iau impozit pe acele suprafețe la oameni, trebuie să văd exact cine este, care au succesiune. Acum am înțeles că statul ar urma să plătească aceste succesiuni. Încă nu e rezolvată problema. Chiar vineri i-am convocat pe oameni la primărie pentru a discuta să vedem ce putem face. Deocamdată suntem în faza în care nici n-au fost despăgubiți pentru acel teren și nici nu pot cultiva nimic acolo. Unii au plătit impozitul, alții nu l-au plătit. Sunt în total o sută de persoane”, declara pentru Turnul Sfatului primarul comunei Axente Sever, Marius Grecu, la finalul anului trecut.

Lobby de la nivel local

Deputatul liberal Constantin Șovăială a promis anul trecut că va face și el demersuri pentru rezolvarea problemei. „Oficialii de la București, la doi ani de la expropriere,  află  ca este o problemă , iar după încă un an de la confirmarea existentei problemei aceasta nu este rezolvată. Probabil construcția de autostrăzi  care merge strună în România le ocupă tot timpul  celor de la Ministerul Transporturilor. Cel mai recent răspuns cu privire la situația celor 100 de cetățeni din Axente Sever  a fost obținut de colegul meu  Gheorghe Roman, fost deputat, care a sesizat autoritățile.  Se întâmpla acum un an , iar atunci Ministerul Transporturilor   informa că  «s-au constatat niște diferențe între grila notarială și valorile de despăgubire prevăzute in Hotărârea de Guvern» și că «se află în curs un proces de rectificare…” Asta se întâmpla, repet, acum un an de zile!», spune Șovăială. Deputatul nu exclude nici căutarea unor rezolvări pe cale juridică a problemelor oamenilor din Axente Sever. ”Am convenit cu primarul Marius Grecu să  sesizăm din nou instituțiile implicate și, dacă este cazul, să găsim soluții juridice de reprezentare a intereselor cetățenilor”, a mai spus liberalul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrada Poplaceneanu

Acum 4 ani

Poporul roman am votat PSD sa ne deie, nu sa ne ieie si va castiga in vecii vecilor amin!
Raspunde

ss

Acum 4 ani

Suntem prea ocupati sa dam legi pt infractori....daca ne-am preocupa de lucrurile importante am adopta o reciprocitate cu statul roman.(litere mici...f.f mici)..adica iti platesc penalitati pt platile catre tine cu întârziere...dar si tu imi platesti exact acelasi penalitati pt exact aceeasi intarziere
Raspunde

Iulian

Acum 4 ani

Parafrazand pe Andrada Poplaceneanu : Ca ieie este lege,ca sa deie nu este lege. O sa o dea cand vor ei Pentru ca pot.
Raspunde

Vecina

Acum 4 ani

Bine ca da ca alte guverne...nu au dat deloc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus