Vineri,
13.12.2024
Partial Noros
Acum
-3°C

România anului 2018: Populația scade cu cinci români pe oră. Suntem al doilea popor migrator, după Siria

România anului 2018: Populația scade cu cinci români pe oră. Suntem al doilea popor migrator, după Siria

România, în anul Centenarului, se confruntă cu cel mai mare dezastru demografic de până acum. Datele arată că în fiecare oră populaţia scade cu 5 români, iar unde nu scade, pleacă, deoarece suntem pe locul doi la migraţie. În acest condiţii se pune întrebarea cine va fi aici peste alţi 100 de ani.

Rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populaţiei) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populaţia se reduce cu cinci români în fiecare oră. Datele apar într-un proiect depus la Parlament prin care se încurajează naşterile noi, iar mamele să poată ieşi la pensie mai devreme, informează Mediafax.

Aici expunerea de motive: https://www.senat.ro/legis/PDF/2018/18b339EM.pdf

Un document care arată că în ţara nostră se nasc sub 200.000 de copii pe an.

"Dacă se menţine acelaşi ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piaţa muncii ce va rămâne fără salariaţi cât şi bugetele de sănătate şi de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat", se arată în proiectul depus la Senat şi semnat de zeci de parlamentari.

Moldova a înregistrat, de exemplu, în ultimii 20 de ani, o reducere la jumătate a natalităţii. În 1990, în Vaslui, se năşteau 8.377 de copii, iar în 2010 numărul acestora a ajuns la 4.464. Practic se înregistrează o prăbuşire a natalităţii cu 47%. Scăderi majore se înregistreză şi în celelalte judeţe: Botoşani (46%), Neamţ (44%), Bacău (42%) şi Galaţi 40%.

Infertilitatea este şi ea o problemă majoră. Statisticile arătau, în urmă cu câţiva ani, că circa 25% dintre tinerele cupluri au probleme de infertilitate.

Statul a încercat să vină cu un program naţional în acest sens. Totuşi, acesta nu prevede o sumă care să acopere integral procedura de fertilizare in vitro, mai ales dacă ea trebuie repetată.

Potrivit normelor anunţate pentru 2017-2018, numărul procedurilor decontate în cadrul acestui program este de 835, iar suma alocată este de 6.188 lei pentru o procedură, una singura fiind aprobată pentru un cuplu care se încadrează în criteriile de eligibilitate.

În Bucureşti, primarul Gabriela Firea a lansat un program care a arătat reala problemă şi interesul. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în martie 2018, proiectul de hotărâre care prevede acordarea de vouchere în valoare de 13.800 de lei cuplurilor infertile pentru acoperirea costurilor pentru fertilizarea in vitro. De asemenea, proiectul prevede şi stabilirea unui buget multianual de 10.800.000 de lei, pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de beneficiare.

167 de cupluri s-au înscris în 14 iunie, în prima zi, în programul derulat de Primăria Capitalei “O şansă pentru cuplurile infertile”.

Doar că acest ajutor nu poate remedia situaţia existentă la nivel naţional, iar în zona rurală rămâne şi problema legată de lipsa de diagnosticare şi tratament.

Mai sunt şi cupluri, nu puţine, care amână naşterea unui copil din cauza problemelor economice.

Un studiu făcut public de Institutul Naţional de Statistică arăta că, în cel mai pesimist scenariu, în anul 2060, în România populaţia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie- România ar urma să aibă o populaţie rezidentă de 13,8 milioane locuitori.

La toate se adaugă exodul populaţiei.

Potrivit ultimelor estimări, peste cinci milioane de români sunt în străinătate. Un raport ONU arată că suntem pe locul doi, după Siria, în ceea ce priveşte migraţia în ultimii 10 ani.

„România nu are o evaluare serioasă a deficitului de pe piaţa forţei de muncă pe sectoare şi ocupaţii şi este departe de a avea o abordare sistematică a imigraţiei ca forţă de muncă şi tampon pentru îmbătrânirea populaţiei”, a spus, recent, Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI), în cadrul conferinţei finale a proiectului de cercetare „Move”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Aburelian Limbasan

Acum 6 ani

Asta am remarcat și eu, l-am rugat pe marele Cârmaci Dragnea sa stopeze fenomenul. Mi-a spus ca fiecare emigrant va primi o poza cu Veorica , atunci când vor primi poza , toți își vor dori sa se reîntoarcă ! Așadar , problema rezolvată , trăiască PSD !!!
Raspunde

Omisim

Acum 6 ani

Cei care o să rămână în țară peste 100 de ani o să schimbe numele țării în Rromania sau Pocania..
Raspunde

Nuecazul

Acum 6 ani

mesaj pentru statisticieni : sa isi bage undeva statisticile ca la cum merge treba pe aici lumea isi cam ia copii si se cara in strainatate
Raspunde

m

Acum 6 ani

Si care e problema? Mai mult loc liber.
Raspunde

Un SIbian

Acum 6 ani

Adevarat!!! Insa mai sunt natii care emigreaza in masa!!! Uitati-va si la Polonezi sunt si eu cu milioanele prin toata europa!!! In toate tarile care politicieni sunt corupti si pun piedici oamenilor in caleea dezvoltarii ,acolo se intampla migratia!!! Ar trebui sa mergeti naibi la vot si sa nu mai votati partidele care au guvernat Romania de 28 de ani(PSD-PNl-PDL-ALDE-UDMR-PMP si altele) !!!! Aceste partide care au condus Romania de 28 de ani si nu au facut nimic ar trebui sa aiba sub 1% la vot!!! si restul care sunt tineri si inteligenti sa faca o majoritate sa ridice tara din cacatul care a bagat-o politicienii!!!!!
Raspunde

Babu

Acum 6 ani

Politicu e responsabil de treaba cu migratia. Absolut tot, din ultimii 28 ani.
Raspunde

Nico Leta

Acum 6 ani

politica a dat faliment !!! jos JOHANEL !
Raspunde

VEORICA

Acum 6 ani

nu rezolvi nimic cu mersul la vot!... daca cine ii selecteaza pe canditati sunt corupti atunci orice tu votezi este unul si acelasi lucru indiferent ce ai alege ..e la mintea puiului de gaina
Raspunde

VEORICA

Acum 6 ani

Controlul natalitatii prin mentinerea lui in anumite limite este o masura economica normala si sanatoasa pentru intraga planeta . Este mai ok sa reduci numarul oamenilor prin descurajarea natalitatii decat prin boli, razboaie si crime in masa . Conferinta Internationala privind Populatia si Dezvoltarea de la Cairo - 1994 (anterior au mai fost doua conferinte similare, la Bucuresti - 1974 si apoi Ciudad de Mexico - 1984) a stabilit drept obiectiv: facilitarea tranzitiei demografice pentru tarile in care exista dezechilibre intre rata natalitatii si cea a mortalitatii sau intre sporul demografic si cresterea economica. Realizarea acestui obiectiv este de natura sa contribuie la stabilizarea populatiei mondiale, si impreuna cu schimbarile in modelele de productie si consum sa asigure cresterea si dezvoltarea economica durabila.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus